Jump to content


Photo
- - - - -

Novi zakon o deviznom poslovanju


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 chubawamba101

chubawamba101
  • Members
  • 2 posts

Posted 26 May 2014 - 17:45

Narodna Banka Srbije trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, i dali su mejl na koji svi zainteresovani mogu da šalju svoje primedbe i predloge šta treba popraviti. Hajde da im svi pošaljemo mejl i zahtevamo da nam se konačno omogući da legalno otvorimo račun u banci u inostranstvu, ili kod inostranog brokera, da legalno trgujemo svim vrstama finansijskih derivata, bilo kog izdavaoca, i da legalno trgujemo na deviznom tržištu (forex-u).

 

Po postojećem zakonu sve ovo je ilegalno, iako nam Ustav garantuje pravo da slobodno raspolažemo svojom imovinom. Postojeći zakon je dakle protivustavan, i pozivam sve vas da zajedno zahtevamo da se ukinu te besmislene,  i protivustavnee (ilegalne) zabrane, da bismo mogli da trgujemo kao sav normalan I slobodan svet u 21. veku.

 

Što više nas pošalje primedbe, I što ih više budemo smarali, veća je verovatnoća da će nas neko saslušati. Rok za dostavu primedbi je 3. jun 2014. a mejl na koji možete poslati primedbe je: kabinet@nbs.rs



#2 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 26 May 2014 - 19:08

Da li bi se te primedbe odnosile i na PayPal?



#3 chubawamba101

chubawamba101
  • Members
  • 2 posts

Posted 26 May 2014 - 20:24

Izmenama zakona je dozvoljena upotreba elektronskih servisa plaćanja, ali brojne druge zabrane i smetnje i dalje postoje. U pripremi je i nacrt novog Zakona o platnim uslugama. Za nekog ko pokušava da proda nešto preko interneta bilo bi važno da se promeni regulativa, pa da banke, na primer, ne moraju da traže od klijenata osnov po kojem se transakcija vrši (potpisan i pečatiran ugovor/fakturu) svaki put kad treba izvršiti neko plaćanje. Takva stvar je u nekim slučajevima jednostavno nemoguća, pa su mnogi prinuđeni da se "snalaze".


Edited by chubawamba101, 26 May 2014 - 20:39.