Toj pudlice
Posted 03 April 2013 - 14:18

Posted 03 April 2013 - 15:58
Ne bi trebale biti prezahtevne... naravno, zavisi sta zelite. Zelite li nekoga koga cete voleti i maziti ili zelite izlozbenog psa.
Izlozbena toj pudla ce vas kostati kao St. Petra kajgana, a ljubimac, pa, rekla bih malo
Jedino sto moze biti neprijatno je lajanje. Jako su lajave, no, opet, ne mora ni to da bude pravilo.
Doj jedna dobra stvar s malim rasama je ta sto uvek imate mogucnost da joj na terasi opremite jedan kutak gde ce moci, u slucaju da ste odsutni ponekad dugo od kuce, da obavi svoje fizioloske potrebe
Posted 03 April 2013 - 16:14
Zelim pudlicu kao ljubimca pa me je zanimalo koliko su zahtevne i da li mogu da se cuvaju u stanu. Hvala na odgovoru
Posted 03 April 2013 - 16:30
Ako te nije blam da se brines o jednom nefirmiranom psu, usvoji neko stene sa ulice. Dizajn po ukusu, a velicina neka bude takva da moze da se rastrci u tvom stanu. Sto se tice karakterologije rasa, ona je pouzdana uglavnom koliko i karakterologija naroda. (U slucaju da ti je hitno potrebna igracka ili ‘lifestyle’ privezak, potrazi nesto drugo, ne nekoga drugog...)
Posted 03 April 2013 - 17:07
Pudla zahteva:
1) redovno sisanje,
2) paznju, mozda cak i vise od ostalih pasa
3) setnju 3 puta dnevno, kao i svi ostali psi
4) mnogo manje hrane od ostalih pasa.
5) jako smirenog gazdu, da ne bi bila lajava kako je GordanaZ napomenula.
Sto se tice treninga da ide na terasu, to je pogodnost, medjutim ako je izvodis 3 put dnevno pas se navikne i posle ne zeli da ide u kuci, vec zahteva dvoriste.
U svakom slucaju to su jako privrzeni i dobri psi.
edit:
Edited by mrd, 03 April 2013 - 17:12.
Posted 03 April 2013 - 17:23
Evo šta pudlaši kažu o ovoj rasi
Toy Poodle je vrlo mali, živahan, inteligentan, drag, senzibilan, elengantan u svom držanju i pravilnih proporcija pas. Veoma voli biti u društvu ljudi posebno sa svojim vlasnikom i ostalim članovima.
Njegova visina kao odrasle jedinke je ispod 25,4 cm, telesne težine je od 3 - 4 kg. Duguljaste i lepršave uši koje leže usko uz glavu, duguljaste glavice sa izraženim tamnim bademastim očima, zagriz je u pravilu makazast. Ono što je najprepoznatljivije na ovoj rasii je njena kovrdžava dlaka koja zahteva redovnu brigu i šišanje. Broj dlačnih folikula između 10 - e pa do 28 - e nedelje života poveća se za 50 %, poddlaka je fine konstitucije, ali svejedno dominira i daje izgled. Da li znate da se poddlaka posloži jedna do druge, a sve ukupno uzmemo 1 gram dlake, da bi mogli dobiti nit dugačku oko 980 metara. Sve ovo navodimo da bi upozorili koliko je bitna pravilna ishrana tokom rasta (do 10 meseci starosti), a takođe i tokom života kao odrasle jedinke.
Ova rasa sklona je nekim naslednim bolestima kao što su: katarkta ili zamućenje sočiva, epilepsija, problemi sa zubima i desnima, artroza, problemi s hrskavicom dušnika. Posebnom izbalansiranom ishranom, ovi prethodno nabrojeni problem će biti pod kontrolom, odnosno neće se tako brzo i u velikoj meri ispoljiti. Mala rasa ne znači uvek i malo problema u njihovom životu, odgoju i zdravlju. Žive od 12-15 godina. Vrlo vole šetnje i igrice, doslovno "lete vazduhom" dok se igraju i trče. Zbog male veličine vrlo su omiljeni za suživot sa ljudima koji žive u gradovima, odnosno manjim stanovima. Zbog dlake koja brzo raste trebaju se šišati svakih 6 nedelja, dok oni koji idu na izložbe i češće, uz poseban način šišanja, te bi Vam preporučila da kupanje i šišanje obavite kod profesionalnih "frizera" za pudle.
Mužjak ili ženka, dosta smo pisali o ovom problemu prilikom nabave psa. Ženke su umiljatije i vezane više uz kuću i porodicu, ali imaju teranje svakih 6 meseci kada su vrlo privlačne svim mužjacima i može doći do neželjenog parenja i mladih štenaca. Mužjaci se vole dokazivati te vrlo često učestvuju u tučama, a posle toga obavezna je poseta veterinaru.
@mrd
Gde si ti to video "nelajavu" pudlu ???
Edited by Pitbull, 03 April 2013 - 17:24.
Posted 03 April 2013 - 17:31
^
Pa dobro ima ih sigurno koje manje laju.
Posted 03 April 2013 - 22:03
@anjka8888
Najbolje je da popričaš sa nekim odgajivačem. Evo ti link sa registrovanim odgajivačnicama u Srbiji:
http://www.ksrs.org....submit=Pretraga
Posted 04 April 2013 - 13:55
U mom komsiluku ima jedna toj pudla i mnogo je slatka, bela, "pufnasta"... bas bonbon.
