Jump to content

Photo
- - - - -

EKV

• Please log in to reply
146 replies to this topic

#31 SunZero

SunZero
  • Members
  • 8,304 posts

Posted 10 May 2015 - 21:57

Svim EKV fanaticima preporucujem ovaj bend,ja sam ga dosta slusao dosta nekada davno kad sam bio na tim talasima

http://www.youtube.com/watch?v=n2y_l7DmnS8

• 1

#32 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 10 May 2015 - 22:40

Solidan mainstream bend sa amaterskom produkcijom (naši bendovi su, gotovo bez izuzetka, imali jadnu produkciju). Imali su solidnih stvari, ali sa ove distance mogu da kažem da to nije bilo ništa epohalno i da prilično loše stare. Njihovi savremenici Luna/La strada, Dobri Isak i Mizar imaju stvari koje su i dalje mnogo aktuelnije od bilo čega što je napravio EKV, iako nema sumnje da je EKV imao bolju karijeru. Takođe, sa ove distance mislim da je Block Out u drugoj polovini devedesetih bio bolji bend (i stvaralački i izvođački) nego što je EKV ikada bio.

Progovorio krmak. :yucky:

Mainstream je Bonnie Tyler i slična sranja.

'Aj leba ti, ne kenjaj više.

• 3

#33 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 20 May 2015 - 11:03

Progovorio krmak. :yucky:

Mainstream je Bonnie Tyler i slična sranja.

'Aj leba ti, ne kenjaj više.

Priznaj da si se do EKV-a kidao na Bregu i Čorbu, a onda si spoznao alternativu  :lol+: 

Kao i ovaj tvoj plusićar kad uzme da zagađuje elektronski prostor panonskim govnarom 

• 0

#34 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 20 May 2015 - 11:54

Priznaj da si se do EKV-a kidao na Bregu i Čorbu, a onda si spoznao alternativu  :lol+: 

Više na Mileta Kitića i Šemsu, Bregu i Čorbu sam otkrio tek kad sam pošao u jenearmiju. :P

• 1

#35 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 20 May 2015 - 12:58

Više na Mileta Kitića i Šemsu, Bregu i Čorbu sam otkrio tek kad sam pošao u jenearmiju. :P

Bolid bio, bolid ost'o.

Msm sudeći po ajvartaru  :rolleyes: 

• 0

#36 Prince

Prince
  • Banned
  • 230 posts

Posted 20 May 2015 - 13:50

Solidan mainstream bend sa amaterskom produkcijom (naši bendovi su, gotovo bez izuzetka, imali jadnu produkciju). Imali su solidnih stvari, ali sa ove distance mogu da kažem da to nije bilo ništa epohalno i da prilično loše stare. Njihovi savremenici Luna/La strada, Dobri Isak i Mizar imaju stvari koje su i dalje mnogo aktuelnije od bilo čega što je napravio EKV, iako nema sumnje da je EKV imao bolju karijeru. Takođe, sa ove distance mislim da je Block Out u drugoj polovini devedesetih bio bolji bend (i stvaralački i izvođački) nego što je EKV ikada bio.

Pa recimo Šarlo akrobata je bio i ostao aktuelniji, više nego tri gore pomenuta benda zajedno.

EKV je daleko aktuelniji danas, posebno među mlađom generacijom.U to se čovjek lako može uvjeriti po broju pregleda, pa recimo na jednom youtube-u, broju slušanja na last.fm, potražnji na discogs-u itd.

Black out mi nikad nije legao, ali sa naše scene mogu uz EKV izdvojiti:

Idole

Haustor

Partibrejkers

Azra

• 0

#37 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 20 May 2015 - 13:50

Msm sudeći po ajvartaru  :rolleyes: 

Ne vuci me za jezik   :lol+:

• 1

#38 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 20 May 2015 - 14:06

Pa recimo Šarlo akrobata je bio i ostao aktuelniji, više nego tri gore pomenuta benda zajedno.

EKV je daleko aktuelniji danas, posebno među mlađom generacijom.U to se čovjek lako može uvjeriti po broju pregleda, pa recimo na jednom youtube-u, broju slušanja na last.fm, potražnji na discogs-u itd.

Black out mi nikad nije legao, ali sa naše scene mogu uz EKV izdvojiti:

Idole

Haustor

Partibrejkers

Azra

Pa i Guns'n'Roses imaju više pregleda od npr. Bauhausa ili Can, o formiranju ukusa od strane diskografskih kuća i pričam.

