Jump to content


Photo
- - - - -

Lekari, njihovo lečenje i posledice


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
218 replies to this topic

#166 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 05 April 2015 - 04:37

mislim da sam lepo navela osiguranje ili kes/ bar mislim da sam se potrudila/. za bolnicu nema razlike ko placa,nama su svaciji novci dobri. tako da ako imas osiguranje koje pokriva elektivnu operaciju cekces nista, ali to znaci da si unapred platio takvo osiguranje . bolje osiguranje vise para. osiguran preko posla je opet jedna lepa recenica....bolji benefiti ,tj jeftino osiguranje cesto malo niza plata/ ne placa firma 7.000 osiguranja koji pokrivaju sve iz altruizma / . u stvari...taj deo bolje znas od mene. novac od negde mora da se slije pa da se uplati na bolnicki racun. odakle sve jedno,bar sa bolnicke strane gledano.

 

cena od 3500 je za samu intervenciju,sve pre I posle ide dodatno. ja samo spletom okolnosti  znam cene vecine lekarskih usluga. veruj mi od 3500 se mnoooogooo lako dogura do 8.000. ali naravno I dalje vazi da je to jedna lahka,ambulantna rutinska intervencija.

Rekoh samo da razjasnimo da nije bas nepristupacno.

Sto se tice benefita ima boljih i losijih planova - generalno ide upravo suprotno, bolje plate bolji benefiti, zato sto firma odlucuje globalno koje planove uzima a ne pojedinacno, pa ako ima vise para placa bolje plate i bolje benefite.

Ovo sto se tice moguceg povecanja kostanja si u pravu



#167 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 05 April 2015 - 06:21

...

Kako se radi u inostranstvu, da li ...

...Ne želim, jebiga, priče o tome šta se kod vas radi, a šta, jebiga, kod nas. Želim, jebiga, da znam kakav je protokol za ovo, jer, jebiga ovu situaciju poznajem. ...
....

U prvom postu pitas kako se radi u inostranstvu, u drugom kazes da ne zelis price o tome? :huh:

 

A protokol je - da nema protokola. Tj, kako ti je Oslo objasnila, zavisi o placanju i rapolozivosti osoblja i opreme. Moja baka, tada 89 godina stara, je u Zagrebu cekala istu operaciju oko tri nedelje, a zivela je u starackom domu, sama (ovo naglasavam, da kazem da nisu u pitanju "veze" ili placanje iz dzepa).

 

 

 

 

....

u usa liste cekanja zavise od tvog dzepa,kad imas novaca ili osiguranje koje ce da pokrije  onda se i operises,ima I hirurga I sociva. kao u nasoj privatnoj klinici,niko ne ulazi u to da li ces cekati godinu,dve ili tri dok ne skupis pare. kao ni kakav ti je kvalitet zivota u medjuvremenu.

....

U privatnoj klinici gde sam i sam pacijent cekanja nema, ako ne smatras dan - dva kao "cekanje." Nakon pregleda i postavljene dijagnoze u ponedeljak, pitaju te hoces li zahvat u cetvrtak, petak ili iduce nedelje.

Sad sam postao radoznao i pitacu kako to ide u javnoj bolnici gde se lece Medicare i Medicaid pacijenti.

 

...

cena od 3500 je za samu intervenciju,sve pre I posle ide dodatno. ja samo spletom okolnosti  znam cene vecine lekarskih usluga. veruj mi od 3500 se mnoooogooo lako dogura do 8.000. ali naravno I dalje vazi da je to jedna lahka,ambulantna rutinska intervencija.

Ovde sam pogresio, tj. nisam jasno odgovorio Jesenji. Napisao sam "nekoliko stotina" - ali to je "out of pocket expense" za vecinu osiguranih pacijenata, a ne ukupna cena.


Edited by zoran59, 05 April 2015 - 06:26.


#168 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 05 April 2015 - 09:01

Izvinjavam se svima što postavljam tako nerazumljiva pitanja. Verovatno nisam trebala opisivati o čemu se radi, pa bih lakše dobila odgovor.

