Jump to content


Photo
- - - - -

Evropsko prvenstvo za rukometaše - Danska 2014


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
226 replies to this topic

#1 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 24 December 2013 - 16:49

Od 12. do 26. januara sledeće godine u Danskoj će biti održano EP za rukometaše. Prvenstvo će biti održano u 4 grada (Aalborg, Aarhus, Copenhagen, Herning), i biće to 11 po redu EP za rukometaše. Interesantan je podatak da je dosadašnjih 10 prvenstava održano u različitim zemljama, odnosno da nijedan grad ili država nisu bili 2 puta domaćin EP za rukometaše. Na dosadašnjih 10 prvenstava najuspešnija nacija je Švedska sa 4 zlata, po 2 imaju Danska i Francuska a po jedno Nemačka i Rusija.

Osvajači medalja na EP za rukometaše:

Švedska (4-0-0), Danska (2-0-3), Francuska (2-0-1), Rusija (1-2-0), Nemačka (1-1-1), Španija (0-3-1), Hrvatska (0-2-2), Srbija (0-1-0), Slovenija (0-1-0), Island (0-0-1), SRJ (0-0-1)

Švedska je kao što sam već napisao najuspešnija nacija sa 4 zlata, i to su jedine 4 medalje koje je Švedska osvojila na EP. Te 4 medalje osvojene su na prvih 5 EP, a zatim na narednih 5 nije osvojena medalja. Treba reći i to da su Šveđani na prvih 5 prvenstava svaki put bili u borbi za medalje, čak i '96 kada nisu osvojili medalju igrali su u završnici i poraženi su od SRJ u meču za bronzu, tada kao aktuelni evropski prvak. Poslednju medalju su osvojili 2002-e (kao domaćin) i zanimljivo je da su jedina reprezentacija koja je uspela osvojiti zlato kao domaćin. Španija, Slovenija i Srbija su gubile u finalima, 1996, 2004 i 2012 (u rasponu od 8 godina, i to je zanimljivo).

Danska je osvojila 5 medalja na EP, 2 zlata i 3 bronze. Kao što je za Šveđane interesantno da su bili uspešni na prvih 5 prvenstava, tako je za Dance interesantno da su na poslednjih 6 EP osvojili 5 medalja i samo 2010-e u Austriji nisu učestvovali u završnici. Treba reći da su 2002-e u Švedskoj, Danci osvojili svoju prvu medalju a Šveđani poslednju. Za Dance je takođe interesantno da su osvojili 3 bronze zaredom (2002, 2004, 2006) i da su 2 puta zaredom (2004, 2006) dobili Hrvate u meču za bronzu.

Danci i Francuzi su osvojili poslednja 4 EP naizmenično, Francuska 2006, Danska 2008, Francuska 2010, Danska 2012. Danska i Hrvatska su 2 selekcije koje su se najviše puta sastale u završnici EP, čak 4 puta. Te 2 selekcije odigrale su jedno finale i 3 meča za bronzu, Danci su slavili 3 puta. Danci su tukli Hrvate 2004-e i 2006-e u meču za bronzu, a zatim i 2008-e u finalu. Hrvati su slavili na prvom EP '94 u meču za bronzu. To su dve najuspešnije selekcije na EP u poslednjih 12 godina. Danci kao što sam već pisao imaju 5 medalja na poslednjih 6 EP, a s druge strane Hrvati su jedina reprezentacija koja je bila među 4 na poslednjih 5 EP, a isto tako i jedina reprezentacija koja je osvojila medalju na svakom od poslednja 3 EP, 2 srebra i bronzu. Ipak, Hrvati nikada nisu osvojili evropsko zlato, iako su bili 2 puta olimpijski i jednom svetski prvaci. Imaju 2 srebra (2008, 2010), i 2 bronze na prvom i poslednjem EP (1994, 2012).

Španci su osvojili 4 medalje na EP, 3 srebra i bronzu. Dakle, 3 puta su igrali u finalu i svaki put gubili od 3 različite selekcije, Rusije (kao domaćin), Švedske i Francuske. Izgubili su 2 finala zaredom (1996, 1998) baš kao i Hrvati (2008, 2010). Bronzu su osvojili 2000-e pobedom nad Francuskom na EP u Hrvatskoj, a poslednja medalja na EP za aktuelne svetske prvake je srebro iz 2006-e osvojeno u Švajcarskoj. Te godine kada su Španci osvojili svoju poslednju medalju, Francuzi su osvojili svoju prvu medalju i odmah zlato. U finalu su dakle savladali Španiju, a posle toga su osvojili još jedno zlato i bronzu. Francuzi su dakle osvojili 2 zlata i bronzu, na 3 prvenstva zaredom a zatim su ostali bez medalje na poslednjem EP u Srbiji gde su odigrali jedan od najlošijih turnira. Eto još jedne zanimljivosti, selekcija koja je dvostruki uzastopni olimpijski prvak i koja je postala svetski prvak davne '95 (a posle toga osvojila još 3 svetska zlata) na prvu evropsku medalju čekala je do 2006-e.

I ne radi se samo o Francuzima, Hrvati nikada nisu bili evropski prvaci iako imaju svetsko i 2 olimpijska zlata, Španci su aktuelni i dvostruki svetski prvaci a nemaju evropsko zlato iako su 3 puta igrali finale, i naravno Francuzi koji su kao što rekoh prvu medalju na EP osvojili 2006-e. Činjenica je da se favoriti ''muče'' na evropskim prvenstvima. Rusi su osvojili 3 medalje na EP, zlato i 2 srebra. Zlato su osvojili 1996 u Španiji kada su savladali domaćina, a srebro 1994 i 2000 u Portugalu, odnosno Hrvatskoj. Oba finala Rusi su izgubili od Šveđana, i taj poraz u finalu 2000-e, odnosno to srebro je ujedno i poslednja medalja na EP za Ruse. Dakle, naš protivnik u grupi je poslednju medalju na EP osvojio pre skoro 14 godina, a naš potencijalni protivnik u drugoj fazi (Švedska) pre skoro 12 godina.