P.S. sa naše scene prvi na listi svakako moraju biti, iz vrlo različitih razloga, KUD Idijoti i Laibach. Takođe, navoditi Brejkerse kao referentan bend pored Majki je sasvim jasan pokazatelj nedovoljne upućenosti u temu.

Edited by Beonegro, 20 May 2015 - 14:09.

• 0

#39 Prince

Prince
  • Banned
  • 230 posts

Posted 20 May 2015 - 14:46

Što ne znači da je GNR loš bend i da je sa druge strane Bauhaus superiorniji ali navodno ljudi nemaju dovoljno sluha za te stvari.

Sobzirom da su ukusi u pitanju, određeni senzibilitet pri slušanju muzike, ko mora biti prvi na listi je dometu samo Vašeg mišljenja i ne obavezuje nikog, ako se razumijemo.To je lično moj top 5 sa naše scene, što ne znači da ostatak nije vrijedan pažnje.

Edited by Prince, 20 May 2015 - 14:48.

• 0

#40 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 20 May 2015 - 15:41

Što ne znači da je GNR loš bend

Ne znači. To što je GNR smeć, a slušaju ga mase, znači da je ukus gomile izmanipulisan.

i da je sa druge strane Bauhaus superiorniji ali navodno ljudi nemaju dovoljno sluha za te stvari.

Ne znači. To što je Bauhaus bio epohalno dobar bend, a ne slušaju ga mase, znači da gomila nema priliku ni da se upozna sa njim. Nešto kao to što je Aleksandar Tišma radio u NS prije tridesetak godina (poslušaj Ogledalo lune).

Sobzirom da su ukusi u pitanju, određeni senzibilitet pri slušanju muzike, ko mora biti prvi na listi je dometu samo Vašeg mišljenja i ne obavezuje nikog, ako se razumijemo.To je lično moj top 5 sa naše scene, što ne znači da ostatak nije vrijedan pažnje.

Nisu u pitanju ukusi, govorim o inovaciji (izumitelji industrial-a) i globalnom uticaju Laibach-a, odnosno o regionalnom uticaju KUD Idijota (nisu bili prvi punk band u bivšoj Jugoslaviji, ali su bili ti koji su na ovim prostorima širi auditorijum upoznali sa punk muzikom, pritom nikada ne skliznuvši u maloumnu komercijalu kao što se to desilo izvorno odličnom Hladnom Pivu posle 2 (eventualno 3) albuma).

• 0

#41 Prince

Prince
  • Banned
  • 230 posts

Posted 20 May 2015 - 16:38

Većina je uglavnom u krivu, a manjina rijetko u pravu. - Henrik Ibsen

Planetarna popularnost nekog benda ili autora u sferi pop i rock zvuka uglavnom svjedoči o talentu, kvalitetu i velikom radu, iza kojeg stoji čitava ekipa sa producentima.To što su i ono vrijeme a i danas, Bitlse slušale mase, da li to znači da su smeće?To je što Majkla Jacksona planetarno u ono vrijeme i danas slušaju mase, da li to znači da je izmanipulisano smeće?Depeche Mode?Madonna?Itd. Čini se da upravo ti ovdje imaš neki izmanipulisani način kojim procjenjuješ šta je smeće i šta su ukusi gomile.Vjerovatno ti nije jasno na koji način funkcioniše scena.Zašto bi neko mladu i talentovanu Taylor Swift nazvao smeće, samo zato što je slušaju mase?

O kakvim inovacijama i reginonalim uticajima?Pa nije valjda ex-yu izmislio punk muziku.Ono što prethodi svemu tome jesu naravno zapadni uticaji, odn. ono što je dolazilo iz Londona, Berlina i Njujorka.Naše scene u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani su se ugledalo upravo na to.Svaki bend je crpio i svojim radom primjenjivao taj uticaj...i zato izdvajati neka ključna imena kao uticaje u ex-yu je neozbiljno.

Edited by Prince, 20 May 2015 - 18:40.

• 0

#42 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 20 May 2015 - 18:20

Solidan mainstream bend sa amaterskom produkcijom (naši bendovi su, gotovo bez izuzetka, imali jadnu produkciju). Imali su solidnih stvari, ali sa ove distance mogu da kažem da to nije bilo ništa epohalno i da prilično loše stare....

Ne blamiraj se...

