Jump to content


Photo
- - - - -

Sport ili ritualizovano ratovanje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

#1 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 06 September 2013 - 16:37

Ritualizovano ratovanje

 

Tekst ivideo prvo objavljen - original na http://www.slobodaip...tet.tv/node/872 )

 

 

 


Video je nasta nakon nereda u Vankuveru 2011. god. On govori kako je ritualizovano ratovanje na tribinama i pred malim ekranima nažalost aktuelno svuda i uvijek, te priprema za pravi rat.
...misli svojom glavom.
"Ludilo kod pojedinaca je nešto rijetko - ali u grupama, partijama, 'narodima', i istorijskim epohama,ono je pravilo." - Friedrich Nietzsche

 

733902_10151357888956527_1011825990_n.jp

 

Postoji nečasan "dogovor" koji će ti ponuditi "tvoja zemlja" i tvoja kultura. U toliko da će ti oni pružiti zamjenu za samopoštovanje, zamjenu za samointeres, zamjenu za autentičnost i samoostvarenje.
Jedan od zamjena je navijanje za tvoj usrani sportski tim.
To je prirodno. To je oblik kockanja sa tvojim nervnim sistemom, tako da ako "tvoj" tim pobijedi, logično si vrlo srećan, a ako "tvoj" tim izgubi onda si vrlo nesrećan. To je ruski rulet sačinjen od adrenalina ili depresije.
Ovo ti se nudi u zamjenu za kontrolu nad tobom i u zamjenu za tvoj novac, naravno!
...
Znači sport je istorijski bio proba za rat, što je razlog zašto je bio finansiran i kontrolisan od strane države.
Pa tako ako na kraju žrtvuješ kontrolu nad svojim emocijama,kontrolu nad sopstvenim reakcijama, nasumičnim klubovima - prevare i pljačke, onda je to prirodan ishod. Onda ćeš završiti predajom psihologiji gomile, jer ti suštinski nedostaje sopstveni identitet.

Tragično je i to samo pokazuje koliko još moramo preći kao vrsta...
U jednom trenutku ljudi će prestati to da rade, ali taj trenutak nije još ni blizu. Rezultati ovih sportskih zavisnosti su vrlo tužni i vrlo jasno se vide.

 

 


Edited by zg76, 06 September 2013 - 17:15.


#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 06 September 2013 - 16:44

Jao, pa bas ti nije ovo trebalo sad dok svi iscekujemo da "Novak pokori Njujork", kad je vec "osvojio Australiju", isl. :lol+:



#3 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 06 September 2013 - 16:52

Čačkam đavola. Tražim...  :D 



#4 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 06 September 2013 - 17:14

Više puta sam čuo da je sport koristan, između ostalog, jer oslobađa od agresivnosti, kao, baveći se sportom ili navijajući, skačući i urlajući na tribinama, oslobađamo se viška adrenalina, to nam pomaže da budemo smireniji, koncentrisaniji na druge poslove, druga zanimanja. Čini mi se da, kad je u pitanju vrhunski sport, čak i sport nižeg ranga koji uključuje sistematsko takmičenje, pripreme, navijače, nagrade pobednicima, nema govora o pražnjenju, pre o akumuliranju agresije, fokusiranju na pobedu naglašavanjem obaveze, dužnosti da protivnika porazimo, pregazimo, osvetimo se za neki raniji poraz, ne uvek sportski.

Ali, vrhunski sport daje mogućnost, istaknuto u uvodnom postu, manipulacije velikim grupama, održavanjem tenzija, s druge strane, u sportu se vrte velike pare iz ne tako veliku kontrolu. 

Ima li smisla govoriti o današnjem primeru, fudbalska utakmica koja, kažu, nema rezultatskog značaja, održava se bez prisustva navijača gostiju, a obezbeđuje je 4000 policajaca, od saobraćajaca do žandarmerije i specijalaca. Čemu takva utakmica, zašto nije otkazana, zabranjena, odigrana negde na neutralnom terenu. Šta je sportsko u takmičenju koje obezbeđuje 4000 policajaca. 



#5 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 06 September 2013 - 17:23

Da bas to za policajce sam i ja čitao i palo mi odmah ovo na pamet.

