Jump to content


Photo

Totalitarne i Destruktivne Sekte


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
72 replies to this topic

#1 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 12 August 2003 - 16:44

Омладина Новог Београда организовала трибину о сектама

Превара иза димне завесе
У организацији Клуба младих СПО у Новом Београду, одржана је трибина под називом: "Штетан утицај верских секти на децу и омладину". У препуном клубу "Плакат" о погубном деловању секти на физичко и ментално здравље младих говорили су мр Богдан Тодоров, новинар, и Александар Сенић, публициста.

Колико су опасне верске секте, на који начин нас угрожавају, у чему је разлика између секташких и црквених учења, само су нека од питања која су интересовала Новобеограђане.

Данас у Србији има преко 150 секти, под чијим је директним или индиректним утицајем око пола милиона људи . Велика бројност секти, добра организованост и упорност да придобију што више младих, довољан је разлог да се друштво забрине за будућност омладине.

- Све секте су по свом унутрашњем устројству тоталитарне и по последицама свога деловања деструктивне. Основни циљ им је да промене личност свог новог члана. У првој фази, труде се да растуре постојећи идентитет, тако што ће све вредности које човек поседује довести у питање. Друга фаза је убацивање нових садржаја у постојећу празнину. На крају следи учвршћивање нових садржаја. Тада настаје нова личност, каже Александар Сенић.

Након дужег боравка у неким источњачким сектама, попут, Харе Кришна, честа су физичка и ментална оболења. Људи напуштају савремену медицинску терапију. Више се верује новим надрилекарима који помажу разним техникама медитације и дијеталном исхраном. Вегетаријанска исхрана може довести до поремећаја у метаболизму. Јеховини сведоци, на пример, одбијају трансфузију крви што може имати за последицу смртни исход.


Теже да разоре породицу
Према речима Богдана Тодорова, корен и стуб свакога друштва, државе и националне цркве јесте чврста породица која треба да се проширује са потомством. Са друге стране, секте су организације које својим религиозним учењима теже да разоре породицу. То најбоље знају родитељи чија су деца жртве секти.

Први контакт са нечастивим силама деца имају путем телевизије и радија. Док раскалашене рок групе у својим песмама подучавају да је све дозвољено, у филмовима страве и ужаса, популарним страним серијама (Фамилија Адамс) и цртаћима, деца сазнају да су једино вештице, духови и друге сподобе праведна бића.

- Касније малишани почињу да опонашају омиљене јунаке, попут Бетмена - човека слепог миша. Иако је, по нашој културној матрици, слепи миш злодух, на цртаном филму се он приказује као победник - симбол правде која се једино може стећи ноћу. Ако забраните приказивање таквих цртаних филмова, директно ускраћујете право дистрибутеру таквог духовног отпада, каже Тодоров.

Своје пропагандне материјале секташи најчешће деле испред основних школа. По школским огласним таблама срећу се најаве за концерте духовне музике Шри Ћимноја.

Велика разорна снага
До тешких менталних поремећаја може довести и дужи боравак у сатанистичким сектама. Црна ружа, Сатанина војска, Међународни савез вештица, само су неки називи који привлаче пажњу младих.

- Када дечко доспе до адолесцентског доба и нагони почну да бујају, а мама и тата помало сметају, појави се прелепа сатанисткиња која је спремна да му све удовољи. У истом друштву су и њене другарице, исто толико атрактивне. Ту је и дрога, да их све заједно добро опусти. Од једном долази до губљења веза са породицом и препуштања сатанизму, каже Тодоров.

У намери да обезбеде што безбрижнији живот сатанисти су спремни да удовоље вођи секте, који је у дослуху са црним ђаволом. Уколико се то од њих захтева, спремни су и да изврше самоубиство, само да би се обезбедио што удобнији живот у паклу.

