Jump to content


Photo
- - - - -

Jugoslavija, jugoslovenstvo (split. pitanja i predlozi)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
613 replies to this topic

#601 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,023 posts

Posted 20 February 2014 - 01:59

   .... dosadilo ti je sad, kad te se suocava sa tvojim politickim izborom. inace ti nikad ne bi dosadilo.  ....

Ne, nego to sto ti povezujes moj politicki izbor sa mojim nacionalnim osjecajem (a "osjecaj" svakako nije apsolutna kategorija).

 

U EU imas komunista, zelenih, demokrscana itd.  - sve do neonacista. I nitko im ne zamjera sto su Talijani, Francuzi, Nijemci... sto li vec - ali se svadjaju oko politike.

 

A ti tumacis jugoslavenstvo kao politicku opciju - i to, po tebi, jedinu mogucu.

 

Grijesis.#602 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 20 February 2014 - 07:05

Ta (i tvoja) fobija od jugoslovenstva je proizvod rehabilitovanog ustaštva koje uvek iznova izmišlja opasnost i neprijatelje,

 
jest, ja sam ustasa, problem rjesen. moze li gluplje? pokusao je to vec Melankolic (str.13), zatim i Zoran (str.17), a evo, sad i ti (str.40). Trio Fantastikus (Alan Ford, broj 59, cijena 6 dinara). no da se vratimo (iz stripa) u realnost. dakle, stavka "izmisljanje opasnosti i neprijatelja". tebi je recimo, kao sto opetovano tvrdis, prijetila u Pancevu opasnost od Franjinih bojovnika. za razliku od ustasa, koji (slazemo se) uvijek iznova izmisljaju opasnosti i neprijatelje (mada tu nisu pretjerano mastoviti), ti opasnost od Franjinih bojovnika u Pancevu, i te neprijatelje (dakle Franjine bojovnike) koji su te navodno napadali, nisi izmislio?
 
hajd jos malo o izmisljanju opasnosti i neprijatelja, ali ovaj put iz pera prof. Uge Vlaisavljevica:

Spoiler

 
 

a to više ne mogu uspešno biti Srbi jer su što izbačeni iz Hrvatske, što zato što je srpski nacionalizam komplementaran u BiH ili Vojvodini

 
srpski nacionalizam nije nikada bio komplementaran Bosni. da jeste, ta bi zemlja danas zivjela u miru, a ne u stalnom ratu. Vojvodini je srpski nacionalizam bio komplementaran 1848. medjutim, danas, kao uostalom i koncem osamdesetih, nije.
 
 

Koliko je to bolesno ilustruje i novo potpirivanje straha od Jugoslavije ("Jugosfere") koja eto samo što nije, ove godine će...

 
ustasija jeste bolesna, tu nema spora. ali, zasto ju onda uzgajas na topicu "Nezavisna Vojvodina - vreme je"? nikako da te napadnu oni Franjini bojovnici, pa ti fale? a cekas ih od ljeta 1990-e. ma evo, samo sto nisu, ove godine ce... (ja bih postavio polozaje i na istocnu stranu grada, jebiga, nikad se ne zna, mozda krenu iz Rumunije).
 
 

Ta projekcija oblikuje i tvoj pogled na Goli Otok.

 
moj pogled na Goli otok ne oblikuje ustasija, nikad nije. moj djed je bio predratni vukovarski komunist (Vukovar je, spomenimo i to, dvadesetih godina proslog stoljeca imao najveci i najljepsi radnicki dom u cijeloj Jugoslaviji), partizan u ratu (Jugoslaven u miru), pa je isto razmisljao o Golom otoku kao i ja na ovom topicu. mozes ti tako (imbecilno) reci da i pogled Europske unije, koja je kristalno jasno osudila svaki totalitarizam, oblikuje ustasija. mozes, ali to veze nema sa istinom.
 
ja ti pak mogu samo ponoviti (logicno) pitanje  - ako ti se ne svidja pogled ustasije na Goli otok, zasto onda uzgajas ustasiju u Vojvodini?
 
