Jump to content


Photo
- - - - -

Oporavak operacije diskus hernije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 Dragovic Milic

Dragovic Milic
 • Members
 • 9 posts

Posted 12 February 2014 - 16:33

Pozdrav svima pre svega.

 

Odlucio sam se za operaciju diskus hernije. Ovaj problem vucem od kraja avgusta i resio sam da skratim sebi muke izmisljanja tople vode sa svakodnevnim vezbama koje cu morati da radim godinama unapred. Zanimaju me iskustva ljudi koji su operisali diskus herniju cisto da znam sta me ceka, znam da je to rutinska operacija, ali mi koji treba se operisemo ne gledamo na to kao doktori, pa iz tog razloga nama nije bas lako. Imao sam jednu operaciju unutrasnjeg meniskusa koja se radila pod lokalnom anestezijom, to sam cak i gledao sta rade na monitoru i bilo mi je zanimljivo, sto nije slucaj sa ovom operacijom.  :tired:#2 cinober

cinober
 • Members
 • 2 posts

Posted 13 February 2014 - 11:36

Evo moje iskustvo:
I ja sam bio prije na operaciji meniskusa :)
Bio sam na operaciji diskus hernije (L5-S1) 1995.godine. Odlučio sam se na operaciju jer jednostavno nisam imao drugog izlaza, to je bila akutna trauma otprije mjesec i pol dana, disk je pukao i cijeli unutrašnji sadržaj diska provalio je u kanal leđne moždine i grozno je stiskao U tih mjesec i pol bio sam totalni invalid i konstantno, osim prvih tjedan dana, u strašnim bolovima (desna noga). Doktori rekli da treba operacija i ja sam jedva čekao da se riješim bolova. Operirao me jedan relativno mladi kirurg bolnice Rebro u Zagrebu. Operacija je bila klasična, s rezom, a ne ovo što vjerujem da se danas radi (mikrokirurgija, laseri). Oporavak je trajao recimo ukupno 6 mjeseci, toliko sam bio na bolovanju. Mislim da je danas to dosta kraće? Prvi mjesec ili malo više bio sam vrlo, vrlo oprezan, sjedio samo kad sam jeo, desetak minuta dnevno. Puno ležao i vrlo oprezno hodao. Dalje sam se osjećao sve bolje tako da sam nakon tri mjeseca od operacije ili možda čak i prije počeo planinariti što je izvrsno za oporavak kralješnice jer jača mišiće stražnjice i leđa koji su ključni za dobro stanje kičme. Naravno, ne smiješ pasti, hehehe! I tako sam, sasvim uredno, postao opet potpuno zdrav čovjek i nikad više nisam imao nikakvih problema s kičmom. Prilično sam aktivan i radim sve što mi padne na pamet. Jedino pazim da teške terete (teže od recimo 20 kila) ne dižem savijanjem tijela u pojasu, nego nogama, dakle držim se manje-više uspravno, čučnem i pokupim teret i dižem ga ustajanjem. U nekim razgovorima s ljudima koji su prošli operaciju diskus-hernije (ili s ljudima koji znaju ljude) shvatio sam da ne prođu svi tako savršeno kao ja. Ima ih koji imaju daljnje probleme, samo ne tako velike. Neki idu na čak i ponovnu operaciju.
Uglavnom, moje iskustvo je skroz pozitivno.
Pozdrav iz Hrvatske.#3 Dragovic Milic

Dragovic Milic
 • Members
 • 9 posts

Posted 13 February 2014 - 12:06

Hvala ti sto si podelio to sa nama. Verujem i ja da ce, makar meni jer sam dosta mlad( i jak  :D  ), oporavak trajati dosta krace, a sto se tice toga da ne prodje sve kako treba mislim da to zavisi samo od same operacije, jer, ponavljam, mlad sam, i od svih onih simpotma dh ja imam samo bol iza kolena, a dijagnoza radiologa posle nalaza MR mi je napisao srednje teska do teska DH.#4 cinober

cinober
 • Members
 • 2 posts

Posted 13 February 2014 - 12:44

Nema na čemu!
Budući da si mlad i u dobrom tjelesnom stanju ne sumnjam da ćeš se brzo i potpuno oporaviti.
Sretno, pozdrav!#5 stefaninenad@gmail.com

stefaninenad@gmail.com
 • Members
 • 2 posts

Posted 13 February 2014 - 19:49

Dragi mladiću!!

