Jump to content


Photo
- - - - -

Ukrajinska kriza


 • Please log in to reply
17422 replies to this topic

#17386 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 23 April 2019 - 00:34

Ja ne kazem da Zelenski mozda u jednom trenutku kad oseti da mu to odgovara nece promeniti politiku. Tako nesto kod takvih likova je sasvim moguce. Pricam o kampanji koju je vodio. 

 

Setimo se samo Janukovica i njegove prici o ljubavi na prvo slusanje. Kako je prvi put ukrajinski cuo dosta kasno, ali da se potpuno zaljubio u taj jezik i da ga od tad stalno govori i da ce on zauvek ostati jedini sluzbeni jezik. Pa njegove price o EU integracijama i slicno. 

 

Tako da, sve je to relativno kada su politicari u pitanju. 


 • 0

#17387 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 23 April 2019 - 01:03

 

 

 

Broj Ukrajinaca kojima je maternji ruski nije tako velik, ali nekako većina svih pobrojanih likova spada u tu grupu, bivših i sadašnjih političara. 

 

Ti si rekao da je famozna Galicija glasala za Zelenskog. Ja sam rekao da je glasala za Porošenka. Ko je u pravu? Budi realan.

 

Išao sam na censor.net da malo čitam o utiscima, između ostalog i o Kolomojskom i Zelenskom. Rekao bih da je upitna tvrdnja da im nacionalisti veruju. (u najmanju ruku upitna)

 

Meni se čini da je insistiranje da je sve isto, samo su se likovi na tabli promenili nije utisak koji prevladava u samom ukrajinskom izbornom telu, to je tvoj utisak, može biti da si u pravu jer si dobar analitičar. Ali šta ovo tačno znači, pretpostavljam da ćemo tek videti.

 

Ja preferiram da ne savijam neke principe u odnosu na različite situacije, Nismo političari ili aktivisti ili ne daj bože crvendaći. U stvari, ja nisam, ne znam za druge. A i preferiram da se držim prava kao pijan plota. Ovaj Zelenski je govorio i o promenama, reformama, pravnom sistemu, korupciji, da će država biti servis pa i da će pregovarati s Putinom (i ovo mu je čak očigledno prošlo kod birača), sad ostaje da vidimo šta će biti.


Edited by zima, 23 April 2019 - 01:25.

 • 0

#17388 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 23 April 2019 - 01:37

 “Poroshenko either misread the voters or thought his campaign themes — army, language, and faith — would carry the day,” Steven Pifer, the US ambassador to Ukraine from 1998 to 2000, said on Thursday. “It looks like he greatly misjudged the electorate.” :unsure:


 • 0

#17389 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 23 April 2019 - 09:56

https://thehill.com/...n-for-democracy

 

Samo još ovo pa da se odjavim s teme, uz napomenu....komunjarske nasilne metode su komunjarske nasilne metode..,.bez obzira na formu....uvek i svuda...Ukrajina se polako i sigurno kreće pravim putem...ovi što bi projektovali novo društvo koristeći komunjarske metode....ma s koje strane duvali, kao ovi navodni antiputinovci, mogu da naprave štetu i zastoj,  a ovaj novi zakon o jeziku koji će se usvojiti je čist komunjarski ho-ruk metod. Urrrra!

 

Ne ide komunjarstvo iz krvi onima koji su se mnogo družili sa Rusima, jbg s kim si onakav si. Zalepi etiketu, izoluj, pa guraj dalje, Na sreću Ukrajinci su okusili slobodu, nema više nikad straha pa mislim da dugoročno  neće biti ni nelagode oko ove jezičke gluposti.

 

Na kraju krajeva, šta može biti efektnije nego stanice i novine  na ruskom koje se bore protiv Putinove propagande? I u Rusiji i u Ukrajini. Zelenski je rekao nakon izbora - vidite šta je demokratija i šta je moguće! Verujem da su se mnogi žitelji Rusije počešali po glavi. 

 

Ako se rusofono stanovništvo veštački tera na nešto oni će prirodno tražiti materijal na ruskom tamo gde ga ima. Ali komunjarsko slepilo je veliko.


