Jump to content


Photo
- - - - -

Jugoslavija, jugoslovenstvo (split. pitanja i predlozi)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
613 replies to this topic

#1 angelia

angelia
 • Members
 • 15,058 posts

Posted 17 December 2013 - 22:29

Neistina. Niko ne moze reci za nekoga da ne postoji niti je ko to tvrdio, a prozivke su prvo pocele od strane jednog forumasa koji se izjasni kao Jugosloven, a koji optuzi Bosnjake, Srbe, Hrvate da su poceli rat i da su krivi za ratne zlocine. Samo mu je cinjenicno odgovoreno ko sjedi u Haagu i ko pokrenu rat.

Mozda da se vratis i procitas ponovo te strane, posto je zatvoren, a zatvoren je jer Slaven nije hteo da odustane od agresivnog ubedjivanja da jugosloveni ne postoje, da su unitaristi, totalitaristi , komunisti dok nije dosao do cetnicke jugoslavije. I ne samo on.

A sto se tice ove tvoje price o ko je kriv, neces valjda ozbiljno da tvrdis da nacionalizam nije ima nista sa tim ratom?#2 Goran70

Goran70
 • Members
 • 2,166 posts

Posted 17 December 2013 - 23:09

I ja taj stav nisam uspela da vidim, ali je kasnije prepricavan, pa znam za slucaj. Mislim da je ovde trebalo uzeti u obzir da je forumasica nova, a inace vrlo korektna, te da je editovala post cim joj je stavljeno do znanja da ovde postoje visoke norme kad su takve stvari u pitanju. Sto je naravno dobro, ali ne mora svako to da zna od samog pocetka.

Sve ovo se desilo pre vise dana, i sama je editovala post, jos se i izvinila. I sad 30 dana, ne ide nekako, bas je preterano.

 

Da se nadovezem i sugerisem/zamolim moderatora da taj ban ukine ili skrati na najmanju mogucu meru. To je razjasnjeno na vrlo civilizovan nacin i njih dvoje su u OK odnosima, rekao bih ... lupaju se plusevi i sl.#3 Bosniak

Bosniak
 • Members
 • 1,786 posts

Posted 18 December 2013 - 01:10

Mozda da se vratis i procitas ponovo te strane, posto je zatvoren, a zatvoren je jer Slaven nije hteo da odustane od agresivnog ubedjivanja da jugosloveni ne postoje, da su unitaristi, totalitaristi , komunisti dok nije dosao do cetnicke jugoslavije. I ne samo on.

A sto se tice ove tvoje price o ko je kriv, neces valjda ozbiljno da tvrdis da nacionalizam nije ima nista sa tim ratom?

 

Naravno da je imao, ali tako su sto 30togdisnji komunisti postali nacionalisti za 2 godine, a ti mi reci kako i zasto ako je bratstvo i jedinstvo bilo iskreno? Nijedan, apsolutno nijedan general JNA se nije pobunio da puca na zjenicu oka svoga.#4 angelia

angelia
 • Members
 • 15,058 posts

Posted 18 December 2013 - 01:35

Naravno da je imao, ali tako su sto 30togdisnji komunisti postali nacionalisti za 2 godine, a ti mi reci kako i zasto ako je bratstvo i jedinstvo bilo iskreno? Nijedan, apsolutno nijedan general JNA se nije pobunio da puca na zjenicu oka svoga.

Zaboravio si da je komunizam odavno bio mrtav. A to kako su ljudi naprasno postali nacionalisti - pa dosta toga ima veze sa mentalitetom, i to bas onim koji nas povezuje na tim prostorima, i mnogo sa manipulacijom budala. Mala anegdota iz '90tih je da ja imam zensku rodjaku koja je iz Hrvatske, Hrvatica (tako se uvek izjasnjavala). Udata u porodicu i nekoliko dece - brak jos iz nekih 60tih. 90i neke dobije pismo od majke iz Hrvatske, koje pocinje nesto kao "Nadam se da ce te ovo pismo naci ako te cetnici nisu ubili...", ne znam sta je mislila - valjda njena deca iz mesovitog braka ...

