Jump to content


Photo
- - - - -

Ukrajinska kriza


 • Please log in to reply
17422 replies to this topic

#17401 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 13:44

Ne zelim da te ubedjujem, ti si nesto sebi uvrteo u glavu i drzis se toga. Jednostavno, premise su ti pogresne pa ni zakljucci ne mogu biti dobri. 

 

Naravno da se o situaciji u Ukrajini ne informisem iz zapadnih medija. To bi bilo suludu za nekog ko zna ruski i poljski, a sve bolje se snalazi i na ukrajinskom. Tako da me ne intresuje sta oni pisu.

 

Danas, ili juce Zelenski je promenio svoj fejsbuk i tviter nalog. Vise se ne zove Vladimir, vec Volodimir. Toliko o tome koliko su validne tvoje informacije o njemu. 

 

Podrzala ga je i prva parlamentarna frakcija. Ne, naravno da to nije neka od umerenih ex-regional opcija, to je ultranacionalisticki UKROP. Sa druge strane Svoboda najavljuje da ce biti konstruktivna opozicija, ali napominju da je na izborima pobedilo manje zlo. 

 

Ja ovo ne shvatam kao ubeđivanje, hvala ti na stavovima, daleko bilo da se svi slažemo oko svega na šta bi to ličilo. Čitao sam ranije tvoje postove, često uživam u njima, vrlo informativno i skoro sa svim se slažem. Više se ne zove Vladimir nego Volodimir, kažeš? :D Teška smejurija, to je moja reakcija. Ja se informišem iz zapadnih medija, jer govorim samo engleski dovoljno dobro, ali veoma bih voleo da govorim i ruski i poljski kao ti. Ali verovatno bih se opet više oslanjao na zapadne medije. Čitam ponekad vesti na ukrajinskom, dosta dobro razumem a tu je i google translate, jezik danas i nije neka velika prepreka.

 

Nemam ja skoro nikakve informacije o Zelenskom...gledam suštinu i fakte. Fakti su tri puta više glasova, ti si se fokusirao na ono što je slično a ja na ono što je različito. Jer to što je različito, čini..hmm...pa razliku. Nažalost mnogo radim na 3 strane  i nemam vremena za temeljno svakodnevno informisanje. Kad budem u penziji čitaću mnogo više, to je sigurno. Ako sam slabije informisan to ne znači da nemam opšte stavove ili da ne znam da protumačim kretanja. Ovo je forum, gde se primarno sučeljavaju stavovi i principi a ne kviskoteka gde dobiješ bod za tačan odgovor. Tako da zarad diskusije nekad mogu i namerno da kontriram čak i kada nisam u pravu.

 

Sve u svemu, i ono što je meni lično glavna stvar je da za mene ovo nije borba između Rusa i Ukrajinaca nego borba između dikature i demokratije.

 

Samo da se zna, mislim da biti rusofil uopšte nije ništa loše, valjda se tu misli na zemlju, kulturu i te stvari, ne na Putina, ali nisam nikad bio posebno orijentisan u tom pravcu. Ja sam siguran da je @Kinik mnogo veći rusofil od mene. Gore mi je postovao izreku na ruskom jeziku, referirao se na ruske pesnike i slikare i optužio me istovremeno za latentnu rusofiliju :) 


 • 0

#17402 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 April 2019 - 14:08

...

 

... 

 

... . 

 

 

Ma pusti ga.

Vidis da ga je u glavu, da se posluzim njegovim izrazom - 'sprcala' rusofilija.

:lol+:

Citam nekog analiticara pa kaze - ovo sto je uradio Putljer, to, u nekom smislu, odgovara Ukrajini. Ti kada dobiju 'pasos / drzavljanstvo' - automatski gube ukrajinsko drzavljanstvo (Ukrajina ne priznaje dvostruka drzavljanstva) sto znaci - nema vise glasanja, nema vise politickog predstavnistva - ni lokalnog, ni u Dumi - i nema vise 'lokalne milicije & organa reda'. Sve ce to biti proslost - kao i sve drzavne sluzbe gde likovi uzmu rusko drzavljanstvo. A to znaci - sirotinjske peMzije i isto takve prinadleznosti. 

