Jump to content


Photo
- - - - -

Vežbe zdravlja i dugovečnosti-Tai Chi & Qi Gong


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 sfera

sfera
  • Members
  • 2 posts

Posted 08 March 2014 - 15:31

Ako vas zanima kako vam vežbanje Tai Chija i Qi Gonga može pomoći da unapredite svoje psihičko i fizičko zdravlje i dostignete harmoniju u životu možete se uključiti u diskusiju.

 

Danas bih vam ispričala nešto o putu prirode jer je Tai Chi tako i nastao - posmatranjem prirode. Kao što su drevni ljudi posmatrajući životinje kako se bore, sami stvorili stilove borbe, tako su i posmatranjem ciklusa u priroda došli do baze kineske tradicionalne medicine i taoističkog shvatanja života.

Na žalost , danas se "moderan čovek" bori sa prirodom, kroti je, iskorišćavaje a malo joj daje. Na taj način radimo sami protiv sebe, što sada,polako i možda malo kasno shvatamo. Čovek uništava i sebe da bi zadovoljio zahtev današnjeg društva da večno ostane mlad i "lep" spolja putem raznih farmaceutskih proizvoda ili estetske hirurgije. Današnji čovek voli konfor i lagana rešenja. Paradoks je u tome da koliko god se trudio da sebi olakša život i sebi ugodi, moderan čovek sve više pati, nesrećan je i otudjen od svoje prave prirode.

Tai Chi i Qi Gong nisu samo vežbe,nego  jedno shvatanje života. Iako drevne kineske veštine one su danas moderan lek za mnoge koji prihvatili da ih praktikuju.

 

Rado ću odgovoriti na sva vaša pitanja.

Želim vam lep dan.

 

Tekst napisala Isidora Milošević

Instruktorka Tai Chi Chuana I Qi Gonga 

 

 



#2 моџова salata

моџова salata
  • Banned
  • 504 posts

Posted 12 March 2014 - 07:48

Kakav je odaziv?

Tai Chi je fenomenalna stvar sa kojom sam se prvi put susreo trenirajuci Muay Thai u ranoj mladosti. I dok egzaktnu borilacku vestinu Muay Thai ima smisla upoznavati najkasnije do 25. godine zivota, umetnost, smisao i filozofska dubina spoja tela i duha Tai Chia je dostupna svakodnevno svim generacijama. Najposle svako od nas ima svoj chi :)

Podrska u daljem radu!



#3 sfera

sfera
  • Members
  • 2 posts

Posted 12 March 2014 - 15:06

Hvala na podršci.

Odziv je za mene dobar, jer ja radim u malim grupama do 5 učenika i negujem individualni, holistički pristup. U stara vremena su se broilačke veštine učile jedan na jedan i po meni se samo tako prenosi pravo znanje. Veoma je važan odnos učenika i učitelja, jer to nije samo vežba već i stil života i njegovo shvatanje.



#4 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 March 2014 - 21:06

Ako sam dobro shvatio, ovo je generalni recept za opste zdravlje.

U odnosu na te recepte, ja sam vrlo skeptican I mislim da je obican I normalan zivot vise nego dovoljan: budite fizicki aktivni, nemojte pusiti, imajte uravnotezenu ishranu sa malo crnih mesa I mnogo povrca...