Jump to content


Photo
- - - - -

Kriza u Iraku


  • Please log in to reply
260 replies to this topic

#61 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 30 June 2014 - 21:11

Sadam je u potpunosti podelio zemlju i verovatno bi i tamo izbio rat slican u Siriji. Ono sto se desavalo posle pada Huseina je samo posledica njegove politike i ogromne mrznje koja je nastala izmedju raznih nacionalnih grupa.


Mislio sam da je ono sto se desavalo posle Sadamovog pada posledica loseg crtanja granica pre 100 godina. Shvatio sam: moze da bude posledica necega sto se desavalo pre 100 godina, moze da bude posledica Sadamove politike, moze da bude rezultat zavere Marsovaca, samo je nemoguce da sadasnji haos ima bilo sta sa americkom agresijom.

Edited by Ointagru Unartan, 30 June 2014 - 21:14.

  • 3

#62 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 June 2014 - 21:17

...

 

... posledica loseg crtanja granica pre 100 godina ... 

 

Kojih 'granica' pre 100 godina?

Granica izmedju pustinjskih 'bunara beduinskih plemena'?

 

...


Edited by Kinik, 30 June 2014 - 21:17.

  • 0

#63 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 30 June 2014 - 21:21

...
 
 
Kojih 'granica' pre 100 godina?
Granica izmedju pustinjskih 'bunara beduinskih plemena'?
 
...


Samo sam naveo nesto sto je DonJuan prethodno tvrdio.

 

U stvari ne. Pizdarija je napravljena pre skoro 100 godina, kada su povučene granice kako su povučene, bez ikakvog reda, i smisla. Ovo  što se sada dešava je samo posledica.


  • 0

#64 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 June 2014 - 21:24

...

 

... samo sam naveo nesto sto je DonJuan prethodno tvrdio ... 

 

Pa DonJuan je u pravu.

Kakve granice oko 'pustinjskih bunara'.

 

Si gledao 'Lorensa od Arabije'?

 

...


  • 0

#65 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 30 June 2014 - 21:24

Prvi rat u Zalivu je akcija odobrena od Saveta bezbednosti UN i akcija kojom je trebalo zauvek izbaciti jednog igraca koji je jasno postao vrlo opasan faktor u regionu. Sadam je posle 1991 nastavio da proizvodi hemijsko oruzje, ali je najveci deo tog arsenala unisten u napadima 1998. Trebalo je tada zbaciti Sadama i uz pomoc UN-a, napraviti teren za izgradnju demokratskoh Iraka, oslobodjen od svih zlocinaca i zlikovaca iz Sadamove BAS partije. Posle toga je bilo kasno. Sadam je u potpunosti podelio zemlju i verovatno bi i tamo izbio rat slican u Siriji. Ono sto se desavalo posle pada Huseina je samo posledica njegove politike i ogromne mrznje koja je nastala izmedju raznih nacionalnih grupa.
Sto se tice Asada, nisu Amerikanci problem naroda u Siriji, nego Asad, koji i dalje koristi hemijsko oruzje (do duse "samo" hlor), protiv svog naroda. Dugo se na politickoj sceni, nije pojavio takav psihopata kao sto je on i iskreno njegovo svrgavanje i eliminacija bi bila blagoslov za ljude u Siriji, pa i u regionu. Samo da te podsetim da je za tri godine u Siriji stradalo vise ljudi, nego u Irackom ratu koj je trajao skoro osam godina. I kao takav je mnogo brutalniji i krvaviji od onog u Iraku. A jedan od glavnih krivaca za takvu situaciju je upravo Asad. Na kraju krajeva borbe koje je imao protiv ISIL-a na primer su bile samo simbolicna.