Тешка економска ситуација, недостатак хришћанске етике, веронауке у основним школама и сталне родитељске бриге, ствара огромну празнину у душама младих људи, што све заједно погодује бујању верских секти. Секташки центри су обично у богатим земљама. Њихова литература се штампа на најквалитетнијем папиру и веома је јефтина. Издања Богават-Гите (верске хиндуистичке читанке) припадници Харе кришна продавали су у вредности две пакле цигарета. То је било у време када су се појавила сабрана дела владике Николаја (Велимировића), која су коштала као две инжењерске плате. Зато данас већина Срба има Богават-Гиту као стални декор у својој кући.

Велика разорна снага и погубан утицај који имају секте на младе људе није само рак-рана њиховог верског образовања, већ и опасност од пада традиционалних етичких вредности. Зато је патриотски чин и морална обавеза родитеља, свештеника, педагога, школских психолога и наставника да се озбиљније посвете овом проблему, - порука је са овог веома посећеног скупа.

... наставиће се... :lol:

#2 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 12 August 2003 - 17:05

... наставиће се...  :lol:

naravno da hoce!
zavera se nece zaustaviti dok ne obavi svoje!
:lol: :lol:

#3 yenta

yenta
  • Members
  • 322 posts

Posted 13 August 2003 - 13:42

najvishe volEm kad u zemlji srbiji na pochetku 21vog veka, posle 13 godinica poslednjih, pochne da se zgraza nad opsnosti od sekti koje ce razrushiti tradicionalne etichke vrednosti (
Велика разорна снага и погубан утицај који имају секте на младе људе није само рак-рана њиховог верског образовања, већ и опасност од пада традиционалних етичких вредности. ) - koje bi bile shta - kolji bliznjeg svoga, razrushi mu kucu, siluj mu zenu i decu, strpaj ga u hladnjachu pa ga masovno pokopaj u batjnici, bombarduj dubrovnik koji cesh izgraditi posle ljepshi und stariji (i tradicionalniji, u stilu...)

i sad ce subotari da nam zabibere... malo lii nam je taj tradicionalni fashista velimirovic...

#4 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 13 August 2003 - 14:33

С е к т е - појам, подела, појавни облици деловања

Увод
Последње две деценије овога века обележене су двема болестима које су се у својим почецима шириле као епидемије (заразне болести које захватају једну област), да би сада постале праве пандемије (заразне болести које захватају скоро цео свет). Те две болести јесу АИДС и секте. Секте разарају физичко, ментално и духовно здравље. Оне доводе до расипања националних енергија и одузимају појединачним нацијама снагу преко потребну за опстајање, одбрану и развој. Секте делују разорно по појединца, породицу, друштво и државу. Изазивају унутрашњи одлив мозгова, који је много опаснији од оног спољашњег. При спољашњем одливу мозгова једна земља је свесна да појединце који су је напустили нема више на бројном стању и да на њих не може рачунати. При унутрашњем одливу мозгова људи постоје на бројном стању, на њих се рачуна, али ће они у одсудном тренутку издати своју земљу. То је својеврсна ентропија националне енергије. Нација и држава коју су напале секте доживеће својеврсну имплозију - урушиће се управо због поменуте ентропије националне енергије. Секте раслабљују организам једне нације, чине га неотпорним на штетне утицаје и доводе до његовог пропадања, тако да он постаје жртва утицаја који би га, можда,били много теже оборили на плећа да није био изложен подривачком утицају секти. У Србији постоји око 120 организација које се могу назвати сектама, а са њима, је на различите начине, повезано око 500.000 људи. На питање да ли постоје секте које су регистроване, одговор је одричан. Нигде у свету не постоје организације реги-строване као секте. Једна група формално правно може бити регистрована као верска заједница, група грађана, хуманитарна организација и слично. Ознаку секта та организација добија на основу својега програма, унутрашњих односа, појавних облика и последица својега деловања.


