Jump to content


Photo
- - - - -

EKV


  • Please log in to reply
146 replies to this topic

#106 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 29 September 2015 - 09:38

 

 

Pored CJ i PO nisam mogao da svarim Zabranjeno Pusenje i ceo taj novi primitivizam, uvek su mi licili na diletante.

A ja ZB bas gotivim. U ono doba oni su bili neka kontra bendovima "Sarajevsje skole", a i sire. Ili ti se svidjalo ili nije. Sredine nema.

 

Crko marsal  :D


  • 0

#107 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 29 September 2015 - 12:41

A ja ZB bas gotivim. U ono doba oni su bili neka kontra bendovima "Sarajevsje skole", a i sire. Ili ti se svidjalo ili nije. Sredine nema.

 

Crko marsal  :D

EKV i ZB - nespojivo!  :wicked:


  • 0

#108 Georgia

Georgia
  • Members
  • 475 posts

Posted 29 September 2015 - 13:51


  • 2

#109 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 30 September 2015 - 10:39

Jbt, sva ova prica o EKV me je naterala da "iskopam" i preslusam neke njihove zanemarene pesme.

 

Fala ljudi...


  • 0

#110 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 September 2015 - 15:12

...

 

you vel'ko M!

;)

 

...


Edited by Kinik, 30 September 2015 - 15:13.

  • 0

#111 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 02 October 2015 - 13:34

Koji je djavo Kremeru?

 

http://www.vreme.com....php?id=1329637

 

 

Mesto pod ponjavom

VIŠE OD 20 GODINA POSLE FIZIČKOG NESTANKA I MILANA I GRUPE EKV, NJIHOV OPUS SE UVELIKO PRIBLIŽIO BEZBEDNOJ ROKERSKOJ ROBI ZA MALOGRAĐANE NOVIH NARAŠTAJA, KAO UŠUŠKANOM IZGOVORU DA JE ODMETNIŠTVO POKUŠANO, ALI ETO NE IDE... U SRBIJI "KLUB 27" IMA ČLANOVE S NEŠTO VIŠE GODINA, VALJDA SU SE KASNIJE OSAMOSTALJIVALI OD RODITELJA. TRAJALO JE TO ODBIJANJE STVARNOSTI, PREDAJA PRED NEVOLJAMA. U MEĐUVREMENU, EKV JE POSTAO NAJPRECENJENIJI BEND NA OVIM PROSTORIMA, MRAČNI PREDMET MISTIFIKACIJE

 

Sećam se kako me pre tridesetak godina žacnula primedba cenjenog britanskog kolege da grupi Bauhaus – tada na vrhuncu – najviše zamera gimnazijalsko poezijanje. Brzo sam shvatio da to nije daleko od istine. Pa mi bilo (valjda jedino što je uradio) simpatično kad je Toni Montano ismevao Milana Mladenovića zbog stihova tipa u naručju vremena. A kasnije je Milan baš zaglibio u umetničarenje, posebno tekstualno, koje je svakako doprinelo i zagrobnoj popularnosti njegovog benda EKV. Više od 20 godina posle fizičkog nestanka i Milana i grupe, njihov opus se uveliko približio onome od čega su i sami počeli da beže: bezbednoj rokerskoj robi za malograđane novih naraštaja, ušuškanom izgovoru da je odmetništvo pokušano, ali eto ne ide.

1329637_Ekatarina-Velika-Ekatarina-Velik

ZALUDNI KULT: Već je dovoljno dugo opus EKV deo ovdašnje opšte kulture i obaveznog odrastanja gradske omladine. Bio bi osnovni red da se stasavajućim sledbenicima i na tom primeru objasni ponešto o odgovornosti prema samima sebi, prema stvaralačkim darovima (koje neki smatraju božijim), pa možda i prema zajednici. Bez toga, gajiće zaludni kult Ukletih Umetnika, odbijajući da svetu i sebi priznaju koliko su se ponižavajuće srozali multitalentovana i višestruko favorizovana Margita Stefanović – Magi (1959–2002) ili najbriljantniji bubnjar svog naraštaja Ivan (Ivica) Vdović – Vd (1961–1992, navodno prva osoba zvanično registrovana kao HIV-pozitivna u Jugoslaviji, još 1985). Na koncertnom obeležavanju desetogodišnjice ključnog Paket aranžmana (zajednički LP Električnog Orgazma, Idola i Šarla Akrobate, 1981, Jugoton), Vd, i dalje dečačkog lika, šlepao se kao neobavezni perkusionista, već ostavši bez fizičke kondicije. A izobličenu, jedva prepoznatljivu Magi su saradnici i "prijatelji" preko skupe navike iskoristili i raskućili godinama pre smrti. Jadno, i još strašnije, za ljude (od ljudi?) s takvim ličnim pa i porodičnim i društvenim predispozicijama i povlasticama.

