Jump to content


Photo
- - - - -

Srednja u Austriji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 relja023

relja023
  • Members
  • 2 posts

Posted 07 May 2014 - 23:27

Pozdrav,imam 17god,zavrsavam 3.razreded elektronike u srbiji.Porodica mi u becu vec par godina,da li mogu da nastavim 4.god u becu? nemacki ne znam ,poceo sam kurs pre neki dan,engleskim vladam.Da li se priznaju 3godine i kako dalje?#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 08 May 2014 - 07:20

Zar ti se ne cini da ces imati poveliki problem da zavrsis 4-ti razred srednje skole u Becu ako ne govoris nemacki?

 

U svakom slucaju imas ovde informacije:

 

http://www.migration...al-systems.html

 

Obrati paznju na to da su u Austriji tehnicke skole, za razliku od gimnazija, petogodisnje. Daklem moras da zavrsis 4-ti i 5-ti razred srednje skole.


Edited by tomas.hokenberi, 08 May 2014 - 08:40.


#3 relja023

relja023
  • Members
  • 2 posts

Posted 08 May 2014 - 11:59

znaci mogu da nastavim? hvala na ovim informacijama#4 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 08 May 2014 - 13:31


znaci mogu da nastavim? hvala na ovim informacijama

Ne kazem da mozes da nastavis. To treba da proveris sam. Jedno je sigurno, a to je da ces bez znanja nemackog imati problema.

 


Questions regarding school

Questions regarding available school places, recognition of educational qualifications, and grading are best discussed with the educational establishment of your choice (preferably the principal).

 

http://www.expatarri...ools-in-austria


Edited by tomas.hokenberi, 08 May 2014 - 13:35.


#5 моџова salata

моџова salata
  • Banned
  • 504 posts

Posted 01 June 2014 - 07:23

Ne kazem da mozes da nastavis. To treba da proveris sam. Jedno je sigurno, a to je da ces bez znanja nemackog imati problema.

 

A sto plasis decka?

I isuvise banalnosti u prostim stvarima.

 

@ relja023

Cak i da izgubis skolsku godinu zbog ucenja nemackog jezika, nije smak sveta i ne gubis koliko ce ti se u pocetku kao 17-godisnjaku ciniti (moras se raspitati na licu mesta, tu ces dobiti najpodrobnije informacije, mada Austrijanci su jako predusretljivi i ne sumnjam da ce iznaci model koji bi bio prihvatljiv kompromis i za tebe i za skolu). Najbitnije je da se spojis sa porodicom. Ukoliko si vredan, zainteresovan i talentovan, brzo ces se uklopiti u novu sredinu i obrazovni sistem koji je vrlo fleksibilan i efikasan kada su emigranti u pitanju i koji pre svega poseduje vise nego dovoljno iskustva u sferi integracija. Poznavanje engleskog jezika ce ti biti dakako od velike pomoci, iako ne smes da se oslonis samo na engleski, nego treba od samog pocetka da priones na marljivo ucenje nemackog. Kurs nemackog u Srbiji moze biti od pomoci, ali pravi dril sledi po dolasku u Austriju. Mada to iskustvo ne treba ni potceniti.

Samo napred i ne oklevaj!