 

S tim sto se kremaljski kej_dzi_bi dzibrov unapred obezbedio - u nekom ruskom zakonu se govori o 'ОРДЛО' - 'Izdvojeni rejoni donjecke i luganske oblasti', to je pravni termin iz ukrajinskih zakona, a ne ruskih, i nicim nije utemeljen u rusiji. Tako da uvek ima mogucnost da to proglasi za nevazecu odluku / 'gresku' ili slicno. To je stil 'рашки - говняшки'. A kakva ce biti sudbina onih koji su se upecali na rusku masnu kuku - pa to je njihov problem. Ako ga nije briga za rusko stanovnistvo, tim manje ga je briga za tudje stanovnistvo.

 

https://ru.wikipedia...анской_областей

 

Nadati se da ce neko da koci Ukrajinu zbog 'civilizacijskih ideala' - to je smesno. Pre svega to nece poljaci, pa ni rumuni, a madjari ce pokusati da izbunare nesto, no to je sa stapom i kanapom. Oni mozda pojure neki svoj trenutni interes, (a imaju i samu putera na glavi vise nego dovoljno) no u EU ima i jacih igraca koji ce da lagano demfuju, savijaju rogove. Uostalom, sve tri zemlje imaju podosta svojih sopstvenih problema, tako da im nije u interesu da se nesto urche. To je skupo.

 

Drugo - Putljer je sproveo 'peMzionu reformu' i lisio deo svog stanovnistva buducih prinadleznosti (cuvajuci pare za posebne namene!), posto je ocigledno imao u vidu ovaj bedni i priglupi pokusaj aneksije. Vera i nadanje lokalnih nesretnika iz 'dumbasse & lugandonije' da ce sutra, sa dobijanjem pasosa - neko odmah potrcati da im placa prinadleznosti - je na nivou imbecilnosti. Da, eventualno, neke pare, iz Msk. (od vise stotina miliona $) ne zavrse u rukama lokalne bande - pa zar neko zaista veruje u takvu nebulozu? Tja, i oni koji izaberu 'rusiju' - pa, verovatno, ce im samrtni hropac, uz psovke, biti na ruskom!

:lol+:  

 

Citiranje stranih budalasa koji su mahom placeni / korumpirani iz Msk. - tek to je bezgranicna budalastina. Nekom plate boravak, hotel, dobije honorar, izvedu ga pred pozorisne kulise sa poznatom kej_dzi_bi rezijom (pun je Solzenjicinov 'Arhipelag GULAG' takvih primera), uprilice mu neki PR i on onda odradjuje 'gažu'. Takvi, kao kremaljski guzobris, sluze za jednokratnu upotrebu

Deja vu.

 

Ma sta neko mislio - P. Porosenko je poseban beleg u ukrajinskoj politickoj istoriji, pa sad los, ili dobar - svakome na volju. No, da je uspeo da iscupa socium iz sunovrata, podigne vojsku, ucvrsti drzavnost, autokefalnost crkve i da mogucnost Ukrajincima da se slobodno opredele oko identiteta, drzave, crkve, jezika - to je nesumnjiva cinjenica i zasluga. Druga stvar je sto su razjapili usta raznorazni neodgovorni politicki ficfirici koji traze odmah sve, trenutno i sada, a to nikada nigde nije bilo moguce.

 

Pri cemu je nesto zvano 'inkluzija' obican vodvilj / burleska za dokone.

 

...


 • 0

#17403 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 14:14

 

 

Ma sta neko mislio - P. Porosenko je poseban beleg u ukrajinskoj politickoj istoriji, pa sad los, ili dobar - svakome na volju. 

...

 

Ovo niko ne bi trebalo da spori, i u priznanju toga je još jedna od vrednosti ovih izbora. Video sam jednu fotku gde se novi i stari predsednik srdačno rukuju. Odlična slika za Ukrajinu i svet.

 

Za rusofiliju, pa dobro hajde kad si baš navalio . Ali manji rusofil od tebe to je sigurno  :lol+:


 • 0

#17404 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 14:21

Još jedna stvar: šta je pravi cilj Rusije. To nije aneksija teritorije ili apsorpcija ruske etničke manjine.

 

Njegov cilj je trajno kompromitovanje slobode i dizanja glasa protiv vlasti. Evo vidite šta se dešava kad svrgnete vlast.

