Jump to content


Photo
- - - - -

"Update" Katoličke crkve? - papa Franjo I


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
18 replies to this topic

#1 chilli

chilli
  • Members
  • 946 posts

Posted 28 November 2013 - 09:41

Ne mogu se oteti utisku da je izborom pape Franje Katolička crkva napravila iskorak iz anahronog tumačenja davno postavljenih pravila, počev od "priznanja" da je bilo zataškavanja pedofilije unutar crkvenih krugova, do izjava o mogućem odbacivanju uobičajenih metoda odgovora na savremene probleme i izazove, pod parolom "mi smo to tako uvek radili".

 

"Papa Franja je u svojoj prvoj poslanici, Evangelii Gaudium, na 225 strana izložio kako bi trebalo reformisati Katoličku crkvu s ciljem da postane milosrdnija, bliža siromašnima i ugnjetavanima, i pritom je osudio svetski finansijski sistem zbog marginalizacije siromašnih."

link

 

"U svojoj apostolskoj poslanici istaknuo je da mu je "draža Crkva u modricama, ranjavana i prljava jer je bila na ulici, od Crkve koja je nezdrava od ograničenja i brige za vlastitu sigurnost".

link

 

Takođe, postoje i brojne njegove izjave o svetskom finansijskom sistemu, gay osobama, odnosu s pravoslavnim crkvama, itd...

 

Spoiler

 

link

 

 

Bez obzira što ne želi (ne sme, ne može?) da promeni pojedine ustaljene dogme (npr. o ženama sveštenici/a/ma ili celibatu), moj lični utisak je da iz Vatikana "duvaju neki novi vetrovi", a pitanja koja bih želeo da postavim su:

 

1) Kako ocenjujete dosadašnji rad pape Franje i uopšte značaj onoga što radi?

2) Da li Katolička crkva, kao nesumnjivo uticajna organizacija u mnogim društvima i državama, može imati ulogu pokretača ili nosioca društvenih promena?

3) Koja i kakva uloga dominantnih i manje dominantnih verskih zajednica bi trebalo da bude u modernim (and wannabe modern) društvima XXI veka?

 

Na ova, ali i na neka druga pitanja iz domena uloge verskih organizacija u odnosu na društvena događanja (dakle, ne iz domena tumačenja ili sprovođenja religijskih dogmi - za to postoji pdf Religija) možete pisati ovde (ako želite).

 

Attached File  Papa na Fejsbuku, foto 1.jpg   31.07KB   9 downloads


Edited by chilli, 28 November 2013 - 09:44.
ispravka


#2 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 29 November 2013 - 04:49

...

1) Kako ocenjujete dosadašnji rad pape Franje i uopšte značaj onoga što radi?

2) Da li Katolička crkva, kao nesumnjivo uticajna organizacija u mnogim društvima i državama, može imati ulogu pokretača ili nosioca društvenih promena?

3) Koja i kakva uloga dominantnih i manje dominantnih verskih zajednica bi trebalo da bude u modernim (and wannabe modern) društvima XXI veka?

...

 

1) Franjo je ugodno iznenadjenje. No, ne treba zaboraviti da je i dalje na celu jedne izrazito konzervativne organizacije. Cak i ako uspije provesti neke promjene, to nece biti drasticne reforme koje bi promijenile karakter KC. Kao i u USA - ekstremna desnica optuzuje Obamu da je socijalist, ali se americko drustvo ili vanjska politika nisu znacajno promijenili...

 

2) KC, na zalost, ima utjecaj - uglavnom negativan. U Poljskoj je mozda bio i pozitivan, kad se rusio proruski rezim, ali se nekog drugog primjera sad ne mogu sjetiti. U Hrvatskoj je njen utjecaj izrazito negativan - mijesa se u politiku, podrzava ove idiotske referendume koji vracaju zamlju 100 godina u rikverc.

 

3) Ne bi trebala biti nikakva - tj. mislim da religiju treba drzati u hramu i u kuci. Pogotovo me iritiraju poreske olaksice ili, jos gore, financiranje neke crkvene organizacije od strane drzave.

 

Otvorio si zanimljivu temu, no nisi i sam odgovorio na pitanja koja si postavio. Sto ti o tome mislis?



#3 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 29 November 2013 - 09:04

Svakako da su izjave i postupci pape Franje prijatno iznenađenje, barem za mene, ali pitanje je kako će reagovati sveštenstvo i vernici, hoće li slediti njegova viđenja ili će njegov pontifikat smatrati za prolazno nevreme. U svakom slučaju, značajno je kad se vidi da može i drugačije. 
 



#4 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 29 November 2013 - 10:41

Svakako da su izjave i postupci pape Franje prijatno iznenađenje, barem za mene, ali pitanje je kako će reagovati sveštenstvo i vernici, hoće li slediti njegova viđenja ili će njegov pontifikat smatrati za prolazno nevreme. U svakom slučaju, značajno je kad se vidi da može i drugačije. 
 

