Jump to content


Photo
- - - - -

Прогон писца Акрама Ајљисљија у Азерб


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Tchaikovsky

Tchaikovsky
  • Members
  • 5 posts

Posted 10 February 2013 - 16:26

      недеља, 10 фебруар 2013 18:15
emailButton.png printButton.png pdf_button.png
 

aljislji1.jpgПредседник Азербејџана Илхам Алијев својим декретом лишио је  ових дана звања „народни писац Републике“  Акрама Ајљисљија  који је последњих недеља подвргнут оштрим нападима  у својој земљи због романа „Камени снови“ објављеног у  московском часопису  „Пријатељство народа“ ( Дружба народов ) у броју  од  децембра  2012. на руском језику у преводу самог аутора.

 

ПРЕДСЕДНИК АЛИЈЕВ ОДУЗЕО АЈЉИСЉИЈУ ЗВАЊЕ „НАРОДНОГ ПИСЦА РЕПУБЛИКЕ“ И НАЦИОНАЛНУ ПЕНЗИЈУ

 

У свом  указу председник Азербејџана  је  одузео Ајљисљију  и  националну пензију коју му је раније доделио .У образложењу указа се наводи да  је писац „злоупотребљавајући високо поверење народа   у свом последњем делу изнео чињенице  везане с историјом Азербејџана  које вређају милионе Азербејџанаца  избеглица  који су били принуђени да побегну са  својих огњишта.“

Успомена на земљаке моје који иза себе оставише неоплакани бол

У роману „Камени снови“,за који је писац написао посвету :“Повсећује се успомени на земљаке моје, који иза себе оставише неоплакани бол „ се осуђују репресалије над јерменским становништвом 80-их година прошлог века.

Истина је потребна свима

У редакцијском чланку  децембарског броја  за 2012. часописа  „ Дружбе народов“  у којему је роман објављен, истиче се да „роман-реквијем Акрама Ајљисљија  није просто уметнички текст, то је изузетно  смео поступак писца –истинског патриоте, ради части и достојанства свог народа који се на плаши да говори  горку истину. Казана  сународницима у чију љубав према отаџбини нико не сумња, истина је посебно нужна и корисна. Корисна свима-Русима, Јерменима, Грузинима, Србима, Албанцима, Арапима, Израелцима- свима који очајнички траже заједнички језик.“

Из рецензије Лава Анинског

Лав Анински  је у својој рецензији за роман „Камени снови“ написао:

„С обе старне треба да уследи покајање, и  с  обе стране  људи морају да у себи превазиђу мржњу.То је главна  тема романа, то је његов крвоток.

Има ли краја овој беди? Је ли могуће живети не мешајући се, не додирујући се, не контактирајући на том рајском парчету Земљине кугле, међу горама  и планинама насељеним шакалима и змијама ? Није могуће. Дифузија је неизбежна. Због љубави  осим које ни за што друго не желе да знају млади људи с обе стране. Због  помешаног крвотока  који се рађа од те љубави. Због заједничког осећања  да народи један без другог не могу и нигде неће доспети, нигде се један од другог не  могу скрити, никуд не могу побећи.

„Шта да ради писац који не уме да ћути, који не снижава глас?“ пита се Лав  Анински у својој рецензији романа „Камени снови“  и закључује: „Ради оно што и Акрам Ајљисљи, који се супротставио мржњи.“

Протестни митинзи испред пишчеве куће

Објављивање романа изазвало је широке протесте  у  главном граду. Испред пишчеве куће у Бакуу организован је протестни митинг  током којег су млади активисти владајуће партије  „Јени Азербејџана“ захтевали да Ајљисљи напусти  земљу , а жестоко су га критиковали и посланици  парламента , Мили Меџлиса .

Писац одбија све нападе

Писац  је  све нападе  упућене на његову адресу у  више наврата  одбијао  тврдећи  да у роману нема ничега што би могло да буде увредљиво за Азербејџанце. „То  је својеобразни  роман –реквијем , омаж Јерменима   с моје стране . Само сам хтео да кажем како би до њих допрло да све још није изгубљено. Како би они разумели да ми још  увек сматрамо Нагорни-Карабах делом своје  земље, а карабанске Јеремене нашим грађанима. Потребно је да до њих допре и да смо  ми спремни  да признамо много тога за што нас оптужују “, изјавио је Акрам Ајљисљи.

Одликован највишим националним ордењима

Он је иначе поред  зваља „народног писца Републике“ које му је председник Азербејџана Алијев ових дана одузео, носилац и највишег ордена  земље „Истиоглал“(Независност ) који му је додељен 2002. , као и ордена „Шохрат“, за огромне заслуге за азербејџанску књижевност.