 

To je pre svega bio srpsko-srpski obračun jer nigde drugde takva žestoka polarizacija nije postojala, a pogotovo ne u Hrvatskoj gde je rusofilija sporadična mentalna bolest. 

 
to je pre svega bio totalitaristicko-totalitaristicki obracun. gdje su najvise najebali Crnogorci, a ne Srbi. sto se pak rusofilstva tice, jeste to problem u Srbiji (ne manji, i ekonomski bezazleniji, od germanofilstva u Hrvatskoj), medjutim, imas rusofilstva i kod prvih Jugoslavena (to su oni koji su postojali dok Srbi i Hrvati jos nisu saznali da su Srbi i Hrvati). procitaj nesto o putovanjima u Rusiju jednog Juraja Krizanica (sredina 17. stoljeca).
 
a mozes i Gaja. ili pak Radica. 
 
 

U Srbiji je endemska;

 
endemska je, bojim se, samo tvoja mrznja prema Beogradu, Hille. da li je ona posljedica tvoje lose procjene / slobodnog izbora da Vojvodinu koncem osamdesetih branis od Zagreba, umjesto od Beograda, ili tu ima i nesto drugo, ne bih znao, niti me pretjerano zanima. 
 
 

 A naravno, Jugosloveni su verovatno i sada listom protiv ćiriličarske rusofilne groznice

 
kao i ustasija.
 
 

Znaš, ono "95.jeste, sada jeste, ali 91. nije" me podseća na jednog drugara koji me ubeđivao da je i kada je bio u partiji, bio pravoslavac, slavio slavu, krstio decu i ostalo. Rekoh mu "Pa kakva ti je to odbrana? Samo si me ubedio da si kurva oduvek, a ne odskora."

 
u redu. mislim, sta sad ja da radim ako tebe notorna faktografija podsjeca na kurvanje? 
 
 
...
 
 

Ne, nego to sto ti povezujes moj politicki izbor sa mojim nacionalnim osjecajem (a "osjecaj" svakako nije apsolutna kategorija).

 

Spoiler

a di spadaju simpatije?
u politicki izbor ili u osecaje?
malkic si se ti, prikane, pogubio na toj relaciji.
 
 

 
U EU imas komunista, zelenih, demokrscana itd.  - sve do neonacista. I nitko im ne zamjera sto su Talijani, Francuzi, Nijemci... sto li vec - ali se svadjaju oko politike.

 
sto li vec? pa postoji li ta "sto li vec" nacija u EU komplementarna jugoslovenstvu u Jugoslaviji? zasto ju ne izustis, ako postoji? 
 
ti o EU ocigledno ne znas previse, cim ju guras u kontekst nacionalnih osecaja s ovog topica (i nije ti ovo prvi put, identicno si protumacio i Angelijino "Jugoslavenka dakle Albanka" pitanje). EU nastaje (i opstaje) kao istinska antiteza nacionalnim osecajima, dakle za razliku od jugoslavenstva, koje kao antitezu nacionalnim osecajima moze ponuditi samo svoje vlastite... nacionalne osecaje.  
 
 

A ti tumacis jugoslavenstvo kao politicku opciju - i to, po tebi, jedinu mogucu. Grijesis.

 
pa, ocigledno je jugoslovenstvo po tebi, a ne po meni, bila jedina moguca politicka opcija. nisam ja "kulturoloski glasovao" na gradjanskom referendumu za Jugoslaviju nakon sto socijalisticke Jugoslavije vise nije (u politickoj realnosti) bilo, vec upravo ti. po meni, Zorane, jugoslovenstvo moze na koncu konca (sto rece uvijek premudri Muras) biti i obicni Obod frizider (eno ga jedan kod mojih podstanara, radi i dalje, i to odlicno, fakat nevjerojatno). ali jugoslovenstvo ne moze biti ono sto nije nikada bilo, a sto ti u svom osvrtu na nosanje pusaka djece prilikom izleta u prirodu tvrdis -> antiteza Savezu Socijalisticke Omladine Jugoslavije. ili pak antiteza Golom otoku (aka totalitarizmu). ili ustasiji (aka totalitarizmu) ili cetnistvu (aka, pazi bogati, isto totalitarizmu).

mlogo je, bre, sto rece Hill Bill... komplementarno.


Edited by Vjekoslav, 20 February 2014 - 07:09.


