Jump to content


Photo

NACIONALIZAM - Da li je pozitivan ili negativan


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
28 replies to this topic

#1 DUH 54

DUH 54
  • Members
  • 8 posts

Posted 28 April 2014 - 03:51

Nacionalizam i koliko ima smisla ?

 

Može li nacionalizam doneti bilo šta dobro ?

 

Šta nacionalista dobija deklarisanjem kao nacionalista ?

 

Koliko je tanka linija između nacionalizma i šovinizma ?

 

 

 

Sve su ovo pitanja koja nameće nacionalizam, koja nikada nisam razumeo, kao ni potrebu da čovek bude nacionalista....

 

 

 

Da li je nacionalizam latentna diskriminacija manjina u bilo kojoj državi ?

 

 

Rođen sam kao Srbin ali ljude mogu da delim samo na dobre i loše, a nacionalizam mi liči na popunjavanje praznine u ličnom sistemu vrednosti i kao širi surogat porodice ...

 

Ako je nacionalizam ljubav prema svojoj naciji, onda je to imaginarna ljubav i skoro uvek deo problema a ne rešenja...


Edited by DUH 54, 28 April 2014 - 03:52.


#2 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 16:25

Добар дан, Душе. 

 

Nacionalizam i koliko ima smisla ?

- Национализам ми зовемо родољубље. Љубав према родној груди, у смислу - љубав према својој земљи/држави. У том случају - родољубље има смисла.

 

Šta nacionalista dobija deklarisanjem kao nacionalista ?

- Највероватније лично задовољство. Свако жели да истакне своје вредности и томе служи декларативно изјављивање припадности некоме или нечему. 

 

Koliko je tanka linija između nacionalizma i šovinizma ?

- Ако се сложимо да је шовинизам мржња према свим другим народима осим према свом, онда се може рећи да шовинизам нема никакве везе са национализмом. Међутим, многи тврде да је шовинизам последица национализма, односно, у преводу - да је мржња према другим земљама и народима последица љубави према свом народу и земљи. 

Такво виђење је потпуни апсурд. Јер би то значило да ако волимо своју жену или децу, ми следствено томе мрзимо туђе жене и децу. Или да просто мрзимо туђу жену зато што волимо своју. 

 

У суштини једина линија која раздваја национализам и шовинизам је линија МРЖЊЕ и ГЛУПОСТИ. Националиста неће прећи никада ту линију и постати шовиниста. Чим то уради, он више није националиста, јер својим понашањем (мржњом и глупошћу) вређа свој народ и своју земљу. 

 

 

Da li je nacionalizam latentna diskriminacija manjina u bilo kojoj državi ?

- Као и сваки вид људске експресије осећања и мишљења, тако и национализам, односно родољубље може некога ``латентно`` дискриминисати. У том смислу и вожња аутомобила је ``латентна`` дискриминација бициклиста или опасност по друге учеснике у саобраћају. Јер, може да се деси и нека несрећа. Али, у конректном случају, љубав према својој земљи и народу не може дискриминисати друге народе и земље, осим у случајевима када се ``својим`` сматра нешто што реално нама односно њима не припада.

 

Rođen sam kao Srbin ali ljude mogu da delim samo na dobre i loše, a nacionalizam mi liči na popunjavanje praznine u ličnom sistemu vrednosti i kao širi surogat porodice ...

- Свако је најпре рођен као човек. Људе не делимо на добре и лоше, већ на оне који нам пријају и оне који нам наносе штету, а називамо их добрим и лошима. Истина је да лошим људима често називамо оне који нас укравају желећи нам добро, а ми то не можемо да схватимо. Што се тиче личних утисака о томе шта је национализам, то је као и свака лична квалификација најпре одраз менталног и искуственог стања особе. За неке људе је национализам исто што и нацизам, фашизам, комунизам. За поједине људе је национализам појам везан за национализацију приватне својине током прошлог века. Дакле, свако даје дефиниције у складу са својим поимањем света и вредности у њему. 