 

Sada imam 69 godina operisana mi je diskus hernija kada sam imao 23 godine. U to vreme to nije bila rutinska operacija jer, sećam se da sam potpisao gomilu papira kojim oslobađam lekare od ogovornosti za posledice.

Jedva sam čekao operaciju jer sam imao teške bolove i dobijao sam gomilu inekcija petantina. Neposredno pred operaciju imao sam 62 kile a moja normalna mera je bila oko 90 a visok sam 192 cm.

Mislim da oporavak u dobroj meri zavisi od vas, odnosno od vašeg odnosa prema problemu jer posle operacije život ide dalje i način života ne treba bitno menjati. Naš narod kaže: "Zdravlje dolazi iz glave" Najvažni je pridržavati se uputstava lekara i do kraja savesno raditi na rehabilitaciji oštećenih nerava i atrofiranih mišića. Odmah po vađenju konaca (operisan sam u Neurohirurškoj klinici u Novom Sadu) posle 7 dana premestili su me u Centar za rehabilitaciju gde sam bio 15 dana i tri puta dnevno, pod stručnim nadzorom, vežbao po jedan sat. Prilikom otpuštanja iz bolnice Prof.Dr. Nedvidek mi je rekao da ću "do kraja života imati podstanara" što me je u najmanju ruku poplašilo. Objasnio mi je da će me krsta uvek više ili manje bileti, što nije sasvim tačno.....krsta me uvek maaaaalo bole. Pošteno da vam kažem, nisam se mnogo čuvao (igrao sam košarku) ali sam vodio računa da se ne ugojim, da se zagrejem pre težeg posla (sada mi nije problem da ponesem džak cementa) i da održavam visok tonus mišića oko kičme povremenim vežbanjem. Imam i sada dva problema...imam utisak da na ožiljku imam komad leda (ugradio sam kaljevu peć samo da bih mogao da naslonim leđa) i najveći problem mi je kada, kako ja to kažem, stanem u prazno (kada npr. ima stepenik a ja mislim da ga nema). Tada me žestoko zaboli i na tom se zavši. Zašto je to tako, pojma nemam. 

I na kraju, bez operacije nema rešenja. Znam neke ljude koji nisu pristali na operaciju pa sada vrlo čudno hodaju. Probajte, prilikom hoda da se ne oslanjate na palac na nozi ili sasvim da opustite stopalo kada se oslonite na petu, zavisi od toga koji je živac pritisnut. Videćete rezultat.

Hrabro napred i ponavljam.....vežbanje i "Zdravlje dolazi iz glave".

Nenad#6 Dragovic Milic

Dragovic Milic
 • Members
 • 9 posts

Posted 14 February 2014 - 13:50

Zanima me da li cu posle operacije biti u stanju da treniram u teretani i da li cu moci da idem na plivanje?#7 stefaninenad@gmail.com

stefaninenad@gmail.com
 • Members
 • 2 posts

Posted 14 February 2014 - 14:19

U teretanu može a sve vežbe raditi iz sedećeg ili ležećeg položaja. Plivanje.....da NAROČITO.#8 Dragovic Milic

Dragovic Milic
 • Members
 • 9 posts

Posted 14 February 2014 - 15:11

Hvala na odgovoru i na tome sto ste podelili Vase iskustvo sa nama.#9 Dragovic Milic

Dragovic Milic
 • Members
 • 9 posts

Posted 14 February 2014 - 15:13

Naš narod kaže: "Zdravlje dolazi iz glave" 

Pogotovo ovo!#10 Oneplay

Oneplay
 • Members
 • 1 posts

Posted 31 May 2014 - 20:23

Pozdrav. Jesi li bio na operaciji?