#603 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 20 February 2014 - 12:27

fala, fala za mudrost by obod... lolol

 

ako smijem primjetiti, preganjate se, i preganjacete se, do sudnjega dana oko toga sta stoji (ili sta za koga stoji) iza pojma jugosloven/jugoslovenstvo.

vjeko trazi take-it-or-live-it kompletan paket, docim jugosloveni (ili "jugosloveni") hoce da prestruktuiraju propalu firmu izdvajajuci njen zdravi(ji) dio (nije bitno sta se time hoce). otud i brojni problemi...

ideja, pokret, nacija, totalitarizam, nesloboda, (n)a(d)nacionalnost, regionalno zajednistvo, kulturna bliskost, solidarnost, jna etc etc

sve ce to u ovakvim raspravama sluziti samo kao generator daljeg medjusobnog nerazumijevanja.

vjeko je imo u pravu utoliko sto se raprava vodi pod firmom "istorije", a sama ideja je (bespovratno?) sahranjena i kompromitovana njenim istorijskim krahom. ona je imala svoju genezu i imo je svako slobodan da sastavi svoje jugoslovenstvo od onoga sto je bilo zdravoga tokom nje. imo nije uklesano drzati se kopirajta...

 

two cents

 

edit

pleonazam


Edited by muras, 20 February 2014 - 12:40.


#604 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 23 February 2014 - 10:51

slobodan da sastavi svoje jugoslovenstvo od onoga sto je bilo zdravoga

 

koljena, zglobovi, kicma, bubrezi, jetra, kosa, zubi, oci, prostata, itd.  

 

 

...

 

 

medjutim, zdrave (jugoslovenske) mozgove nesto nisam primjetio. sve neki inat, malogradjansko pozerstvo (kulturni kiceraj), intelektualni kurvarluk, nespremnost za argumentiranu diskusiju, katastrofalno (upravo tragikomicno) nepoznavanje logike i matematike, krajnje problematican odnos prema ljudskim i gradjanskim pravima (stavka petokolonasi), sklonost ka pateticnom kukulele grupisanju "u ime obrane od zajednickih neprijatelja", itd. itd. 

 

stvarno se covjek zapita - kdo je tebe praslovan plavati ucil da si preplaval tisto atlantsko reko...#605 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 23 February 2014 - 17:47

Goli Otok. To je pre svega bio srpsko-srpski obračun jer nigde drugde takva žestoka polarizacija nije postojala, a pogotovo ne u Hrvatskoj gde je rusofilija sporadična mentalna bolest.

Ni u jednoj Srbiji nikad nije uhapšen nijedan ruski špijun. Kako je to moguće?

Spoiler

 
:rolleyes:
 
 
...

#606 Hill Bill

Hill Bill
 • Banned
 • 7,389 posts

Posted 23 February 2014 - 19:21

I? Šta ti opet nije jasno? Što se ti potresaš zbog ruskih špijuna u Srbiji? Ajde lepo traži sebi drugog krivca što Hrvatska klizi u ustašiju, to sigurno nisu onih 300 Jugoslovena. Šta si se usrao, ta nisu Spartanci!

#607 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 23 February 2014 - 21:03

I? Šta ti opet nije jasno?

 
pa kako je Goli otok bio pre svega srpsko-srpski obracun, ako Srbi i Srbija nikada u svojoj povijesti nisu uhapsili nijednog ruskog spijuna? kako to da u svojoj analizi Golog otoka na Politici istices Jugoslavene, Jugoslaviju i jugoslavenstvo, a ovdje, na topicu o Jugoslaviji, Jugoslavenima i jugoslavenstvu, - Srbe, Srbiju i srpstvo? kaj si ti, neki nacionalist, pa te dve drzave smatras za jedno te isto;)   
 
Goli otok je (dakle) bio pre svega jugoslovensko-ruski obracun, a ni u kom slucaju, nikada i nigdje nije mogao biti (ubi se da dokazes :D ) obracun Srba sa Rusima. 
 