1329637_LJUBAV.COVER.jpg

HRONIKA: Pojam Svetski bol (nem. Weltschmerz) u pesmama Katarine II prvi put se javlja gotovo ironično u hitu Radostan dan, takoreći vršnjaku istoimene i ništa manje uzdižuće pesme Vlade Divljana. No, na ubedljivom Katarininom debi-albumu (1984, RTV Ljubljana) s Milanom su već Vd, Magi i basista Bojan Pečar (1960–1998), kao nekad i Vd, iz odličnog, mladog džeziranog sastava BG5. Na albumu su i pesme kao snažni Aut, dramatičnaJesen, i prve s demo-snimaka Ja znam i Treba da se čisti. S gitaristom Dragomirom Mihajlovićem – Gagijem odlazi i naziv grupe, minimalna varijacija je u Ekatarina velika/EKV, i opet LP (1985) naslovljen kao bend, za istu disko-kuću. No, pre toga dolazak izvanrednog Ivana Fecea – Firčija (ex-Luna) za bubnjeve naglasio je izvornu snagu njihovog muziciranja, eksplozivnu čak i u studijskim numerama poput Modro i zeleno i Oči boje meda, pa ne smetaju mnogo izolovani pokušaji tvrdog fanka i pekmez-romantizovanja. Rasprskavajući live-vrhunac EKV traje do kraja te godine tj. Firčijevog odlaska u JNA (real-show, nikad nije bio uživo na TV). Izuzevši Feceovo uskakanje na turneju početkom 1988, do kraja će na toj stolici biti niz ‘ravnih’, uglavnom korektnih svirača od kojih odskače samo Srđan Todorović – Žika (‘87 –’90), bubnjar s pedigreom iz pankerske Canetove Radničke kontrole i pobesnele Kojine Discipline kičme, koji je potom aktivno muziciranje obustavio zbog uspešne glumačke karijere. Nevolja je što je nekako u to doba EKV napustio i nenametljivi Pečar, čije dužnosti su nasledili bezlični basisti.

1329637_DUMDUM.COVER.jpg

Rutinski razvoj u slučaju EKV nastavio se turobnim albumomSamo par godina za nas 1989: linija najmanjeg otpora znači da je ponavljanje postalo manirizam. Negativna utopija je na Balkanu zicer, pa Nisam mislio na to i tada manje zapažena Srce ne mogu da pretegnu nad ispraznom većinom pesama koje – gle slučaja – vode u Gotik. Udarni hit je opet programski, samodovoljni Krug, promet članova se nastavlja do gubitka identiteta benda (jer slava i identitet nikako nisu isto). AlbumDum dum 1991. dodiruje kreativno dno (100% autorstvo Milana Mladenovića) i naivna su tumačenja: vreme je bilo takvo. Dekadencija EKV za trenutak je sporedna početkom 1992. kad Milan s članovima Električnog Orgazma i Partibrejkersa u postavi Rimtutituki nastupa s antiratnom pesmom Slušaj ‘vamo (singl na kom su jedini put zajedno znakovi b92 i PGP RTB), doduše pošto je primirje Srbija/Hrvatska već bilo sklopljeno. Poslednji album (i okasneli trzaj) za života EKV je Neko nas posmatra iz 1993, s trunjem nostalgije (Jadransko morePonos – potonja nije mogla da sačeka građanski protest 1996/97), u škrtoj ali prikladnoj produkciji samog Mladenovića (Just Let Me Play Some Modern R’n’R Music), i s promašajima kao Hej mama, te jedinom obradom na izdanjima EKV – Istina mašina zagrebačke grupe Time iz ranih sedamdesetih. Bledo tumačenje, a ni ofucani lider Time-a kasnije nije se istakao tumačeći MladenovićevuJesen.