 

Pitam se odakle joj takva ideja....

 

A bratsvo i jedinstvo je za neke bila stvarnost, recimo za one razlicitih vera koji su zajedno sedeli u opsednutom Sarajevu.#5 drvoprvo

drvoprvo
 • Members
 • 2,313 posts

Posted 18 December 2013 - 01:41

Zona sumraka.#6 mladenvzz

mladenvzz
 • Members
 • 1,393 posts

Posted 18 December 2013 - 11:42

...angelia,već kad krenulo sa pričicama,imam ti i ja jednu.Radi se o prijateljici moje stare,

godinama bile prijateljice,obje skojevke iz četrdesetdruge.Ta prijateljica imala tri kčerke,ali živjela sama u kući.

stari je umro ranije a bio predratni komunista.Jedna joj kčerka u Kanadi,druga u Beogradu a treća u Sisku.

I nazove ti ova kčerka iz Beograda mater i za vrijeme razgovora,zasviraju sirene na uzbunu i mater prekida razgovor

i veli da mora u podrum.Brižna kčerka ti nazove sestru u Sisak,i veli joj da se materi pomiješalo,da nešto moraju

učiniti sa njom jer joj se priviđaju nekakove opasnosti.A sestra joj veli da je u Hrvatskoj tako,živi se u podrumima.

Taj puta je granatitan varaždinski aerodrom.Uništeni su sportski avioni i avioni poljoprivredne avijacije sklonjeni

iz Osijeka.I zamisli to se dešavalo u Varaždinu,daleko od bojišnica.To ti je slika s početka devedesetih.#7 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,025 posts

Posted 18 December 2013 - 15:23

Predlozio bih da sa ovakvim diskusijama idemo na Istoriju ili makar i Deponiju, ako treba na neki novi topic - ipak su ovo Pitanja i predlozi koji se ticu foruma... Nema smisla tu nastavljati pricu sa zakljucanog topica.#8 Div

Div
 • Members
 • 7,674 posts

Posted 18 December 2013 - 16:00

Predlozio bih da sa ovakvim diskusijama idemo na Istoriju ili makar i Deponiju, ako treba na neki novi topic - ipak su ovo Pitanja i predlozi koji se ticu foruma... Nema smisla tu nastavljati pricu sa zakljucanog topica.

Svakako ne treba ovde nastavljati raspravu, ali, na istoriji postoje teme o Jugoslaviji, stvaranju, pdovima i dizanjima, ponovnom stvaranju i razaranju. Iznutra i spolja. Na Politici postoji par tema, o Jugoslaviji, Jugoslovenima, jugoslovenstvu. Na deponiju je neko predložio da se pošalju jugosloveni, tamo im je mesto, kaže. Znači, smeće. 

Što praviti ikakve gimnastike, nije orala tema da se seli ni sa Politike, mada, cenim da je primerenije mesto na Društvu. Razgovaramo o jednoj pojavi, našem doživljaju, osećaju, viđenju jedne ideje kroz vreme, vek i po. Tema kao i mnoge druge, samo treba pravila foruma primeniti, dosledno ako je moguće.#9 mladenvzz

mladenvzz
 • Members
 • 1,393 posts

Posted 18 December 2013 - 16:50

...prihvačam kritiku,da je javljanje bilo na stranicama kluba ne bih se javljao.

Evo,neću više niti o dedi,mada moj nije bio oficir OZNE#10 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,025 posts

Posted 18 December 2013 - 16:54

Nije bila tebi upucena, nego svima nama.  Naime, i ja imam jos komentara (nadam se, prihvatlivo pristojnih i ne licnih) - ali ih namjerno nisam htio postaviti ovdje.#11 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 18 December 2013 - 23:52

Nijedan, apsolutno nijedan general JNA se nije pobunio da puca na zjenicu oka svoga.

