Jump to content


Photo
- - - - -

Velika državna pljačka na Kipru


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
107 replies to this topic

#16 Technogod

Technogod
  • Members
  • 733 posts

Posted 17 March 2013 - 22:03

Zanimljiv clanak:

 

http://www.businessi...ank-runs-2013-3

 

 

Pomalo paranoican, svakako, ali u pitanju je scenario koji nije nemoguc.


Edited by Technogod, 17 March 2013 - 22:04.


#17 S&P

S&P
  • Members
  • 100 posts

Posted 17 March 2013 - 22:04

radi se o merama prisilne solidarnosti.

 

najvise  ostecenih su strani ulagaci,mahom Rusi

 

Velicanstvena definicija !

 

Sledeci put kada naoruzani pljacks banke bude davao izjavu pred sudijom nakon hapsenja moze da se pozove na "prisilnu solidarnost" i da trazi oslobadjanje na osnovu drzavno-pravnog primera iste.



#18 dobrostojeci

dobrostojeci
  • Members
  • 192 posts

Posted 18 March 2013 - 06:20

Naši nisu preneli - preveli vest do kraja... Sve u svemu, ako je moglo da prođe u Nemačkoj uvođenje eura sa realnim gubitkom bezmalo 50%
deponovanog novca (stan od 50.000 DM je posle 6-12 meseci koštao 50.000 €) onda može sve da prođe i ovo mu dođe kao mala maca.

http://www.bbc.co.uk...europe-21824495


Under the bailout's terms, people in Cyprus with less than 100,000 euros in their accounts would have to pay a one-time tax of 6.75%. Those with sums over that threshold would pay 9.9% in tax.
Depositors will be compensated with the equivalent amount in shares in their banks, and President Anastasiades promised that those who kept deposits in Cypriot banks for the next two years would be given bonds linked to revenues from natural gas.

 

Kao što smo i mi dobili akcije državnih preduzeća od po 1.000 evra...

Da je bilo prave i poštene namere u tom pravcu, najpre bi ponudili svojim deponentima akcije banaka po povoljnoj ceni i ispod cene da ih oni sami kupe ukoliko žele. A što se tiče obveznica od prihoda po osnovu buduće prodaje prirodnog gasa, pa mogli su to da ponude kreditorima i tako reše jedan deo duga, ali i te obveznice povećavaju javni dug koji je već neodrživ tako da je to sa gasom neozbiljno i krajnje cinično. I još usmeno obećanje aktuelnog predsednika, na časnu reč...

Čini mi se da će tamo problem biti puno veći i pravo pitanje je kako će sada i da li će uopšte deponenti uspeti da izvuku svojih preostalih 93,25 odnosno 90,1% depozita. Mislim da se oni sada bave sa tih 90%, i država i deponenti, a onih 10% su već gotova stvar. Ostaje nam samo da se čudimo i pratimo razvoj situacije u sledećim danima.



#19 zg76

zg76
  • Members
  • 526 posts

Posted 18 March 2013 - 23:57

 
 
 
 
 
True News - Cyprus Bank Thefts!


#20 kalos

kalos
  • Members
  • 201 posts

Posted 19 March 2013 - 00:11

Банке - профит троше саме а губитке да плати народ и држава.То вам је данашњи економски систем у свету. Обична пљачка народа по најбољој традицији комуниста.

Треба само схватити да нису депозитори ником дужни, дужна је држава Кипар. Банке које су се ризично понашале купујући на берзи акције сада треба да извуку 100% капитала, директори 100% бонуса... Депозитори који се нису коцкали новцем сада изгубише 10% капитала. ЕЕЕЈ, Није ово (разуман) порез на камату (приход), ово је отимање 10% главнице, када то видиш све је јасно. У суштини кипарски модел отимања старе штедње. 

Али пуцали су себи у стопало, само чекам дан (четвртак) да видим када отворе банке и кад Руси и Грци похрле да изнесу бар преослаих 90%, где ће да нађу 65 милијарди, пет су ваљда отели. Сада би само тотална будала могла да остави 1 долар у тој држави. Сад сумњам да ће ико добити и 90% улога, тих пара одавно нема у банкама.


Edited by kalos, 19 March 2013 - 00:20.


#21 xaver

xaver
  • Members
  • 52 posts

Posted 19 March 2013 - 00:45

Javni dug je dug gradjana i oni moraju da ga plate, na ovaj ili onaj nacin. Ovo i jeste prilika da se ljudi opamete i da politicari debelo peisipitaju svisishodnost javnog zaduzivanja jer se politicari zaduzuju u ime naroda ... a narod to (nazalost) ukapira tek kad dodje do bankrota.

 

Mene ovde sokira to sto je EU skovala ovakav plan. To su zemlje u kojima je skovan liberalni kapitalizam gde je privatni posed i imovina svetinja. Ne znam samo kako EU vidi dalji razvoj desavanja ... kipar sa ovim haracem mozda i vrati neku transu duga ali za njih kriza tek pocinje. Lako je duha isterati iz boce a tesko ga vratiti natrag.