 

Ja mislim da ce uticaj na svestenstvo biti najmanji. Mozda nesto promeni kod onih mladjih, ali stariji su ti koji su. Na vernike ce vec sigurno uticati. Taman i da lokalni pop uprilici misu za pokoj duse npr Ante Pavelica, kad dodju kuci i na tv vide i cuju papu, to vise nece biti isti utisak. Za 99,9% katolickih vernika, papina rec ce imati vecu tezinu. I ne samo za njih. I ja naculim usi kad se papa obraca javnosti, a verujem i mnogi drugi ljudi.

Katolicka crkva je mocna organizacija i njen uticaj u svetu je veliki, a uloga pape je tu kljucna. Da nije tako, uticaj lokalnih popova bi bio mnogo jaci, i sve bi lako skliznulo u ono sto imamo u SPC, a cemu ne treba komentar. Dovoljno ih je videti samozadovoljne i opijene sopstvenom nedodirljivoscu, pa da ti se smuci. S ovakvom katolickom crkvom, i ovakvim papom, ima nade za svet.



#5 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 29 November 2013 - 16:48

Da, pretpostavljam da je autor mislio i na ovo:  http://www.policymic...-out-of-himself

 

Moje misljenje je da je papa iskren u svojim demagoskim istupima, ali sam ubjedjen da je sve ovo za crkvu (kao instituciju) samo puki populizam. U sustini, na zapadu nista novo.

 

http://reason.com/bl...pal-prejudice-i

 

http://youtu.be/ESQk-BB5mGY?t=47m54s

 

http://thelibertaria.../#axzz2lhhKoXOv



#6 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 30 November 2013 - 14:25

Evo jos jedan clanak gdje papa kao kardinal pise senatu Argentine zasto ne treba legalizovati "gay" brakopve: Papa Franjo: Pet razloga zbog kojih se ne smiju legalizirati gay brakovi



#7 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 03 December 2013 - 18:14

Ne treba zaboraviti najvazniju cinjenicu o Franji: da je jezuita. To su uvek bili jako mudri i proracunati ljudi, veliki intelektualci, dali ogroman doprinos nauci (uzmimo samo "naseg" Rudjera Boskovica za primer) - ali i ljudi cijim javnim izjavama nikako ne treba, ahem, poklanjati previse poverenja. Jos uvek cekam neke konkretne poteze - "lepe" reci iz usta jezuite svakako ne znace bogzna koliko.

 

I ono sto mi je uvek bilo fascinantno: papa se zalozio za bolje odnose sa pravoslavcima, sto je lepo, ali nista novo, posto je to govorio cak i Benedikt. Nego, kad cemo cuti nesto o boljim odnosima sa protestantima, sto je za buducnost planete i kulture ipak daleko, daleko znacajnije pitanje. O odnosima sa islamom, hinduizmom i budizmom da ne govorimo...



#8 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 05 December 2013 - 15:32

Prilog onom sto sam gore napisao o ulozi KC u Hrvatskoj:

 

... Naime, ako Katolička crkva u Hrvatskoj doista jest društvena snaga, kako taj zamašnjak i moć u ovih četvrt stoljeća nije iskoristila za nešto drugo osim za borbu protiv pedera i ćirilice? '''

 

citav clanak: http://www.slobodnad...70/Default.aspx


Edited by zoran59, 05 December 2013 - 15:32.


#9 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 06 December 2013 - 16:35

3) Koja i kakva uloga dominantnih i manje dominantnih verskih zajednica bi trebalo da bude u modernim (and wannabe modern) društvima XXI veka?

 

Nikakva. 



#10 chilli

chilli
  • Members
  • 946 posts

Posted 10 December 2013 - 09:13

Nikakva. 

 

Spisak želja (ma koliko kratak bio) je jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. Pitanje je postavljeno uzimajući u obzir nesporni uticaj koji verske organizacije imaju u pojedinim (mnogim) društvima, pa i uticaj koji imaju direktno na izvršnu vlast. Uzmimo za primer restituciju u Srbiji na koju su verske organizacije ostvarile pravo (posebnim zakonom) mnogo ranije nego obični građani. Takođe, možemo se osvrnuti i na nedavna događanja u Hrvatskoj, gde se Katolička crkva aktivno uključila u referendumsku kampanju na strani predlagača, što uopšte nije prvi put da "iskoči" iz uobičajene (a koja je to?) društvene uloge. O uticaju Srpske pravoslavne crkve na oživljavanje mitomanskog nacionalizma u Srba nepotrebno je trošiti reči - toliko je očigledan. Nasuprot ovim primerima iz "sekularnih" država, imamo primer Velike Britanije čiji monarh je istovremeno i formalni vođa državne Anglikanske crkve, međutim, veliko je pitanje u kojoj meri ova organizacija može uticati na društveno-politički život te zemlje. Mnoga evropska društva, naročito protestantska, ne kriju svoj judeo-hrišćanski karakter, ali taj karakter nije pretpostavljen zemaljskim zakonima, odnosno, načelima proisteklim iz doba prosvetiteljstva, Francuske revolucije, uopšte emancipacije "običnog čoveka", a koji su ugrađeni u društvene temelje modernih evropskih država.