Treba još reći da su jedino Šveđani uspeli da odbrane zlato, odnosno osvoje 3 zlata zaredom, kao i to da su Slovenija i Srbija (kao samostalna zemlja) jedino medalje osvojile na domaćem terenu, u oba slučaja srebro. Švabe imaju po jedno zlato (2004), srebro (2002) i bronzu (1998), a poslednju medalju osvojili su 2004-e u Sloveniji. Bivša državna zajednica SRJ osvojila je bronzu 1996 pobedom nad aktuelnim prvakom Švedskom i ''sprečila'' Šveđane da osvoje 5 zlatnih medalja zaredom na prvih 5 prvenstava, a Island je 2010-e u Austriji osvojio bronzu pobedom nad Poljskom, što je najveći uspeh na EP za obe selekcije.



#2 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 24 December 2013 - 16:58

Evropsko prvenstvo u rukometu - Portugal 1994

Prvo evropsko prvenstvo za rukometaše održano je u Portugalu pre skoro 20 godina. Prvenstvo je održano u 2 grada (Porto, Almada) od 3. do 12. juna 1994. godine. Učestvovalo je 12 reprezentacija podeljenih u 2 grupe po 6, a samo prve 2 iz svake grupe prolazile su dalje, tj. u polufinale i borbu za medalje.

Grupe i rezultati

 

screenshot1.png

 

 

screenshot3.png

 

 

screenshot2.png

 

Francuzi su savladali Hrvatsku u 1. kolu ali su u naredna 2 meča najpre poraženi od Rumunije (jedina pobeda za Rumune) a onda su igrali nerešeno sa Nemačkom. Posle toga su pobedili Beloruse i ušli u poslednje kolo sa 5 bodova, odnosno bodom prednosti u odnosu na Hrvate. S druge strane Hrvati su posle startnog poraza od Francuske savladali Nemačku, poraženi su od Rusije i pobedili su Rumuniju. Ipak, Francuzi su imali nesreću da u poslednjem kolu igraju sa Rusima od kojih su izgubili 18-17 dok su Hrvati savladali Beloruse 29-21 i kao drugi prošli u polufinale, iza Rusa koji su imali svih 5 pobeda.

 

 

screenshot4.png

 

 

screenshot5.png

 

U drugoj grupi dominirali su Šveđani sa svih 5 pobeda, a kao drugoplasirani u polufinale su prošli Danci. Španija je krenula odlično sa 3 pobede protiv Mađarske, Portugala i Slovenije, ali su zatim poraženi u poslednja 2 meča od Danske i Švedske. Taj međusobni duel Danske i Španije u 4. kolu je odlučio drugog učesnika polufinala, Danci su slavili 25-22. Pre toga Danci su savladali Portugal, igrali nerešeno sa Slovenijom i izgubili od Švedske, a zatim su u poslednjem kolu pobedili Mađare. U polufinalnim mečevima Rusi su razbili Dance 29-20, dok su Šveđani mnogo teže izašli na kraj sa Hrvatima 24-21. U meču za bronzu Hrvatska je savladala Dansku 24-23, dok su se Šveđani u finalu poigrali sa Rusima 34-21 i osvojili zlato bez poraza, 7 od 7 je bio njihov učinak. Ta pobeda Šveđana u finalu je najubedljivija pobeda ostvarena na tom prvenstvu, a takođe najubedljivija pobeda u finalima evropskih prvenstava za rukometaše. Dakle, Šveđani su još uvek vlasnici mnogih rekorda na EP i reprezentacija koja je po mnogo čemu prva asocijacija na EP za rukometaše.

 

Konačan plasman, All Star Team i osvajači medalja

 

screenshot6.png

 

 

Zlato - Švedska

Ola Lindgren, Per Carlén, Erik Hajas, Jerry Hallbäck, Stefan Lövgren, Robert Andersson, Pierre Thorsson, Staffan Olsson, Magnus Andersson, Tommy Suoraniemi, Mats Olsson, Tomas Svensson, Robert Hedin, Magnus Wislander, Martin Frandesjö.

Srebro - Rusija

Andrei Antonevitsch, Dimitri Filipov, Valeri Gopin, Viatscheslav Gorpischin, Oleg Grebnev, Dimitri Karlov, Oleg Kisseliev, Vasili Kudinov, Stanislav Kulintschenko, Andrei Lavrov, Pavel Sukossian, Dimitri Torgovanov, Igor Vassiljev.

Bronza - Hrvatska

Zvonimir Bilić, Patrik Čavar, Darko Franović, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Nenad Kljaić, Valter Matošević, Alvaro Načinović, Ivica Obrvan, Tonči Peribonia, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević, Irfan Smajlagić, Vlado Šola, Ratko Tomljanović.

All Star Team

Golman: Thomas Svensson (Švedska)
Levo krilo: Eric Hajas (Švedska)
Levi bek: Vasiliy Kudinov (Rusija)
Srednji bek: Magnus Anderson (Švedska)
Desni bek: Jan Jorgensen (Danska)
Desno krilo: Pierre Thorsson (Švedska)
Pivot: Dimitry Torgovanov (Rusija)

MVP: Magnus Anderson (Švedska)
Najbolji strelac: Vasiliy Kudinov (Rusija) - 50 golova

 

 



#3 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 24 December 2013 - 17:11

Evropsko prvenstvo u rukometu - Španija 1996

Drugo evropsko prvenstvo za rukometaše održano je u periodu od 24. maja do 2. juna 1996. godine u Španiji. Igralo se u 2 grada (Ciudad Real, Seville), a ekipe su bile podeljene u 2 grupe po 6 učesnika kao i 2 godine ranije u Portugalu. U odnosu na prethodno EP, Češka i SRJ su zamenile Belorusiju i Portugal. Grupu A činili su viceprvak Evrope Rusija, Mađarska, polufinalista sa SP Nemačka i 3 bivše republike SFRJ, Hrvatska, Slovenija i SRJ. Treba reći da je Hrvatska ''branila'' bronzu sa prethodnog EP, a takođe je u tom trenutku bila i viceprvak sveta. Grupu B činili su evropski prvak i bronzana selekcija sa SP Švedska, svetski prvak Francuska, zatim domaćin Španija, polufinalista sa prethodnog EP Danska, kao i Rumunija i jedan od dva debitanta Češka. Reklo bi se da je grupa B bila ''malo'' jača, ali svakako je bilo zanimljivo i u A grupi (zbog prvih međusobnih duela SRJ, Hrvatske i Slovenije).