 

Mislim da posle ovoga sledi totalni kolaps bankarskog sitema na Kipru, tu ima da bude i medjunarodnih problema. 

Po meni je ovo nova faza resavanja krize u EU zoni. Ocigledno da model "mere stednje" vise nije solucija, lose se pokazao. Ovo je efikasno, jednokratno i bolno resenje koje dolazi uz veliki sok po ljude. Videcemo kako ce se odigrati dalje. Da li isti scenario ceka i Spaniju, Portugal... Da li ce strani deponenti iz predostroznosti poceti da prebacuju sredstva na sigurnija mesta?

 

..da li je ovakav scenario moguc i kod nas? Trenutno situacija nije toliko alarmanta ali ukoliko bude zasto ovo ne bi bio model i za srbiju, pogotovo sto ga uz pritisak servira EU.

 

Uglavnom nezapamcen potez.



#22 dobrostojeci

dobrostojeci
  • Members
  • 192 posts

Posted 19 March 2013 - 06:36

Ono što je mene juče dodatno šokiralo je obrazloženje njihovog predsednika da je ovo iznuđen potez jer bi u suprotnom moralo doći do dodatnog smanjenja plata u javnom sektoru!?

Ponašaju se kao klasična razbojnička banda - otimaju od onih koji ne mogu da se brane i koji su imali poverenja i ostavili svoj kapital u bankama, da služi i njima, a i državi.

Naši bi ovde jedva dočekali takvo rešenje u organizaciji i sa jakim vetrom u leđima od strane Evropske Unije. Sklonost našeg čoveka da otme, opljačka, reketira, preti i ubije ako treba vidimo čak i u najvišim državnim organima koji bi trebalo da se bave zaštitom i održavanjem javnog reda i mira.

Dakle, posle ovoga nema više nikakve sigurnosti, štednja u bankama je kao da se kockate i ako sve izgubite nema ljutnje, takva je to igra. Ali ono što je mene zaprepastilo, iako pomalo pratim dešavanja, je ta lakoća oduzimanja privatne svojine od onog dela društva koji se najodgovornije ponašao i trošio manje nego što je zarađivao. Mogli su da prepolove plate u javnom sektoru, da prodaju državna preduzeća, da još nešto državno izdaju u dugoročan zakup, da svi stanovnici podele teret krize i prekomernog zaduživanja u prethodnom periodu, ali oni su odlučili da otmu od jednog manjeg dela i podele ostatku. Kao ovde kod nas 1945. I još se nadaju kako će bankarski sistem i dalje da funkcioniše normalno, kao obećavaju neke obveznice za lojalne. Budale. Ja im želim totalni raspad i kolaps. Deponenti će izgubiti jedan deo svoje imovine, ali se država neće oporaviti sledećih 20 godina.



#23 Balta

Balta
  • Members
  • 159 posts

Posted 19 March 2013 - 07:35

Jutros cuh pricu da se Kipru savetuje da smanji harach manjim stedisama a poveca velikim. Ocigledno je fokus na ruske i ostale "biznismene" koji tamo cuvaju pare a da se kao zastite obicni smrtnici. Sistemom spojenih sudova ECB dobija natrag deo para koje su pozajmili Kipranima od rusa et.al. Sjajna ideja zar ne? Ali na kraju mislim da ce ih ova kratkovida strategija zestoko kostati na duge staze. My 2 cents...



#24 skyscream

skyscream
  • Members
  • 213 posts

Posted 19 March 2013 - 09:23

Nije poenta da li ce nekom uzeti vise ili manje, vec sama ideja da oni racunaju da kad im fali novca, gurnu ruke u dzepove stedisa i zahvate koliko im treba.

 

Videcemo sta ce biti u Grckoj i Spaniji u sledece dve nedelje. Ja ocekujem da ce tamo da nastane masovno povlacenje novca iz banaka.



#25 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 1,487 posts

Posted 19 March 2013 - 09:59

Nije poenta da li ce nekom uzeti vise ili manje, vec sama ideja da oni racunaju da kad im fali novca, gurnu ruke u dzepove stedisa i zahvate koliko im treba.

 

Videcemo sta ce biti u Grckoj i Spaniji u sledece dve nedelje. Ja ocekujem da ce tamo da nastane masovno povlacenje novca iz banaka.

Gresis. Procitaj sta je Balta napisao. Cilj su ruski I ukrajinski bizMismeni tj,narko dileri,reketasi, Putinovi "Naftasi" itd... Plakanje nad sirotim stedisama koj imaju ispod E100.000 je ...


Edited by Ibiza, 19 March 2013 - 10:13.


#26 skyscream

skyscream
  • Members
  • 213 posts

Posted 19 March 2013 - 11:02

Ta prica za ruske biznismene je za siroke narodne mase. Ovo o oporezovanju stedisa je poteklo od nemacke Commerz banke cija je ideja da se sve stedise oporezuju jednokratno sa 15% i da se tako pokrpe rupe u bankarskom sistemu u Evropi. Kipar je samo probni balon, da se vidi reakcija javnog mnjenja i da se proceni da li sa tim porezom da se ide i dalje po Evropi ili da se odustane.