Edited by zima, 23 April 2019 - 10:22.

 • 0

#17390 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 23 April 2019 - 12:34

...

 

Receno ti je da polazis od pogresne pretpostavke, sto dovodi do pogresnih zakljucaka.

 

Stvar je jednostavna - ne znas., ne citas fruski, taman posla ukrajinski.

Ne znas, a opet - izgore za 'ruskofono stanovnistvo'.

;)

Bez obzira na sve tvoje izjave / zakletve - zna se ko se lazno brine o 'ruskofonom stanovnistvu'.

B-)

 

Ako se tom stanovnistvu bas ne dopada u Ukrajini - put pod noge, pa u rusku pomijaru. Zna se sta ih tamo ceka - u najboljem slucaju 'front' i neobelezeni grob.

Uostalom, postoji izraz «язык до Киева доведет», u smislu 'svi putevi vode u Rim'.

 

'Rusofobno stanovnistvo' se nigde ne tera vestacki.

Promenjene su istorijske, politicke, ekonomske i bezbednosne i kulturne okolnosti, vise nema zaledja, koje ocigledno degradira, 'совок' (izraz za likove mentalno zarobljene u sovjetskoj proslosti) izaziva podsmeh i odbacivanje, a sumnjam da se sa prolaskom vremena nece prolagoditi. U svakom drugom slucaju - predstoji im getoizacija. To je kao sa sVrBovima na kocobu. Ili ces progovoriti jezikom vecine, ili ces biti skrajnut / marginalizovan. A kod kuce - pa koga je briga?

 

Mnogi medju ruskim 'velikanima' su se kroz istoriju vrlo lose odnosili / izrazavali o Ukrajincima i njihovom jeziku (cak i u XX veku), pa ne cudi situacija u danasnjoj Ukrajini. Cak i takav nesumnjiv disidentski lik, pesnik koga sam sa zadovoljstvom citao - Brodski je dozvolio sebi imperijalni ispad protiv Urajine, i Ukrajinaca. No, shvatio sam to kao poslednji stadijum bolesti, posto je bio tesko bolestan. 

 

A sto se tice trc-prc 'inkluzije', pa ja verujem da ce za jedno dvadesetak godina ukrajinska vlada uciniti nesto / doneti program za 'spas' ruskog jezika.

B-)

Postoje neopozive istorijske cinjenice - Ukrajina je izasla iz 'ruskog sveta', napustila i u politickom, i ekonomskom, i religioznom i kulturnom smislu sve ono sto je nekada vezivalo za taj represivni, totalitarni rezim. A da li ce neko nastaviti da se druzi / komunicira sa rusima - to je njegova licna stvar.

No, ne treba da ocekuje da ce to biti uneto u neke zakone.

 

Mnogi rusi, pa i poznati, a reklo bi se i progresivni, imaju problem da se izbore sa imperijalnim nasledjem. To je ona cuvena 'dostojevstina' - kombinacija nevidjene, neutemeljene arogancija uz placljivo samosazaljenje.

Skoro im je nepodnosljivo kad ih neko odbaci, pa se ponasaju kao uvredjene mlade. Odmah potezu - pa mi smo ovo, pa ono, pa braca ... i ostalo trc-prc. A kad im se kaze: ajde, brate, cibe iz moje zemlje - onda kriziraju.

 

Sa druge strane kad covek vidi koji se sve ruski drustveni sljam i talog sjatio u 'dumbass & lugandoniju' da se bave kkriminalom i zlocinima - sve je jasno.

Evo galerije mrtvaka, sto realnih, sto buducih!

 

Attached File  bratki lnr dnr.jpg   98.31KB   2 downloads

 

Attached File  banditi novorusije .jpg   99.55KB   2 downloads

 

Briga oko 'ruskofonih & jezika' je laz - oni se sao bave pljackaskom privredom. Dovoljno je videti kako zive ti 'ruskofoni' stanovnici, videti taj ocaj i tu bedu - pa da coveku sve bude jasno.