 

Grupe i rezultati

 

screenshot1.png

 

 

screenshot2.png

 

 

screenshot3.png

 

Hrvati su odlično počeli prvenstvo sa 3 pobede protiv Mađarske, Nemačke i Slovenije a onda je u 4. kolu usledio meč sa SRJ koji su Hrvati izgubili 24-27. S druge strane SRJ je ostvarila 2 tesne pobede protiv Nemačke i Slovenije i igrala nerešeno sa Rusijom, tako da su Hrvati imali bod više pre međusobnog duela i taj meč je odlučivao putnika u polufinale. Hrvati su u poslednjem kolu poraženi od Rusije 21-29, dok je SRJ savladala Mađarsku 26-24 i sa druge pozicije u grupi ušla u polufinale na svom prvom učešću na velikim takmičenjima. Kasnije će se ispostaviti da će SRJ osvojiti bronzu baš kao i Hrvatska 2 godine ranije. Rusi su osvojili prvo mesto u grupi sa istim učinkom (4-1-0) kao SRJ ali sa boljom gol razlikom.

 

 

screenshot4.png

 

 

screenshot5.png

 

U grupi B je bilo mnogo zanimljivije, domaćin Španija je u 1. kolu savladala evropskog prvaka Švedsku 24-23 i kasnije će se ispostaviti da im je to donelo prvo mesto u grupi, jer su obe selekcije prošle dalje. Posle pobede nad Švedskom, domaćin je savladao Dansku, Češku i Rumuniju i u poslednjem kolu su poraženi od Francuza u meču koji nije imao nikakav značaj. S druge strane Šveđani su posle startnog poraza od Španije vezali 4 pobede od kojih je najvažnija bila ona u poslednjem kolu protiv Češke, u direktnom duelu za polufinale 24-17.

U prvom polufinalu Rusi su savladali Šveđane 24-21 i revanširali se aktuelnim evropskim prvacima za ubedljiv poraz u finalu 2 godine ranije. U drugom meču polufinala domaćin Španija je savladala SRJ 27-23. U meču za bronzu SRJ je napravila još jedno iznenađenje (u nastavku o ostalim iznenađenjima) i savladala Švedsku 26-25, dok su Rusi u finalu savladali domaćina Španiju 23-22 i iz drugog pokušaja došli do zlata.

 

Konačan plasman, osvajači medalja i pojedinačne nagrade

 

screenshot6.png

 

 

Prvenstvo su obeležila mnoga iznenađenja, kako negativna tako i pozitivna. Šveđani ne samo da nisu odbranili zlato nego nisu osvojili ni medalju, Hrvati su takođe razočarali jer su eliminisani posle prve faze, Danci su došli u Španiju kao polufinalisti sa prethodnog EP a zauzeli su poslednje 12. mesto sa svih 5 poraza u grupi, dok su aktuelni svetski prvaci Francuzi osvojili tek 7. mesto a takođe nisu blistali ni u kvalifikacijama (o tome u nastavku). Prijatna iznenađenja su SRJ koja ne samo da je osvojila bronzu nego je ostvarila odlične rezultate kako na EP tako i u kvalifikacijama za EP, i Češka koja je na svom debitantskom nastupu pobedila prvaka sveta Francusku i u poslednjem kolu grupne faze igrala sa evropskim prvacima Šveđanima za plasman u polufinale.

Zlato - Rusija

Andrei Lavrov, Pavel Sukosian, Igor Lavrov, Stanislav Kulitschenko, Oleg Kuleschov, Denis Krivoschlikov, Oleg Kuleschov, Lew Voronin, Valeri Gopin, Vassili Kudinov, Dimitri Torgovanov, Viatscheslav Atavin, Oleg Grebnev, Oleg Kisseliev, Sergei Pogorjelov, Dimitri Filipov.

Srebro - Španija

Talant Dushebaev, Salvador Esquer, Aitor Etxabura, Jesus Fernandez, Jaume Fort, Mateo Gerralda, Raul Gonzalez, Rafael Guijosa, Arturo Hombrados, Demetrio Lozano, Enric Masip, Jordi Nunez, Iosu Olalla, Juan Perez, Alberto Urdiales.

Bronza - SRJ

Nikola Adžić, Igor Butulija, Nedeljko Jovanović, Aleksandar Knežević, Žikica Milosavljević, Dragan Momić, Dejan Perić, Nenad Peruničić, Predrag Peruničić, Dragan Škrbić, Rastko Stefanović, Goran Stojanović, Veselin Vujović, Jovan Kovačević, Aleksandar Blagojević.

Pojedinačne nagrade

Najbolji strelac: Thomas Knorr (Nemačka) - 41 gol
Golman: Jaume Fort Mauri (Španija)
MVP: Talant Dushebaev (Španija)

 

 

 

 

Učinak reprezentacije SRJ

Reprezentacija SRJ je u kvalifikacijama za EP bila u grupi sa Francuskom, Belorusijom i Belgijom i sa učinkom 5-0-1 osvojila prvo mesto u grupi ispred Francuske (3-0-3). U 1. kolu svetski prvak Francuska je slavila kod kuće sa 24-21, ali su u Pioniru izgubili rezultatom 18-25. Bila je to prva velika pobeda za SRJ posle ukidanja sankcija, a kasnije su ostvarene još 4 pobede protiv Belorusije i Belgije. Francuzi iako svetski prvaci bili su očajni i u kvalifikacijama (izgubili sve mečeve u gostima, pa čak i od Belgije) a zatim i na EP u Španiji gde su osvojili tek 7. mesto. Taj meč sa Francuzima u Pioniru je odigran početkom oktobra '95 a 12 godina kasnije takođe u Pioniru, braća Peruničić, Škrbić, Jovanović, Perić, Butulija, Knežević... odigrali su oproštajni meč protiv selekcije Evrope. Pored navedenih igrača, kao i sastava sa EP '96 na tom meču za domaću selekciju igrali su i sadašnji selektor Vladan Matić, zatim Goran Stupar i Nebojša Jokić. Selektor je bio kao i u Španiji '96 Zoran Živković. Bio je to oproštaj jedne generacije koja je u manje-više istom sastavu pored bronze iz Španije osvojila još 2 bronze na SP 1999 i 2001, i 4. mesto na OI u Sidneju 2000. Za selekciju Evrope igrali su Lavrov, Masip, Saračević, Vislander, Manaskov, Goden, Paštor, Ž. Fernandez...

