Jump to content


Photo

� ta vas sve podsjeca na ustaštvo?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
63 replies to this topic

#1 Samo da pitam

Samo da pitam
 • Banned
 • 25 posts

Posted 28 November 2013 - 23:35

Lijep pozdrav svim forumasima na forumu.

Molio bi da mi se tema ne obrise,ako nije za ovaj pdf molim vas da je premjestite.

Svjedoci smo onoga sto je na utakmici Hrvatska - Island, napravio nogometas Josip Simunic koji je nakon utakmice skupa sa navijacima uzvikivao Za dom spreman!!!

Nedvojebeno je da taj poklic podsjeca na ustaštvo, no mene zanima jos nešto, sta vas iz Srbije jos podsjeca na ustastvo?

Da li vas naš grb, šahovnica ili mozda hrvatska kuna podsjecaju na mracna vremena naše povijesti?

Iako je sahovnica sa prvim bijelim poljem, koristena za vrijeme Ustasa, ona je puno starija od tog perioda, no kasnije je modificirana tako da joj je prvo polje crveno.

Po meni barem, i ta sahovnica, grb i kuna podsjecaju na ustastvo, makar je sve to odobreno od medjunarodne zajednice, meni se cini da je pozdrav ZDS samo zrtveno janje, kako bi eto rekli, vidi nas, veliki borci protiv ustastva, stoga se toliko kaznjava uzvikivanje ovog poklica.

Da se razumijemo, ja nisam za ukidanje necega sto je dio naseg povijesnog identiteta, ali me smeta licemjerje, kaznjavaju se ljudi koji vicu ZDS jer taj poklic podsjeca na ustastvo, ali i sahovnica podsjeca takodjer, kao i grb, kuna..sto je odobreno od MZ pa zato zelim da cujem vas, jer vas sigurno nije briga to sto je nesto odobreno od MZ..

Dakle da rezimiram, podsjeca li vas nas grb, sahovnica i kuna na ustastvo?

Da li vas mozda jos nesto podsjeca na ustastvo?

Za one malo starije, kakva je bila vasa reakcija tamo 90tih godina kad su to postala nasa sluzbena znakovlja? Da li vas je podsjecalo na ustastvo?

Molio bi vas da ako ima nekih tekstova na netu koji se bave ovom temom, da mi stavite ovdje link, jako me zanima misljenje iz Srbije.

Provokatori i oni koji nemaju sta pametno da kazu, osim izllizanih floskula koje su tako cesti na forumima, molim da se ne javljaju na temu, zanimaju me samo ozbiljni sugovornici.
 #2 BasCelik

BasCelik
 • Members
 • 1,975 posts

Posted 29 November 2013 - 11:25

Vidi o ovome se teško da raspravljati, prosto zato što je mreža asocijacija vezanih za jedan simbol fluidna i promenjiva.

 

Kada se 90-ih krenulo sa "hrvatiranjem" i mahanjem zastavama, to namerno isticanje šahovnice na zastave me je direktno podsećalo na ustaštvo, a mislim da je to bila i namera većine onih, koji su tim zastavama mahali.

 

Slična stvar je i sa dvoglavim orlom u Srbiji.

 

Desilo se šta se desilo, ta obeležja su postala oficijelna obeležja naših država, danas oni imaju funkciju označavanja države kao takve. Iako njihova "patriJotska" upotreba nije neobična, samim činom svakodnevne upotrebe u zvanične svrhe, ti grbovi i zastave postaju uobičajen deo administrativnog pejzaža - pa u izvesnom smislu gube privlačnost za nacionaliste (što bi neko rekao -- mirišu na kancelariju i šalter).

 

Možeš primetiti da fudbalski huligani i ostali nacionalistički talog danas često ističu zastave i grbove, koje se svesno razlikuju od državnih, baš iz tog razloga.

 

Tako će svesni SrBin na nekoj fudbalskoj utakmici mahati zastavom sa grbom Nedićeve Srbije, ili nekakvim "nemanjićkim" grbovima - o četničkim zastavama sa lobanjom da i ne govorim, dok će u Hrvatskoj mahati grbovima NDH, koji su različiti u odnosu na redovni hrvaski grb, onda kada im se dozvoli, naravno.