 

Attached File  -pustye-prilavki-magazinov.jpg   79KB   1 downloads

Attached File  -pustye-prilavki-magazinov 2.jpg   74.74KB   1 downloads

 

Attached File  ulicna tezga u donjecku.jpg   81.15KB   1 downloads

 

Normalno da ce raznorazni belosveCki, pa i balkanski maloumnici da se nesto trse, kace zastave i sl. - no to je deja vu.

 

Ne daju se Ukrajinci tek tako prevariti, jos je u njim ziv slobodarski duh Zaporozja.

 

Attached File  zaporozci pisu pismo turskom sultanu.jpg   125.03KB   1 downloads

 

Obrati paznju na lika bez kosulje!

On deli karte i nema karata u rukavu! Za to leti ruka / glava!

Zaporoska Demokratija, covece!

:lol:

 

Attached File  zaporozci pisu pismo turskom sultanu 2.jpg   115.77KB   1 downloads

 

A ovo je i savremeni pandan Rjepinove slike

 

Attached File  zaporozci pisu pismo putljeru.jpg   65.76KB   1 downloads

 

Pa ako Zelenski nece da vikne, ja cu!

:thumbs:

 

Attached File  slava ukraini - gerojam slava.jpg   104.68KB   1 downloads

 

...


Edited by Kinik, 23 April 2019 - 12:49.

 • 1

#17391 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 23 April 2019 - 14:05

...

 

Dobro je da ti nisi pošao od pogrešne pretpostavke pa si došao do pravih zaključaka u vezi bilo čega što sam napisao. S kim se sporiš i oko čega?

 

A gde sam ja to osporio emancipaciju Ukrajine od tzv. ruskog sveta?

 

Gde sam negirao slobodarski duh Ukrajinaca? Ja mislim da sam baš govorio u tom pravcu...

 

Taj slobodarski duh je valjda i glavna razlika između ta 2 naroda, uz sve sličnosti. Sve ovo što si napisao meni je odavno poznato. Ili misliš da sam sad prvi put u životu video Rjepina?

 

Evo ti link na članak što sam postovao, jesi li ga pročitao, to je uglavnom ono što ja mislim o ovim izborima tako da mogu da skratim vreme piskaranja. Kao neko me napada a onda se ja kao branim, a i tebe da  oslobodim gledanja u pasulj u vezi moje agende. Osim ako ti to nije hobi.

 

Nisi se valjda prepoznao među tim crvenkastim ruskim pajtašima što olako lepe etikete i viču "zna se ko...." (dopuni po želji) Pa paf, marš tamo, ćuti i pospi se pepelom.

 

Ne, ne zna se ništa. Možda bi nešto samo mogao da pretpostaviš kad bi me lično poznavao. Ovako, stara priča - idem na igrača ne na loptu pa mašim "ceo fudbal".

 

Ali nije to tema. Čitao sam tvoje postove, poštujem godine i znanje, inače ne bih ti ni odgovarao ovako lično, samo bih preskočio.

 

Hm, valjda bi sad bio pravi trenutak da uskliknem neki prigodni slogan, ali to mi slabo ide, ti si već ispucao onaj glavni , znam da ih ima još, ali znaš šta je sve to....samo mutirano komunjarstvo.

 

Što se teme tiče, mogao bih  samo da kvotujem svoj prvi kratki post, uglavnom mirna tranzicija i važan korak u daljoj demokratizaciji,što je velika vrednost,  promašaj platforme "jezik, vera, armija", više individualnih prava i sloboda i manje mrsomuđenja i stvaranja zabune oko tzv. identitetskih pitanja. Tako da neću ništa pisati nego se pozdraviti s temom dok ne vidim nešto stvarno novo. 


 • 0

#17392 Birdman

Birdman
 • Banned
 • 8 posts

Posted 23 April 2019 - 16:36

...

 

 

 

Ako se tom stanovnistvu bas ne dopada u Ukrajini - put pod noge, pa u rusku pomijaru. Zna se sta ih tamo ceka - u najboljem slucaju 'front' i neobelezeni grob.