 
 

 
 
Što se ti potresaš zbog ruskih špijuna u Srbiji? Ajde lepo traži sebi drugog krivca što Hrvatska klizi u ustašiju, to sigurno nisu onih 300 Jugoslovena. Šta si se usrao, ta nisu Spartanci!

 
deder ti malo smanji jezicinu s jedne strane, a s druge poradi na dosljednosti svojih teza. i o jugoslavenstvu, i o Spartancima. #608 Hill Bill

Hill Bill
 • Banned
 • 7,389 posts

Posted 23 February 2014 - 22:00

 Goli otok je (dakle) bio pre svega jugoslovensko-ruski obracun, a ni u kom slucaju, nikada i nigdje nije mogao biti (ubi se da dokazes :D ) obracun Srba sa Rusima. 

?

Vidi, mislim da sam bio sasvim dovoljno jasan, a ti svoje kate upražnjavaj sam. Kako vidim i svima ostalima si već dosadio, pa polemiši sam sa sobom, učitavaj šta hoćeš, tebi ni Jugosloveni nisu neophodni da bi bio protiv njih. U šovinističkom mentalnom vilajetu obično i bude tako.#609 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 24 February 2014 - 09:12

?
Vidi, mislim da sam bio sasvim dovoljno jasan,


?! 

 • srpsko-srpski obracun = nije srpski obracun 
 • samo je u Srbiji postojala takva zestoka polarizacija = to nije bilo u Srbiji

11m3k87.jpg
 
ili pak (vezano za jedan raniji post, u kojem objasnjavas ulogu Jugoslavena u Jugoslaviji)

 • Srbi su, za razliku od Jugoslavena, imali vlast u Partiji (pa je bio moguc Goli otok) = Srbi nisu, za razliku od Jugoslavena, imali vlast u Partiji (pa je bio moguc Goli otok)

 ?!  :D
 
a ima tu i drugih "logicnih bisera", npr. glede komplementarnosti srpskog nacionalizma (link) i ateistickog no bullshit jugoslavenstva (link) u Vojvodini. ali okej, ako je to tebi "sasvim dovoljno jasno", sta da ti kazem. vidi pod stavkama 1) intelektualni kurvarluk, 2) nespremnost za argumentiranu diskusiju, 3) katastrofalno (upravo tragikomicno) nepoznavanje logike i matematike, 4) krajnje problematican odnos prema ljudskim i gradjanskim pravima (stavka petokolonasi).
 
 
...
 
 

300 Jugoslovena. Šta si se usrao, ta nisu Spartanci!

Kako vidim i svima ostalima


e moj "Spartanac"! prvo si obilno posrao vlastite teze, onda tako usran tvrdio da se tvoj sugovornik usro, da bi zatim zavapio u pomoc sve ostale:rolleyes: pa el to spartanski? 

 
 
...
 
 
evo malo stare dobre (spartanske) lektire za sasvim dovoljno jasne Jugoslovene i golootocke Izletnike
 
 

...


Ideoloski ekstremni antidemokratizam levice nimalo se ne razlikuje od ideoloskog ekstremnog antidemokratizma desnice.

Oni 4umski "leftisti' koji brane "pravo drzave na odbranu od izdajnika svim sredstvima", pa i logore / likvidaciju istaknutih predstavnika drugacijeg misljenja" - su u sustinskom saglasju (samo sa druge strane krivog ogledala) sa zlobimirovskom politikom, "borbom protiv drzavnih izdajnika, pa i svim sredstvima 'institucionalnim / vaninstitucionalnim' ", logorima / eksterminacijama.

...

...

Ja nesto bas nisam hteo da se ukljucim u diskusiju (koje u principu ni nema) na ovom tredu, sve ocekujuci kako ce se razviti.
I moram da priznam da sam pomalo iznenadjen, da ne kazem - razocaran.

Jasno mi je da je vecina 4umasa 4B92 mahom sklona levici / ljevacini / ljevicarenju, ali me cudi nesposobnost jednog demokratskog promisljana IB-a, cak i danas, toliko godina posle tih sramnih dogadjaja, kada cini se, posle toliko tekstova, knjiga, arhivske i memoarske gradje - nema potrebe za poprilicno vulgarnim odbranastvom i podrzavanja propalog necega sto je bio jedan od najmracnijih perioda, ajde da kazem - "komunizma" na ovim prostorima.