Глобално гледано, национализам се посматра као шири друштвени систем вредности једног народа. Иако се на Балкану он често меша са фашизмом и шовинизмом, па као такав деградира, у Европи и Азији он има врло значајно место у свакодневној култури живеља и понашања. Немац никада неће рећи Французу неку увредљиву реч и обрнуто, али исто тако Мерцедес нема шта посебно да тражи на тржишту Француске, нити Пежо на тржишту Немачке - тамо се води рачуна о националном интересу, јер националисти пазе да купују домаће знајући да тиме подстичу привредни раст своје земље и своје економије. Исти је случај и са Јапанцима. Окцидентализам као облик национализма је широко распрострањен код Јапанца који радо прихватају све америчке трендове на телевизији, али форсирају ``Ниџа ратнике`` који само личе на поједине америчке ријалити циркусе и форсирају јапанску културу и индустрију, максимално купујући домаће и минимално користећи страно.  

 

Ako je nacionalizam ljubav prema svojoj naciji, onda je to imaginarna ljubav i skoro uvek deo problema a ne rešenja...

- И ово је лични став појединца. Љубав је имагинарна све докле нема неких конкретних дела. Имагинарно се воле звезде на небу или нека замишљена Х особа. Али човек, националиста, односно родољуб може волети своју земљу врло реално - он пази на њу, не загађује реке, чисти депоније, сади нове засаде, чува биљке и животиње своје земље, води рачуна о загађености, притиска државну управу да подиже еколошке прописе и таксе итд. Он даје прилоге болницама, вртићима, ради исправно свој посао, поштује родитеље и суседе, даје свој максимум у исказивању човечности не са циљем лицемерног доказивања да је бољи од других, веч са циљем да искористи све своје људске таленте и потенцијале који се додатно умножавају љубављу према сопственој земљи. Тиме он делима показује шта је родољубље и шта је љубав. 

 

Са друге стране, не треба прихватати да су националисти људи који машу са три раширена прста, заставама и који прете, псују и бију. Они су просто само кловнови који су се обукли да личе на неке националисте/родољубе и онда својим понашањем срамоте своју земљу/државу. Пример је конкретан са Србима ``националистима`` односно шовинистима који мрзе Роме, са којима су заједно страдали у Јасеновцу, Старом Сајмишту, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу. Срби имају највише кумовских веза са Ромима, имају добре односе са тим народом, деле историју и простор, па је потпуни апсурд рећи да српски националиста мрзи Роме. Или Јевреје. Како Србин националиста може мрзети Јевреје када половина имена која носимо долазе из јеврејског језика (Марко, Јован, Аврам, Гаврило, Михајло, Марија, Сара, Јована) и ми који смо православци верујемо у 12 апостола од којих је само 1 био нејеврејској порекла? Осим тога, српске и ромске интересе на Балкану много бране Јевреји управо својим сталним апелима да се не дозволи заборав холокауста на Балкану и патња Срба, Јевреја и Рома. Како је могуће бити хришћанин и родољуб и мрзети било кога? Такви људи нису националисти, већ обични нацисти и фашисти. 

 

И за крај закључак - Љубав без дела је мртва. Одатле промишљај како ти је воља.

 

Поздрав.  


Edited by Predrag Radulovic, 28 April 2014 - 16:33.


#3 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2014 - 16:33

...

 

Kako raznorazni 'naZijonski radenici' ne bi po ko zna koji put zatrpavali 4um balezgarijama

 

evo, jos jednom prof. M. Kangrga:

 

>> ... Nacionalizam, naime, pociva, i to iskljucivo pociva na - sentimentu, blago receno, pa taj sentiment vjerojatno proizlazi iz genetski naslijedjene i naknadno u obitelji ili okolini odnjegovane, i tako duboko u podsvijesti sacuvane jezgre tog atavistickog sindroma. ...