Психомутација

Процес врбовања и увлачења у секту, који почиње после првог обраћања и побуђивања интересовања, одвија се у три фазе:

Остављање утиска, изазивање задивљености предло-женим програмом организације, разарање личне сигурности и одвајање од дотадашњег окружења. У особе која се врбује доводе се у питање и ремете њен дотадашњи религијски став и/или поглед на свет. При томе улогу играју сугестивни елементи и стварање, односно појачавање страхова.
Мењање постојећег идентитета и изградња новог. Тако настали вакуум испуњава се новим начинима размишљања и понашања те новим емоцијама. Често сугестивно изазвани доживљаји и испланиране случајности помажу да се измене сопствена схватања. Психолошки утицај групе ту игра важну улогу. Људи се за кратко време промене и истовремено изграде нови идентитет.

Стабилизовање и учвршћивање новог идентитета. Промена и нова оријентација морају бити стабилизоване и учвршћене. Циљ је да нова убеђења и нове вредности буду тако усвојени да их члан изван групе непоколебиво заступа и брани те за њих врбује нове чланове. При стицању и учвршћивању новог идентитета заједница групе игра суштинску улогу. Ова заједница делује на заинтересованог понекад позитивно, утолико што у њој на изглед постоји истинити однос заједништва. У ствари се та -заједница- своди на јаку социјалну контролу. При томе се користе следеће методе контроле:

Контрола понашања: Начин живота често је строго нормиран. То значи делимично или потпуно прописану исхрану, одевање или одговарајућа упутства за обреде и медитације. Лични животни простор тако се све више сужава. Док се размишљање у складу са системом награђују, “ отпадничко” понашање може донети казну. Ко активно учествује у својем кажњавању најчешће и сам верује да је заслужио те казне.


... наставиће се... :lol:

#5 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 13 August 2003 - 14:39

Требало би помно испитати рад свеке од тих секти и оне за које се утврди да делују противно Уставу и Закону треба забранити.

#6 HellaBad

HellaBad
  • Sleepers
  • 646 posts

Posted 13 August 2003 - 14:54

Taj Todorov i Senić su isti onaj tandem homo-religioznih budala čiji "članak" možete pročitati u topicu Satanizam-Pravoslavlje a koji su se našli da na vrlo posećenom skupu u organizaciji omladine SPO (kakva kontradiktornost - posećen SPO skup !!! Pitam se jel bio iko sem Pobunjenika) opet bogorade o sektama kao najvećoj opasnosti koja preti Srbiji. Ako su one jedini rak na koži nacije, mislim...

Pazi šta napredni SPO uz pomoć ova dva ludaka fura u klubu " (za) Plakat " :

1. Све секте су по свом унутрашњем устројству тоталитарне и по последицама свога деловања деструктивне. Основни циљ им је да промене личност свог новог члана.

Pa dobro, po čemu bi se razlikovala SPC, da me recimo, sad ovakvog kakav sam, uzme pod tretman?

2. Након дужег боравка у неким источњачким сектама, попут, Харе Кришна, честа су физичка и ментална оболења. Људи напуштају савремену медицинску терапију. Више се верује новим надрилекарима који помажу разним техникама медитације и дијеталном исхраном.

SPC se inače loži na savremenost. Sećam se članka o savremenom lečenju bolesnika u duševnoj bolnici Laza Lazarević u BG. Lečeni su tako što je pop išao sa tamjanom i bosiljkom i mađijao bolesnike, jer u to vreme (sankcije) nije bilo dovoljnih količina adekvatnih lekova.

Tehnika meditacije može biti i molitva, a šta je post ako ne dijeta?


3. Касније малишани почињу да опонашају омиљене јунаке, попут Бетмена - човека слепог миша. Иако је, по нашој културној матрици, слепи миш злодух, на цртаном филму се он приказује као победник - симбол правде која се једино може стећи ноћу. Ако забраните приказивање таквих цртаних филмова, директно ускраћујете право дистрибутеру таквог духовног отпада, каже Тодоров.

Kulturna matrica se ovde koristi kao sinonim za praznoverje. Na sličnu temu je još jedan zaslužni velikan srbospasiteljstva, Dragoš Kalajić, povodom ukidanja licence za Diznijeve likove u Politikinom zabavniku rekao otprilike da mu je neobično drago što su ukinuti ovi strip junaci jer će to srpskoj deci omogućiti da se ne spuštaju, kao deca na zapadu, na nivo pasa, mačaka, konja i krava. Šta je trebalo da čitaju? Knindže u stripu?