Danas tako olako i povrsno braniti "antistaljinisticki staljinizam", pravo jedne partije na apsolutnu arbitrarnost u drustvu, totalno zatiranje makar i privida demokraticnosti, neoslonjenost na zakon, njen "revolucionarni teror", totalnu premrezenost tajnom politickom policijom jednog siromaskog, polupismenog i nesretnog drustva, tek izaslog iz ratne klanice, - je vise nego znakovito.

No ajde da podjemo od nekog pocetka. KP Slovenije je bila osnovana 1919. KP Hrvatske 1937.
KP Srbije 1945. KP Crne Gore 1948.

Iz svog kominternovskog iskustva Broz je poneo i do kraja zivota imao najveci strah od "frakcionastva", a u biti - drugacijeg misljenja u okviru iste partije. Zna se kako je Kominterna gledala na Kraljevinu Jugoslaviju i zna se kakvi su joj bili ciljevi. Srpski komunisti u Kominterni nisu bili dobro vidjeni, dok su slovenacki i hrvatski imali itekakav uticaj, pa i mogucnosti da se obrazuju po "Akademijama NKVD-a" /M. Ribicic/ ili da budu obavestajci i tajni agenti /Hebrang, Kopinic/.

Ne bih da se osvrcem na period "organizovanja zadruga" i drzavni teror oko otkupa, kada su J. Veselinovu prebacili da nesto slabo ide taj "otkup", a on u Skupstini jednostavno rekao: gradite vise zatvora!

Mislim, opstanak u vrhu komunisticke vlasti je neminovno, nuzno, podrazumevao konstantnu borbu buldoga ispod tepiha, sektasenje / opozicioniranje, denunciranje, cistke & likvidaciju, - sto istaknutih delatnika koji bi sleteli sa vrha piramide, sto "pustanja krvi / ulivanja sveze krvi" medju nizim nivoima partijskog clanstva, da bi se regrutovali novi - manje osteljivi, manje uceni, verniji "vojnici revolucije, ideje & partije". Na Balkanu je to poprimalo jos jedan perverzni "bizantski" oblik.

Da je sukob oko IB-a bio samo unutarpartijski frakcijski sukob dve komunisticke grupe zaludjenika - to niko ne moze da porekne. Kao ni to da je bio vestacki nametnut citavoj zemlji i tresao je kao groznica, bogami, mnogi niz godina (pa i sada citamo neki "eho"). Razvlacenje tog sukoba po citavom drustvu je trebalo da sluzi kao neki "mobilizirajuci faktor", kad ti na silu, i uz pretnju svim i svacim poture pod nos njihovu dilemu i zahtevaju da se izjasnis: "da" ili "ne"!?

Jel citao neko nesto oko "Dahauskih procesa" u Sloveniji?
Ljudi koji su bili, reklo bi se "njivovi" /komunisti i spanski borci/ dopali logora Dahau, '48. su bili proglaseni za "izdajnike, fasiste" - jer, navodno, "niko nije mogao da prezivi taj pakao, a oni koji su preziveli su saradjivali sa Gestapoom" pa su neki bili streljani a neki zavrsili na dugogodisnjoj robiji.
To se dogadjalo i u SSSR-u, da su ljudi iz fasistickih logora bili direktno ekspedovani u staljinove gulage.

Vise je nego upitno, da ne kazem lazno - objasnjenje kako su IB-ovci morali da zavrse kako su zavrsili. Mislim, ne cude me ona izvitoperena vremena, cude me danasnji 4umasi koji tako glatko objasnjavaju, pa i brane nepodopstinu koja zasluzuje potpunu osudu. Tzv. "sprecavanje puca u vojsci" je vise nego glupost. Broz je, raspolazuci "svepristutnim & svevidecim okom tajne sluzbe i njenim macom" mogao penzionisati ta vojna lica i staviti ih u kucni zatvor. Kada se pogleda neki nacionalni ili drugi sastav IB-ovaca mogu se videti interesantni fakti. Deo iskrenih partijskih vernika koji se posle visegodisnjeg staza nisu mogli odjednom presaldumiti sa Staljina na Broza; deo neukih i nemustih novokomponovanih sumskih vernika; deo tradicionalista zaljubljenih u "majcicu Rusiju"; deo ljudi koji nisu imali nikakve veze ni sa partijom, niti sa idejom a koji su dopali logora zbog neoprezne izjave, elementarnog denunciranja, ili obicnog svodjenja nekih privatnih racuna /neko nekome bacio oko na zenu, stan ili sta vec/.

