Xaxaxa, i to je dovoljan argument da se naseda na totalitarna lupetanja STRUKTURNO I MORALNO IDENTICNA sa "teorijama" o judeo-plutokratskoj zaveri protiv arijevske rase koje je sirila izvesna partija koja se nazivala socijalistickom, a skracenica joj bese NSDAP?!?! Ovaj tvoj "argument" implicira da si vec apsorbovala i prihvatila ogroman deo potpuno nebuloznih budalastina koje se standardno povezuju sa Bilderbergerima. I sad mi treba to da ocenimo kao posebno bitno - i da se ceskamo po glavi onako sve uspijeno i paranoidno mrmljajuci "sta li to zapravo znaci...sta on zna a mi ne znamo...da li je to slucajno..."
Ukratko, slika i prilika Ilije Cvorovica. A Cvorovici se ocigledno mnoze na forumu.
Izvini, ali tokom svog forumskog odsustva, ti si, vilhelmina, skrenula direktno put fashizma. Na velika vrata. Jos jednom se izvinjavam, ali to je sasvim ocigledno.
Koji fasizam, sta je tebi? Ja prosto konstatujem da se krug veoma mocnih ljudi koji donose bitne odluke o ovom svetu sve vise suzava. Sastanci Bilderberg grupe su u najstrasnijoj suprotnosti s demokratskim nacelima ljudskog drustva. Zaista ne znam sta ce opozicioni politicar, lider jedne socijaldemokratske partije, na sastanku na kojem ce se raspravljati o globalnim kretanjima krupnog kapitala. Nije uopste problem sto je sastanak obavijen velom tajni, to mu samo daje smek. I da je javan, bitno bi bilo ono sto se desava po kuloarima. A i da se ne radi o zvanicnom sastanku, vec samo neformalnim kontaktima, opet ne znam o cemu bi imali da pricaju vlasnici krupnog kapitala s demokratski izabranim predstavnicima gradjana.
Saradnja trzista i politike na lokalnom planu ima opravdanje u prikupljanju i trosenju budzetskih para, i zato je neophodna. Na globalnom planu, ako se i vodi takva debata, ona treba da obuhvati siri krug zainteresovanih strana, i ne treba da bude postavljena po principu domacini-gosti. Zna se kako se ponasa u tudjoj kuci i kako se oduzuje za gostoprimstvo. Dakle, bljak...
Ostatak topica nisam pratila i ne znam o cemu se ti sve sukobljavas s kolajcakom. Plus sam mu dala za konkretan post.
Sto se tice tvoje optuzbe za moj fasizam, pa jos bestijalni, i kako me sve nisi nagrdio na topicu s kojeg si ovo preneo - glupost neopevana. Mehanizmi uslojavanja modernog drustva su poznati i opsteprihvaceni u sociologiji. To su pol, starost, klasna i etnicka pripadnost, te seksualna orijentacija. U poslednje vreme neki tu dodaju i fizicki hendikep. Dakle, normu predstavlja i postavlja
odrastao, heteroseksualni, beo muskarac, pripadnik srednje klase. Sve ostalo je odstupanje od te norme i ukoliko je odstupanje vece, s utoliko manje moci raspolaze konkretna osoba, utoliko manje ona moze da utice na kreiranje sopstvenog zivota. Vazi i za grupe, ali poenta je u kompleksnosti. Crna i bela zena zauzimaju obe poziciju u drustvu kao zene, ali je pozicija one crne dodatno uslovljena bojom koze. Ili ovako: u odnosu na homoseksualnog muskarca boje koze koja nije bela, pozicija bele heteroseksualne zene i nije toliko losa, koliko god ona dizala dzevu o diskriminaciji zena. Itd, itd...
I naravno, nista od toga nisam ja izmislila, ali kad pogledam oko sebe, ne mogu a da se ne slozim s onim sto su umniji od mene i tebe ispisali na hiljadama stranica socioloske literature, dostupne svima. Ima tu vrlo disonantnih tonova i ne slazu se svi oko toga da li ovi mehanizmi vode drustvo napred, ili ga koce i vracaju nazad. Ali bas niko ne spori njihovo postojanje.
Edited by vilhelmina, 21 May 2013 - 09:04.