4. Када дечко доспе до адолесцентског доба и нагони почну да бујају, а мама и тата помало сметају, појави се прелепа сатанисткиња која је спремна да му све удовољи. У истом друштву су и њене другарице, исто толико атрактивне. Ту је и дрога, да их све заједно добро опусти. Од једном долази до губљења веза са породицом и препуштања сатанизму, каже Тодоров.

Zato su tu Ilarion i Pahomije da ih vrate na pravi put.

5. Издања Богават-Гите (верске хиндуистичке читанке) припадници Харе кришна продавали су у вредности две пакле цигарета. То је било у време када су се појавила сабрана дела владике Николаја (Велимировића), која су коштала као две инжењерске плате. Зато данас већина Срба има Богават-Гиту као стални декор у својој кући.

Znači dve stvari . Prvo - da je SPC htela da odere ljude. Dva - da su Srbi lakomi na jeftinu književnost, lepo se popuni jedina predviđena polica na Simpovom regalu, a ne košta puno.

6. Велика разорна снага и погубан утицај који имају секте на младе људе није само рак-рана њиховог верског образовања, већ и опасност од пада традиционалних етичких вредности.

Koka kola, Marlboro, Suzuki, možda. Ili ono što je yenta već lepo rekao.

Ili Božidar Vučurević - o etici, u čemu je, verujem, dokazan svojim delanjem u okolini Dubrovnika i u svom rodnom (is)Trebinju:


Komšija je puno dalek, bliski su nam tuđi ljudi
Lako tuđe prihvatamo, ali svoje ne čuvamo,
Tuđe dobro veličamo kao svoje da nemamo.

---

Kad je otac dolazio, svi su redom ustajali,
Nit je smio pomisliti da prepravi starijeme.

---

Dosta ljudi dostigoše u nauci i tehnici,
Ali mnogo izgubiše u poštenju i etici.


Eto ti MaranAta, istina, ne direktnog ali po svemu sudeći, dragog saborca u borbi za Istinu i Moral.

Edited by HellaBad, 13 August 2003 - 14:57.


#7 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 13 August 2003 - 15:01

4. Када дечко доспе до адолесцентског доба и нагони почну да бујају, а мама и тата помало сметају, појави се прелепа сатанисткиња која је спремна да му све удовољи. У истом друштву су и њене другарице, исто толико атрактивне. Ту је и дрога, да их све заједно добро опусти. Од једном долази до губљења веза са породицом и препуштања сатанизму, каже Тодоров.

Е сине, а где има тих прелепих сатанисткиња? Ако знаш неку а гади ти се слободно је дај мени.

#8 Rosbacher

Rosbacher
  • Members
  • 8,612 posts

Posted 13 August 2003 - 15:02


4. Када дечко доспе до адолесцентског доба и нагони почну да бујају, а мама и тата помало сметају, појави се прелепа сатанисткиња која је спремна да му све удовољи. У истом друштву су и њене другарице, исто толико атрактивне. Ту је и дрога, да их све заједно добро опусти. Од једном долази до губљења веза са породицом и препуштања сатанизму, каже Тодоров.

Е сине, а где има тих прелепих сатанисткиња? Ако знаш неку а гади ти се слободно је дај мени.

A da bi isterao zlo, moras...