 

Grubo, ali pogodjeno receno, takav se tip pojedinca bori u samome sebi protiv samog jezgra ljudskosti, pa krecuci se linijom manjeg otpora istraje na svojoj pukoj prirodnosti. Linija manjeg otpora u ovome se slucaju sastoji upravo u tome, sto biti covjek nije nesto naprosto dano ili na-rodjeno (nitko se nije naprosto rodio covjekom, jer to je bitna karakteristika zivotinje, kojoj je dostatno da se izlegne i da od mladunceta izraste u svoju punu zrelost, i to u skladu sa svojom unaprijed danom i zadanom vrstom kao vlastitom prirodom, ona jeste ta priroda, i bitno ostaje njoj primjerena). Covjeku to jednostavno - nije dano. Ali je, naravno, vrlo komotno i ne zahtijeva mnogo truda da se bude i ostane to sto bez napora - naprosto jesi, cista priroda!

 

Kada iz sebe ne mozes - doslovno receno - napraviti covjeka (to se naziva: raditi na samome sebi da bi postao to i to, kako bi svojim vlastitim djelom, trudom, mukom, "u znoju lica svoga", kao sto kaze vec Biblija, stvaralastvom - da bi dakle postao konkretno drustveno i prije svega posebno ljudsko bice, sa svim svojim, tek tom djelatnoscu razigranim i manifestiranim sposobnostima i talentima, koji te tako cine individualnoscu i osobenoscu), onda ti jos preostaje samo da se pozoves na jedinu mogucu opcost u smislu generalnosti, za razliku od univerzalnosti ...

 

Kako ne bi "svisnuo od muke u svojoj neoblikovanoj usamljenosti", ti se priklonis, bas tako: priklonis se ili prislonis (da ne padnes u nistavilo) drugima slicnim sebi, koji su takodje ostali to ljudski prazno nista ili cista (rodovsko-plemenska) - prirodnost. Pa si onda "bar nesto" ... pa se time onda mozes cak i "ponositi", jer ti nista drugo ne preostaje.

 

Dakle, kada nisi u sebi imao dostatne snage da postajes covjekom (jer to je mukotrpan proces koji traje citava zivota!), pa je dospijeti k sebi kao covjeku jedini istinski zadatak, onda si i ostao puko nista.

 

Taj se zadatak naime uvijek iznova postavlja pred tebe na putu k sebi kao oblikovanoj i oplemenjenoj ljudskoj jedinki, te upravo to sacinjava jedinu istinsku radost covjekovu, koji se onda slobodno moze pogledati u zrcalo, a da se ne stidi pred samim sobom.

Mogli bismo dakle kazati: Nacionalist je nezreli covjek. ... <<

 

...



#4 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 28 April 2014 - 16:40

...

 

Kako raznorazni 'naZijonski radenici' ne bi po ko zna koji put zatrpavali 4um balezgarijama

 

evo, jos jednom prof. M. Kangrga:

 

>> ... Nacionalizam, naime, pociva, i to iskljucivo pociva na - sentimentu, blago receno, pa taj sentiment vjerojatno proizlazi iz genetski naslijedjene i naknadno u obitelji ili okolini odnjegovane, i tako duboko u podsvijesti sacuvane jezgre tog atavistickog sindroma. ...

 

Grubo, ali pogodjeno receno, takav se tip pojedinca bori u samome sebi protiv samog jezgra ljudskosti, pa krecuci se linijom manjeg otpora istraje na svojoj pukoj prirodnosti. Linija manjeg otpora u ovome se slucaju sastoji upravo u tome, sto biti covjek nije nesto naprosto dano ili na-rodjeno (nitko se nije naprosto rodio covjekom, jer to je bitna karakteristika zivotinje, kojoj je dostatno da se izlegne i da od mladunceta izraste u svoju punu zrelost, i to u skladu sa svojom unaprijed danom i zadanom vrstom kao vlastitom prirodom, ona jeste ta priroda, i bitno ostaje njoj primjerena). Covjeku to jednostavno - nije dano. Ali je, naravno, vrlo komotno i ne zahtijeva mnogo truda da se bude i ostane to sto bez napora - naprosto jesi, cista priroda!

