Jump to content


Photo
- - - - -

Fiksni kurs dinara - Za i Protiv


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

#1 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 July 2013 - 23:01

Ne zna se da li je ova tema vise politicka ili ekonomska.

Posle propasti DS-a i nepostojanja ideja za nove izbore, smislili su ovu: fiksni kurs.

Toliko su vladali a nisu ga hteli uvesti, cak su situaciju maksimalno koristili i obarali dinar u velikim procentima kad im je to trebalo.

 

Banke su okosnica kapitalizma i ustvari vladari sveta, a isti Djilas koji je ucestvovao u prezaduzivanju Srbije sada krece u napad na banke. Cemu sve ovo?

 

Odakle nama novca za tako nesto?

Samo novi marketing ili neko misli da je realna ideja?

 

 

Fiksni kurs valute ima prednost nad plivajućim, jer je stabilan, a time i predvidiv. Inflacija u tim zemljama je uglavnom niža, pa su i kamate manje.

 

S druge strane, varijabilni kurs omogućava da se lakše reaguje na krizna vremena i kroz inflaciju ispravljaju pariteti cena i budžetski manjak. Lakše se koriguju i cena rada i konkurentnost privrede. Ipak, za one koji imaju kredit u devizama, kursne razlike povećavaju ratu.

 

Dinar je tri puta u protekle tri decenije bezuspešno pokušavao da zadrži fiksan režim.

 

Prvi put 1982. vlada Milke Planinc to nije uspela baš kao ni Ante Marković 1989. godine, kada su se devizne rezerve brzo stvorile ali i istopile baš kao i tadašnja Jugoslavija.

 

Za vreme guvernera Dragoslava Avramovića 1994. godine paritet dinara prema marki bio jedan prema jedan. Međutim, već posle nekoliko meseci imali smo takozvani ulični kurs šticung koji je bio daleko veći nego zvanični, a takođe i devize na ulicama i veliki broj dilera.

 

http://www.rts.rs/pa...ksni kurs?.html

 

 

 

Đilas: DS se zalaže za fiksni kurs jer se na taj način privredi omogućavaju niže kamatne stope.

 

- DS smatra da je neophodno uvesti ograničenja na enormne zarade koju poslovne banke ostvaruju na srpskom tržištu i to u uslovima ekonomske krize i pada životnog standarda građana - rekao je danas Dragan Đilas predsednik DS i gradonačelnik Beograda napominjući da se u većini slučajeva regulativa odnosi na sprečavanje zelenašenja.

 

Od 2006. do 2012. godine privreda je na kamate i kursne razlike, kako je naglasio Đilas, platila skoro 27 milijardi evra.

 

- Upravo zbog toga se DS zalaže za fiksni kurs jer se na taj način privredi omogućavaju niže kamatne stope, ukidanje kursnih razlika kao i konkurentnije cene na međunardonom tržištu - rekao je on.

 

http://www.blic.rs/V...i-kamatne-stope



#2 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 July 2013 - 23:03

Nisam rekao moje misljenje, mada kao da jesam.

 

Fiksni kurs je u Srbiji neostvariv, znaci protiv.



#3 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 17 July 2013 - 23:45

Kako bi bilo da za pocetak prestane stampa novca?

#4 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 July 2013 - 23:48

Kako bi bilo da za pocetak prestane stampa novca?

 

Pa drzava onda nema novca za plate i penzije.

Srbija velikim delom prezivljava od slabljenja kursa.

 

A po komentarima na izjavu Turskog premijera vidim gde Djilas pronalazi novu glasacku masu - kreditno zaduzene. A on ih je stvorio.

 

http://www.b92.net/b...7&nav_id=733498



#5 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 18 July 2013 - 00:04

Naravno da je fiksni kurs nebuloza. To nema sanse da opstane, svakome sa i trunke razuma je jasno da je novac rob i da kao takav mora. Da se tretira. Kad go drzava fiksira cenu nekom proizvod, pocne nestasica. Cena mora da radi, prati ponudu i potraznju.
Valda smo naucili iz proslosti kako se to odrazava na osnovni zivot.

#6 jmplava

jmplava
  • Banned
  • 50 posts

Posted 18 July 2013 - 01:42

Rekla sam na nekoj drugoj temi da ne vidim alternativu Đilasu(ako govorimo o BG-u), ali ovo je već malo previše. Prvo, kao što je već rečeno, ekspanzija bankarskog sektora je počela baš za vreme vladavine DS-a, a Đilas se pravi kao da to ne zna. Drugo, to što su kamate velike na kredite, gde banke jelte zarađuju svi vide kao nekakvo nepravedno bogaćenje(mada mi nije baš najjasnije kako bi se pojam pravednosti mogao uvoditi u poslovanje), ali niko ne vidi rizike poslovanja i gubitke, odnosno nenaplaćena potraživanja. Neki izgleda očekuju da će moći kao u komunjizmu, da sačekaju neko vreme, pa će malo inflacija, malo ovo-ono da pojedu i glavnicu i dug i eto novih kola ili stana za male pare. Ali, toga više nema, moraće da se radi, a ne da se izležava i po celi dan ispijaju kafe, a na kraju meseca podiže plata.