uh uh uh, mani se ovakvog pisanja, nisi ti toliko zatucan čovek.
pod jedan, besmisleno je objašnjenje post sadamovskog haosa u iraku - sadamovom vladavinom. To nema nikakve logike - po tome bi post nacistička Nemačka trebalo da bude poprište makar stogodišnjeg rata.
pod dva - Irak je bio i doslovce okupirana teritorija na kojoj je odgovornost preuzeo NATO tj USA posle okupacije - dakle potpunu odgovornost.
pod tri - opet mešaš uzrok i posledice - ne bi krvavog rata u Siriji bilo da revolucionari nisu imali debeo vetar u ledja od strane NATO pakta.

mani se praznih parola - ne možeš ratovima i okupacijom uterivati demokratiju niti druge "civilizacijske vrednosti" negde. Prosto, ne ide. To ti je jalovo kalemljenje.
Gledaj rezultate tog nakaznog kalemljenja
Egipat - jedan diktator zamenio drugog.
Libija - diktator zamenjen relativno kontrolisanom anarhijom
Avganistan - talibanski režim zamenjen anrhijom, gradjanskim ratom i terorizmom.
Irak - diktator zamenjen anarhijom, gradjanskim ratom i terorizmom
Sirija - pokušaj smene diktatora doveo do gradjanskog rata.

ako posle svakog oslobadjanja imaš potpuni haos i cirkus - onda postoji neki problem u tom oslobadjanju, zar ne?

bottom line - ne možeš da unifikuješ čitav svet, naročito ne vojskom, to se, obrni okreni, svede na fašizam i okupaciju.

PS zaboravih na onaj Wiki link - pa on potvrdjuje ono što sam napisao - ako oduzmeš IračkoIranski rat, i Izraelske ratove - 99% ostalog su unutrašnji sukobi, revolucije i kontrarevolucije.

Edited by steins, 30 June 2014 - 21:49.

  • 4

#66 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 June 2014 - 21:29

...

 

... ako posle svakog oslobadjanja imaš potpuni haos i cirkus - onda postoji neki problem u tom oslobadjanju, zar ne? ...

 

 

Tacno.

No to je problem lokalnih debilnih zamlata.

 

Ti vise vole da ratuju protiv USofA, jedni druge exterminiraju, nego 'leba da ne jedu.

 

Boli njih uvo za dobrobit svoje zemlje - ti bi da nasadjuju katakombnu iscasenu filozofiju.

 

...


  • 0

#67 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 30 June 2014 - 21:29

Samo sam naveo nesto sto je DonJuan prethodno tvrdio.

 

Evo jedan zanimljiv članak.

http://www.bbc.com/n...e-east-25299553


  • 1

#68 Kele

Kele
  • Banned
  • 731 posts

Posted 30 June 2014 - 21:33

Prvi rat u Zalivu je akcija odobrena od Saveta bezbednosti UN i akcija kojom je trebalo zauvek izbaciti jednog igraca koji je jasno postao vrlo opasan faktor u regionu. Sadam je posle 1991 nastavio da proizvodi hemijsko oruzje, ali je najveci deo tog arsenala unisten u napadima 1998.

 

Otkud sad ovo?

Mislim, ajd da se ne služimo jeftinom propagandom.

Gde su dokazi da je nastavio da proizvodi? Otkud sad da je taj arsenal uništen 1998 godine?

Što je onda izvršena invazija 2003 godine?

 

Ponavljam...Sadam je postao opasan faktor u regionu, isključivo zahvaljujući Amerikancima. I to hemijsko oružje da ubija Irance i Kurde je dobio od Amerikanaca.

Mislim, da li možeš da pojmiš koliko je licemerje na primer obesiti "hemijskog Alija", koji je "hemijski" postao samo zato što ga je Donald Ramsfeld opremio sarinom?