 

Njemu je u interesu iscprljivanje Ukrajine i što teži sukobi i sporovi unutar Ukrajine. Rusi iz Ukrajine mu ama baš ništa ne trebaju. To bi trebalo i ti Rusi iz Ukrajine dobro da znaju i okrenu se svojoj zemlji. Ali ja nisam govorio o ruskoj etniičkoj manjini, ja sam govorio o jeziku. I ovo što sad radi je samo pokušaj da se raspire podele i sukobi.


 • 0

#17405 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 April 2019 - 14:29

...

 

...  ali manji rusofil od tebe to je sigurno ...

 

Oko kinichke rusofilije ubo si kao prstom u doope.

Doduse i postovi su ti slicni.

 

To je kad se tema ne poznaje, a ispoljava se preterana revost.

 

Vecina 4umasa nije u stanju da isprati kolicinu tvoje patetike i neznanja, no za neke koji su upuceniji - znaju jezik, citaju izvore / originale, imaju zivotno iskustvo sa ex_lagerom - to je vise nego komeNdija.

 

Ti si se bas odlucio da piskaras o 'inkluziji u Ukrajini', sto je meni vise nego dovoljan simptom. To je ono sto rusi zovu 'чемодан без ручки' - pun nekih dronja, no ni da ga poneses, ni da ga ostavis.

 

Attached File  kofer bez rucke.jpg   42.48KB   1 downloads

 

:lol+:

 

...


 • 0

#17406 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 14:37

 

 

...

 

Polako Kinik, što si prasnuo, ko ti spori iskustvo  i znanje, no izgleda mudrost ne dolazi nužno s godinama. Mora da si bio neobično nestašan kad si bio mali. Ali nismo tema ni ja ni ti, pa ne znam čemu nagađanja, ako te interesuje poslaću ti CV.

 

Zalepio si se za inkluziju pa si  pomenuo BiH što je totalno suprotan primer, ne znam šta je sve još udrobljeno, a suština nije nekom davati posebna prava nego dati svima sva opšta prava.


 • 0

#17407 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 14:46

plus...živo mi se hebe za "većinu forumaša"  ;)

 

A i borba između Rusa i Ukrajinaca me interesuje koliko i borba između Srba i Hrvata. To znači nimalo. Interesuju me druge stvari.


Edited by zima, 26 April 2019 - 14:48.

 • 0

#17408 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 26 April 2019 - 18:41

...

 

 

 

 

Ma pusti ga.

Vidis da ga je u glavu, da se posluzim njegovim izrazom - 'sprcala' rusofilija.

:lol+:

Citam nekog analiticara pa kaze - ovo sto je uradio Putljer, to, u nekom smislu, odgovara Ukrajini. Ti kada dobiju 'pasos / drzavljanstvo' - automatski gube ukrajinsko drzavljanstvo (Ukrajina ne priznaje dvostruka drzavljanstva) sto znaci - nema vise glasanja, nema vise politickog predstavnistva - ni lokalnog, ni u Dumi - i nema vise 'lokalne milicije & organa reda'. Sve ce to biti proslost - kao i sve drzavne sluzbe gde likovi uzmu rusko drzavljanstvo. A to znaci - sirotinjske peMzije i isto takve prinadleznosti. 

 

S tim sto se kremaljski kej_dzi_bi dzibrov unapred obezbedio - u nekom ruskom zakonu se govori o 'ОРДЛО' - 'Izdvojeni rejoni donjecke i luganske oblasti', to je pravni termin iz ukrajinskih zakona, a ne ruskih, i nicim nije utemeljen u rusiji. Tako da uvek ima mogucnost da to proglasi za nevazecu odluku / 'gresku' ili slicno. To je stil 'рашки - говняшки'. A kakva ce biti sudbina onih koji su se upecali na rusku masnu kuku - pa to je njihov problem. Ako ga nije briga za rusko stanovnistvo, tim manje ga je briga za tudje stanovnistvo.