Normalno da se partijski vrh i veoma lukavi i iskusni Broz trudio da bas ne zamrlja ruke /znali su is partijskog iskustva da si danas na vrhu a sutra ti islednik izbija zube drskom on "nagana"/ pa Broz nije potpisivao presude o streljanju, vec Rankovic. Ono sto bi se sa "vrha" spustalo nize, - je kod "partijskih / drzavnih / udbinih" organa poprimalo daleko radikalnije ponasanje /bizantizam pomesan sa podmuklim balkanskim opancarstvom/ gde je dolazilo do neverovatnih zloupotreba, sikaniranja i elementarnog divljastva.

Mislim da je jugoslovenski IB dao jedan nevidjen doprinos istoriji zlocinstva smislivsi onaj apsolutni perverzni sistem "samokritike" iliti "revidiranja"!
Toga nije bilo ni u Hitlerovim konclogorima, niti u Staljinovom gulagu - mozda tek kod Maoa i u S. Koreji.

Onog "tragača", drvenih nosila natovarenih kamenjem, sa nejednakom duzinom rucki - napred krace, pozadi duze - kada onaj koji treba da "revidira" ide napred, a ovaj mucitelj ga gura iz sve snage - pa toga se nije setila ni spanska Inkvizicija! Da ne govorim o "toplom zecu" ili vecernjim sastancima gde bi se zahtevalo "revidiranje" a covek svodio do zivotinjskog nivoa.

Apsolutno ne verujem da je svetla buducnost komunisticke Jugoslavije zavisila od toga hoce li Vlada Dapcevic, obesen za noge i vezanih ruku zagnjuren u bure sa hovnima "revidirati" i priznati da je Tito u pravu.
Interesantno, - nikada nije priznao.

Za divno cudo, nije proslo ni desetak godina, kada se Broz presaldumio, opet vratio SSSR-u, primio Hruscova, podrzao sovjetsku intervenciju u Madjarskoj, nesto unjkao o "kontrarevoluciji", isporucio Imre Nadja, koji je nepravedno osudjen i pogubljen, cime se jugoslovenski rezim za vecita vremena pokrio sramotom, pa onda ocijukao '68. te sa Cesima, te sa Rusima, opet ostavio Cehe na cedilu - jednostavno ponasao se kao "radodajka" u minicu na uglu, nudeci svoje usluge za "ko vise plati", i kredite od cega je i plebs na neki nacin prosperirao. Barem oni koji nisu postali "evropski gastarbajteri".
Da ne govorim o uticaju sovjetskih ambasadora ili direktnih telefonskih poziva Breznjeva.

Tako da je ta prica o IB-u samo jos jedna u nizu partizanskih skaski / bajki naslonjena da ispraznu militaristicku nadrndanost, slunasenje / prvoborstvo (eno ga sada i u Hrvatskoj pod krinkom "domovinskog rata / udruge dragovoljaca", pa i u Sloveniji - gde je svake godine sve vise sto hrvatskih, sto slovenackih "prvoboraca") koja je manipulacioj u jednom trenutku bila projektovana zamobilizirajucu pricu, no je potnuno debilnim razvlacenjem pretvorena u one otuzne parcice zvakace gume koje je neko previse razvlacio pa se pretvorila u ruzne konce.

Ono sto je bila nepopravljiva konstruktivna mana tog komunistickog sistema, - to je apsolutna nesposobnost da napreduje, da se demokratizuje i ponudi stanovnistvu jedno pristojnije politicko, ekonomsko i drustveno okruzenje. Tako da me nije zacudila nevidjena omraza prema tom sistemu, njegovoj politici i vojsci. A sto se tice tajnih sluzbi - pa kerovi umeju samo da sene pred gospodarom. Njima je svejedno ko im je gospodar - samo da ih redovno placa, hrani i ponekad pusta da nekog izujedaju. Nema jadnije sluzbe od te.