Uostalom, postoji izraz «язык до Киева доведет», u smislu 'svi putevi vode u Rim'.

 

'Rusofobno stanovnistvo' se nigde ne tera vestacki.

Promenjene su istorijske, politicke, ekonomske i bezbednosne i kulturne okolnosti, vise nema zaledja, koje ocigledno degradira, 'совок' (izraz za likove mentalno zarobljene u sovjetskoj proslosti) izaziva podsmeh i odbacivanje, a sumnjam da se sa prolaskom vremena nece prolagoditi. U svakom drugom slucaju - predstoji im getoizacija. To je kao sa sVrBovima na kocobu. Ili ces progovoriti jezikom vecine, ili ces biti skrajnut / marginalizovan. A kod kuce - pa koga je briga?

 

Mnogi medju ruskim 'velikanima' su se kroz istoriju vrlo lose odnosili / izrazavali o Ukrajincima i njihovom jeziku (cak i u XX veku), pa ne cudi situacija u danasnjoj Ukrajini. Cak i takav nesumnjiv disidentski lik, pesnik koga sam sa zadovoljstvom citao - Brodski je dozvolio sebi imperijalni ispad protiv Urajine, i Ukrajinaca. No, shvatio sam to kao poslednji stadijum bolesti, posto je bio tesko bolestan. 

 

A sto se tice trc-prc 'inkluzije', pa ja verujem da ce za jedno dvadesetak godina ukrajinska vlada uciniti nesto / doneti program za 'spas' ruskog jezika.

B-)

Postoje neopozive istorijske cinjenice - Ukrajina je izasla iz 'ruskog sveta', napustila i u politickom, i ekonomskom, i religioznom i kulturnom smislu sve ono sto je nekada vezivalo za taj represivni, totalitarni rezim. A da li ce neko nastaviti da se druzi / komunicira sa rusima - to je njegova licna stvar.

No, ne treba da ocekuje da ce to biti uneto u neke zakone.

 

Mnogi rusi, pa i poznati, a reklo bi se i progresivni, imaju problem da se izbore sa imperijalnim nasledjem. To je ona cuvena 'dostojevstina' - kombinacija nevidjene, neutemeljene arogancija uz placljivo samosazaljenje.

Skoro im je nepodnosljivo kad ih neko odbaci, pa se ponasaju kao uvredjene mlade. Odmah potezu - pa mi smo ovo, pa ono, pa braca ... i ostalo trc-prc. A kad im se kaze: ajde, brate, cibe iz moje zemlje - onda kriziraju.

 

 

...

 

Svaki država i narod želi biti snažan i velik. Pa zašto se Amerikanci šire iako ih niko ne ugrožava. Normalno da se kod Rusa budi onaj ponos i nostalgija za carstvom nakon šta im je 100 godina ispiran mozak sa komunizmom. Pa neće njima neki britanci i amerikanci odlučivati šta je njihovo. Uzeće sami šta je njihovo, za šta su ginuli stotinama godina a onda im je neko oduzeo.


 • 0

#17393 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 23 April 2019 - 16:41

Uklonjen par dana pre kraja žurke.
 • 0

#17394 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 23 April 2019 - 16:42

...

 

Uzece sami? Sta?

 

Pa, mogu da ga slobodno ljuljaju - koga je briga?

 

Ima ruska poslovica - 'плохому танцору яйца мешают' / losem igracu i jajca smetaju.

:rotflmao:

Inace, to se u ruskom slengu kaze - 'дрочилово', uz ono cuveno 'эй ухнем!'

 

...


Edited by Kinik, 23 April 2019 - 16:43.

 • 0

#17395 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 25 April 2019 - 10:36

...

 

Eno, ukrajinska Rada prihvatila 'Zakon o jeziku'.

 

Attached File  glasanje u Radi.jpg   55.49KB   2 downloads

 

Ukrajinskim jezikom ('dzavnim') moraju da govore svi sluzbenici vlade, administracije, ministarstava i vojske.

Zakon se ne odnosi na privatnu sferu - tu svako moze da govori kako hoce.