EP u Španiji '96 bilo je po mnogo čemu značajno za reprezentaciju SRJ. Posle odličnih partija u kvalifikacijama i pobede protiv svetskog prvaka Francuske, na EP je savladana Hrvatska (viceprvak sveta, bronzana sa prvog EP, a kasnije će se ispostaviti i olimpijski prvak, samo 2 meseca posle EP u Španiji). Pored pobede nad Hrvatskom, u grupi je ostvaren još jedan odličan rezultat a to je remi sa Rusijom 20-20 u 3. kolu. Rusi su kasnije postali prvaci Evrope i jedina selekcija koja nije izgubila od Rusije na tom EP je selekcija SRJ. I na kraju kao šlag na tortu, pobeda u meču za bronzu protiv tada još uvek aktuelnog evropskog prvaka Švedske 26-25. Prvo učešće na velikom takmičenju i odmah prva medalja, nekoliko sjajnih rezultata u kvalifikacijama i na samom EP, kao i 2 pobede protiv Slovenije, odnosno Hrvatske, u prvim međusobnim duelima sa te 2 selekcije.

 

Rukometaši SRJ

 

 

SRJ - Hrvatska 27-24

 

http://www.youtube.com/watch?v=qBKFDjZiGTU

 

SRJ - Rusija 20-20

 

http://www.youtube.com/watch?v=_8Yq1vPS5vM

 

SRJ - Francuska 25-18 (kvalifikacije za EP '96)

 

http://www.youtube.com/watch?v=mWuoYX8KWiw

 

SRJ - Švedska  26-25

 

http://www.youtube.com/watch?v=wqhiTrMM-LQ



#4 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 24 December 2013 - 17:24

Evropsko prvenstvo u rukometu - Italija 1998

Treće evropsko prvenstvo za rukometaše održano je u Italiji (Bolzano, Meran) od 29. maja do 7. juna 1998. godine. Sistem takmičenja je bio isti kao i na prethodna dva prvenstva, a na prvenstvu su pored domaćina Italije debitovale i selekcije Makedonije i Litvanije. Prvenstvo su propustile reprezentacije Danske, Slovenije i Rumunije. Rukometaši SRJ su ponovo imali zanimljivu grupu sa domaćinom, debitantom Litvanijom (sa kojom su igrali u kvalifikacijama), bronzanom selekcijom sa SP Francuskom, viceprvakom sveta Švedskom i Nemačkom koja će na tom prvenstvu pružiti sjajne partije i osvojiti bronzu pobedom nad svetskim i evropskim prvakom Rusijom. Ipak, druga grupa je ponovo bila teža kao i u Španiji '96. Pored svetskog i evropskog prvake Rusije, i olimpijskog prvaka Hrvatske, u toj grupi su bile i selekcije Španije (viceprvak Evrope), Češke (odlične partije na EP '96), Mađarske (4. mesto na SP '97) i debitant Makedonija.

 

Grupe i rezultati

 

screenshot1.png

 

 

screenshot2.png

 

 

screenshot3.png

 

Nemačka je odigrala sjajan turnir, posle startnog tesnog poraza od Švedske ostvarili su 4 lake pobede i baš zbog tog poraza na startu osvojili 2. mesto u grupi, jer su Švedani bili bolji u međusobnom duelu. Švedani su ostvarili 4 pobede u prva 4. kola od kojih je najubedljivija protiv SRJ (29-19), da bi u poslednjem kolu izgubili od domaćina Italije (jedina pobeda za Italijane) što je bilo veliko iznenađenje. SRJ je savladala Francuze, domaćina i Litvaniju (mnogo lakše nego u kvalifikacijama, remi kod kuće, pobeda u gostima), ali je poražena u oba duela sa direktnim konkurentima za polufinale. Francuzi su ponovo imali loš turnir, a Litvanija je pored pobede protiv domaćina uspela da ''otkine'' bod upravo Francuzima.

 

 

screenshot4.png

 

 

screenshot5.png

 

U drugoj grupi, Španci su pokazali da srebro na domaćem terenu (EP '96) nije osvojeno samo zbog domaćeg terena. U prvom kolu su igrali nerešeno sa olimpijskim prvakom Hrvatskom, a u poslednjem kolu su savladali evropskog i svetskog prvaka Rusiju. Uz ubedljive pobede protiv Mađarske, Češke i Makedonije to je bilo dovoljno za plasman u polufinale sa prve pozicije u grupi. Drugi učesnik polufinala iz ove grupe bila je Rusija, koja je imala dosta problema. Tesna pobeda u 1. kolu protiv Češke, zatim remi sa Makedoncima (jedini bod za Makedoniju), pobeda protiv Mađarske, a onda su Rusi iskalili bes na Hrvatima u 4. kolu (29-14). Svetski i evropski prvak je razbio olimpijskog prvaka, da bi u poslednjem kolu izgubili od Španije 27-29. Španija je nastavila sa sjajnim partijama iz grupne faze i bez većih problema pobedila Nemačku 29-22, dok su Švedani u drugom polufinalu savladali Rusiju 27-24. Bio je to revanš Rusima za poraz u finalu SP '97. Nemci su u meču za bronzu napravili veliko iznenađenje (možda i veće nego Italijani pobedom protiv Švedske) i osvojili bronzu (prva medalja na EP) pobedom protiv Rusije 30-28 (OT). Švedani su pobedom u finalu protiv Španije 25-23 osvojili svoje drugo zlato na EP, dok su Španci doživeli drugi uzastopni poraz u finalu EP. Domaćin Italija je jedina ekipa koja je pobedila prvake Šveđane, a Francuzi (7. mesto) i Hrvati (8. mesto) su ponovo neprijatno iznenadili. Rukometaši SRJ su u meču za 5. mesto pobedili Mađarsku 32-24 i izborili plasman na SP u Egiptu naredne godine. Kasnije će se ispostaviti da je pobeda protiv Mađara imala veliki značaj, jer je u Egiptu '99 osvojena bronza (prva medalja na SP). Selektor je bio Zoran Živković, baš kao i 3 godine ranije na EP u Španiji kada je osvojena prva medalja na EP i uopšte prva medalja posle raspada SFRJ i sankcija.