SA%20RAMSFELDOM%201983..JPG

 

 Trebalo je tada zbaciti Sadama i uz pomoc UN-a, napraviti teren za izgradnju demokratskoh Iraka, oslobodjen od svih zlocinaca i zlikovaca iz Sadamove BAS partije. Posle toga je bilo kasno. Sadam je u potpunosti podelio zemlju i verovatno bi i tamo izbio rat slican u Siriji. Ono sto se desavalo posle pada Huseina je samo posledica njegove politike i ogromne mrznje koja je nastala izmedju raznih nacionalnih grupa.

Kojih nacionalnih grupa?

U Iraku od američke okupacije, besni verski rat izmedju radikalnih sektaških frakcija. Toga za vreme Sadama u Iraku nije bilo. Niti je postojala Al Kaida u Iraku, niti ISIL, niti šiitske milicije, niti Al Sadr...Animozitet izmedju šiita i sunita nema veze sa Sadamom Huseinom. Dapače, ako je Sadam nešto dobro uradio u Iraku, onda je bar te verske razlike uspeo da prevazidje i naciju izdigne iznad sektaških podela...mada nije tajna da je protežirao svoje sunite.

 

Sto se tice Asada, nisu Amerikanci problem naroda u Siriji, nego Asad, koji i dalje koristi hemijsko oruzje (do duse "samo" hlor), protiv svog naroda.

A možeš li zamisliti koliko smešno zvuči kad ga za to optuže recimo Amerikanci koji su šampioni u korišćenju bojnih otrova.

Ali ajd na stranu to...da me ne bi podsetili "šta su tek crncima radili".


  • 2

#69 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 30 June 2014 - 21:54

 

Kojih nacionalnih grupa?

U Iraku od američke okupacije, besni verski rat izmedju radikalnih sektaških frakcija. Toga za vreme Sadama u Iraku nije bilo. Niti je postojala Al Kaida u Iraku, niti ISIL, niti šiitske milicije, niti Al Sadr...Animozitet izmedju šiita i sunita nema veze sa Sadamom Huseinom. Dapače, ako je Sadam nešto dobro uradio u Iraku, onda je bar te verske razlike uspeo da prevazidje i naciju izdigne iznad sektaških podela...mada nije tajna da je protežirao svoje sunite.

 

 

jbga ovo se može reći i za Tita. :D

 

elem, ako potpuno gurnemo u stranu (većinsko) raspoloženje naroda - ostaje fakat da su sve države odreda, pa čak i onaj vusrani talibanski Avganistan, bile mirnije i manja pretnja po okolinu /ovde uz izuzetak Avganistana/ za vreme vladavine loših momaka nego posle njih. Može to i da se posmatra čisto pragmatično - kao pitanje manjeg zla.


  • 1

#70 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 30 June 2014 - 22:17

 

 

 

Kojih nacionalnih grupa?

U Iraku od američke okupacije, besni verski rat izmedju radikalnih sektaških frakcija. Toga za vreme Sadama u Iraku nije bilo. 

Nije bilo cega? Masovnog ubijanja Kurda i Shita?

 

Nije se on trudio da prevazidje bilo sta, nego je svaku pobunu gusio brutalno, ostavljajuci iza sebe hiljade i hiljade mrtvih.

 

Inace, genocid koji je izvrsen nad Kurdima je bio u godinama kada je Sadam bio okrenut ka Sovjetima i od njih dobijao ogromnu vojnu podrsku. Cisto da razjasnimo neke stvari.


  • 1

#71 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 30 June 2014 - 22:31

I jos samo jedna stvar. Nisu Amerikanci napravili Afganistan onakvim kakav je bio pre invazije. Nisu oni omogucili Talibanima da zauzmu potpunu vlast, nego Sovjeti i njihova invazija.

 

A o Sovjetskoj ulozi u celom regionu, sedamdesetih i osamdesetih, ne vredi ni trositi reci. Ako je neko tada mutio tamo, to su bili Sovjeti i Brtanci. 