#27 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 1,487 posts

Posted 19 March 2013 - 11:21

Ta prica za ruske biznismene je za siroke narodne mase. Ovo o oporezovanju stedisa je poteklo od nemacke Commerz banke cija je ideja da se sve stedise oporezuju jednokratno sa 15% i da se tako pokrpe rupe u bankarskom sistemu u Evropi. Kipar je samo probni balon, da se vidi reakcija javnog mnjenja i da se proceni da li sa tim porezom da se ide i dalje po Evropi ili da se odustane.

 

Koliko ima stanovnika Kipar, 800.000 .Podeli to sa parama koje treba da se oporezuju. Ti Kiprani su jako bogati stanovnici planete zemlje. Skoro svako moze da predpostavi sta bi se desilo kad bi drzave oporezovale stedise. To nije tesko predvideti. Zadnji ti je preimer, odbeglog u Rusiju, francuskog flumca a imas I Djokovica I puno mu sugradjana Monaka, kakva Commerz banka!


Edited by Ibiza, 19 March 2013 - 11:22.


#28 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 1,487 posts

Posted 19 March 2013 - 11:33

Primeri nisu bas reprezentativni, to su male nacije sa minimalnim globalnim uticajem koje su se prilagodjavale tadasnjim dogadajima. A skandinavci imaju dobar rekord u medjusobnom ratovanju kao i sa komsijama rusima, englezima, dancima. 

 

Mozes da pogledas i ostale primere, npr kako su se Irska i ranije USA odvojili od Velike Britanije, Poljska od Rusije itd. Sve mirno i sa ljubavlju ...

A YU je bila velika sa "zavidnim globalnim uticajem"?

Norveska, Svedska I Finska su se mirno, kao I Ceska I Slovacka, rastale. Primeri iz drugog bolda tek nisu dobri primeri. To su bile, ili kolonije, ili okupirane zemlje pa nije ni cudo sto je postojao ekonomski interes okupatora da zadrze te teritorije u posedu. Da te podsetim da su se zemlje juznih slovena dobrovoljno udruzile  drzavnu zajednicu.



#29 dobrostojeci

dobrostojeci
  • Members
  • 192 posts

Posted 19 March 2013 - 11:56

Pariz -- Zemlje evrozone jednoglasno su pristali da se manji depoziti do 100.000 evra u kiparskim bankama ne oporezuju.

Kako je izjavio francuski ministar finansija Pjer Moskovisi, Francuska od samog starta protivila oporezivanju manjih bankarskih depozita, prenosi Frans pres.

Moskovisi je rekao da je ova odluka doneta jednoglasno, a naglasio je i da je u Evropi duoboko ukorenjen princip prema kome bankarski depoziti u iznosu manjem od 100.000 evra ne smeju biti dirani. "To znači da ne sme biti oporezivanja računa sa manje od 100.000 evra", rekao je on.

 

 

Koji cinizam, kada su videli da će stvar da se otrgne kontroli, sada odjednom niko nije ni bio za ovu odluku, pojma nemaju ko je to plasirao, i novu odluku su doneli jednoglasno.

Baš me zanima od kada je to u Evropi ''duboko ukorenjen princip da se bankarski depoziti u iznosu manjem od 100.000 evra ne diraju''. Verovatno od utorka, a od petka do ponedeljka je bio ukorenjen princip da je najpravednije da se oni oporezuju po stopi od 6,75%



#30 xaver

xaver
  • Members
  • 52 posts

Posted 19 March 2013 - 12:31

ako sam ja dobro procitao, ukupna masa novca koja ce podleci pod taj novi porez je oko 65mlrd eur !! Od toga rusi drze nesto vise od 10mlrd (negde se navodi i do 20mlrd). 

 

Problem je to nije samo novac privatnih lica iz inostranstva. Tu je i novac firmi. Ovaj harac ce imati devastirajuce posledice i po njih.

 

Tvrdnja da ce od njih da se uzme novac i nije bas tako ocigledna. Ima tu novca sa svih strana. Uz to Rusija je taman bila u pregovorima sa Kiprom o reprogramu duga prema Rusiji. Kipar duguje 2.5mlrd $ koje je trebalo vec da vrati Rusiji i bili su pregovori o reprogramu tog duga. Rusi sad najavljuju da nikakve price o reprogramu nece biti posle ovoga i da ce Kiprami morati da vrate taj dug.

 

Ladno orocis novac na stednju po 5% i dobijes novac umanjen za 5% :))

 

Kakva se poruka salje ostatku EU....

Pritom Kipar nije bio u toliko losoj ekonomskoj situaciji kao sto je recimo spanija ili grcka. Suma novca koja je problematicna nije toliko velika u apsolutnom smislu kao za recimo grcku ili spaniju. Ovo je bukvalno cekic u glavu. Pritom i Slovenija je veoma ozbiljan kadidat za sledeci bailout. Da li je ovo poruka za sledece kandidate za bailout?