Својевремено  га је трилогија „Људи и дрва“  која је била објављена  на свим језицима бившег Совјетског Савеза и Источне Европе   учинила славним писцем. Дела су му  превођена и на енглески, руски, немачки и француски језик. Аутор је неколико драма које су игране  на сценама у свим позориштима  Азербејџана, писао је сценарије  за неколико филмова,а такође је познат и као преводилац-преводио је Тургењева, Короњенка, Чехова, Паустовског,Бела, Шукшина,Ахматову, али и Маркеса и Руждија. Велико интерсовање читалаца побуђују његови мемоари „Од Ајлиса до Ајлиса“.

Објављивање његовог најновијег дела , романа „Камени снови“ поклапају се са 75. годишњициом пишчевог рођења.

Основне сижејне линије романа

Основне сижејне линије  романа повезују радњу која се дешава у Бакуу крајем 1998.и почетком 1989. У улицама азербејџанског  главног  града којима су људи пролазили,  интелектуалци  понављали   узвишене фразе тог времена . Писца су  спасиле успомене на родно село Ајлис у коме је провео део свога живота живећи заједно са суседима Јерменима  и Азербејџанцима .Аутор је  описујући своје село у роману повукао паралелу између погрома у Бакуу и репресалија над Јерменима које су Турци извршили у Ајлису 1919.

Гнев националиста

Острашћени националисти су нашли повод за узнемирење и негодовање  у трећем делу романа у којему  се описују „ерази“, избеглице из Јерменије  који су напустили свој крај после  ескалације сукоба у Нагорном- Карабаху .Они су скоро до смрти претукли  једног од главних јунака,глумца Садаја Садигла који је бранио јерменског старца ,па су због тога од стране једног другог лика у роману  удостојени поређењем са дивњим зверима  и названи „кучкини синови“.

Реаговање одмах након   месец дана  од изласка романа

Током  једног месеца након изласка романа „Камени снови“  ни аутор  ни његово дело нису изазивли неке посебне реакције ни критике ни читалаца. У јануару су  на друштвеној мрежи почеле да излазе рецензије на роман које су биле, истина  оштре, али ипак, ако би се могло тако рећи, са извесном мером, па тако цела расправа није прелазила уобичајени ниво којим би  се расправљало о било којем другом књижевном делу, јер су њени актери добро знали да је реч о уметничком делу, фикцији, а не о историјским чињеницама и  стварним личностима.

Неочекивани преокрет крајем јануара

Међутим, крајем јануара  расправе око романа „Камени снови „ добијају неочекивани обрт: азербејџански медији  су   преплављени  десетинама  гневних коментара  о садржају романа.Са страница листова и у  радио и  тв емисија ређале су се жестоке оптужбе да је писац у овом роману  ништа мање него увредио  азербејџански народ тенденциозним  фалсификовањем азербејџанско-јерменског сукоба.

Догађаји се потом развијају попут лавине

Након тога се догађаји развијају попут лавине.Већ 31.јануара  неколико десетина младих људи се окупља испред пишчевог дома  узвикујући : „Акраме, одлази из земље! “ и спаљујући пишчеве фотографије.Према подацима „Азадлига“  на митингу су учествовали чланови  подмлатка владајуће партије „Јени   Азербејџан“ .Сутрадан, 1. фебруара демонстранти приређују перформанс  у једној од централних  градских авенија–симболично сахрањивање романа „Камени снови“ . Иако је још увек на снази забрана свих окупљања не само у главном граду, него и у целој земљи, полиција се није мешала правећи се да ништа не види, ништа не чује, „јер није одавде“.

Посланици у парламенту „жестоко узвратали писцу

Следећи чин невиђене кампање против романа „Камени снови“  и његовог  аутора  одиграо се у дворани републичког парламента, Мили Меџлисе, у којој су се   уместо било какве расправе   током једног сата  посланици надметали ко ће жешће да осуди ово књижевно дело и његовог писца.

Посланик владајуће партије Муса Гулијев започео рафалну паљбу на мету рекавши да  роман Акрама Ајљисљија не само што оправдава јеременски сепаратизам и окупацију Нагорно-Карабаха, него целом свету представља азербејџански народ као суров и дивљачки. „Тај човек не заслужује звање народног писца Републике“   закључио је народни посланик  Муса Гулијев.

Извршни секретар  владајуће партије Али Ахмедев са своје стране је захтевао да се Ајљисљију одузме и највиши ореден Републике „Шохарт“  који му је додељен за огроман допринос књижевности.

Две иницијативе  посланика Ахмеда Велијева

Народни изабраник Ахмед Валијев је наступио  с две иницијативе у погледу предузимања репресалија  према неподобном списатељу. Напоменувши да је „списатељ о коме је  реч“ рођен у селу у коме су живели  и Јермени и Азербејџанци, па би му  неопходно  било  проверити психичко  стање и генетски код  .То би било под један, а под два :списатеља треба неодложно лишити грађанских права , а списаније му , то јест. тзв роман илити књижевно дело, софорт забранити на целом подручју Демократске Републике Азербејџан.!