 

Kada iz sebe ne mozes - doslovno receno - napraviti covjeka (to se naziva: raditi na samome sebi da bi postao to i to, kako bi svojim vlastitim djelom, trudom, mukom, "u znoju lica svoga", kao sto kaze vec Biblija, stvaralastvom - da bi dakle postao konkretno drustveno i prije svega posebno ljudsko bice, sa svim svojim, tek tom djelatnoscu razigranim i manifestiranim sposobnostima i talentima, koji te tako cine individualnoscu i osobenoscu), onda ti jos preostaje samo da se pozoves na jedinu mogucu opcost u smislu generalnosti, za razliku od univerzalnosti ...

 

Kako ne bi "svisnuo od muke u svojoj neoblikovanoj usamljenosti", ti se priklonis, bas tako: priklonis se ili prislonis (da ne padnes u nistavilo) drugima slicnim sebi, koji su takodje ostali to ljudski prazno nista ili cista (rodovsko-plemenska) - prirodnost. Pa si onda "bar nesto" ... pa se time onda mozes cak i "ponositi", jer ti nista drugo ne preostaje.

 

Dakle, kada nisi u sebi imao dostatne snage da postajes covjekom (jer to je mukotrpan proces koji traje citava zivota!), pa je dospijeti k sebi kao covjeku jedini istinski zadatak, onda si i ostao puko nista.

 

Taj se zadatak naime uvijek iznova postavlja pred tebe na putu k sebi kao oblikovanoj i oplemenjenoj ljudskoj jedinki, te upravo to sacinjava jedinu istinsku radost covjekovu, koji se onda slobodno moze pogledati u zrcalo, a da se ne stidi pred samim sobom.

Mogli bismo dakle kazati: Nacionalist je nezreli covjek. ... <<

 

...

Dokucavaju se sami sa sobom :wicked:



#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2014 - 16:42

...

 

Ovaj tred je za deponiju / brisanje!

 

...



#6 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 16:58

Kinik Која је потреба другоме доказивати да је мање вредан тиме што верује у себе и своје вредности? Приказао си критику национализам и то је у реду. Све може да се критикује. У реду су неки ставови изнети у критици, али они критикују негативне стране национализма, односно родољубља. Било би незрело и наивно због тога жигосати и дискриминисати једну особену карактерисику људског рода од Јапана до Енглеске. 

#7 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2014 - 17:01

...

 

... жигосати и дискриминисати једну особену карактерисику људског рода ... 

 

Hebe mi se zivo za majmunske karakteristike, 'naZiJonskih radenika' pogotovo sVrBova.

 

...



#8 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 17:02

sVrBova - Какав је ово коментар? Чему такав малоуман коментар? ``Хебе`` ти се? Имаш менталне сметње па не можеш да се изражаваш како треба? Вређај Србе, то ти је ниво. Баш си непристојан и заостао. Нека, ти си само изазов за цивилизоване људе који се гаде твоје примитивне појаве. 


Edited by Predrag Radulovic, 28 April 2014 - 17:16.


#9 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 28 April 2014 - 17:09

Kinik Која је потреба другоме доказивати да је мање вредан тиме што верује у себе и своје вредности? Приказао си критику национализам и то је у реду. Све може да се критикује. У реду су неки ставови изнети у критици, али они критикују негативне стране национализма, односно родољубља. Било би незрело и наивно због тога жигосати и дискриминисати једну особену карактерисику људског рода од Јапана до Енглеске. 


Koje su pozitivne strane nacionalizma?

#10 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 17:13

Ево простог примера национализма - национализам Махатме Гандија. Ослободио је Индију од енглеских колонизатора заступајући родољубље према Индији. Успео је да уједини хиндусе и муслимане у национализму према Индији. 

 

Питање за тебе: које још позитивне стране љубави према народу/земљи још могу да се наброје? 



#11 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2014 - 17:41

...

 

... успео је да уједини хиндусе и муслимане у национализму према Индији ... 

 

 

Ne trtljaj!

 

Uspeo je da stvori jednu Indiju i dva Pakistana. Drugi se kasnije, posle rata, preimenovao u Banglades.

Cudno kako im nije bio dobar indijski nacionalizam, vec su hteli sopstveni.

 

...