 

https://ru.wikipedia...анской_областей

 

Nadati se da ce neko da koci Ukrajinu zbog 'civilizacijskih ideala' - to je smesno. Pre svega to nece poljaci, pa ni rumuni, a madjari ce pokusati da izbunare nesto, no to je sa stapom i kanapom. Oni mozda pojure neki svoj trenutni interes, (a imaju i samu putera na glavi vise nego dovoljno) no u EU ima i jacih igraca koji ce da lagano demfuju, savijaju rogove. Uostalom, sve tri zemlje imaju podosta svojih sopstvenih problema, tako da im nije u interesu da se nesto urche. To je skupo.

 

Drugo - Putljer je sproveo 'peMzionu reformu' i lisio deo svog stanovnistva buducih prinadleznosti (cuvajuci pare za posebne namene!), posto je ocigledno imao u vidu ovaj bedni i priglupi pokusaj aneksije. Vera i nadanje lokalnih nesretnika iz 'dumbasse & lugandonije' da ce sutra, sa dobijanjem pasosa - neko odmah potrcati da im placa prinadleznosti - je na nivou imbecilnosti. Da, eventualno, neke pare, iz Msk. (od vise stotina miliona $) ne zavrse u rukama lokalne bande - pa zar neko zaista veruje u takvu nebulozu? Tja, i oni koji izaberu 'rusiju' - pa, verovatno, ce im samrtni hropac, uz psovke, biti na ruskom!

:lol+:  

 

Citiranje stranih budalasa koji su mahom placeni / korumpirani iz Msk. - tek to je bezgranicna budalastina. Nekom plate boravak, hotel, dobije honorar, izvedu ga pred pozorisne kulise sa poznatom kej_dzi_bi rezijom (pun je Solzenjicinov 'Arhipelag GULAG' takvih primera), uprilice mu neki PR i on onda odradjuje 'gažu'. Takvi, kao kremaljski guzobris, sluze za jednokratnu upotrebu

Deja vu.

 

Ma sta neko mislio - P. Porosenko je poseban beleg u ukrajinskoj politickoj istoriji, pa sad los, ili dobar - svakome na volju. No, da je uspeo da iscupa socium iz sunovrata, podigne vojsku, ucvrsti drzavnost, autokefalnost crkve i da mogucnost Ukrajincima da se slobodno opredele oko identiteta, drzave, crkve, jezika - to je nesumnjiva cinjenica i zasluga. Druga stvar je sto su razjapili usta raznorazni neodgovorni politicki ficfirici koji traze odmah sve, trenutno i sada, a to nikada nigde nije bilo moguce.

 

Pri cemu je nesto zvano 'inkluzija' obican vodvilj / burleska za dokone.

 

...

 

Gledaj ovo. Rusi su obecali da ce novim drzavljanima iz ORDLO koji su penzioneri dati ruske penzije. Uslov za to je da imaju prebivaliste na teritoriji Ruske Federacije. 

 

Pa to ce dovesti do toga da u toj vukojebini ne ostane bukvalno niko. Putin definitivno nije normalan. 

 

Edit.

 

Tamo je demografska struktura i pre rata bila jako losa, plus je veliki broj ljudi napustio oblast usled rata sto u Rusiju sto u druge delove Ukrajine i to uglavnom mladji ljudi. Oblast je prilicno prazna. Sada se iseljavanje jos vise podstice, jer pored mladih sada motiv za odlazak imaju i stari. Za par godina tamo nece biti bukvalno nikog. 


Edited by A sad, 26 April 2019 - 18:45.

 • 1

#17409 Somerset

Somerset
 • Members
 • 132 posts

Posted 26 April 2019 - 19:22

Gledaj ovo. Rusi su obecali da ce novim drzavljanima iz ORDLO koji su penzioneri dati ruske penzije. Uslov za to je da imaju prebivaliste na teritoriji Ruske Federacije. 

 

Pa to ce dovesti do toga da u toj vukojebini ne ostane bukvalno niko. Putin definitivno nije normalan. 

 

Edit.

 

Tamo je demografska struktura i pre rata bila jako losa, plus je veliki broj ljudi napustio oblast usled rata sto u Rusiju sto u druge delove Ukrajine i to uglavnom mladji ljudi. Oblast je prilicno prazna. Sada se iseljavanje jos vise podstice, jer pored mladih sada motiv za odlazak imaju i stari. Za par godina tamo nece biti bukvalno nikog. 