#7 dobrostojeci

dobrostojeci
  • Members
  • 192 posts

Posted 18 July 2013 - 08:28

Đilas tačno zna šta radi, jer ovde je pamćenje prosečnog glasača na nivou kokoške.

Najpre su potpuno divljačkom privatizacijom totalno razvalili Srbiju, napravili kvazielitni sloj državnih službenika i svojih glasača koje su plaćali od tih prodaja, a oni glasali za njih. Doveli su banke i sa ogromnim kamatama i zaradama i navukli kvazielitu na stambene kredite i tako generisali balon nekretnina.

Sada kada je sve otišlo u 3.., sada huškaju istu tu kvazielitu protiv banaka i tako kupuju glasove kvazibogatih, a na državnom planu promovišu socijalizam i Kombinate pa tako njegov društveni PKB ne silazi sa Studija B već godinama, jer znaju koliko običan mali čovek prezire naše današnje ''privatnike'' i koliko bi želeo da radi u JP, JKP i slično, i onda kada Đilas obeća kako će od cele Srbije da napravi PKB, a tamo svi veseli, sve državno, kupuju se novi veliki traktori, plate 500 evra, sindikati, samoupravljanje, itd. itd.



#8 ing.glick

ing.glick
  • Members
  • 412 posts

Posted 18 July 2013 - 22:09

Nisam rekao moje misljenje, mada kao da jesam.

 

Fiksni kurs je u Srbiji neostvariv, znaci protiv.

 

Naravno da je ostvariv. Ako je ostvariv u Makedoniji, Bih, Bugarskoj, zasto ne bi bio u Srbiji.

 

Samo je potrebno doneti zakon o fiksnom kursu, koji ne dozvoljava stampanje dinara bez priliva deviza. Sve manje od toga nije pokusaj uvodjenja fiksnog kursa, nego pokusaj navlacenja naroda na verovanje u fiksni kurs u cilju pljacke.

 

Ako neko stvarno misli da nije moguce, najlakse je dozvoliti koriscenje evra ili dolara umesto dinara i kraj, kao sto je uradila Crna Gora, na primer.

 

Enormne zarade banaka koje Djilas navodi ne postoje. Profiti banaka su kilavi, a neke su i propale.

 

Voleo bih da vidim kako Djilas zamislja da banka isplati 7% kamate godisnje depoziteru (neki prosek od 2006-2012 na orocene depozite na godinu dana) ako te pare ne uzme od klijenata koji traze kredite. Bilo bi divno da od banke dobijamo prihod na depozit, radna mesta, poreze drzavi, a da ne moramo da im placamo kamatu za kredite. Djilas je prirodno retardiran ili mozda mora nivo retardiranosti da prilagodi biracima.



#9 ing.glick

ing.glick
  • Members
  • 412 posts

Posted 18 July 2013 - 22:20

Pa drzava onda nema novca za plate i penzije.

Srbija velikim delom prezivljava od slabljenja kursa.

 

To naprosto nije tacno, drzava prezivljava od poreza i velikim delom od pozajmica. Zaduzuju nas maksimalno koliko mogu, sve dok ima neko ko zeli da pozajmi pare.

Ne mogu da zive od slabljenja kursa sve dok narod masovno ne poveruje u dinarizaciju. Na srecu, narod nije bas toliko glup, ustedjevina se masovno drzi u evrima i ne mogu mnogo da ukradu stampanjem dinara.



#10 brusli

brusli
  • Members
  • 962 posts

Posted 18 July 2013 - 22:41

Naravno da je fiksni kurs nebuloza, tj verovatno jeste moguc ali njegove posledice po ekonomiju bile bi razarajuce...

 

A Djilas je ovim pokazao da je iz pragmaticnog presao u demagogiju jer se u Srbiji samo to isplati.



#11 ing.glick

ing.glick
  • Members
  • 412 posts

Posted 18 July 2013 - 22:47

Posledice bi bile jeftinije kamate, nestanak valutnog rizika i troska na kursne razlike, sto je razarajuce kao sto su dobar imunitet i dobra kondicija razarajuci za zdravlje. 



#12 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 18 July 2013 - 22:53

To naprosto nije tacno, drzava prezivljava od poreza i velikim delom od pozajmica. Zaduzuju nas maksimalno koliko mogu, sve dok ima neko ko zeli da pozajmi pare.

Ne mogu da zive od slabljenja kursa sve dok narod masovno ne poveruje u dinarizaciju. Na srecu, narod nije bas toliko glup, ustedjevina se masovno drzi u evrima i ne mogu mnogo da ukradu stampanjem dinara.

 

Ja ne verujem da bi u Srbiji proslo "zvanicno smanjenje plata i penzija".

Mislim da bi se desilo ono sto se desava u Grckoj.

