Jump to content


Photo
- - - - -

Pripravnicki staz, zasnivanje radnog odnosa


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 weatherly

weatherly
  • Members
  • 113 posts

Posted 12 March 2013 - 04:09

Malo cu da editujem post, posto vidim da je moderator otvorio zasebnu temu.

 

Citao sam zakon o radu, ali mi je nekako nedorecen. Sta me zanima:

 

1. Da li lice koje zavrsi fakultet i nema radnog staza mora da obavi pripravnicki staz?

2. Da li takvo lice moze zasnovati radni odnos na neodredjeno vreme?

3. Da li takvo lice moze zasnovati radni odnos na odredjeno vreme?

 

Odnosi se na drzavno preduzece. Nejasno mi je da li je pripravnicki generalno obaveza. Ja smatram da nije, sem ako se ne radi o specificnom radnom mestu koje zahteva pripravnicki. A u vezi nedoredjenog, zakljucio sam da se ne moze zasnovati bez godinu dana radnog staza na odredjeno, ispravite me ako gresim?

 

Kakva je razlika kada je u pitanju privatna firma, pretpostavljam da poslodavac moze da zaposli radnika na neodredjeno vreme i bez radnog staza?


Edited by weatherly, 12 March 2013 - 15:46.


#2 Bradzorf

Bradzorf
  • Banned
  • 352 posts

Posted 20 March 2013 - 22:38

1. Ako bi da radiš kao lekar, sudija, nastavnik, projektant moraš imati položen stručni ispit ili ispit za licencu. Da bi položio ispit za licencu, moraš raditi godinu-dve kao pripravnik.

 

2. Ne može. Tj. može, kada položi stručni ispit.

 

3. Može.

 

Gore navedeno se razlikuje od delatnosti do delatnosti, ali se u suštini svodi na jedno: tek kada položiš navedeni ispit dobijaš potvrdu da si osposobljen "da samostalno obavljaš delatnost u okviru svoje struke". Sada jedno pitanje tebi. Ne znam čime se baviš, ali su [svi] studenti već na završnim godinama studija upoznati prilično dobro sa tim kako bi trebalo da teče njihovo dalje stručno usavršavanje ukoliko žele da se uključe u svet rada. Zašto mi ti deluješ kao vrlo čudan izuzetak?


Edited by bradzorf, 20 March 2013 - 22:38.


#3 Bradzorf

Bradzorf
  • Banned
  • 352 posts

Posted 20 March 2013 - 22:54

Očigledno ne čitam dovoljno pažljivo. To što ti pitaš nema nikakve veze sa vlasničkom strukturom firme(ustanove), već sa delatnošću, odnosno konkretnom pozicijom. Ako si programer postoji velika mogućnost da privatnika neće zanimati ni da li imaš diplomu fakulteta, ako mu naravno odgovaraš. Ako si lekar ili inženjer koji projektuje stambene objekte MORAŠ imati licencu da bi mogao da radiš, bez obzira na strukturu vlasništva firme u kojoj radiš. Kad kažem moraš, mislim sledeće. Ako nemaš, za to postoji pripravnički staž, posle kojeg zna se šta sledi.

 

 

P.S. Možeš da otvoriš automehaničarsku radnju ili možda neku firmu koja će pružati usluge izrade softvera. Osim plaćanja poreza, državu neće mnogo zanimati kakve škole imaš ili koliko se usavršavaš u struci. Ali, ako hoćeš narodu da vadiš zube, moraš da diplomiraš na stomatološkom fakultetu, a zatim radiš neko vreme kao pripravnik, dok ne položiš navedeni ispit. Da li ćeš to obavljati u lokalnom domu zdravlja ili kod nekog privatnika, potpuno je svejedno po ovom pitanju. Ako hoćeš da potpišeš projekat za neku zgradu, a time naravno i da odgovaraš za to da je zgrada izgradjena po svim standardima i da se neće srušiti posle malo jačeg vetra, opet moraš imati licencu. Opet, državu ne zanima vlasnička struktura firme.


Edited by bradzorf, 20 March 2013 - 23:12.