Jump to content


Photo
- - - - -

Desavanja u Turskoj


  • Please log in to reply
874 replies to this topic

#871 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2018 - 00:11

...

 

... 

 

 

Zaista?

Tzv. 'turska ekonomija' kao ugaoni kamen civilizacije?

:twak:

 

Ma slobodno neka takva 'ekonomija' propadne.

 

 

Btw, otkad se ti to brines zbog propasti 'banaka'?

:rotflmao:

 

...


  • 0

#872 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 21 August 2018 - 00:28

Ma slobodno neka takva 'ekonomija' propadne.

 

Pa ko ce opet spasavati Deutsche Bank?


  • 0

#873 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2018 - 01:21

...

 

Ne lupetaj!

Ucesnici 4uma pretplaceni su na Net - a ne na tvoje atreidske drljavine.

:ajme:

 

Slobodno ti izigravaj budalasa-pajaca, za vise nisi ni sposoban.

:frust:

 

PS.

Sve sto je turska stekla na ekonomskom planu to su postigli likovi pre 'bozadzije'.

No uvek se nadje neki nedouceni kurcokres da sve svede na nivo svog glupavila.

 

Ponekad su i 'sooltani' samo 'atreidi'.

:-1:

 

...


Edited by Kinik, 21 August 2018 - 01:24.

  • 0

#874 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 21 August 2018 - 02:08

Ne lupetaj!

 
Tebi i dalje nije jasno koliko je svijet danas uvezan, i koliko je Turska bitan igrac.
 
 
Zašto je Merkel spremna da spasi Erdogana

Kroz razgovore njemačke kancelarke i ruskog predsjednika o Siriji, Iranu i američkoj politici sankcija kao nezaobilazna tema postavilo se pitanje Turske.
 
Piše: Nenad Radičević

To što ga je nemačka kancelarka, prvi put od ruske aneksije Krima 2014. godine, pozvala na bilateralni susret u Nemačkoj, ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da zahvali u dobroj meri američkom predsedniku Donaldu Trumpu i njegovom spoljnopolitičkom kursu. Trumpovo nepropuštanje nijedne priliku da kritikuje Nemačku i Evropsku uniju, pretnje evropskim članicama da će izmaći američki bezbednosni kišobran u okviru NATO-a, izlazak iz iranskog nukelarnog sporazuma, kao i kažnjavanje EU carinama na čelik i aluminijum, a Turske carinama i sankcijama, doprinele su da Merkelova i Putin češće komuniciraju i u četiri oka, uprkos suprotstavljenim stavovima.

Najpre su se u maju ove godine videli na bilateralnom sastanku u Sočiju da bi potom Merkelova krajem jula u Berlinu, bezmalo tajno, primila ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Geramisova, izazvavši čuđenje u diplomatskim krugovima i ne davši jasan odgovor zašto uopšte baš prvi čovek ruske armije dolazi kod kancelarke. Formalno, teme su bili situacija u Ukrajini i Siriji, ali je neuobičajeno to da do nemačkih medija nisu procurili nikakvi detalji razgovora.

Već iz obraćanja javnosti dvoje lidera, pred razgovore u dvorcu Meseberg nadomak Berlina, moglo se se zapravo čuti da im se suprotstavljeni stavovi po brojnim pitanjima, kao što je Ukrajina, nisu ni malo promenili. Međutim, ono što se na prvi pogled nije moglo primetiti iz kratkog obraćanja bez novinarskih pitanja jeste činjenica da će u tročasovnim razgovorima o brojnim temama, kao što su Sirija, iranski nukearni sporazum, ali i Trumpova politika sankcija, provejavati pominjanje jedne države – Turske.

Zapravo nemačku kancelarku, koliko god imala kritika na poteze turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, međunarodne okolnosti teraju da učini što je više moguće da u Turskoj ne dođe do bezbednosnog i finansijskog sunovrata.
 
(...)

Kako zaustaviti pad lire?

Nemačka vlada nastoji i da ubedi tursku vladu da ne odbija pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kako ističu nemački mediji, to je pokušao lično nemački vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz u telefonskom razgovoru sa Betarom Albayrakom, Erdgoganovom zetom koji je nedavno izabran za ministra finansija. Prema saznanjima političkog magazina Spiegel, Albayrak je Scholzu rekao da namerava da poseti zemlje Zaliva u potrazi za prijateljskom pomoću od prijateljskih vlada, ali i da se nada da je Rusija spremna ponudi novac Turskoj.

MMF smatra da turska centralna banka mora pod hitno da podigne kamatne stope kako bi sprečila pad turske lire, a vlada da sprovede rezove u državnom budžetu. Ankara zasad to odbija.

Iako finansijska bura u Turskoj ne preti da zapljusne i velike nemačke banke, u Nemačkoj se pomno prati činjenica da bi to moglo da utiče na ostatak evrozone. Prošle sedmice je Evropska centralna banka istakla zabrinutost za tri velike banke koje su ranije finansirale Erdoganove projekte – španska BBVA, francuska BNP Paribas I italijanska Unicredit.

Doduše, ranjivost evropskih banaka u slučaju Turske je znatno manja nego što je bila svojevremeno u slučaju Grčke, kada je grčka kriza izazvala I krizu cele zone evra. Sada u Turskoj izloženost banaka iz evrozone iznosi oko 147 milijardi evra, od kojih tek oko 13 milijardi otpada na nemačke banke.

 

(...)

 

Najveći turski partner

Premda nemačke banke neće značajnije osetiti tursku krizu, vodeća nemačka industrijska grana – automobislka industrija – već je prošlog meseca osetila za 36 odsto manju prodaju u Turskoj nego u istom mesecu prošle godine.

To i dalje ne predstavlja značajan finansijski udar na nemačku ekonomiju, ali činjenica da bi destabilizacija Turske mogla da poljulja ulogu Turske kao svojevrsne brane za ulazak većeg broja izbeglica sa Bliskog istoka u EU dovoljna je da kancelarkin angažman oko Turske doprinese i pozivu Putinu da dođe u Nemačku. I to ne samo zbog Turske.

"Oboje (Merkel i Putin) žele da pošalju signal Vašingtonu da oni sebi neće dozvoliti da ih ucenjuje predsednik SAD Donald Trump", ističe Stefan Meister, stručnjak Nemačkog saveta za spoljne poslove.

Na kraju, podsećanje - Nemačka je najveći turski ekonomski partner sa trgovinskom razmenom koja je prošle godine iznosila 37 milijardi evra. Oko 7.000 delom ili u potpunosti nemačkih kompanija posluje u Turskoj, investirajući oko 13 milijardi evra, dok je Turska je šesnaesto po veličini izvozno tržište za Nemačku koja tamo proda robu u vrednosti od 21,4 milijarde evra.

Izvor: Al Jazeera http://balkans.aljaz...-spasi-erdogana

 

 

 

Spasavanje redova Erdogana, i to od Merkelove  :rolleyes:

 

Svaka cast Trumpu koji je svojim predanim radom u samo dvije godine uspio da okupi Merkelovu, Putina i Erdogana na istom zadatku.

 

BTW, E, ovo iznad oni tvoji glupanderi sa Kasparova ne shvataju. Jbga, kapitalizam, samo se pare gledaju.


Edited by Atreid, 21 August 2018 - 02:11.

  • 1

#875 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2018 - 02:59

...

 

Zavrsice ona kao sto je i pocela

 

Attached File  merkel -usa.jpg   90.55KB   2 downloads

 

Moze samo da dobije saku 'bolbona' od DT

 

Attached File  DT baca bolbone.jpg   71.83KB   2 downloads

 

...


  • 0