 

Zatvarnje očiju na efekte i domete "vanreligijskog" delovanja verskih organizacija u wannabe modern društvima, neće ih učiniti nepostojećim, odnosno - nikakvim.

 

...

 

Ni antigay referendum, izmišljen kako bi se lansirao politički projekt Katoličke crkve u RH za konačno osvajanje vlasti bez toga nevaljalog i stupidnog podupiranja propalih komunista, nacionalističkih konvertita iz HDZ-a, ni antisrpski referendum nisu mogli postati tema (nisu se mogli prikupiti potrebni potpisi, drugo je pitanje hoće li do ovog drugog referenduma uopće doći) bez odlučnog angažmana biskupa i svećenika.

 

Spoiler

 

Drago Pilsel, ceo tekst s Peščanika

 

 

P.S. cenim da je naslov topika pogrešan, tj. pitanje koje je postavljeno previše je usko u odnosu na ono o čemu sam hteo da razgovaramo ovde - a to je uloga verskih organizacija u savremenom društvu.

Ako se slažete, naročito vi koji ste ostavili komentare, mogu ga preimenovati.

Možda time i "iznudim" malo više odgovora na ovu temu... ;)



#11 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 10 December 2013 - 11:08

  ... Zatvarnje očiju na efekte i domete "vanreligijskog" delovanja verskih organizacija u wannabe modern društvima, neće ih učiniti nepostojećim, odnosno - nikakvim.   ...

Ovo je svakako istina, no pitanje koje si postavio u uvodnom postu je "kakva bi trebala biti uloga..." a ne kakva objektivno jest.

 

Jedan od problema, tj. sociopsiholoskih aspekata problema, je i to sto u misljenjima i aktivnostima za koje se misli da imaju siroko drustveno znacenje, na povrsinu isplivaju (tj. najvidjeniji i najglasniji su) bas oni najfanaticniji zagovornici.

Hocu reci, ni najzaludjeniji igrac ping-ponga ne ide unaokolo uvjeravajuci ljude da moraju igrati ping-pong, jer je i sam svjestan da je to hobi malog broja ljudi.

No, u religiji i politici, fanatici glasno uvjeravaju sve koji su ih voljni saslusati - da je njihovo jedino ispravno. Jer stav o ovome vec ima drustveno znacenje. O onda dolazimo na podrucje konformizma - jer mnogi umjereni ljudi strahuju da ce njihovo neizrazavanje podrske (makar samo povrsno) biti protumaceno kao agresivno protivljenje. Tako poznam neke ljude koji su poceli, makar i samo povremeno, odlaziti u crkvu 90-ih, jer da nisu - par susjeda bi ih odmah proglasilo za "jugokomunjare," "mrzitelje svega sto je hrvatsko" itd. Tih par ljudi nisu religiozni, no naprosto su htjeli izbjeci neugodnosti. To je primjerom ilustrirao i Pilsel u clanku koji si citirao - da ljudi stave potpis na peticiju za referendum jer moraju zivjeti medju sakupljacima potpisa, a ne zato sto stvarno tako misle.

 

U svakoj organizaciji ima ljudi koji misle da je "izgubila kompas" i da je napustena osnovna ideja - i to vrijedi i za komunisticke partije i za razne crkve.

Medju katolicima ima pametnih ljudi - u Hrvatskoj je najpoznatiji don Vinko Grubisic ( pogledaj clanak: http://www.index.hr/...ine/714774.aspx ). U BiH je bilo franjevaca koji su otvoreno govorili protiv rata i podjela. Vjerujem da slicnih primjera ima i u SPC.

Medjutim, svi takvi su "sumnjivi" i ostati ce na marginama organizacije, koju ce i dalje voditi "tvrdoglavci."

 

Utoliko je u Vatikanu Franjo iznenadjenje. Meni je tesko povjerovati da je on sve ove novije stavove izrazavao i ranije, pa ipak izabran. Mislim da se usudio "zinuti" tek nakon sto je postao papa.

 

Na kraju, ipak je glavni problem u civilizacijskom nivou i obrazovanju citavog drustva. Nisam upoznat ni sa kakvim statistikama ili anketama (ako uopce postoje), no bilo bi zanimljivo znati koliko ljudi zauzima stav o nekom bitnom drustvenom problemu svojom glavom, a koliko zato sto je tako rekao svecenik ili poglavar crkve.