 

To je nesto sto se precutkuje od "anti" Amerikanaca i naravno da je po toj postavci i logici, problem Amerika, a ne masovna ubistva i ne diktatori koji su, jelte, stabilnost regiona, i naravno da kada se pobune oni koji godinama i decenijama trpe zestok teror, onda je to delo amerikanaca i njihove politike. Naravno, da se onda postavlja prica da je tamo tekao i med i mleko i da je verska tolerancija bila na najvisem nivou, a onda se pojavili Ameri, koji su napravili nered. Prelom mozga je potreban da bi se to progutalo. Posebno kada je bliski istok u pitanju.


  • 4

#72 Kele

Kele
  • Banned
  • 731 posts

Posted 01 July 2014 - 07:03

Inace, genocid koji je izvrsen nad Kurdima je bio u godinama kada je Sadam bio okrenut ka Sovjetima i od njih dobijao ogromnu vojnu podrsku. Cisto da razjasnimo neke stvari.

:lol+:

E nek si nam razjasnio.

Znači, Sovjeti su krivi? Baš me interesuje gde si sad to iskopao, da je Sadam u vreme genocida bio okrenut Sovjetima?

Da...nema sumnje da je Sadam kupovao oružje i od Sovjeta. Neš, verovati kupovao je i od Tita.

Može se čak reći da je bio miljenik većeg dela sveta, za razliku od režima u Iranu koji je praktično bio bez saveznika u vreme iračko-iranskog rata.

 

Ali ovde pričamo o hemijskom oružju, za koje je dokazano da ga je nabavio uz pomoć Amerikanaca i da ga je svo vreme koristio uz znanje i prećutni blagoslov Vašingtona...kako protiv Iranaca, tako i za genocid nad Kurdima.

Američki časopis "Foreign policy", prošle godine je otkrio brojne podatke iz CIA-inih dokumenata koji to potvrdjuju.

 

http://www.foreignpo..._he_gassed_iran

 

 

 

1987. američke satelitske snimke otkrile su znatnu koncentraciju iranskih snaga istočno od ključne iračke luke Basra. Iranske snage tada su se spremale za proljetnu ofenzivu. Slike također pokazuju kako su iranske snage otkrile stratešku slabost iračke obrane. Izvještaj, pod nazivom “Pred vratima Basre”, pokazan je tadašnjem predsjedniku Ronaldu Reaganu, koji je na dokument dopisao: “Iranska pobjeda je nedopustiva”.

 

Američke vlasti odlučile su dojaviti Bagdadu informacije koje su otkrili te im pomoći oko obavještajnih detalja. Saddamove snage u proljeće 1988. razbile su iranske trupe koje nisu stigle ni započeti planiranu ofenzivu. Iranske snage bombardirane su hemijskim oružjem na prostoru poluotoka Al-Faw.

Prema dokumentima CIA-e, hemijsko oružje tada je upotrijebljeno 4 puta, u napadima je ubijeno na hiljade Iranaca. “Iračani nam nikada nisu rekli da će upotrijebiti hemijsko oružje. Nisu niti trebali, jer mi smo već znali da hoće”, rekao je američki vojni ataše u Bagdadu, Rick Francona, za vrijeme napada 1988.

Iste godine, u martu, Saddam je upotrijebio hemijsko oružje u kurdskom naselju Halabja, ubivši pritom oko 5,000 civila.

 

 

 

Nije bilo cega? Masovnog ubijanja Kurda i Shita?

Ne, Sadam nije ubijao "svoje" shiite u Iraku. Ne znam odakle ti takvi podaci.

Ubijao je Irance, a i oni su shiiti, ali nad svojim shiitima nije vršio represiju. Pa iračka vojska je u vreme iračko-iranskog rata brojala milion ljudi. Većina su bili shiiti.

Sadamov režim je bio diktatorski, ali sekularan...i te podele i animoziteti izmedju sektaških frakcija nisu bili izraženi.

Nešto slično kao danas kod Asada, koji ima podršku većinskih sunita...iako sam pripada manjinskoj alavitskoj sekti.