 

U stvari, sadašnji "zvanični" grbovi su početkom devedesetih imali istu ulogu, kao danas ovi nedićevsko-ustaški sa utkamica, prosto zato što u tom trenutku, oni nisu bili zvanična obeležja.

 

Ekstremni nacionalizam, na simboličkom nivou, uvek insistira na dokazivanju vlastite posebnosti u odnosu na politički i kulturni mejnstrim. Tako se danas, upotreba reči "srbski", umesto "srpski", koristi kao nekakav secret handshake među nacionalistima, gotovo kao znak raspoznavanja (neko je uspeo da natripuje ove budale da je Vuk Karadžić izmislio reč "srpski", e da bi iz čiste pakosti eliminisao koren "Srb"). Pojedinim frikovima ni to nije dovoljno, pa vidim da na Krstarici ima likova, koji, ne samo što pišu "srbski", već koriste ćirlicu sa ruskim slovima, ne bi li dodatno istakli svoju vernost "srBskoj tradiciji". 

 

Bottom line: da nekakva ruska ćirilica postane zvanični standard u Srbiji, ove bi idioti prešli na glagoljicu, ili klinasto pismo.


Edited by BasCelik, 29 November 2013 - 11:39.


#3 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 11:48

Dakle da rezimiram, podsjeca li vas nas grb, sahovnica i kuna na ustastvo?

 

Z9ff5fR.png

 

Ne, šahovnica je bila tu i pre devedesetih, samo su Srbi počeli da je primećuju kada su Hrvati počeli njome da mašu.#4 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
 • Banned
 • 5,781 posts

Posted 29 November 2013 - 11:55

Sa HR wikipedie:
 

 Hrvatski oslobodilački pokret utemeljio je dr. Ante Pavelić 1956. godine u Buenos Airesu (Argentina), s ciljem rušenja Jugoslavije, borbe protiv komunizma i za uspostavu slobodne nezavisne i suverene države Hrvatske. Od tada neprekidno djeluje po svijetu. U Hrvatskoj djeluje ilegalno do 1991. godine, uz ljudske žrtve, suđenja i progone. (cilj HOP-a se ostvario u vremenu 1990.-1995. - Jugoslavija je "srušena" (raspala se), reformirani komunisti sudjeluju u demokratskim procesima, Hrvatska je slobodna i suverena)

 
Ustase i ustaski pokret svakako pripadaju istoriji i sada su uglavnom svedeni na likove poput ovog:
 


Ispadi kojima smo svjedocili u stvari cine samo dobro gradjanima Hrvatske, jer je postalo ocigledno da sa nekim stvarima treba konacno raskrstiti.

#5 ravnicar

ravnicar
 • Members
 • 2,743 posts

Posted 29 November 2013 - 12:05

 

 

Ne, šahovnica je bila tu i pre devedesetih, samo su Srbi počeli da je primećuju kada su Hrvati počeli njome da mašu.

 

Problem je sto neki nisu mahali takvom vec ovakvom

 

 img_7216.jpg#6 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 12:40

Problem je sto neki nisu mahali takvom vec ovakvom

 

 img_7216.jpg

 

Naravno, sve se može zloupotrebiti. To, opet, ne znači da ću, recimo, kada god vidim slovo "U" odmah pomisliti na ustaše...#7 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 13:10

Ustase i ustaski pokret svakako pripadaju istoriji i sada su uglavnom svedeni na likove poput ovog

 

I poput onog retardiranog Josipa Šimunića. Na šta spade ustaštvo. :D Ej, čovek je rođen u Australiji, koja je bila britanska kolonija. Taj ne bi smeo za vreme NDH ulicu da pređe, a kamoli da se ovako kurči. Zato me tavkvi podsećaju na teške budaletine a ne ustaše.#8 perkos

perkos
 • Members
 • 26,798 posts

Posted 29 November 2013 - 13:11

pitao bih postavljača topika na šta njega podseća ćirilica?


Edited by perkos, 29 November 2013 - 13:12.


#9 ravnicar

ravnicar
 • Members
 • 2,743 posts

Posted 29 November 2013 - 13:16

Naravno, sve se može zloupotrebiti. To, opet, ne znači da ću, recimo, kada god vidim slovo "U" odmah pomisliti na ustaše...