 

bez zelje da trolujem, ali to sto ti ne znas nijednog ne znaci da je tako i da ih nije bilo.

znam bar za nekoliko njih koji su penzionisani zbog protivljenja, a znam bar jednog aktivnog koji je radije pucao sebi u sljepocnicu.#12 Slaven

Slaven
 • Banned
 • 18,018 posts

Posted 19 December 2013 - 00:58

bez zelje da trolujem, ali to sto ti ne znas nijednog ne znaci da je tako i da ih nije bilo.

znam bar za nekoliko njih koji su penzionisani zbog protivljenja, a znam bar jednog aktivnog koji je radije pucao sebi u sljepocnicu.

 

 

otprilike ovu, slicnu, pricu sam slusao ovo ljeto u Hrvatskoj .. ta nisu bas sve ustase bile ... a niti je NDH bas u cijelosti bila.

i stvarno kad tako sagledavas cjelinu .. to sto ja ne znam ni jenog ustasu koji je bio protiv rasnog zakona .. ne znaci da ih nije bilo.

 

i to je taj spin .. sad bih ja zbog jugoslavenskog antifasizma iz 2 svjetskog rata trebao umanjiti odgovornost velike vecine jugoslavenskih generala iz 90desetih?

ili bi zbog dvojice ustasa koji nisu bili za rasni zakon trebao shvatiti da je ostatak zakona te drzave bio u'redu (jer je sustina u nezavisnosti drzave)

 

ps

 

murase, ovo nije primjedba tebi, jer nisi jedini koji to radi .. to rade svi oni koji iz nekog zaludjenog ideoloskog pogleda na svijet - ne razumiju

- kako 

jedan ili dva penzionisana u konacnici nista ne kazuju sem da ih je bilo, upravo toliko, jedan ili dvojica - a da su ostali - svi odreda bili grdje od grdjega smeca.

 

 

 

 

  #13 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,926 posts

Posted 19 December 2013 - 01:24

jedan ili dva penzionisana u konacnici nista ne kazuju sem da ih je bilo, upravo toliko, jedan ili dvojica - a da su ostali - svi odreda bili grdje od grdjega smeca. 

 

Covek je cesto morao biti poprilicno smece da bi uopste postao general. Do cina majora se polagao nekakav ispit, a posle prema starosti ili jos cesce - prema zaslugama, a bogami i po kljucu. Ja se na tvom mestu ne bih pitala koliko generala je penzionisano, vec koliko ih je proizvedeno u taj cin, kad je zlo vec bilo na vidiku. Daleko od toga da su svi bili Srbi, ali tacno je da su odradili gadan posao.

Jedno je sigurno: JNA nije bila demokratski ustrojena, pa da staresine i vojnici biraju generale. Kako onda mozes izjednacavati njih i celu JNA, pre pocetka rata?

 

Tako ti sagledavas celinu - ustaski pokret i JNA kod tebe isto. I onda hoces konstruktivan razgovor.#14 melankolic

melankolic
 • Members
 • 25,175 posts

Posted 19 December 2013 - 01:35

Tako ti sagledavas celinu - ustaski pokret i JNA kod tebe isto. I onda hoces konstruktivan razgovor.


On je govorio o ustaši mekog srca. E to je za njega već druga sorta ljudi.

#15 Atreid

Atreid
 • Members
 • 8,028 posts

Posted 19 December 2013 - 02:44

Sta se cudite, pa to Schrodinger i forumski Sovjet pricaju vec godinama, nije to nista novo. To je upravo taj revizionizam, izjednacavanje nacizma i komunizma, antifasizma i fasizma,... itd. A, sve u ime nazovi liberalizma i nazovi demokratije, a u stvari da se neko ne bi dosjetio da postoje npr, sindikati i da bi trebalo da sluze necemu.

 

Jedina razlika je, sto je Slaven to sveo na nas lokalni nivo, a ova dvojica se tu uvijek suzdrze.

 

Pri tome uvijek optuze nekog drugog da sprovode revizionizam, jer zaboga svi su isti, pa ko kaze da ipak nisu, e, taj je revizionista. Ma,... more....