Evo dio iz transkirpta: "Svi ovi sportovi su  naravno, istorijski, pričam naravno o organizovanim javnim sportovima, ne o “ja volim da igram skvoš-tenis” (što stvarno i volim), sport uopšteno, oduvijek je bio sponzorisan od strane države, jer je to dobra priprema za RAT!

Jer to treba da te nauči da je tvoj geografski slučajan lokalni tim dobar,  a geografski udaljeni, nasumični tim je zao. Ovo je samo vježba za voljenje "tvoje" „zemlje“ prije drugih, tvojih lokalnih vladara nad drugima, koji bi te mogli „osloboditi“ u slučaju da pobjede.." - http://www.slobodaip...tet.tv/node/872


#6 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 06 September 2013 - 19:04

Više puta sam čuo da je sport koristan, između ostalog, jer oslobađa od agresivnosti, kao, baveći se sportom ili navijajući, skačući i urlajući na tribinama, oslobađamo se viška adrenalina, to nam pomaže da budemo smireniji, koncentrisaniji na druge poslove, druga zanimanja.  

 

To je ipak samo mit zasnovan na prevazidjenom 'hidraulickom' modelu uma po kojem treba 'ispustiti visak pare' da bi se 'smanjio pritisak'.

 

To 'smanjenje pritiska' je u najboljem slucaju samo kratkotrajni umor nervnog sistema.

 

Ideja da se agitacijom moze postici smirenje uma mi deluje kao opasna zabluda.  



#7 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 10 September 2013 - 14:29

To je ipak samo mit zasnovan na prevazidjenom 'hidraulickom' modelu uma po kojem treba 'ispustiti visak pare' da bi se 'smanjio pritisak'.

 

To 'smanjenje pritiska' je u najboljem slucaju samo kratkotrajni umor nervnog sistema.

 

Ideja da se agitacijom moze postici smirenje uma mi deluje kao opasna zabluda.  

 

Ne bih u obzir uzimaostatističke podatke i istraživanja, ali na ličnom primeru sam stekao iskustvo da me sportska aktivnost "odmara".

Na određeni način osećam telesnu smirenost nakon bavljenja nekim oblikom sporta ili fizičke aktivnosti, iako su mišići izloženi i najmanjem naporu. Naravno, to je individualna stvar, ne mora se sve posmatrati sa aspekta da je bavljenje sportom jednako psihološkom rasterećenju pojedinca.

 

Za mene, pak, fizička aktivnost (ovde ne uzimam u obzir navijanje) nosi osnovu za psihološku stabilnost i bolji san. Dovoljno. :lala:



#8 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 10 September 2013 - 14:48

Nisam siguran za navijanje, ali rekreativno bavljenje sportom (tj. bilo koja redovna i umerena fizička aktivnost) je vrlo korisno za mentalne sposobnosti i stabilnost (za fizičke benefite da ne pričam). Bolja cirkulacija doprema više kiseonika i hrane do mozga, a mnogi naučnici smatraju da se povećava i koncentracija endorfina i smanjuje količina "stresnih hormona". Verujem i da se kroz razna takmičenja zadovoljava i neki arhaični deo mozga koji je bio bitan kada je trebalo da pleme pobedi suparničko pleme i tako obezbedi hranu (i žene) ili se odbrani od neke pretnje.

 

Današnji političari i stručnjaci za marketing obilato zloupotrebljavaju te neke naše arhaične delove mozga da bi nas nagovorili da nešto kupimo ili da ubijamo koga nam kažu, pa tako zloupotrebljavaju i sport, ali to ne znači da je sport sam po sebi štetan.


Edited by namcor, 10 September 2013 - 14:49.


#9 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 10 September 2013 - 15:10

Niko nije ni govorio o stetnosti sporta kao fizicke aktivnosti pojedinca - to bi bila glupost. Problem je profesionalizovani sport, narocito na nacionalnom nivou... Ovom potonjem definitivno ne vidim nijednu dobru stranu.



#10 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 September 2013 - 17:57

Problem je profesionalizovani sport, narocito na nacionalnom nivou... 

 

Klupski profesionalni sport je kudikamo problematicniji od onog na nacionalnom nivou. Tek tu se ratuje, a bogami i gine, cak i u vrlo miroljubivim zemljama. Zato ne treba bas sve svaljivati na politiku i nacionalizam. Ima nesto i u testosteronu.