 

Konačan plasman, All Star Team i osvajači medalja

 

screenshot6.png

 

 


Zlato - Švedska

Jan Stankiewicz, Peter Gentzel, Anders Lindqvist, Robert Hedin, Magnus Wislander, Ola Lindgren, Staffan Olsson, Henrik Andersson, Andreas Larsson, Ljubomir Vranješ, Martin Boqvist, Stefan Lövgren, Robert Andersson, Tomas Sivertsson, Martin Frändesjö, Marcus Wallgren, Johan Pettersson, Pierre Thorsson.

Srebro - Španija

David Barrufet, Andrei Chepkin, José A. Delgado, Talant Dujshebaev, Jaume Fort, Rafael Guijosa, Demetrio Lozano, Alberto Martin, Jordi Nunez, Iosu Olalla, Antonio Ortega, Mariano Ortega, Jose Luiz Perez, Juan Perez, Antonio Ugalde, Alberto Urdiales.

Bronza - Nemačka

Markus Baur, Mike Bezdicek, Henning Fritz, Jan Holpert, Heiko Karrer, Stefan Kretzschmar, Nils Lehmann, Holger Löhr, Klaus-Dieter Petersen, Martin Schwalb, Christian Schwarzer, Henning Siemens, Daniel Stephan, Bogdan Wenta, Henning Wiechers, Aaron Ziercke.

All Star Team

Golman: Peter Gentzel (Švedska)
Levo krilo: Stefan Kretzschmar (Nemačka)
Desno krilo: Johan Pettersson (Švedska)
Pivot: Andrei Chepkin (Španija)
Levi bek: Daniel Stephan (Nemačka)
Srednji bek: Talant Dushebaev (Španija)
Desni bek: Sergei Pogorjelov (Rusija)

Najbolji strelac: Jan Filip (Češka) - 48 golova

 

 

 

Svetska bronza u Egiptu '99

Selektor je bio Zoran Živković a bronzu su osvojili: Zoran Đorđić, Arpad Šterbik, Dejan Perić, Petar Kapisoda, Vladan Matić, Žikica Milosavljević, Nenad Maksić, Ratko Nikolić, Dragan Škrbić, Nenad Peruničić, Ivan Lapčević, Branko Kokir, Nebojša Golić, Nedeljko Jovanović, Blažo Lisičić i Vladimir Petrić. U grupi su ostvarene pobede protiv Kine, Australije i J. Koreje, poraz od Francuske i remi sa Švedskom. Kao trećeplasirani iz grupe D rukometaši SRJ su najpre u 1/8 finala eliminisali olimpijske prvake Hrvate 30-23, a zatim u 1/4 finalu Nemce 22-21. U polufinalu su se po drugi put na prvenstvu sastale SRJ i Švedska i ponovo je to bila neizvesna utakmica koju su dobili Šveđani 23-22 (u grupi je bilo 22-22). Zanimljiv je podatak da su u oba meča Šveđani napravili ''preokret''. U grupi je SRJ vodila 15-11 na poluvremenu a završeno je nerešeno, dok je u polufinalu na poluvremenu bilo 11-9 za SRJ iako je pred sam kraj prvog poluvremena prednost iznosila i 4 gola razlike (11-7). U meču za bronzu savladan je dvostruki uzastopni viceprvak Evrope Španija sa 27-24. Pobedi su najviše doprineli Perić (16 odbrana), Lisičić (7/14) i Jovanović (6/9), dok je Kokir imao 100% učinak (2/2). Prvenstvo je zbog povrede propustio Rastko Stefanović, dok u meču za bronzu selektor Živković nije mogao da računa na Peruničića i kapitena Škrbića pa je samim tim uspeh još veći.

 


Da se vratim na EP u Italiji. Vesti i sastavi svih ekipa sa EP '98 u Italiji.
http://www.hb-euro98.com/homeen.htm


Širi spisak reprezentacije SRJ
http://www.hb-euro98..._foto_list.html



#5 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 25 December 2013 - 15:24

Nenad Vučković propušta EP zbog povrede palca.

 

http://www.balkan-ha...usta-euro-2014/



#6 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 25 December 2013 - 21:00

Nenad Vučković propušta EP zbog povrede palca.

 

http://www.balkan-ha...usta-euro-2014/

 

Rusi bez Dibirova.
http://www.handball-...1-29-52531.html

Šveđani bez Andersona.
http://www.handball-...1-29-53307.html

Posle Kapisode, Melića, Lasice i Roganovića, ni Mrvaljević neće igrati za Crnu Goru na EP. U pitanju je povreda kolena.
http://www.balkan-ha...usta-euro-2014/
Kapisoda i Melić su se oprostili od reprezentacije ako se ne varam.

Makedonija bez Mojsovskog.
http://www.handball-...1-29-54008.html

Španci takođe oslabljeni, Šterbik i Goni propuštaju EP.
http://www.handball-...1-29-54020.html

Danac Markussen propušta EP, a selektor Wilbek ima novog asistenta.
http://www.handball-...1-29-52345.html
http://www.handball-...1-29-53266.html



#7 lulumba

lulumba
  • Members
  • 1,302 posts

Posted 26 December 2013 - 12:20

 

 

Selektor reprezentacije Hrvatske, Slavko Goluža, objavio je spisak od 19 igrač ana koje računa na završnim pripremama za EURO 2014 u Danskoj. 
Golmani: Mirko Alilović (Veszprem), Venio Losert (Kielce), Filip Ivić (CO Zagreb)
Desna krila: Ivan Čupić (Kielce), Zlatko Horvat (CO Zagreb)
Leva krila: Manuel Štrlek (Kielce), Ivan Ninčević (Dinamo Minsk), Lovro Šprem (CO Zagreb)
Pivoti: Igor Vori (PSG), Željko Musa (Kielce)
Desni bek: Marko Kopljar (PSG), Denis Buntić (Kielce), Luka Stepančić (CO Zagreb)
Levi bek: Jakov Gojun (PSG), Damir Bičanić (Chambery), Stipe Mandalinić (CO Zagreb), Ivan Slišković (Celje)
Srednji bek: Josip Valčić (CO Zagreb), Sandro Obranović (CO Zagreb)

Prvo sam pročitao ovo i nisam mogao da verujem da je ovo sastav. Onda sam skontao sa vest nije skroz tačna jer će se Duvnjak, Lacković i Drago Vuković priključiti reprezentaciji nakon prestanka obaveza u Bundesligi. 