Verovatno si proveo 80' sa cuclom u kljunu &/or daleko od BGD-a. Nit' je to bilo mainstream, nit' je to bilo amaterski. Sa ove distance to izgleda nestvarno dobro. A to sto je ta "mladez" gutala njihove ploce, punila SKC/Akademuju, skidala LIVE i preslusavala trake - ne govori o manjku kvaliteta (tzv. alternative) tog benda, koji je postao brand tek koju deceniju docnije, vec naprotiv, upravo o epohalnosti tog talasa koji je zahvatio tu urbanu sredinu koja u to vreme NIJE kaskala za Svetom. To bi valjda trebalo i gluhom biti jasno...

Za svaki slucaj:

http://www.youtube.com/watch?v=XqkP4YORpZk

• 6

#43 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 21 May 2015 - 07:46

Većina je uglavnom u krivu, a manjina rijetko u pravu. - Henrik Ibsen

Planetarna popularnost nekog benda ili autora u sferi pop i rock zvuka uglavnom svjedoči o talentu, kvalitetu i velikom radu, iza kojeg stoji čitava ekipa sa producentima.To što su i ono vrijeme a i danas, Bitlse slušale mase, da li to znači da su smeće?To je što Majkla Jacksona planetarno u ono vrijeme i danas slušaju mase, da li to znači da je izmanipulisano smeće?Depeche Mode?Madonna?Itd. Čini se da upravo ti ovdje imaš neki izmanipulisani način kojim procjenjuješ šta je smeće i šta su ukusi gomile.Vjerovatno ti nije jasno na koji način funkcioniše scena.Zašto bi neko mladu i talentovanu Taylor Swift nazvao smeće, samo zato što je slušaju mase?

Potpuni promašaj teme, zaista me ne zanima šta su radili pra-oci svih boy bandova The Beatles, MJ ili Madona, govorim o progresivnoj rok muzici, ne o muzičkoj industriji.

Ne blamiraj se...

Verovatno si proveo 80' sa cuclom u kljunu &/or daleko od BGD-a. Nit' je to bilo mainstream, nit' je to bilo amaterski. Sa ove distance to izgleda nestvarno dobro. A to sto je ta "mladez" gutala njihove ploce, punila SKC/Akademuju, skidala LIVE i preslusavala trake - ne govori o manjku kvaliteta (tzv. alternative) tog benda, koji je postao brand tek koju deceniju docnije, vec naprotiv, upravo o epohalnosti tog talasa koji je zahvatio tu urbanu sredinu koja u to vreme NIJE kaskala za Svetom. To bi valjda trebalo i gluhom biti jasno...

Za svaki slucaj:

Ne, zamisli, kraj osamdesetih/početak devedesetih proveo sam slušajući Šarla/EKV, pa Haustor, Oktobar, Brejkerse. Razlika je što sam nakon toga nastavio da istražujem, pa sam čuo i nešto ovakvo:

http://www.youtube.com/watch?v=d2TGvtabDZY

http://www.youtube.com/watch?v=bm1umK1VImk

Uzgred, to što se ne slažem sa postavljanjem EKV-a na pijedestal ne znači da smatram da nisu imali nikakav doprinos. Samo ne mislim da to što su uradili zaslužuje da ih ljudi izdvajaju iznad svih ostalih bendova sa ovih prostora.

• 0

#44 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 21 May 2015 - 10:51

Ne blamiraj se...

Verovatno si proveo 80' sa cuclom u kljunu &/or daleko od BGD-a. ...

Ne, zamisli, kraj osamdesetih/početak devedesetih proveo sam slušajući Šarla/EKV, pa Haustor, Oktobar, Brejkerse. ...

Dakle u sridu. Poceo si da ih slusas kada su postali brand. Govorimo godini 1980-toj i o BGD-u...

Nista strasno, samo da stvari stvimo u perspektivu i da ujedno dobijes odgovor zasto ih ti ljudi tako dozivljavaju ;)

• 1

#45 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 21 May 2015 - 12:06

Dakle u sridu. Poceo si da ih slusas kada su postali brand. Govorimo godini 1980-toj i o BGD-u...

Nista strasno, samo da stvari stvimo u perspektivu i da ujedno dobijes odgovor zasto ih ti ljudi tako dozivljavaju ;)

Ljudi koji su ih početkom osamdesetih slušali uživo u Beogradu su danas manjina njihovih fanova, velika većina prati samo hype koji se naknadno stvorio oko njih. 

• 0