Dakle, da probam još jednom: 

Zanemarite muža, zanemarite liste čekanja (zamislimo da ih uopšte nema, da se odmah po upućivanju ide na operaciju), nabavke, cene, itd... sve te lekcije sam savladala, pitam upravo ovo: kad se pacijent sa kataraktom upućuje na operaciju, kod nas i u inostranstvu - onog momenta kad se utvrdi da katarakta napreduje, bez čekanja da se sočivo potpuno zamuti, ili tek po potpunom zamućenju sočiva?

Ovo pitam zato što sam u nekoj emisiji na radiju čula da je ta praksa čekanja do potpunog zamućenja napuštena u svetu, da se samo kod nas održava. Eto, vi koji radite po stranim bolnicama, pitajte nekog oftalmologa, valjda srećete takve po hodnicima :)



#169 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 05 April 2015 - 09:20

Sazrevanje katarakte je glupost, odluka o operaciji se donosi individualno, u zavisnosti od toga koliko katarakta smeta pacijentu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

#170 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 05 April 2015 - 09:30

pitam upravo ovo: kad se pacijent sa kataraktom upućuje na operaciju, kod nas i u inostranstvu - onog momenta kad se utvrdi da katarakta napreduje, bez čekanja da se sočivo potpuno zamuti, ili tek po potpunom zamućenju sočiva? Ovo pitam zato što sam u nekoj emisiji na radiju čula da je ta praksa čekanja do potpunog zamućenja napuštena u svetu, da se samo kod nas održava. Eto, vi koji radite po stranim bolnicama, pitajte nekog oftalmologa, valjda srećete takve po hodnicima :)

Ja vec pitao pre par godina. Operacija se preporucuje onog casa kad katarakta pocne da smeta. Dakle, ako je otezano citanje, voznja ili bilo sta, a uzrok je katarakta (a ne npr. staracka dalekovidnost ili nesto drugo).

 

edit: vidim, Eddard vec odgovorio...


Edited by zoran59, 05 April 2015 - 09:32.


#171 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 05 April 2015 - 09:58

Hvala, Eddard i Zorane, konačno smo došli do nečeg!

Sad još da mi neko kaže da li lekarski protokol u Srbiji propisuje da se na operaciju šalje tek po "sazrelosti" ili ne. 



#172 kirovec

kirovec
  • Members
  • 1,135 posts

Posted 05 April 2015 - 10:15

Ovo boldovano nije tačno. Na KCS sam godinama išla dva puta mesečno, i još uvek idem, ponekad i češće. Termini mogu da se zakažu i telefonom, mejlom ili na šalteru. Kontrole se uglavnom zakazuju odmah prilikom prvog pregleda, na šalteru na kom nikad nisam naišla na više od 5-6 ljudi. Jedina gužva koju sam viđala je za laboratoriju koja počinje da radi u 7h. I tu zaista napolju stoje ljudi ko zna koliko pre 7 h, kako bi među prvima stigli na red, a stići će na red svakako jer imaju zakazano. I kad se otvore vrata, tačno u 7, nagrnu kao pomahnitali, gazeći sve pred sobom. Jednom sam prisustvovala pravom karambolu na pokretnim stepenicama (laboratorija je na spratu). Sreća te se niko nije ozbiljno povredio. Ja bih pre rekla da to ima veze s mentalitetom nego sa sistemom. Ne tvrdim da je sistem dobar, već samo da nije uvek u pitanju sistem. 

 

 

Mozda zavisi od odeljenja. Ja pricam za gastro i to sam licno video u junu kada sam zakazivao sebi za jul 2014. Bio sam u maju da zakazem za jun dosao oko 10h i kazu mi na salteru nema termina dodjite narednog meseca tog i tog dana tada zakazujemo gastro i dodjite sto ranije.