U vise navrata se islo na varijantu da Grcka vrati svoju valutu kako bi smanjenje plata ustvari isao kroz tiho obaranje kursa.

 

Pa u prethodnih par godina preko kursa su snizavane plate i penzije za bar po 5-10% godisnje i niko nije reagovao. Kad to ide zvanicno narodu je jako bolno, ovako deluje bezbolno, pa trgovinski lanci ostete dobavljace kasneci im sa uplatama, a na njihov racun podilaze kupcima i sve to nekako ide kao kroz maglu.

Sa fiksnim kursom bi sve bilo cisto i vidljivo, ali ne znam ko bi to ovde podneo.

 

I ne znam kakve to veze ima sa kamatama uopste.

Pojedinac pristaje na valutnu klauzulu iako je svestan posledica. To je njegov licni izbor. U evrima mu je sve fiksno pa moze da se zaduzi u evrima, a drzava ce mu svaki mesec obarati platu pa ne vidim razliku.



#13 ing.glick

ing.glick
  • Members
  • 412 posts

Posted 18 July 2013 - 23:10

 

Kad to ide zvanicno narodu je jako bolno, ovako deluje bezbolno, pa trgovinski lanci ostete dobavljace kasneci im sa uplatama, a na njihov racun podilaze kupcima i sve to nekako ide kao kroz maglu.

 

Kad trgovinski lanci kasne dobavljacima, ovi im prodaju robu po vecoj ceni, pa cesto domace proizvode mozes kupiti jeftinije van Srbije.

 

 

Sa fiksnim kursom bi sve bilo cisto i vidljivo, ali ne znam ko bi to ovde podneo.

 

Verovatno bi se sindikati malo vise bunili na smanjenje, ali bune se i ovako. Motivacija za bunu je pritisak da se nastampaju pare, kad nema stampanja para onda je i motivacija upitna. Imamo BiH, Makedoniju, CG, Bugarsku, ne vidim da im nesto steti fiksni kurs.

 

Grci su se najvise bunili jer nisu hteli da se njihove pare preusmere na otplatu stranih kreditora. Kad ti neko kaze smanjicemo ti platu da bismo platili dug koji je neko drugi uzeo u tvoje ime, prirodno je da dobijes zelju da se bunis.

 

 

 

I ne znam kakve to veze ima sa kamatama uopste.

Pojedinac pristaje na valutnu klauzulu iako je svestan posledica. To je njegov licni izbor. U evrima mu je sve fiksno pa moze da se zaduzi u evrima, a drzava ce mu svaki mesec obarati platu pa ne vidim razliku.

 

Ima veze, jer je u cenu kapitala (visinu kamate) uracunat i valutni rizik, koji bi prestao da postoji. Valutni rizik nije mala stvar jer gubitkom vrednosti valute veliki broj klijenata odjednom ulazi u problem sa otplatom kredita.



#14 brusli

brusli
  • Members
  • 962 posts

Posted 18 July 2013 - 23:19

Posledice bi bile jeftinije kamate, nestanak valutnog rizika i troska na kursne razlike, sto je razarajuce kao sto su dobar imunitet i dobra kondicija razarajuci za zdravlje. 

Tacno, sa druge strane imamo:

- nemogucnost peglanja deficita

- topljenje deviznih rezervi (jer taj fiksni kurs mora da se brani)

- nemogucnost povecavanja konkurentnosti (zamisli sa slabljenjem dinara)

- poboljsanje spoljnotrgovinskog bilansa (opet zamisli slabljenjem dinara)

 

Sta je od ovoga razornije nek svako proceni.

 

Kurs treba da bude sporopromenljiv sa sto manjim oscilacijama, ali nikako fiksan.



#15 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 18 July 2013 - 23:24

Emerson: EU bi mogla da ukine euro Crnoj Gori

 

On je rekao da korišćenje eura neće biti problem, ako se država povinuje glavnim makroekonomskim kriterijumima EU u pogledu inflacije, javnog duga i budžetskog deficita.

 

http://me.seebiz.eu/...-gori/ar-66264/

 

Pravi fiksni kurs je ustvari uvodjenje evra kao zvanicne valute. Ovo sto imaju okolne zemlje nije fiksni kurs nego vodjenje stabilne finansijske politike, trosenje deviznih rezervi i sl. Turska je nekoliko godina imala fiksni kurs pa je sad u problemima i kurs klizi.

 

fiksni kurs == evro, a mi za takvu stabilnost nemamo novca.

 

Ako Jorgovanka sa mehanizmima uvede da NBS uvek odrzava kurs na recimo 100 dinara to bi ti bio fiksni kurs. Ali ona nema novca za to.

 

Kada se u drzavi sredi kompletna ekonomska situacija kurs ce sam po sebi da se fiksira u jednom momentu. Ovako laicki pricati da ce fiksni kurs da sredi ekonomiju nema osnova. Cista demagogija.

 

Uredjeno ekonomsko stanje u drzavi formira fiksni kurs, obrnuta implikacija ne vazi.


Edited by Gant, 18 July 2013 - 23:26.