Edited by zoran59, 10 December 2013 - 11:10.


#12 chilli

chilli
  • Members
  • 946 posts

Posted 10 December 2013 - 11:21

Zorane, manje je bitno šta ja mislim, zapravo, ovim topikom sam hteo dan proširim svoje vidike i da eventualno nakon toga zauzmem jasniji stav. U uvodnom postu sam boldovao reč utisak...

Dobro si identifikovao inertnost mase, želju da se ne "odskače" od većine, itd. kao moguće uzročnike nesrazmerno velikog uticaja crkve u društvu, u odnosu na proklamovanu ulogu "duhovnih pastira".

 

Ne zameri mi što sam raspoložen da čujem što više mišljenja ne namećući svoje, koje, kako rekoh, nisam do kraja formirao.

Prihvatam sugestiju u vezi pitanja koje sam postavio. Mislio sam da će "savremenost" biti dovoljan povod da govorimo i o trenutnom stanju.



#13 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 10 December 2013 - 14:44

Zorane, manje je bitno šta ja mislim, zapravo, ovim topikom sam hteo dan proširim svoje vidike i da eventualno nakon toga zauzmem jasniji stav. U uvodnom postu sam boldovao reč utisak...
Dobro si identifikovao inertnost mase, želju da se ne "odskače" od većine, itd. kao moguće uzročnike nesrazmerno velikog uticaja crkve u društvu, u odnosu na proklamovanu ulogu "duhovnih pastira".

Ne zameri mi što sam raspoložen da čujem što više mišljenja ne namećući svoje, koje, kako rekoh, nisam do kraja formirao.
Prihvatam sugestiju u vezi pitanja koje sam postavio. Mislio sam da će "savremenost" biti dovoljan povod da govorimo i o trenutnom stanju.

Pa u tome je i svrha foruma - da razmijenimo misljenja.
Ja stav imam - no, ne mislim da je apsolutno dorecen. Voljan sam promijeniti ga ako mi netko ukaze na dobre razloge za to.

Crkve, razne, su izraz krajnjeg apsolutizma: od pripadnika se ocekuje da slijede "vodju." Tu se ne razlikuju od ekstremnih politickih opcija/stranaka.

Zato ce tu biti interesantno, o razmisljanju o tvom uvodnom postu, koliko ce Franjine ideje o ekumenizmu, bogatstvu/siromastvu, homoseksualnosti itd. utjecati na ostale katolike.

No, na ovom topicu, da pricamo o utjecaju crkve.
Vec sam i bogu i vragu dosadio sa usporedbama USA i Balkana - no, to su moja glavna iskustva i time sam ogranicen. U USA, vecina ljudi se deklariraju kao religiozni - cak i na novcu pise "in God we trust." Ipak, ima i katolika/katolkinja koje imaju abortus ili glasaju za Crnce - jer misle svojom glavom, ili, moze se reci, idu za svojim interesima, materijalnim ili nekim drugim. Ima i propovjednika koji imaju svoje vlastite TV kanale i laju ovako ili onako - no, objektivno, nemaju neki znacani drustveni utjecaj. Mozda na par 000 fanatika, ali inace ne.

Tema koju si postavio je vrlo zanimljiva, no - usudio bih se reci - donekle ogranicena. Jer, radi se o razvijenosti drustva i prihvacanju novih, sve vise uocljivih vrijednosti. A nasa balkanska i relativno slabije razvijena drustva te vrijednosti jos nisu, vecinski, prihvatila. Dakle, nije problem samo crkva.

Sto mislis o Grubisicu?

Znas, puno tema se ispreplecu. Djokovic, Jugoslaveni, rehabilitacija Mihailovica, raspad Yu i svasta. Ima tu puno dodirnih tocaka i to zaokuplja nas nekoliko koji mislimo o tome. Za ostale, sve je crno-bijelo.

Utjecaj crkve je takav kakav je - utjece na one koji slijede instrukcije. Koliko ih ima, pitanje je drustva a ne crkve same po sebi.

Edited by zoran59, 10 December 2013 - 14:46.


#14 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 10 December 2013 - 17:04

Spisak želja (ma koliko kratak bio) je jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. Pitanje je postavljeno

Pitanje je bilo kakva TREBA a ne kakva jeste i sta sa istom da radimo. :) 



#15 chilli

chilli
  • Members
  • 946 posts

Posted 12 December 2013 - 13:23

Attached File  landing_1111.jpg   77.03KB   2 downloads

 

READ THE COVER STORY

 

Spoiler

 

 

edit: spoiler


Edited by chilli, 12 December 2013 - 13:54.