Nije ni cudno sta nam se sve dogodilo posle zarusavanja "ancient regime", i kako nismo uspeli da se izborimo sa njegovim antidemokratskim nasledjem, vec su ga neki samo preobukli u nacionalisticke halje. Pri cemu - na citavoj teritoriji Ex_Yu, gde su svi bastinili to nasledje. Doduse neki pametnije, a vecina poprilicno glupo.

PS.
Samo molim da mi se ne spocitava "vulgarni antikomunizam", posto sam ja postao antikomunista jos '68.
/Secam se kako je Late Father trcao da zatvori prozor da komsiluk ne cuje nasu glasnu prepirku, gde sam mu rekao da taj rezim nema nikakvu buducnost/.
Takodje je poznat moj odnos spram "rojalistickih novokomponovanih pajaca" koji samo zasluzuju prezir.

Ovo drustvo ako bude htelo da izadje iz ovog haosa, mora da bude spremno za najsire preispitivanje svog antidemokratskog nasledja, pa i sadasjeg fingiranja neke quasi_demokratije naslonjene na surovi nacionalizam i trule, sto partizanske bajke, sto rojalisticko epsko guslarenje.

...

...


Ne. Analogije su pogresne, kao i kompletan pristup onih koji brane Goli otok, kao nesto sto je "moralo biti u tom istorijskom trenutku".

To je samo ponavljanje jedne ideoloske lazi, zaogrnute u laznu brigu oko "sudbine Drzave".

Ja mislim da jec odavno nastupilo vreme da se o tim dogadjajima moze govoriti na drugi nacin.

Zasto je to bila velika laz i zlocin?

Pa bez obzira na to, sto su hapsili ljude i tretirali ih neljudski, - govore na svom partijskom kongresu su zavrsavali poklicima Staljinu.
Tek toliko oko toga koliko su bili sludjeni i koliko su u pravu oni koji tvrde da je to samo bio unutarpartijski antistaljinisticko-staljinisticki obracun dve frakcije.

Takodje me cudi tako olako prelazenje preko ociglednih krsenja elementarnog prava, i gazenja dostojanstva coveka.

Svako je nevin, dok mu se ne dokaze da je kriv.

Ti isti, koji su se tako necovecno i ljudozderski ponasali prema "ibeovcima" prosli su kroz zatvore, saslusanja i mucenja u Kraljevini. Imali su i sudjenja, a i advokate. Javnost je bila obavestavana preko stampe. Sada, u kolikoj meri, i koliko korektno - to je druga stvar.

No, u tim zatvorima su mogli da strajkuju, da se obrazuju, da "prevode Kapital", a ako su bili kvalifikovani majstori, da uz pratnju strazara napuste zatvor da bi nesto popravili (Tito u Lepoglavi). I u carskoj Rusiji su se postovala prava politickih zatvorenika - imali su pravo na skromnu drzavnu apanazu u novcu, ako su bili u progonstvu mogli su da biraju kod koga ce ziveti u kuci, okupljali su se, "debatovali", imali su pravo da im se salju knjige i paketi.

Cudno, - kad su se komunisti docepali vlasti sve je to bilo zaboravljeno, zabranjeno i uvedene najsurovije mere jednostavne eksterminacije logorasa kao insekata. Ne samo politickih protivnika, vec i izmisljenih politickih protivnika.

Samo da podsetim one koji ne znaju da je jos 1918. godine Uljanov-Lenjin pisao o neophodnosti "koncentracionih logora".
(Neki kazu da je taj termin skovan tokom englesko-burskog rata).

Jos nesto.
Ovo oko "pete kolone" je vise nego jadno idolosko trbuhozborenje i podmetacina.

I ja sam za vreme zlobimirovog rezima bio, ne direktno, ali svakako proglasavan za "petu kolonu".

...#610 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,126 posts

Posted 25 February 2014 - 07:23

ko to kaze, ko to laze, da jugoslovenstvo ima samo sentimentalnu vrijednost?

 

 

...

 

 

Komunist ga spasio od skupe legalizacije

 

Piše: Željko Garmaz


Savo Petković našao je u stropu kuće zalijepljene novine iz 1959. Legalizirati se moraju kuće sagrađene od 1968. Priznali su mu dokaz u postupku legalizacije

 

novine-u-stropu-komunist-ga-spasio-od-sk

 

novine-u-stropu-komunist-ga-spasio-od-sk

 

novine-u-stropu-komunist-ga-spasio-od-sk

 

novine-u-stropu-komunist-ga-spasio-od-sk

 

 

Imam dokaz koji nitko ne može pobiti, uzviknuo je Savo Petković iz Gazija kod Feričanaca prošli tjedan u uredu predsjednika općine Antuna Glavaša.