Ali, kad Ajsa ide u setnju, posebno rano ujutro, negde oko 7-7 i 30, onda cela ulica jeci od nje
J**u joj majku sve komsije koji nisu kuckari i koji nemaju razumevanja za njeno lajanje
Skoro tu je jedan baksuz iz mog ulaza prosuo povecu ciniju vode na Ajsinu vlasnicu.
A, imala sam i ja s njim "bliski" kontakt zbog lajavosti mojih pasa i zbog mojih aktivnosti oko ulicnih pasa... ne razgovaram s tim baksuzom vec skoro dve godine.
Posted 04 April 2013 - 14:25
Hvala svima na pomoci
Posted 05 April 2013 - 05:18
Ovo je moje iskustvo a sigurno nije pravilo za tu rasu. Do sada je ujeo sve u familiji i skoro sve posetioce koje imamo.Kada imamo posetu pudla se zatvara u neku od soba dok se bull terier i stafforsdhire igraju sa gostima. Redovno krade hranu , koske , igracke od terijera koji beze od njega kao da je doga na ne pudla.O tome da laje ceo boziji dan i da me izludjuje svaki put kada treba da odremam posle posla ne bih trosio reci.Ukratko ovo su karakteristike moje pudlice:
mrzi decu
mrzi sve strance
ujeda sve goste
terorise terijere koji bi mogli da ga pojedu za dorucak
ujeo me je barem 10 puta a o ostalim zrtvama ne bih hteo da pricam
ima rodoslov koji je barem tri puta duzi od mog tako da sam je u poredjenju sa njim dzukela
omiljena mu je zabava da terijerima grize usi a oni su dobili komplekse jer fasuju ako reze
Posted 05 April 2013 - 05:31
Ovo je moje iskustvo a sigurno nije pravilo za tu rasu. Do sada je ujeo sve u familiji i skoro sve posetioce koje imamo.Kada imamo posetu pudla se zatvara u neku od soba dok se bull terier i stafforsdhire igraju sa gostima. Redovno krade hranu , koske , igracke od terijera koji beze od njega kao da je doga na ne pudla.O tome da laje ceo boziji dan i da me izludjuje svaki put kada treba da odremam posle posla ne bih trosio reci.Ukratko ovo su karakteristike moje pudlice:
mrzi decu
mrzi sve strance
ujeda sve goste
terorise terijere koji bi mogli da ga pojedu za dorucak
ujeo me je barem 10 puta a o ostalim zrtvama ne bih hteo da pricam
ima rodoslov koji je barem tri puta duzi od mog tako da sam je u poredjenju sa njim dzukela
omiljena mu je zabava da terijerima grize usi a oni su dobili komplekse jer fasuju ako reze
Eh nasmeja me. Slusao sam i ja slicne price da su lajave i grickave. Medjutim, iste sam takve price slusao i za shihtzua i pekinezera, pa je moj shihtzu bila pokretna pajalica, koja se svima uvaljivala na mazenje, a moji poznanici su odgajali pekinezere, za koje nisi mogao da kazes da su u stanu njih 5-10 svakih par meseci. Jednostavno, nisu naucili da laju.
Posted 05 April 2013 - 23:17
hvala svima ako bi mogao jos neko da me posavetuje bilo bi super
Posted 07 April 2013 - 09:30
The Toy Poodle Dog Breed has a temperament and personality that is outgoing, friendly and high in energy. They make excellent family dogs and enjoy people of all ages. They are extremely smart and learn new tricks very easily.
Poodles have a reputation for being “sissies.” They way their hair is cut for shows probably doesn't help that image, but Poodles are by no means fragile, shrinking violets. They are outgoing, friendly dogs who love to run and romp, and interestingly, they were originally used to assist hunters of water fowl. They are true family dogs who can play hard with children all afternoon, then curl up in the living room for an evening of relaxation. Toy Poodles make excellent watchdogs, they are alert and curious and will sound the alarm that a person or animal is approaching. They make an excellent choice for families of all sizes and ages, and are great for first time dog owners.
Activity RequirementsToy Poodles can live as happily in and apartment as they can in a large home with a yard. Wherever they dwell, they do need daily walks and several chances to run every week. Poodles who aren't exercised enough can become high strung and bark excessively.
They are a smart breed who need to use their minds as much as their bodies, so it is important to give your Poodle lots of interesting activities to do during the day.
TrainabilityPoodles are highly trainable dogs. They catch on very quickly to patterns and don't require much motivation beyond praise and a couple of treats. Poodles should never be treated harshly as they will simply stop listening to you. They are natural learners, however, so they shouldn't test your patience too far during training sessions.
Once basic obedience has been mastered, Poodles should graduate on to advanced obedience, trick training, or the agility course. They are thinking dogs and will appreciate the opportunity to learn new things.
Behavioral TraitsIndiscriminate breeding has led to unstable temperaments in many Toy Poodle lines. Make sure you are adopting from a reputable breeder to ensure your dog has all of the positive traits that make Poodles a joy to live with.
Toy Poodles bark. They are alert little watchdogs who will let you know that someone is approaching, a car is driving by or leaves are falling into your yard. Teaching your Toy Poodle to obey commands to stop barking can save your eardrums and save your relationships with neighbors.
Poodles are sensitive dogs who like to live in peaceful environments. If your house is full of chaos, it can cause your Poodle unnecessary stress. Though they are good with kids, they often don't do well in homes with lots of children where there may be a great deal of yelling and tension.
Posted 07 April 2013 - 11:08
hvala