1329637_ekv1.jpg

IZNAD GRADA: U Srbiji "Klub 27" ima članove s nešto više godina, valjda su se kasnije osamostaljivali od roditelja. Trajalo je to odbijanje stvarnosti, predaja pred nevoljama. U međuvremenu, EKV postade najprecenjeniji bend na ovim prostorima, mračni predmet mistifikacije. A posthumni opus se množi. Nedavno je u izdanju Mascoma izašao dvostruki CDIznad grada sa snimkom poslednjeg beogradskog koncerta grupe novembra 1993. u Sava centru. Elitni, uštogljeni prostor, ali i mogućnost/plan za kvalitetno snimanje; master je sačuvao njihov poslednji menadžer Dušan Ercegovac. Uz nezaobilaznu patetiku propratnog teksta i činjeničke greščice, tonska beleška dokazuje autentičnost i (nepotrebno) dugim pauzama među numerama; gosti nisu baš ispravno popisani a neki ni najavljeni. No, za one koji ovo izdanje neće pomno upoređivati s prethodnima, najveći hitovi su i najdosadniji momenti, gitarske solaže su kao prosek hard-roka, najjače tačke iste kao i oduvek, a Sarajevo obeleženo bezveznim zurlašenjem (dug trenutku?). U pesmi Voda – daleki gradovi na vodi…

Srećom, uz sve cover-grupe naokolo koje repertoar šaraju materijalima EKV (jednako kao i narodnjacima ili bilo čim trećim), Viva Vox i bar jedan dečiji vrtić izvode Srce. Ispravno odrastanje u Srbiji još je moguće.

 

  • 0

#112 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 02 October 2015 - 13:40

 

Koji je djavo Kremeru?

 

http://www.vreme.com....php?id=1329637

 

 

...

 

 

 

Čemu služi ovaj opljuvak?

 

Bljutavo.


  • 0

#113 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 02 October 2015 - 13:45

Ali na neki nacin je to bilo misljenje naprednije kritike ( Polet, Ritam).


  • 0

#114 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 02 October 2015 - 14:08

Ali na neki nacin je to bilo misljenje naprednije kritike ( Polet, Ritam).

 

 

Ma dobro to, nego svi znamo da ih je ubio dop, i u čemu je fora da opisuje ko je koga držao i opljačkao, sad im je kao pokazao, ima veću patku od njih?

 

Budala, bre....


  • 0

#115 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 02 October 2015 - 16:33

Verujem da dosta bolje i iskrenije gotivi bon jovi

 

fuj


  • 0

#116 letri

letri
  • Banned
  • 1,212 posts

Posted 02 October 2015 - 18:30

Ma dobro to, nego svi znamo da ih je ubio dop, i u čemu je fora da opisuje ko je koga držao i opljačkao, sad im je kao pokazao, ima veću patku od njih?

 

Budala, bre....

 

Pokazuje malicioznost, misli da bez toga nema kritike.

 

Postovao sam njegov prikaz koncerta Boe, u istom je tonu.

 

 

Verujem da dosta bolje i iskrenije gotivi bon jovi

 

fuj

 

Kremer je staro Dzuboksovo pero, to je bar onda podrazumevalo nesklonost takvima kao sto je bon jovi.


  • 0

#117 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 03 October 2015 - 02:53

Ma dobro to, nego svi znamo da ih je ubio dop, i u čemu je fora da opisuje ko je koga držao i opljačkao, sad im je kao pokazao, ima veću patku od njih?

 

Budala, bre....

 

On bi da razbije famu o EKV… covek bi da nam otvori oci...


  • 0

#118 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 October 2015 - 11:31

...

 

 

Ma koga je briga sta piskara smor koji ordinira u toaletoidu 'Vreme'?

:lol+:

 

...


  • 0

#119 Georgia

Georgia
  • Members
  • 475 posts

Posted 04 October 2015 - 00:43

Vrlo los tekst u svakom smislu, pocev od gramatike ...
  • 0

#120 The(wizard of)O.

The(wizard of)O.
  • Members
  • 6,852 posts

Posted 06 October 2015 - 21:19

Meni je Neko nas posmatra iznenadjujuce optimistican album,obzirom na godinu izdavanja. 


  • 0