 

Jos meni moj matori kaze da necu zakazati jer on uvek kada zakazuje za kevu ide rano ujutru. Ali jbg ja bio u fazonu ma moj matori voli da porani :lol+:

 

Dakle dodjem iduci mesec kada je zakazivanje za gastroeterologiju stigao u 15 do 7 red pocinje na onom rotirajucim vratima. I za neke lekare su kvotu ispunili posle pola sata. Ja sam uspeo da zakazem ali sam cekao sat vremena i iza mene je ostalo mozda jos 10termina kod moje lekarke.

 

Mnogi u redu kazu da telefonom nisu uspeli (tj. dva reda na jedan salter i dva na drugi) pored mene bila zena iz Mladenovca  kaze zvala ih je svaki dan.

 

I kad sam dosao na pregled, dolazi neki mladic iz unutrasnjosti da vidi da li ce da ga primi jer nije zakazao a hitno mu je i sestra mu kaze da ne moze on kaze da nije uspeo telefonom a da ne moze da uzme slobodan dan, a sestra kaze da su nemocni i da zbog toga se nervira i direktor KCS ali da ne uspevaju to da promene. Prosto da ne verujes sta cujes.

 

Inace za labaratoriju verujem da je tako, ja koliko se secam nisam nesto mnogo cekao a dosao sam "kasno" npr. posle 9 ali verujem da vecina starijih nagrne rano ujutru.


Edited by kirovec, 05 April 2015 - 10:53.


#173 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 05 April 2015 - 17:27

U Velikoj \Britaniji liste cekanja za specijalisticki pregled su vise meseci, a za po neku operaciju i vise od godinu dana, ali u NHS (javnoj zdravstvenoj sluzbi).

Onome ko to nece da ceka na raspolozenju stoji privatna zdravstvena sluzba, privatni lekari i bolnice, gde pacijent moze da bira i dan i sat pregleda i intervencije.

Privatne preglede i lecenje ili placa pacijent sam (redje) ili njegovo privatno zdravstveno osiguranje, koje pacijent uplacuje mesecno, kad je zdrav i dok mu jos uvek nista nije potrebno.



#174 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 05 April 2015 - 19:17

Vladane, da li možda znate kad državni oftalmolozi predlažu pacijentu operaciju katarakte, onda kad počne da smanjuje kvalitet života pacijenta, ili tek kad oko bude van funkcije?



#175 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 05 April 2015 - 19:29

Uopšteno govoreći, kada su takve elektivne operacije kod oboljenja koje direktno ne ugrožavaju život već smanjuju kvalitet života u pitanju, na zapadu se sve više teret odluke ostavlja pacijentu. Lekar savetuje pacijenta da mu je operacija potrebna, ali da on sam mora da odluči kada je taj trenutak kada više ne može da trpi, onda da se javi za termin za operaciju. Niko neće insistirati i reći pacijentu da mora odmah se operiše. Recimo, ja sam sad na ortopediji koja u programu ima uglavnom samo elektivne operacije poboljšanja kvaliteta života, tipa endoproteze kuka npr. Mi samo kažemo pacijentu, da imate artrozu kuka zbog toga i toga, to da se izleči ne može, dok mogu konzervativno da se ublaže simptomi, ok, nakon toga je operacija jedini izlaz, a kada je taj trenutak, to morate vi da odlučite, tj. kad više ne možete da izađete na kraj sa simptomima, tada se javite i zakazaćemo operaciju. Dakle, adekvatno informisanje pacijenta i adekvatan savet. Odluka je nakon toga na pacijentu. Naravno, opet napominjem, u pitanju su elektivne operacije poboljšanja kvaliteta života. A operacija katarakte je upravo to. Čekanje da ona "sazri", a pacijentu očigledno smeta, je nonsens. I da napomenem, u pitanju je Nemačka, ali verujem da je princip isti bilo gde gde se praktikuje moderna medicina.

Edited by Eddard, 05 April 2015 - 19:32.