#11 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 10 September 2013 - 19:37

Klupski profesionalni sport je kudikamo problematicniji od onog na nacionalnom nivou. Tek tu se ratuje, a bogami i gine, cak i u vrlo miroljubivim zemljama. Zato ne treba bas sve svaljivati na politiku i nacionalizam. Ima nesto i u testosteronu.

 

Uporedi, recimo, huliganizam u klupskom sportu u Engleskoj danas i pre 20, 30 godina. Da li se slažeš da je situacija kudikamo bolja sada nego pre?


Edited by melankolic, 10 September 2013 - 19:37.


#12 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 September 2013 - 20:30

...

 

... uporedi, recimo, huliganizam u klupskom sportu u Engleskoj danas i pre 20, 30 godina. Da li se slažeš da je situacija kudikamo bolja sada nego pre?

 

Secam se, otprilike, kako je jedan engleski sudija prokomentarisao osudu navijacu koji je karate udarcem sutnuo policijskg konja:

 

... Gospodine, ne samo da ste uvredili sport, svoj klub, svoju porodicu i sebe licno, vec ste ispoljili jadan primer neodgovornosti i naneli bol nevinoj zivotinji, te vas zbog svega toga osudjujem na 5 godina zatvora ...

 

Zato danas ne vidimo ograde na engleskim terenima.

Zna se, za utrcavanje navijaca sledi robija.

 

Zar to moze da se poredi sa italijanskim / grckim / pa i nasim 'fascio' zverinjacima?

 

Sa ovim nadutim od debilizma likom?

 

...

 

...


Edited by Kinik, 10 September 2013 - 20:36.


#13 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 September 2013 - 21:19

Uporedi, recimo, huliganizam u klupskom sportu u Engleskoj danas i pre 20, 30 godina. Da li se slažeš da je situacija kudikamo bolja sada nego pre?

 

Slazem se, naravno. To je i primer da se hulaginizmu moze stati u kraj kad ima volje, ali to nije tema.

 

Licno sam bas njih imala na pameti, jer Englezi svakako nisu bili motivisani casnim krstovima, svetim zemljama i nebeskim narodima, pa su se opet makljali pesnicama i bezbol palicama. Ne bih rekla da su istu kolicinu agresije ispoljavali i kad bi igrala reprezentacija.

Za moje Svedjane znam pouzdano: Nedavno je u Sthlm izgradjen novi stadion (Friends arena), a otvoren je prijateljskom utakmicom izmedju reprezentacija Engleske i Svedske. Nakon nje su novinari zbijali sale oko toga da se i pored punog stadiona culo udaranje lopte po terenu, te da je atmosfera bila kao u pozoristu.

No kad igraju AIK (ciji je to domaci teren) i Djurgården ili neki drugi lokalni rivali, onda moze da bude i ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=IFq-Go39cSE

 

Da li se slazes da je razlika drasticna?


Edited by vilhelmina, 10 September 2013 - 21:21.


#14 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 10 September 2013 - 23:13

Da li se slazes da je razlika drasticna?

 

Ti si govorila generalno o pojavi huliganizma u klupskom sportu poredeći ga sa internacionalnim.

S tim tvojim stavom, da je u klupskom sportu mnogo više incidenata nego u internacionalnom, se nikako ne mogu složiti jer je, konkretno, u Evropi učinjeno jako mnogo po pitanju bezbednosti na utakmicama (od zabrane ulaska prestupnika na utakmice, preko njihovog redovnog javljanja policiji, zabrane izlaska iz zemlje kada timovi gostuju u inostranstvu pa sve do video nadzora tribina). Kazne su drastične za te prekršaje tako da ta tvoja tipična relativizacija štetočinstva nacionalizma (u ovom slučaju u sportu) ni ovde ne pije vodu.


Edited by melankolic, 10 September 2013 - 23:13.


#15 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 10 September 2013 - 23:22

Klupski profesionalni sport je kudikamo problematicniji od onog na nacionalnom nivou.

Zavisi sta smatras vecim drustvenim zlom. Honduras i Salvador su zaratili zbog fudbala, Brazil uveo sankcije Urugvaju, bilo u Africi plemenskih incidenata u kojima je bilo na desetine mrtvih - to sve nema veze sa klupskim, nego sa nacionalnim/etnickim/plemenskim identitetom.