Jump to content


Photo
- - - - -

Lustracija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
153 replies to this topic

#151 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 22 May 2014 - 12:45

Kad bolje razmislim, zapravo treba nam lustracija! Drzavne sluzbe tipa DB -a , spijunske  sluzbe ,tajna policija its. treba da se rasformiraju i da se formiraju potpuno nove  sluzbe, sastavljene od drugih ljudi. 



#152 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 22 May 2014 - 13:35

Kad bolje razmislim, zapravo treba nam lustracija! Drzavne sluzbe tipa DB -a , spijunske  sluzbe ,tajna policija its. treba da se rasformiraju i da se formiraju potpuno nove  sluzbe, sastavljene od drugih ljudi. 

Good morning!... Jedino sto je verovatnoca da se to stvarno desi otprilike slicna onoj da se kosovski Albanci na referendumu odluce za povratak u sastav Srbije. 



#153 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 20 December 2015 - 23:15

Lako će se prepoznati u ovom tekstu.

 

Postoje tri vrste cinkaroša.

 

1. Oni koje je školovala policija i koji ‘rade svoj posao’. Kucaju u mašinu, naizmence, sonet i izveštaj za pol.arhivu. ‘Eros i meso’ (naslov soneta, recimo). Onda izvještaj: ’12. septembra 198+ sreo sam M.M.-a na Trgu Marksa i Engelsa. Imao sam u rukama časopis ‘Socijalizam’. M.M. je prelistao časopis i pitao za cenu. Rekao sa mu (četrdeset hiljada, starih). – ‘Jeftin vam je taj Socijalizam’ – izjavio je M.M., i sa prezrivim izrazom na licu vratio mi pomenuti časopis.’

Ovi prvi plaćeni su za svoj posao. Ubacuju ih u izdavačke kuće (urednici), pozorišta, itd.

2. Drugi tip su ‘dobrovoljci’. Svesno. Oni nisu zavrbovani, ne pišu izveštaje (ne moraju da ih pišu). Oni su, kao i prvi, provokatori. Oni pišu, takođe, pesme i prozu. Ima ih mnogo među dečjim pesnicima. Oni su i sami nalik na pokvarenu decu. Već su u školi, po svoj prilici, bili prijavljivači. Njihov je sistem sledeći: dograbivši priliku da se nađu u blizini nekog političara ili ‘policajca’, oni brane svoju tezu, kao protivtezu vašoj. Oni su, dakle, pošteni.

Oni ne lažu. Samo ‘ponavljaju’ reči koje su čuli od vas. (‘Brane svoju tezu.’) – ‘Rekao sam onomadne da se ne slažem s Kišom kad kaže da su pisci cinkaroši.
On time pravi razdor među piscima itd. Izaziva nepotrebno sumnjičenje.’ Time je a) cinkario vas; b) skrenuo pažnju na tekst koji ovaj nije čitao; c) napravio mu je sažetak vašeg teksta (uprošćen i netačan); d) ogradivši se od vašeg stava, pokazao je svoju odanost stvari. Ovi su brojniji. Dospevaju takođe na funkcije.

3. Oni koji čine isto što i prethodni, ali nesvesno. Oni se druže s političarima, lokalnim rukovodiocima i pravim cinkarošima (nekad u istom licu ili u dvojnoj funkciji). Oni samo brbljaju, prenose ono što su čuli.
Lako prelaze u grupu 1. i 2.
Ima ih mnogo i među tzv. disidentima.
Podjednako opasni kao i oni gore pomenuti.

Sve ih treba pomagati, jer to oni rade da bi prehranili decu.

 

Danilo Kiš
Pisci-cinkaroši; Skladište, BIGZ Publishing, str.172-173


Edited by melankolic, 20 December 2015 - 23:22.


#154 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 20 December 2015 - 23:28

Ma kakav Kis-mis, ovde jedino Tesla ima da vesla...