Misle da sve što im je potrebno da znaju mogu pronaći na netu. Misle da su roditelji idioti. Nastavnici takođe. Sebičluk, samodovoljnost, beskrupuloznost, prosto pršti iz ovih novih (de)generacija. Ipak, nisu kriva deca, krivi smo mi.
Krivi smo mi!
Ja verujem da sam taj proces imala prilike da manje vise otpratim od nekog - uslovno receno - pocetka.
Zato sam i rekla u nekom ranijem postu da se to sve uvuklo postepeno i danas imamo kulminaciju sumiranih navika/ponasanja.
Onog trenutka kada su se pojavili mobilni sa kamerom krenulo je samouslikavanje. U to doba je i net vec nudio neke opcije za eksponiranje.
Ja sam svoj prvi takav mobilni (3G) imala 2003. (tada su se i pojavili) tako da sam mogla da pratim korak sa svojim ucenicima.
Odmah je krenulo samoskljocanje ali tada su fotke medjusobno slali jer nije bilo fejsa i sl. Klinke su se uslikavale do besvesti.
Pojavila se jedna socijalna mreza za klince (najpopularnija u zemlji) i to se tako dalo na zlo da nismo znali kako da klince skinemo odande.
Tamo su pocele da se dele fotke i pojavio se problem sa indecent proposals i slicnim nepodopstinama. To je bila prva svedska meka za pedofile.
Onda smo se mi odrasli infiltrirali tamo da bismo koliko toliko drzali oko na nekim desavanjima.
Onda smo uveli obavezne kurseve u skoli za koriscenje interneta (dobra namera ali rezultati i nisu bili bas nekakvi).
Onda smo vodili beskrajne dijaloge sa ucenicima i njihovim roditeljima a u vezi svih tih stvari.
Onda smo zabranili upotrebu mobilnih na casovima.
Onda smo sa skolske mreze ukinuli pristup tim nekim sajtovima gde su klinci divljali.
Danas kad pomislim na sve to - nismo imali sansu da dobijemo tu bitku sa tehnikom (i jos nekim stvarima, a to je mnogo gore).
Danas svaki klinac nosi svoju mrezu i sve svoje zivotne whatabouts u dzepu.
A u skolama i dan danas dreka oko tih mobilnih i svega onoga sto se desava na netu sa mladima i situacja je gora nego ikad ranije.
Na netu se klinci mobinguju, razapinju na stub srama, upadaju u razne klopke. Neki slucajevi su zavrsili na sudu.
Nedavno je klinka od 13 godina izvrsila samoubistvo jer je chatovala sa nekim pedofilom i slala mu razgolicene fotke a on je posle ucenjivao.
I opet, i dalje imamo gomilu klinki koje se eksponiraju na razne nacine ma koliko mi tupili o opasnostima. Grooming-a nikad vise nego danas.
I kad pogledas, sve te neke infantilne stvari koje klinci rade na netu - rade i mnogi odrasli.