Pre nego ti dam ostale savete, najpre moras da naucis nemacki.
I moras da imas najmanje diplomu o polozenom B2 nivou.
Dosta ti mogu pomoci savetima, ali bez ove diplome ne vredi dalje pricati jer je to uslov No1.
Mozes polagati na Geteovom institutu ili na njihovom, austrijskom institutu.
I da, prica od ove godine, tacnije od skolske 2013/2014 vise nije tako jednostavna kao sto je bila. Menjaju se pravila.
Dakle, vise ne mozes da upises faks ovde, ekonomski na primer, i da se samo sa prevedenim dokumentima prebacis tamo, vec moras na njihovom fakultetu da polazes prijemni. Moja cerka je prosle godine upisala WU, ekonomiju i najpre se ovde upisala na faks (cak joj je bilo mrsko da polaze prijemni na ekonomskom, vec je se upisala na Singi i samo prebacila
, s tim sto sam morala da platim bar prvu ratu za skolovanje na Singiju, nekih 150E), a zatim samo sa upisanim faksom prebacila tamo. No, kao sto rekoh, ta mogucnost vise ne postoji. Resili su ipak da revidiraju studente iz bivsih YU, posebno iz Srbije i Bosne jer ih je bilo bas puno.
Sto se tice obrazovanja, nemoj da sumnjas, dobices sjajno obrazovanje, studiranje je odlicno koncipirano. Mozes da studiras 156 godina ako zelis i imas novaca da to i finansiras, s tim da samo polazes one ispite koji su ti potrebni, tj. koji su uslov da bi obnovio vizu koja se izdaje na godisnjem nivou. Sto se tice placanja semestra, i tu se promenilo dosta toga. Semestar vise ne kosta 350E, vec 720E. Sve ovo govorim za WU, o onom drugom, kakosebesezvase faksu, gde je skolarina bila 20-30E po semestru, ne znam puno jer me nije nikada zanimalo mnogo, obzirom da taj fakultet (pitacu cerku kako se tacno zove) nema bas neku reputaciju. Ali, svejedno, cinjenica je da taj ipak lakse mozes da zavrsis, ali i nije puno na ceni, sto bi se reklo, dok ti je WU fakultet sa zaista zavidnim renomeom, ne samo na nivou Austrije, vec i sire, Evrope.
Ok, dosta sam ti napisala za pocetak, za detalje me pitaj slobodno, ali sve ce to piti vodu samo uz uslov da naucis nemacki i polozis nivo B2. A, to nece biti nimalo lako ako ti je nemacki totalna nepoznanica. Dobra stvar je da imas jos dve godine vremena da ga sasvim solidno pripremis i polozis
.
Što se tiče proseka u školi i on je bitan. Za detalje idi na sajt nekog od austrijskih univerziteta i vidi uslove upisa. Što se tiče predrasuda nisam čuo da je neko imao takvih problema.
Samo da repliciram na ovo...
Prosek nije posebno bitan... doduse, ne znam bas precizno jer je moje dete bilo dve godine u gimnaziji odlicna i dve godine jako vrlo dobra, ali mislim da ipak prosek ne igra neku posebnu ulogu.
Sto se tice izlaska na sajt nekog od fakulteta, tu je mrka kapa. Toliko su sturi s informacijama da prosto ne poverujes. Mnogo vise ces saznati na forumima studenata koji studiraju tamo nego na zvanicnim sajtovima. Moja preporuka ti je forum studenata iz BiH, jer tamo mozes najvise informacija da "pokupis" i vrlo su deca predusretljiva glede toga.
Edited by GordanaZ, 05 June 2013 - 12:01.