 

Pa Rusiji su važniji ti ljudi od tog teritorija, teritorije ionako imaju i previše, ali nemaju puno stanovnika u odnosu na veličinu. Mislim da oni imaju neki plan da nasele 500 hiljada ljudi u Sibir, oblast Magadan, Chuhotka, da im tamo daju besplatnu zemlju. Ovaj Donbas ionako nema perspektive, kad iscrpe rude verovatno vrate Ukrajini praznu teritoriju.


 • 0

#17410 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 April 2019 - 23:28

...

 

Ovo mora da je zesca, no, neuspesna zezalica!?

 

Magadan / Cukotka?

Besplatna zemlja?

:ajme:

Pa to je GULAG!

 

>> ... Road of Bones: Magadan-Yakutsk / Yakutsk-Magadan ... <<

 

Attached File  magadan zimi.jpg   74.85KB   3 downloads

 

Attached File  Magadan leti.jpg   155.97KB   3 downloads

 

Attached File  magadan.jpg   84.42KB   3 downloads

 

Attached File  chukotka.JPG   66.66KB   3 downloads

 

Attached File  anadir.jpg   150.25KB   3 downloads

 

Attached File  anadir leti.jpg   129.08KB   3 downloads

 

Attached File  anadir temperatura.jpg   52.68KB   3 downloads

 

...


 • 0

#17411 Somerset

Somerset
 • Members
 • 132 posts

Posted 27 April 2019 - 12:56

Sa globalnim zatopljenjem ruta preko Arktika će biti komercijalno isplativa. Od Japana do Roterdama je bliže preko Arktika nego Indijskog okeana.


Edited by Somerset, 27 April 2019 - 12:56.

 • 0

#17412 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 27 April 2019 - 13:04

...

 

Pa da sacekamo to 'globalno zatopljenje'?

:lol+:

 

Sta sve shitholinski ruski umovi nisu smisljali da doakaju Zapadu - nikada im nista nije uspelo.

Pokrenu oni tu i tamo nesto - no ih vrlo brzo vrate peko kordona.

Bagru treba drzati iza zida.

 

Zato sto cu anticivilizacijska pomijara - bez demokratije. slobode, prava i izbora.

 

...


 • 1

#17413 Somerset

Somerset
 • Members
 • 132 posts

Posted 27 April 2019 - 13:11

A moraju i oni živeti od nečega, trgovine. Nema to veze sa doakanjem šta god to znači, ako je ruta bliže, manji su troškovi i tuda će se ići.

 


 • 0

#17414 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 27 April 2019 - 13:38

...

 

Mani se lazljive rašističke propagande.

To je samo jos jedna trakalica kej_dzi_bija pred placenim kremaljskim idiJotima.

 

Sad ce sve kompanije da pohrle u luke gde nema ni infrastrukture, ni pratecih sadrzaja - kao da one samo voze tovar iz 'tacke A' u 'tacku B', i nigde usput ne zalaze, niti istovaruju, niti utovaruju. 

 

Barem da si imao jednu priliku da vidis te ruske arkticke luke - pa da se prenerazis.

One su bile izgradjene sa drugom namerom i gradili su ih nesretnici iz GULAGa, no nikada nisu postigle ni minimum efikasnosti.

Bas me interesuje, a sta rusi voze tom rutom, koju robu i za koga?

:lol+:

 

U ruskoj pomijari je nastala totalna moda fabrikovanja 'crtaca', nevidjene drzavne lazi, gde se cak neke strane igrice izdaju za ruski scenario moguceg nuklearnog napada, juznokorejski roboti u vojnim skolama izdaju za ruski proizovd, a fantazije o animiranim raketlama za najnoviji strateski proizvod.

Na takve idiJotizme moze da se napali samo 'marshal Lazanski' i ostali sVrBski vojno-politicki halucinatori.

 

Attached File  JK roboti.jpg   104.79KB   2 downloads

 

i to u pomijari gde nisu u stanju da naprave automobil!

 

Attached File  otkinuo bravu na vratima.jpg   66.78KB   2 downloads

 

:rotflmao:

 

...


 • 0

#17415 Hamilton

Hamilton
 • Members
 • 7,473 posts

Posted 27 April 2019 - 16:58

Hahahahahaha ali faca ovog nesretnika iza :lol+:
 • 0