Sta moras? :lol:

#9 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 13 August 2003 - 15:04

Ма истераћу ја зло из ње сине, ништа се ти не секирај. :lol:

#10 Rosbacher

Rosbacher
  • Members
  • 8,612 posts

Posted 13 August 2003 - 15:08

Ма истераћу ја зло из ње сине, ништа се ти не секирај.  :lol:

Vidis sta je macho-balkaniko. :lol:

#11 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 13 August 2003 - 15:15

off



glede podnaslova topika


rak koze / izuzimajuci neke melanome.../ i rak testisa su pri vrhu skale izlecivosti
uz obaveznu ranu dijagnozu


pregledajte sebe spolja i iznutra





on

#12 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 13 August 2003 - 18:19

Контрола мишљења: Нови чланови често некритички и непромишљено прихватају ново учење и нову терминологију. Послушност наређењима одозго очигледно је важна лекција коју је потребно научити : “ Ти си нико и ништа, учитељ је све”. Тотална слобода захтева тоталну послушност.Вође, додуше не могу прописати лична размишљања, али осећања и разум у нормалним случајевима следе понашање.

Контрола осећања: Стварање, осећања кривице и страха покушава се да се члан веже за групу. За то су нарочито пријемчиви осетљиви, идеалистички настројени људи. Пошто се критички ставови често тумаче као недовољна убеђеност и учење, кривац се мора одужити кроз,на пример, више рада, медитације, учења и слично. Ово се у неким групама појачава извештајима о понашању у којима појединац мора дати детаљан опис својих свакодневних погрешака.При томе настаје неизрецив притисак да се, у складу са учењем организације, остварују висока постигнућа. Последице могу бити стална исцрпљеност или осећања кривице и ниже вредности.

Контрола информација и окружења: Тамо где су могућности информисаења контролисане, ту је могућност критичког и самосталног делања битно смањена. Што је приступ мас - медијима и образовању мањи, то је веће везивање за учење и праксу одговарајуће групе. Један од облика контроле информација јесте и пракса да се учење заинтересованима предаје само мало по мало.

Поменуте три фазе, скупа са методама контроле понашања и мишљења, могу се кратко означити као unfreezing (“одмрзавање”), changing (“мењање“) и refreezing (“поново замрзавање”), а цео процес измене назива се психомутација. Све оно што се дешава са чланом неке секте јесте, дакле, последица примене тачно одређених и у науци познатих метода манипулације. Нема речи ни о каквом “ програмирању”, “ сатанском троуглу” и осталим личним конструкцијама појединаца који се у нас представљају као познаваоци рада секти. Такве произвољне конструкције и одбијање да се проблему приступи помоћу метода познатих у струци могу само погоршати стање људи који су већ жртве манипулације, а бављење проблемом секти спушта се на ниво преднаучног магијског- мишљења.

Nastavice se... :lol:

#13 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 13 August 2003 - 18:22

samo nastavljaj


ja vec citala kraj i znam ko je ubio... al dobro

#14 Lavinia Amaldi

Lavinia Amaldi
  • Members
  • 2,362 posts

Posted 13 August 2003 - 18:45

Koka kola, Marlboro, Suzuki, možda. Ili ono što je yenta već lepo rekao.

Yenta je u principu zensko, Helafela, ne daj se iznervirati pa da ti ovakve bitne! stvari promicu... :lol:

e, by the way, svojevremeno sam radila hatha yogu redovno, sto znaci svakodnevno, i mogu vam reci da je to nesto fan-tas-ti-cno.
I za telo, i za dusu...

U zdravom telu zdrav duh...jel :lol:

da, radim to i dan danas, ne svakodnevno, ali bar dva tri puta nedeljno.
Preporucujem, i pravoslavcima (imali bi manje trbusine... :lol: :lol: :lol: )

#15 Hippie

Hippie
  • Members
  • 4,385 posts

Posted 13 August 2003 - 19:32

e, by the way, svojevremeno sam radila hatha yogu redovno, sto znaci svakodnevno, i mogu vam reci da je to nesto fan-tas-ti-cno.
I za telo, i za dusu...

U zdravom telu zdrav duh...jel :lol:

da, radim to i dan danas, ne svakodnevno, ali bar dva tri puta nedeljno.
Preporucujem, i pravoslavcima (imali bi manje trbusine... :lol:  :lol:  :lol: )

:lol: :lol: Posted Image

btw ...i ja sam zensko ..cini mi se da me neko pobrkao/pisao u muskom rodu :lol: ....