Ali pogledaj ko su mi bili najblizi svetski saradnici: Idi Amin, Causesku, Yaser Arafat, Gadafi, Sadam Husein, Kim Il Sung, Naser, Pot Pot....od njih svaki normalni drzavnik bi bezao kad bi ti takavi ljudozderi i diktatori bili najblizi svetski saradnici. To sto je za vreme hladnog rata kao sto neko vec rece, imao vise srece nego pameti...to je vise zato sto je na Zapadu prevladala politika: neprijetelj mog neprijatelja je moj PRIVREMENI prijatelj:)Samo mali dodatak - SSSR je bio drzava supersila od koje su se tresle gace celom svetu u to vreme, a SFRJ je bila drzavica sa 20 miliona stanovnika koja je vesto balansirala izmedju istoka i zapada. Ipak je to velika razlika - dovoljno je porediti sahranu pod lipom naseg novog srpskog Tita i onog pravog, pa zakljuciti gde smo bili i gde smo sada. No, sam Tile sa svojim sistemom nam je ostavio Milosevica i takve kao on u nasledstvo sve do danas.
Tako je moglo sve dok postoji SSSR i hladan rat, cim je pao SSSR ta vestacka drzava je takodje unistila samu sebe od kadrova koji su svi do jednog dolazili iz njegove partije Saveza komunista i njegove kumrovacke skole i DB sluzbi. Sto neko rece, da je ta zemlja gradjena na cvrstim temeljima visepartijske parlamentarne demokratije, postivanju ljudskih prava, gde neradinci otimaju imovinu radim i sposobnima...ne bi se ona tako lako raspala. Neko vec pametno napisa na glavnim vestima:
Ne krivim Tita toliko za zločine, koje je njegova partija počinila nad neistomišljenicima, a koje može da ignoriše samo slep. Mnogo više ga krivim za korupciju sistema vrednosti. U njegovo vreme i njegovim akcijama, neobrazovanost je zamenila obrazovanost, poltronstvo je zamenilo ambiciju, selo je zamenilo grad, ideologija je zamenila patriotizam, nerad je zamenio rad, ... Sistem vrednosti, koji je on instalirao, i dan danas osećaju na svojoj koži generacije koje ga i ne pamte. Obeležio nas je kao niko u istoriji.
(Rođen posle Tita, 4. maj 2009 12:47)
Oni koji sada govore da se tada bolje zivelo, neka se podsete da li se taj lagodan zivot zasnivao na ustedjevinama ili na kreditima. Jasno, tada smo vise trosili nego sto smo zaradjivali, sada nasa deca placaju ceh i djavo dolazi po kamatu.
BOJIM SE DA SMO MI LOSE VASPITANA DECA NEODGOVORNOG RODITELJA, KOJI SE NIJE POBRINUO DA IH OSPOSOBI DA BUDU ODGOVORNI I VREDNI, NEGO IH JE VASPITAO U DUHU MORALNO POLITICKE PODOBNOSTI, KOJA SE SADA PRESLIKALA U PARTIJSKU PODOBNOST, A TO JE KATASTROFALNA PODLOGA ZA BILO KAKAV NAPREDAK! To sto nismo uspeli da sprovedemo ni cestitu tranziciju, nego smo se do krvi potukli oko nasledstva, a to nasledstvo je takodje bazirano na teskoj otimacini i sto jedini u Evropi nismo vratili oteto, govori nam da nismo priznali svoje greske, pa prema tome nismo bili u stanju ni da ih ispravimo. Zbog toga tapkamo u mestu i nazadujmo u svakom pogledu. Dok ne budemo sposobni da preuzmemo odgovornost za svoje greske, nema nam napretka. Ne vredi se osvrtati unazad, uvek smo dobijali ono sto smo zasluzivali, dobro i lose, ali previse smo loseg semena posejali i sa Titom i posle njega, pa se ne treba cuditi sto sada beremo gorke plodove.
(Gorki plodovi, 4. maj 2009 12:03)