 

Zakonom su predvidjene i sankcije - novcane kazne u raznim iznosima.

 

Sto se tice skola - tu je dozvoljena upotreba i drugog jezika osim ukrajinskog, koji mora da prevlada do kraja skolovanja. Obuka ce se vrsiti paralelno, na dva jezika, no svrseni srednjoskolci moraju da vladaju ukrajinskim jezikom.

 

Nekima se to ne dopada, zakon je imao 2000 amandmana, no to je bilo neizbezno, a i Zelenski je podrzao taj zakon.

 

Rekoh vec - 'inkluzija' ce biti ostavljena za neka druga, mirnija vremena.

 

...


 • 0

#17396 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 25 April 2019 - 10:53

...

Eno, ukrajinska Rada prihvatila 'Zakon o jeziku'.

glasanje u Radi.jpg

Ukrajinskim jezikom ('dzavnim') moraju da govore svi sluzbenici vlade, administracije, ministarstava i vojske.
Zakon se ne odnosi na privatnu sferu - tu svako moze da govori kako hoce.

Zakonom su predvidjene i sankcije - novcane kazne u raznim iznosima.

Sto se tice skola - tu je dozvoljena upotreba i drugog jezika osim ukrajinskog, koji mora da prevlada do kraja skolovanja. Obuka ce se vrsiti paralelno, na dva jezika, no svrseni srednjoskolci moraju da vladaju ukrajinskim jezikom.

Nekima se to ne dopada, zakon je imao 2000 amandmana, no to je bilo neizbezno, a i Zelenski je podrzao taj zakon.

Rekoh vec - 'inkluzija' ce biti ostavljena za neka druga, mirnija vremena.

...


Pa da. To sam ja uporno ponavljao u prethodnoj diskusiji, da je Zelenski prihvatio u potpunosti Porosenkovu identitetsku politiku i da je u skoro svakom nastupu eksplicitno podrzao ovaj predlog zakona o jeziku, ali ne vredi. Ovo je jos jedan veliki korak ka oslobodjenju Ukrajine od Rusije i njenog uticaja.

Ovih dana je u Letoniji stupio na snagu zakon kojim se obavezuju skole da nastavu vrse na letonskom jeziku. Naravno, u Ukrajini nije moguce da takav zakon funkcionise odmah, ali treba ici u tom pravcu.

Prakticni primeri pokazuju, od drzave do drzave koji model borbe protiv ruskog uticaja je najefikasniji. To je sigurno dejomunizacija i potiranje ruskog jezika iz javne sfere.
 • 1

#17397 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 25 April 2019 - 23:50

Rusi su uveli olaksice za dobijanje ruskog drzavljanstva stanovnicima teroristickih tvorevina DNR i LNR. Procedura traje tri meseca, nije potreban test, niti prebivaliste u Rusiji. To je naravno izazvalo osudu medjunarodne zajednice i Ukrajine.

 

Sa druge strane to bi Ukrajini moglo i da odgovara. DNR i LNR su prilicno puste jer se veliki broj stanovnika iselio ili u Ukrajinu ili u Rusiju. Ovim ce se i oni koji su ostali potsticati da odu, a oni koji su vec otisi u Rusiju da se ne vrate. Veoma brzo DNR i LNR mogu ostati bez velike vecine stanovnika. 


 • 2

#17398 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 12:21

Pa da. To sam ja uporno ponavljao u prethodnoj diskusiji, da je Zelenski prihvatio u potpunosti Porosenkovu identitetsku politiku i da je u skoro svakom nastupu eksplicitno podrzao ovaj predlog zakona o jeziku, ali ne vredi. Ovo je jos jedan veliki korak ka oslobodjenju Ukrajine od Rusije i njenog uticaja.

Ovih dana je u Letoniji stupio na snagu zakon kojim se obavezuju skole da nastavu vrse na letonskom jeziku. Naravno, u Ukrajini nije moguce da takav zakon funkcionise odmah, ali treba ici u tom pravcu.