Ispričao mu je da su u stropu podruma kuće zalijepljene novine iz 1959., što je dokaz da je puno prije 1968., određene kao granične godine za legalizaciju građevina, salivena deka prizemlja kuće.

Fotografije je odnio u Našice u nadležni Ured za prostorno planiranje.

- Bio sam presretan kad su mi rekli da će to priznati kao dokaz u postupku legalizacije - govori Savo, umirovljeni komercijalist iz Osijeka. Izblijedjele stranice Vjesnika, Lovačkog vjesnika i Komunista, na kojima se jedva naziru tekstovi su ga spasile.

- Najstariji dijelovi kuće sagrađeni su i prije Drugog svjetskog rata. Razmišljali smo kako dokazati starost. Sinulo mi je kako je supruga često prepričavala da je u podrumu metlom skidala stranice novina koje su visile sa stropa. Deka se prije radila tako da se između betona i dasaka stavljao papir kako bi se izbjeglo lijepljenje betona na daske - kaže Savo. Kuću je kupio 1986. za majku.

No kad su se uselili i kad je počelo sređivanje katastarskih knjiga, shvatio je da kuća ne postoji u dokumentaciji. Nakon pronalaska stranica još mora ishoditi građevinsku dozvolu.

 

12.07.2013. / 24 sata#611 mladenvzz

mladenvzz
 • Members
 • 1,393 posts

Posted 28 February 2014 - 18:49

...vjerojatno poslije ovog Vjekinog na temu Golog otoka i sve što on

simbolizira nema se što dodati.S obzirom da smo na Povijesti,moram 

ipak zapitati,kako ovo objasniti:

"Slovenski je ideolog išao čak tako daleko da je kao ministar vanjskih

poslova predložio da jugoslavenska delegacija kod Ujedinjenih naroda

unese u Deklaraciju o ljudskim pravima o kojoj se tada raspravljalo 

amandman sljedećega sadržaja:"Svaka država ima pravo,u slučaju nužde,da u interesu

čuvanja reda i poretka ,upravnim postupkom liši slobode na neodređeno vreme sve

građane koji ugrožavaju njenu nezavisnost na podstrek neke strane sile."

Srećom,Aleš Bebler,predstavnik Jugoslavije pri UN-u,bio je toliko priseban  i

hrabar da je taj prijedlog odbacio."(Pirjavec,Tito i drugovi,str.287)

Sve se to odvijalo u vrijeme Golog otoka i u vremenu kad je sve odluke donosila

velika četvorka-Tito,Đilas,Ranković,Kardelj-a Politbiro KPJ je dizao ruke#612 lubli

lubli
 • Members
 • 565 posts

Posted 03 March 2014 - 00:53

...vjerojatno poslije ovog Vjekinog na temu Golog otoka i sve što on

simbolizira nema se što dodati.

 

Ako se ne varam, mislim da je ipak stvar u tome da je ovde gotovo svako rekao svojih two cents (da citiram murasa) po pitanju stavova i raznih prozivki. Cisto da se prica ne bi vrtila u krug.

 

Edit: popravka fraziranog z brda z dola..


Edited by lubli, 03 March 2014 - 02:26.


#613 lubli

lubli
 • Members
 • 565 posts

Posted 08 April 2014 - 00:24

Predrag Lucić: Jugoslavija je bila naša EU – sanjali su je najbolji, a srušili najgori

 

Nije frisko, a i kola internetom u poslednje vreme na sve strane. Ipak, dobar podsetnik, pa nek’ se ovekoveci i na ovoj temi.#614 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,023 posts

Posted 06 November 2014 - 20:12

Zanimljivo misljenje:

 

 

... U tom uprizorenju rata što traje već dva desetljeća Jugoslaven je idealan neprijatelj. Jugoslaven, za razliku od Srbina, može biti svatko. ...

 

citav tekst: http://www.index.hr/...ena/782359.aspx