#8 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 27 December 2013 - 00:31

Evropsko prvenstvo u rukometu - Hrvatska 2000

Četvrto evropsko prvenstvo za rukometaše održano je u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka) od 21. do 30. januara 2000. godine. U odnosu na EP u Italiji '98 nastupilo je 6 novih reprezentacija, od čega 3 debitanta. Reprezentacije Slovenije, Danske, Portugala, Norveške, Ukrajine i Islanda zamenile su Češku, Makedoniju, Litvaniju, Italiju, Mađarsku i SRJ. Učesnici su bili podeljeni u 2 grupe po 6 reprezentacija kao i na prethodnim prvenstvima.

GRUPA A (Zagreb)

Hrvatska (olimpijski prvak)
Španija (dvostruki uzastopni viceprvak Evrope)
Nemačka (bronza na EP '98)
Francuska
Norveška (debitant)
Ukrajina (debitant)

GRUPA B (Rijeka)

Švedska (evropski i svetski prvak)
Rusija (viceprvak sveta)
Danska
Portugal
Slovenija
Island (debitant)

Rezultati i plasman po grupama

 

screenshot1.png

 

screenshot2.png

 

Od još uvek aktuelnih olimpijskih prvaka Hrvata se mnogo očekivalo jer je prvenstvo održano u Hrvatskoj. Međutim, oni su ponovo razočarali, nisu uspeli da prođu grupu i ostali su na bronzi iz '94. Odmah u 1. kolu doživeli su poraz od Španije, zatim su savladali Nemce 21-20, i debitante Norvešku i Ukrajinu da bi u poslednjem kolu igrali nerešeno sa Francuzima. To je bilo dovoljno za 3. mesto u grupi. S druge strane, Francuzima je Zagreb itekako prijao jer su do tog remija sa Hrvatima u poslednjem kolu ostvarili 4 pobede, uključujući i laku pobedu nad Špancima 28-22, i sa 9 bodova se plasirali u polufinale sa prve pozicije u grupi. Španci su imali učinak 4-0-1, što je bilo dovoljno za 2. mesto i plasman u polufinale. Jedini poraz doživeli su od Francuza u 4. kolu.

 

 

screenshot3.png

 

screenshot4.png

 

Ako se za grupu A možda može reći da nije sve išlo po planu, zbog toga što se domaćin i olimpijski prvak Hrvatska nije plasirala u završnicu, za grupu B se to ne može reći jer su Šveđani i Rusi opravdali uloge favorita. Obe selekcije su ostvarile pobede u prva 4. kola da bi u poslednjem kolu rešavali ko će sa koje pozicije u polufinale. Šveđani su slavili 28-25 i osvojili prvo mesto u grupi B. Treba reći da su pre međusobnog duela Šveđani najviše ''problema'' imali sa Slovenijom, a Rusi na startu sa Danskom. Reprezentacija Portugala (eliminisali SRJ u baražu) savladala je Sloveniju i debitante Islanđane.

Francuzima je prijao Zagreb samo za vreme takmičenja po grupama, jer su u polufinalu poraženi od Rusa 23-30, a zatim u meču za bronzu od Španije 23-24. Tako je svetski prvak iz '95 i bronzana selekcija sa SP '97 ponovo ostala bez medalje na EP. Godinu dana kasnije Francuzi su po drugi put postali prvaci sveta, kao domaćin, ali tih godina nije im se dalo da osvoje medalju na EP. U drugom polufinalu Šveđani su pobedili Špance 23-21, a zatim u finalu i Rusiju 32-31. Šveđani su tako postali prva (i do dana današnjeg jedina) reprezentacija koja je uspela da odbrani evropsko zlato, tako da su u tom trenutku bili dvostruki uzastopni evropski prvaci i aktuelni svetski prvaci. Rusi su tako posle poraza od Šveđana u finalu SP, doživeli još jedan poraz od iste selekcije u finalu EP, a Španci su posle 2 srebra osvojili i bronzu, odnosno 3 medalje zaredom na EP.

Od prvog evropskog prvenstva '94 u Portugalu pa sve do 2000. godine, na velikim takmičenjima a posebno na EP izdvojile su se 3 reprezentacije, Švedska, Rusija i Španija.

Švedska - EP (zlato 1994, 1998, 2000), SP (bronza 1995, srebro 1997, zlato 1999), OI (srebro 1996, 2000)
Rusija - EP (srebro 1994, zlato 1996, srebro 2000), SP (zlato 1997, srebro 1999), OI (zlato 2000)
Španija - EP (srebro 1996, 1998, bronza 2000), OI (bronza 1996, bronza 2000)

Za Ruse je srebro u Hrvatskoj 2000. godine poslednja medalja na EP, Šveđani će 2 godine kasnije kao domaćin osvojiti svoje 4 zlato, ali ujedno i poslednju medalju na EP. Španci su posle bronze u Hrvatskoj čekali 6 godina na sledeću medalju na EP, da bi u Švajcarskoj 2006-e osvojili srebro. Od ove 3 reprezentacije, najviše uspeha u poslednjih 13 godina imali su Španci, odnosno imaju. Osvojili su 2 zlata na SP (2005, 2013) i bronzu na OI (2008) uz već pomenuto srebro sa EP 2006-e. Rusi i Šveđani uspeli su da osvoje samo po jedno olimpijsko srebro, Rusi u Atini (2004) a Šveđani u Londonu (2012).