 

Kurde jeste izgasirao, ali videli smo da je i ta brutalnost uzrokovana podrškom koju je imao spolja.


  • 1

#73 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 July 2014 - 08:54

:lol+:

E nek si nam razjasnio.

Znači, Sovjeti su krivi? Baš me interesuje gde si sad to iskopao, da je Sadam u vreme genocida bio okrenut Sovjetima?

Da...nema sumnje da je Sadam kupovao oružje i od Sovjeta. Neš, verovati kupovao je i od Tita.

Može se čak reći da je bio miljenik većeg dela sveta, za razliku od režima u Iranu koji je praktično bio bez saveznika u vreme iračko-iranskog rata.

 

Ali ovde pričamo o hemijskom oružju, za koje je dokazano da ga je nabavio uz pomoć Amerikanaca i da ga je svo vreme koristio uz znanje i prećutni blagoslov Vašingtona...kako protiv Iranaca, tako i za genocid nad Kurdima.

Američki časopis "Foreign policy", prošle godine je otkrio brojne podatke iz CIA-inih dokumenata koji to potvrdjuju.

 

http://www.foreignpo..._he_gassed_iran

 

Ne, Sadam nije ubijao "svoje" shiite u Iraku. Ne znam odakle ti takvi podaci.

Ubijao je Irance, a i oni su shiiti, ali nad svojim shiitima nije vršio represiju. Pa iračka vojska je u vreme iračko-iranskog rata brojala milion ljudi. Većina su bili shiiti.

Sadamov režim je bio diktatorski, ali sekularan...i te podele i animoziteti izmedju sektaških frakcija nisu bili izraženi.

Nešto slično kao danas kod Asada, koji ima podršku većinskih sunita...iako sam pripada manjinskoj alavitskoj sekti.

 

Kurde jeste izgasirao, ali videli smo da je i ta brutalnost uzrokovana podrškom koju je imao spolja.

Nije ubijao svoje Shite? Pa zbog ubijanja "svojih" Shita je obešen. Čini mi se da je odmah po završetku prvog zalivskog rata, ugusio shitsku pobunu i ostavio iza sebe hiljade mrtvih.

 

Samo jedna "mala" primedba - za masakr i genocid nad zenama i decom kurdske nacionalnosti koristiš izras izgasirati (???), to je, jelte, simpatičan sleng kojim bi opisao negde oko 10.000 stradalih, a to čak nije ni zločin ni genocid ni ubistvo ni masakr, nego je brutalnost, koja se i ne bi desila da nije uzrokovana podrškom spolja??? Goru relativizaciju zločina ja nisam pročitao na ovom forumu.....

 

Bottom line, ti očigledno ne čitaš ni ono što citiraš, pošto tekst nigde ne govori da je oružje nabavljeno uz pomoć amerikanaca, već govori o određenim podacima o kretanju iranskih trupa koje su dali Sadamu (davali su te podatke i Teheranu, bez brige), i govori o tome da su Ameri znali da će Sadam korisiti hemijsko oružje (što jeste sramota za Reganovu administraciju), ali nigde ne govori da su oružje dobili od Amerikanaca.

 

Još jednom samo da podvučem - Glavni snadbevač oružja je bio Sovjetski savez,  tako da je vrlo moguće da su tamo i nabavljana postrojenja za proizvodnju oružja za masovno uništenje, doduše iz teksta se vidi da su nabavljana u Italiji, a mislim da je nešto dobijao i iz Jugoslavije.

 

Dakle sve što si napisao si izmislio, i američko prodavanje hemijskog oružja i odnos Huseina prema iračkim Šitima. Katastrofa.


  • 1

#74 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 01 July 2014 - 09:10

 

Još jednom samo da podvučem - Glavni snadbevač oružja je bio Sovjetski savez,  tako da je vrlo moguće da su tamo i nabavljana postrojenja za proizvodnju oružja za masovno uništenje, doduše iz teksta se vidi da su nabavljana u Italiji, a mislim da je nešto dobijao i iz Jugoslavije.