#176 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 05 April 2015 - 20:16

Naravno da je nonsens. Ne znam da li si video moj prvi post, napisala sam da je operacija predložena tek kad je oko postalo potpuno nefunkcionalno, a pošto se katarakta pojavila i na drugom oku, na upit zašto nije predložena odmah operacija i za to, rečeno mu je da po našem protokolu može da bude operisan tek kad potpuno sazri. Ako je ovo istina, sistem je loš, ali ako nije, onda je krivica lekara što je čovek doveden u stanje invalidnosti koje ugrožava i njegov posao i život. Ima 54 godine, i od njega se očekuje da daje svoj maksimum.



#177 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 05 April 2015 - 21:06

Ne znam da li postoji takav protokol koji takvo nešto propisuje. Ako postoji, treba da se menja, ako ne postoji, lekaru nedostaje edukacije. U svakom slučaju, greška. Da li sistemska ili indivudualna, ne mogu da sudim.

#178 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 06 April 2015 - 00:04

za ono zemalja sto ja znam I za elektivne operacije kuka I kolena  / za kataraktu ne znam/ ima generalna preporuka koju dajes pacijentima.

 

ne predlaze se operacija   kada je tek ustanovljena dijagnoza. artroza  je najcesce poprilicno dugotrajan process I retko/ a adesava se I suprotno naravno/ ide takvom brzinom da vam dodje pac. za bolom vi utvrdite artrozu pa kazete mozete ako hocete na operaciju sledece nedelje.uglavnom tegobe moraju ZNACAJNO kompromitovati kvalitet zivota. znaci u mojoj oblasti to je bol na skali iznad 4, nocni bol, smanjena pokretljivost, bol koji ne reaguje na razumne doze I vrste analgetika.odluka jeste na pacijentu,ali operacija nije prvi izbor ma koliko to pacijent zeleo.ja nikad nisam cula da je neko radio endoprotezu kuka u pocetnoj artrozi.

 

verujem da I u oftalmologiji postoje neke smernice I da vaze slicna pravila. odluka je na pacijentu, ali tek ustanovljena katarakta tesko da moze da bude indikacija za zakazivanje operacije. mislim medicinski. u svetu privatne medicine verujem da bi vam neko uslisio tu zelju,



#179 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 06 April 2015 - 03:54


...

verujem da I u oftalmologiji postoje neke smernice I da vaze slicna pravila. odluka je na pacijentu, ali tek ustanovljena katarakta tesko da moze da bude indikacija za zakazivanje operacije.

...

 

Jesenja je napisala da je covek prakticki slep na jedno oko

...napisala sam da je operacija predložena tek kad je oko postalo potpuno nefunkcionalno...

a problem se vec pojavljuje i na drugom.

Uz to, radi se o relativno mladom coveku (54 godine). Samo na osnovu tih podataka, rekao bih da indikacija postoji.

 

Moj (vec dosta dugo umrli) otac je bio fizijatar i svojevremeno mi je rekao da u bolnici imaju nedostatak vestackih kukova (kako se na srpskohrvatskom kaze "total hip replacement?"), pa odgadjaju operacije i prave selekciju pacijenata. Samo, radilo se o Hrvatskoj u ratu, '90-ih.

 

Tesko mi je da poverujem da Srbija u drugoj deceniji 21. veka ima nestasicu "rezervnih delova," tj. sociva i da je to mozda razlog odgadjanja. Pre ce biti da se radi o "sumnjivom" oftalmologu.

U slucaju moje bake, anamneza je bila slicna ovome sto opisuje Jesenja. Izgubila je vid u jednom oku (samo je mogla da razlikuje svetlost i tamu), ali se ona nije previse sekirala - imala je 89 godina. Tek kad je pocela da gubi vid u drugom oku, uplasila se i javila se oftalmologu. Operisana je u roku tri nedelje.

A Jesenjin muz se javio na vreme, pa ipak se operacija odgadja.

Nesto tu meni ne stima.



#180 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 06 April 2015 - 06:11

@oslo što je upravo ono što sam i ja rekao, samo sa malo više detalja u koje ja nisam hteo da ulazim. A što se ovog konkretnog slučaja tiče, kao što Zoran kaže, ovo nije početna katarakta.