U poslednjih 10-ak godina, a može se slobodno reći i više, evropskim i svetskim rukometom dominiraju 3 nove selekcije, Danska, Francuska i Hrvatska. Imali su Francuzi i Hrvati određene uspehe i u tom periodu dominacije (pre svega Šveđana), Hrvati su bili olimpijski prvaci i viceprvaci sveta, Francuzi dvostruki svetski prvaci, ali mnogo više uspeha imaju od 2000. godine do danas. Kao što sam već ranije napisao, Danci su svoju prvu medalju na EP (a ujedno i na velikim takmičenjima) osvojili 2002. godine u Švedskoj, kada su Šveđani osvojili poslednju.

Konačan plasman, All Star Team i osvajači medalja

 

screenshot5.png

 

 

Zlato - Švedska

Tomas Svensson, Peter Gentzel, Martin Boquist, Magnus Wislander, Tomas Sivertsson, Ola Lindgren, Martin Frandesjö, Andreas Larsson, Johan Pettersson, Stefan Lövgren, Pierre Thorsson, Staffan Olsson, Magnus Andersson, Mathias Franzen, Ljubomir Vranješ, Matthias Andersson, Magnus Linden.

Srebro - Rusija

Dimitri Filipov, Viatscheslav Gorpischin, Oleg Grebnev, Oleg Khodkov, Eduard Kokscharov, Denis Krivoshlikov, Oleg Kuleschov, Stanislav Kulintschenko, Vasili Kudinov, Andrei Lavrov, Igor Lavrov, Sergej Pogorelov, Pavel Sukossian, Dimitri Torgovanov, Alexander Tutschkin, Lev Voronin, Eduard Moskalenko, Dimitri Kouzelev.

Bronza - Španija

Jaume Fort Mauri, Antonio Ugalde Garcia, Andrei Chepkin, Rafael Guijosa Castillo, Enric Masip Borras, Inaki Lieb Urdangarin, Iosu Ollala Iraeta, Mariano Ortega Martinez, Talant Dushebaev, Demetrio Lozano Jaroque, Jordi Nunez Carretero, Alberto Urdiales Marque, Juan Perez Marquez, David Barrufet Bofill, Alberto R. Enterrios, Antonio C. Ortega Perez.

All Star Team

Golman: Peter Gentzel (Švedska)
Levo krilo: Castillo Guijosa (Španija)
Levi bek: Carlos Resende (Portugal)
Srednji bek: Jackson Richardson (Francuska)
Pivot: Andrei Chepkin (Španija)
Desni bek: Patrick Cazal (Francuska)
Desno krilo: Irfan Smajlagić (Hrvatska)

Najbolji strelac: Oleg Velyky (Ukrajina) - 46 golova

 

 

 

Neuspeh u kvalifikacijama i smena Zorana Živkovića

U baražu za EP u Hrvatskoj reprezentacija SRJ doživela je debakl. Posle bronze na SP '99 u Egiptu, niko nije očekivao da će nekoliko meseci kasnije rukometaši SRJ imati problema sa Portugalom. Prvi meč dobili su Portugalci kao domaćin 30-28, a u revanšu je SRJ slavila rezultatom 23-22 što nije bilo dovoljno za plasman na EP. Iznenađenje možda ne bi bilo tako veliko da rukometaši SRJ nisu ušli u poslednjih 10 minuta sa prednošću od 5 golova razlike (21-16). Iako je tadašnji predsednik Upravnog odbora RSJ Milorad Vučelić izjavio da Živković sigurno ostaje selektor, Živković je smenjen do kraja godine a novi selektor je bio Veselin Vujović. Živković je bio selektor od '96 do '99 i u tom periodu osvojene su 2 bronze, po jedna svetska i evropska. Ono što je obeležilo srpsko-crnogorski rukomet posle smene Živkovića, tj. u narednih nekoliko godina, osim uspeha na OI u Sidneju i 2 bronze na SP 2001 (rukometaši i rukometašice), jesu česte promene selektora. Živkovićev naslednik Vujović 2000. godine ostvario je 2 pobede u baražu za SP 2001 protiv Danske, a zatim je na OI u Sidneju osvojio 4. mesto. Ipak, zbog nesuglasica sa Nenadom Peruničićem (koji je zbog toga odlučio da završi reprezentativnu karijeru, tj. kasnije će se ispostaviti napravi pauzu od 2-3 godine) kao i zbog ponude Siudad Reala (koju je prihvatio), Vujovića je do kraja godine na mestu selektora zamenio Branislav Pokrajac. Pokrajac je naredne godine osvojio bronzu na SP u Francuskoj, a takođe je sa 2 pobede u baražu protiv Italije izborio plasman na EP 2002 u Švedskoj. Ipak, krajem 2001. godine za selektora je ponovo postavljen Zoran Živković. Od '99 kada je smenjen Živković je preuzeo selekciju Egipta, i 2 puta se sastao sa SRJ na velikim takmičenjima. U Sidneju je izgubio meč u grupi, a godinu dana kasnije na SP u Francuskoj meč za bronzu. Živković je vodio SRJ na EP 2002 u Švedskoj, a na SP 2003 u Portugalu kada je bivša državna zajednica prvi put nastupila pod imenom SCG selektor je bio Zoran Kurteš. Godinu dana kasnije na EP u Sloveniji selektor je ponovo bio Veselin Vujović.

OI Sidnej

Na OI u Sidneju reprezentacija SRJ donekle se iskupila za propušteno EP početkom godine u Hrvatskoj. Plasman na OI je ostvaren godinu dana ranije osvajanjem bronze na SP u Egiptu. U sastavu su bili: Dejan Perić, Arpad Šterbik, Aleksandar Knežević, Dragan Škrbić, Goran Đukanović, Igor Butulija, Ivan Lapčević, Nebojša Golić, Nedeljko Jovanović, Nenad Peruničić, Petar Kapisoda, Ratko Nikolić, Ratko Đurković, Vladan Matić i Žikica Milosavljević. Iako je najavio kraj reprezentativne karijere, Nenad Peruničić se odazvao na poziv Zorana Kurteša i 2003. godine nastupao za reprezentaciju SRJ na SP u Portugalu. Posle završetka OI u Sidneju i nesuglasica sa Vujovićem, Peruničić je propustio sledeća 2 takmičenja, SP 2001 i EP 2002 kada su selektori bili Pokrajac i Živković, tj. 2002. godine je trebalo da putuje na EP ali je u poslednjem trenutku otkazao.