Prakticni primeri pokazuju, od drzave do drzave koji model borbe protiv ruskog uticaja je najefikasniji. To je sigurno dejomunizacija i potiranje ruskog jezika iz javne sfere.

 

 

Svako je znao da će se zakon usvojiti. To je surfanje na revolucionarnom talasu. Međutim, zapadnim novinarima nije promakla suština: "But one area where he (Zelensky) has been outspoken has been his explicit rejection of the soft ethnic-nationalism pursued by his opponent. Instead, the populist candidate has offered olive branches to the Russian-speaking populations of the southeast. He also suggested that Ukraine needed to be more sympathetic to the people living in the conflict zone in the east. https://www.independ...n-a8881051.html

 

Šta misliš koliko će trebati političarima u Ukrajini, u uslovima slobode a onda i dalje u budućnosti, u perspektivi nadajmo se smanjenog ruskog pritiska, da shvate šta je "winning ticket" nakon glasačke katastrofe koju je doživeo Porošenko?

 

Konstruisanje poželjnog, idealnog  društva  na silu je budalaština, recidiv starih vremena. Jedino je shvatljivo da eto rat je pa se potežu ho-ruk radikalni potezi. Platforma za izgradnju nove države treba da se bazira na evroatlantskom putu i ukrajinskom patriotizmu na građanskom principu. Ovaj drugačiji put koji se preuzima ne smeta Putinu, naprotiv. Putin aplaudira ovakvom glasanju. Njemu smeta što je pobedio ovaj Zelenski u to sam  siguran.

 

U drugim vestima, foxnews bruji o ekipi na vlasti iz Ukrajine koja je pomagala bivšoj administraciji u USA da Hillary pobedi Trumpa. Davali im neke informacije protiv Trump kampanje. Treba se igrati, ali ne zaigrati: najbezbednije je držati se principa. Ako je nikad ne bih glasao za nekog ko mi propisuje jezik, to znači da nigde i ni u kakvim uslovima to ne bi preporučivao drugima.


 • 0

#17399 zima

zima
 • Members
 • 351 posts

Posted 26 April 2019 - 12:34

Osim toga, kako se Ukrajina bude suštinski približavala EU, a Rusija bude ostavljena daleko iza u prašini, glavno prcanje doći će od Poljske, Mađarske i Rumunije i to upravo oko ovih stvari o kojima govorimo ukoliko se to ne bude rešavalo, i to ne samo oportuno smišljenim kategorijama kao što je "EU jezici". Ne vredi. Ili je demokratija i pravo ili nije. 

 

To je ono čega se Putljer plaši. Pravo i sloboda. Očekujem da će sad pokušavati da što više zaoštri situaciju da podrije novog predsednika i da nastavi sa do sada prilično efektnom propagandom. Jezičko pitanje je njemu kec na deset, kad bi se to eliminisalo sav jad i beda ruske agresije u Ukrajini bi auotmatski bila vidljiva čak i njegovim simpatizerima, svima i u Rusiji i u Ukrajini i u celom svetu.


Edited by zima, 26 April 2019 - 12:54.

 • 0

#17400 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 26 April 2019 - 12:51

Ne zelim da te ubedjujem, ti si nesto sebi uvrteo u glavu i drzis se toga. Jednostavno, premise su ti pogresne pa ni zakljucci ne mogu biti dobri. 

 

Naravno da se o situaciji u Ukrajini ne informisem iz zapadnih medija. To bi bilo suludu za nekog ko zna ruski i poljski, a sve bolje se snalazi i na ukrajinskom. Tako da me ne intresuje sta oni pisu.

 

Danas, ili juce Zelenski je promenio svoj fejsbuk i tviter nalog. Vise se ne zove Vladimir, vec Volodimir. Toliko o tome koliko su validne tvoje informacije o njemu. 

 

Podrzala ga je i prva parlamentarna frakcija. Ne, naravno da to nije neka od umerenih ex-regional opcija, to je ultranacionalisticki UKROP. Sa druge strane Svoboda najavljuje da ce biti konstruktivna opozicija, ali napominju da je na izborima pobedilo manje zlo. 


 • 1