#12 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 28 April 2014 - 17:49

sVrBova - Какав је ово коментар? Чему такав малоуман коментар? ``Хебе`` ти се? Имаш менталне сметње па не можеш да се изражаваш како треба? Вређај Србе, то ти је ниво. Баш си непристојан и заостао. Нека, ти си само изазов за цивилизоване људе који се гаде твоје примитивне појаве. 

Реци ти мене дедер како је тебе после само 4 поста познат читав историјат форума?  Само мо немој рећи да си пасиван учесник, да само читаш  јел те  где  те овај Србомрзац од Киника пљује на њих, па те иритирао да се огласиш. Мало, мало па одмах  знаш ко то де вређа Србе . Овде нико не вређа Србе. Но како је теби веома компликовано да увидиш разлику између Срба и sVrBova, онда имаш велики проблем. Но да ти поновим (барем моје схватање ова два назива) Србин  је нација као и све друге нације, ништа мање вредна од других нација, ништа гора нити боља од  других нација, sVrbov je стање духа које нема благе везе са српском нацијом.


Edited by Pristevac, 28 April 2014 - 17:50.


#13 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 17:53

...

 

 

 

Ne trtljaj!

 

Uspeo je da stvori jednu Indiju i dva Pakistana. Drugi se kasnije, posle rata, preimenovao u Banglades.

Cudno kako im nije bio dobar indijski nacionalizam, vec su hteli sopstveni.

 

...

 

Примитивци попут тебе и треба да буду на интернету. Ужас би био пустити такве звери на улицу. Од мене доста, а ти настави и даље да доказујеш тезу да је човек постао од мајмуна и да је гори од звери. Барабо.

 

ПС. Душе, нема сврхе даља полемика о овој теми, контактирај управу и склањај ове заостале будале да би могло нормално да се разговара. Ја да учествујем у дискусији са примитивним кавкаским племенима која вуку ендемски сифилис у 21. веку нити хоћу нити имам времена. Одјављујем се.  



#14 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 28 April 2014 - 17:57

Примитивци попут тебе и треба да буду на интернету. Ужас би био пустити такве звери на улицу. Од мене доста, а ти настави и даље да доказујеш тезу да је човек постао од мајмуна и да је гори од звери. Барабо.

 

ПС. Душе, нема сврхе даља полемика о овој теми, контактирај управу и склањај ове заостале будале да би могло нормално да се разговара. Ја да учествујем у дискусији са примитивним кавкаским племенима која вуку ендемски сифилис у 21. веку нити хоћу нити имам времена. Одјављујем се.  

  Да ти се нађе. Требаће ти

Attached Thumbnails

  • 148097813_98c30f042c.jpg


#15 Predrag Radulovic

Predrag Radulovic
  • Banned
  • 6 posts

Posted 28 April 2014 - 17:57

Реци ти мене дедер како је тебе после само 4 поста познат читав историјат форума?  Само мо немој рећи да си пасиван учесник, да само читаш  јел те  где  те овај Србомрзац од Киника пљује на њих, па те иритирао да се огласиш. Мало, мало па одмах  знаш ко то де вређа Србе . Овде нико не вређа Србе. Но како је теби веома компликовано да увидиш разлику између Срба и sVrBova, онда имаш велики проблем. Но да ти поновим (барем моје схватање ова два назива) Србин  је нација као и све друге нације, ништа мање вредна од других нација, ништа гора нити боља од  других нација, sVrbov je стање духа које нема благе везе са српском нацијом.

 

Узми молим те овај свој текст и иди питај било ког ученог и образованог професора факултета или средње школе да ти портумачи ово што си написао. Смејаће ти се. Ако су вама будалаштине ниво комуникације, у реду. Није то озбиљна комуникација нити ниво за разговор. Како би било да за стање духа Шиптара пишем Шипацови или за Хрвате - Курвати или за Бошњаке - Мошњаци? Шта је то него примитивизам? Али у реду. Капирам да не схватам тај ниво и објавио сам одлазак, не секирајте се. Гађајте се изразима који разумемете ви, али не и факултетски образовани људи и у реду је. Боље је читати књиге него ове баљезгарије. До невиђења.