U 1. kolu je savladana J. Koreja uz dosta problema 25-24, a zatim i Egipat 25-22. Egipćane je te godine vodio Živković, a J. Koreja je '97 na SP u Japanu eliminisala SRJ u 1/8 finala, 33-37 (FT, 30-30) tako da ne čudi što su i u Sidneju namučili Škrbića i ekipu. Usledio je poraz od Nemačke 22-28, pobeda protiv Kube a zatim u poslednjem kolu poraz od Rusije 25-27. Osvojeno je 3. mesto u grupi A i protivnik u 1/4 finalu je bila Francuska. Francuzi su savladani sa 26-21, a zatim je u 1/2 finalu usledio novi meč sa Rusima i ponovo je doživljen poraz 26-29. U meču za bronzu rukometaši SRJ poraženi su od Španije 22-26, čime su se Španci revanširali SRJ za poraz na SP godinu dana ranije, takođe u meču za bronzu.

 

1/4 finale OI u Sidneju, SRJ - Francuska 26-21

 



#9 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 27 December 2013 - 15:10

Rusi bez Dibirova.
http://www.handball-...1-29-52531.html

Šveđani bez Andersona.
http://www.handball-...1-29-53307.html

Posle Kapisode, Melića, Lasice i Roganovića, ni Mrvaljević neće igrati za Crnu Goru na EP. U pitanju je povreda kolena.
http://www.balkan-ha...usta-euro-2014/
Kapisoda i Melić su se oprostili od reprezentacije ako se ne varam.

Makedonija bez Mojsovskog.
http://www.handball-...1-29-54008.html

Španci takođe oslabljeni, Šterbik i Goni propuštaju EP.
http://www.handball-...1-29-54020.html

Danac Markussen propušta EP, a selektor Wilbek ima novog asistenta.
http://www.handball-...1-29-52345.html
http://www.handball-...1-29-53266.html

 

Onesta pozvao 20 igrača za Dansku 2014.
http://www.handball-...nish-adventure/

Matićev spisak za prvu fazu priprema, bez igrača iz Bundeslige.
http://www.balkan-ha...ema-za-sp-2013/

Golužin spisak, takođe bez igrača iz Bundeslige.
http://www.balkan-ha...mena-za-dansku/

Islanđanin Alexander Petersson propušta EP zbog povrede.

Poljaci imaju dosta problema sa povredama, braća Jurecki, Jurkiewicz i Lijewski su pod znakom pitanja.

Renato Vugrinec neće moći da igra za Makedoniju na EP.
http://www.balkan-ha...bijen-vugrinec/
Na spisku od 20 igrača koji su sve selekcije poslale EHF-u je i Nemanja Pribak, tako da postoji mogućnost da zaigra za Makedoniju.

Official Squad Lists
http://cms.eurohandb...EHFEURO2014.pdf

Championship Guide
http://ebook.eurohan...m/DEN2014Guide/



#10 Bojan_PFC

Bojan_PFC
  • Banned
  • 898 posts

Posted 27 December 2013 - 15:48

Odlicno brate. Moje prvo EP koje sam pratio je bilo ono 1996 u Spaniji. Sve i jedan mec je bio neizvestan.
Nedavno sam na youtube pogledao neke meceve(protiv Hrvatske i Rusije). Sta je sve Beli odbranio protiv

Rusa ono je za antologiju :hail: :hail: :hail: :hail: :hail:


Edited by Bojan_PFC, 27 December 2013 - 15:49.


#11 Kosmarac2

Kosmarac2
  • Members
  • 1,731 posts

Posted 27 December 2013 - 16:47

Ta bronza u Egiptu je zaista vredna. Skrbic sta je radio...

Beli nije mogao samo protiv Tomica i Stefanovica. :D

#12 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 29 December 2013 - 01:20

Makedonci posle Mojsovskog ostali i bez Filipa Lazarova.
http://www.balkan-ha...arova-u-dansku/

Širi spisak Crne Gore. Mrvaljević je na spisku ali on propušta EP zbog povrede. Novi kapiten je Mladen Rakčević.
http://www.vijesti.m...e-clanak-167771

Pripremne utakmice

Slovenija - Makedonija 31-25
http://www.balkan-ha...i-za-makedonce/

Švajcarska - Belorusija 31-25
Rusija - Egipat 31-31
Belorusija - Egipat 29-26
Rusija - Švajcarska 35-31



#13 Bojan_PFC

Bojan_PFC
  • Banned
  • 898 posts

Posted 29 December 2013 - 13:47

Ta bronza u Egiptu je zaista vredna. Skrbic sta je radio...

Beli nije mogao samo protiv Tomica i Stefanovica. :D

ti si pobrkao u Egiptu je bilo svetsko 1999. Tada Beli nije branio.  U Spaniji 96 je bio haos zivi.

Prva utakmica protiv svaba dobijemo golom razlike, pa protiv Slovenije isto, Pa sa Rusima Beli pravi cuda na golu, pobedjujemo Hrvate.

Osvajamo bronzu pobedom protiv Svedske takodje pobedom od 1 golom razlike. Eh ne secam se polufinala protiv Španije jel tacno da su nas pokrali u toj utakmici. Zna li neko vise??



#14 Kosmarac2

Kosmarac2
  • Members
  • 1,731 posts

Posted 29 December 2013 - 18:39

Da, u pravu si za 96u i 99u. Napisah u dva reda, znaci Beli je branio jos 90e, na to sam mislio kad spomenuh nase iz Proletera.

 

A 99e je branio Peric, zar ne?



#15 Bojan_PFC

Bojan_PFC
  • Banned
  • 898 posts

Posted 29 December 2013 - 19:56

Da Peric je branio,a rezerva je vec tada bio Sterbik. Isto dobro prvenstvo u 1/4 finalu nakon velike drame dobili

Nemacku a u 1/2 olako ispustili pobedu protiv SWE.