 

Odakle ti to za SSSR?

 

Iračko biološko i hemijsko naoružanje potiče esencijalno iz zapadnih izvora:

 

http://en.wikipedia....ass_destruction

 

http://en.wikipedia....weapons_program

 

http://en.wikipedia....weapons_program


  • 0

#75 Bud_Weiser

Bud_Weiser
  • Banned
  • 1,462 posts

Posted 01 July 2014 - 10:45

Oh Yeah! Let's have a war... jack up the dow jones!

 

 

HBt, ja ne mogu da vjerujem da se o ovome jos pise i raspravlja, kako su neki (totalitarni, 'sovinisticki', 'sado(mazo)'-) rezimi ukinuti zarad sirenja 'nashusne nam demo(n)kratije' i ljudskih prava..

 

 

Divide et impera..

 

 

Mislim, hebe se jenkijima/anglosaksoncima sto se ovi exterminisu medjusobno.. 'koljite se i dalje uokolo, samo mojne da nam unosite nerede u (da parafraziram kolezu nam kiniknog) "neposrednu zonu bunarskih busotina" '- otud sva ona bulumenta, malih privatnih, dobro obucenih armija, 'Blackwaters-a' i sl. za obezbjedjivanje istih. Kontraproduktivno (citaj: neekonomicno) je vezati dugorocno onoliku NATO-masineriju, tu ce nam uskacu ove fleksibilnije, namjenske 'private-units'.

 

Sve je OK, dok sistem fercera kao podmazan..

 

(A kad vec ne bi bilo tako, vi sto ukazujete na "neophodnost eliminacije bojnih otrova na bliskom istoku", zasto ne pisete o rasejanju 'depleted uranium-a' po Srbiji '99 , ili pak o sadistickom karakteru turskog establismenta prema Kurdima, Jermenima, etc.. Zasto njima ne daju njihovo "Kosovo?")

-posve licemjeran stav sa vase strane.

 

Zapadnoj alijansi upravo i odgovara opstanak anarhicnog treceg svijeta, gdje bi mogli da izvezu/istresu svoje sekundarne, izraubovane produkte i otpad.. Da nije tako davno bi pomogli "unapredjenje" ljudskih prava i evoluciju drustava (u Africi prije svega).. Ovako konstantno imaju ratno pozoriste na ekranu iz svojih komfornih 'Herman Miller'-fotelja.. Ali naravno da nece dozvoliti da im tamo neki diktator izaziva nesuvisle potrese, akcidente i usporava konjukturu.. stoga stavljaju busotine pod kontrolu i zarad buducih nestasica (dok se vlasi/glupavi sVrbovi (ovde se u potpunosti slazem sa "kolega"-kinikom)  ((:, i ini 'trecezemljasi' ne dosjete).

 

 

"The MENA region has vast reserves of petroleum and natural gas that make it a vital source of global economic stability. According to the Oil and Gas Journal (January 1, 2009), the MENA region has 60% of the world's oil reserves (810.98 billion barrels (128.936 km3)) and 45% of the world's natural gas reserves ( 2,868,886 billion cubic feet (81,237.8 km3) ).[9]"

 

 

'Finis santificat media'

 

 

Dok je tako, svi rezimi su legitimni pa stoga i setva uranijuma, i, najblaze receno: koketiranje (pardon: tanzen!) sa Sadamom '81, ili pak sa Vucicem 'Ver.-2014'... -sve po potrebi

 

 

Sto se tice granica, iste su ih crtali upravo ti zapadnjaci u kolonijalno doba (prije tih '100-godina' i dalje).

 

Dakle, neokolonijalizam u punom jeku..


Edited by Bud_Weiser, 01 July 2014 - 11:04.

  • 0