 

Naravno, samo ne znam kako da se ne zloupotrebi mahanje ustaskim obelezjima. Btw, jesi li primetio razliku izmedju dve sahovnice, bas nemam nikakvu primedbu na mahanje jednom od te dve.#10 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 29 November 2013 - 13:20

Za one malo starije, kakva je bila vasa reakcija tamo 90tih godina kad su to postala nasa sluzbena znakovlja? Da li vas je podsjecalo na ustastvo?

 

pa mene bas i nije, ali jeste mog druga, srbina, kad smo se vracali iz neuma, sa njegovog vjencanja. i svratili u metkovic da nesto pojedemo. nije bilo stabla sa kojeg se nije kezio tudjman i koje nije bilo okiceno shaharom. njemu je to tesko palo. on je bio ko fol nako partizansko dijete. :D#11 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 13:38

Naravno, samo ne znam kako da se ne zloupotrebi mahanje ustaskim obelezjima. Btw, jesi li primetio razliku izmedju dve sahovnice, bas nemam nikakvu primedbu na mahanje jednom od te dve.

 

Na to i ciljam sve vreme, nije u šahovnici kao takvoj problem već ko njom maše. To je suštinski i određuje. Zato i nemam problem sa simbolom po sebi već sa pojedinim ljudima. Pogotovu što je pamtim iz nekog drugog vremena, boljeg vremena, za razliku od današnjih klinaca - znam za bolje. ;)


Edited by pixel, 29 November 2013 - 13:39.


#12 ravnicar

ravnicar
 • Members
 • 2,743 posts

Posted 29 November 2013 - 13:46

Na to i ciljam sve vreme, nije u šahovnici kao takvoj problem već ko njom maše. To je suštinski i određuje. Zato i nemam problem sa simbolom po sebi već sa pojedinim ljudima. Pogotovu što je pamtim iz nekog drugog vremena, boljeg vremena, za razliku od današnjih klinaca - znam za bolje. ;)

 

Ne shvatam kako mozes ustasku sahovnicu da pamtis iz nekog drugog boljeg vremena? Kako ne moze biti problem i ko bi dobronameran uzeo istu i mahao njome?#13 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 13:50

Ne shvatam kako mozes ustasku sahovnicu da pamtis iz nekog drugog boljeg vremena? Kako ne moze biti problem i ko bi dobronameran uzeo istu i mahao njome?

 

Ti si ili zlonameran ili ograničenih kapaciteta. Kako god bilo, nastavak razgovora je trivijalan. Nek se drugi troše na tebe.#14 ravnicar

ravnicar
 • Members
 • 2,743 posts

Posted 29 November 2013 - 13:57

Ti si ili zlonameran ili ograničenih kapaciteta. Kako god bilo, nastavak razgovora je trivijalan. Nek se drugi troše na tebe.

 

Tesko da sam zlonameran, neka bude da sam ogranicenih kapaciteta plus i znatizeljan. Znas li da postoji vidljiva razlika izmedju sahovnice na zastavi i grbu SR Hrvatske, na sadasnjoj zastavi u odnosu na onu na ustaskoj?

 

Ta razlika ih odredjuje pa i one koji njom masu, ne mogu se pomesati ni podvoditi pod jedno. 


Edited by ravnicar, 29 November 2013 - 14:02.


#15 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 29 November 2013 - 14:47

Da pokušam još jednom, ako ne ukapiraš definitivno dižem ruke...

 

476px_Croatian_Coat_of_Arms_1495.jpg

 

Ovo je, na primer, šahovnica iz XV veka. Nije nju NDH izmislila već ju je zloupotrebila. Zato je ne percipiram kao simbol ustaštva te nemam problem sa njom kao takvom već sa onima koji su je zloupotrebili.

 

ustase10.jpg

 

djeca3.jpg

 

Ovo iznad su po tebi ustaška deca a ovo ispod neustaška deca. Međutim, sve su to samo deca, i u zavisnosti koji su izgled poprimila, jedna su zloupotrebljena a druga nisu. Zato i nemam nikakav problem sa decom, čak i obučenom u ustaške uniforme, već jedino sa bilmezima koji ih na to teraju. Tako je i sa šahovnicom.


Edited by pixel, 29 November 2013 - 14:53.