За  председника Партије демократских реформи Аслема Мочландзеа, како преноси сајт „Аnn.az“, роман „Каменеи снови“  није ништа друго него отворен позив  на рушење државног поретка у земљи.

Харанга  достиже свој апогеј

Апогеј  харанге која се води против  најчувенијег и најпризнатијег азербејџанског писца, Акрама Ајљисљија и његовог најновијег дела, романа „Камени снови „ достигла је  апогеј 5. фебруара у изјави коју је дао  Али Гасанов, шеф кабинета предсеника  Алијева  која се састоји у захтеву да се према писцу изрази јавни презир нације .“Човек који нема осећање националне припадности нема право да говори о општечовечанским осећањима“, изричит је Гасанов.

Ни Савез писаца Републике није изостао из хајке

Свој допринос осуди прогоњеног Ајљисљија дао је и Савез писаца Азербејџана  изјавом да  је он својим делом „испољио бескрајну злобу према својој домовини и народу.“Аутори изјаве  тврде да је уметничка потка романа веома танушна и садржи само политичке карактеристике . Ауторе изјаве званичне књижевничке гилде  иза пројерменског стновишта главног јунака се  скрива сам аутор,и то  није тешко препознти .Писци  окупљени у свом сталешком удружењу   нису могли сакрити завист што је њихов колега носилац звања „народни уметник Републике „ па су једва дочекали да колективну фрустрацију искале на  најгрубњи  начин, не избегавајући ни клевете и инсинуације ако би оне могле да помогну у разобличавању овог „изрода.“ А могли су. Драгим и поштованим  колегама  прогоњеног Акрама Ајљисљија није дуго требало да насликају „портрет уметника у младости „, па су брже-боље „дошли у посед „ компромитујућег материјала:“ Још у совјетско време Ајљисљи је писао дојаве и слао их у Москву , али и у часопис „Дружба народов „ у којима је сумњичио поштене азербејџанске писце  да су као наводно сви  редом националисти, осим, наравно њега, који је  једини интернационалиста“.

Ајљисљи није желео да коментарише ову изјаву својих драгих и уважених колега, смо је подсетио  да је звање „народног писца „ у овој земљи престало да се додељује пре  20 година.

Ајљисљи: Права на слободу  стваралаштва загарантовано уставом

У интевјуима локалним медијима аутор романа „Камени снови“  подсећа да је право на слободу стваралаштва загарантовано уставом ове земље и да једном културном народу не приличи да тражи криминал у неком уметничком делу. Затим је писац признао да ће морати напустити земљу уколико притисак на њега не престане.

Из  свега овог се може извести закључак: уколико је писац намеравао  да направи корак у правцу за решење  азербејџанско-јерменског конфликта , савим је извесно да у томе није успео. Сада званични Баку користи његов роман да би подстакао националистичке страсти у друштву.

alj2.jpg

Брани га само неколико друштвених активиста

На пишчевој страни се нашло свега неколико  друштвених активиста  .Они позивају власт да заштити народног писца јер  су забринути за његов живот.

У Јерменији одају признање писцу за стваралачку храброст и грађански подвиг

Сајт „Новости Армении „ је обавестио своје кориснике да је у часопису „Дружба народов“ објављен  „роман-реквијем , покајње азербејџанског писца ,у којему он јуначки  исповеда истину тако неопходну анатолијским и закавкаским Турцима „.

Јерменски блогер затим подсећа да је још пре 4 године, у фебруару 2009. корисницима Open Armenia „веома топло представљен азербејџански писац, који је у то време био  посланик Мили Меджлиса ( Народне  скупштине Азербејџана ), који је том приликом назван мислећим и мудрим човеком који  на савршено адекватан  начин разуме нашу стварност“ .

Роман није само реквијем, него и покајање

Роман  посвећен  Јерменима који  су живели у Азербејџанској  Савезној Социјалистичкој Републици( ССР), а који су после погрома оставили иза себе неоплакани бол, није само роман-реквијем, него и роман покајање, истиче се у приказу романа „Камени снови“ објављеном на порталу „Новости  Армении.“За аутора приказа ново дело Акрама Ајљисљија  је „неоспорни грађански подвиг човека који је веома добро упознат са владајућим наравима у Азербејџану.

Роман „Камени снови“ у потпуности разбличује лажљиву пропаганду Азербејџана   храбро износећи истину. У њему се изводи паралела између уништења јерменског насеља Агукиса 1919. и погрома  Јермена у Сумгаитиу и Бакуу. Устима свог књижевног јунака он одговара жени која не жели да верује да су закавкаски Турци способни за масовна убиства мирног јерменског становништва: Како ти можеш тако нешто говорити? Јеси ли ти уопште био у Ајлиси?

Ајљисљи је казао истину

Аутор приказа на сајту „Новости Армении“ тврди да је Акрам Ајљисљи својим романом урадио оно   што  већ скоро 100 година  Турска није спремна да призна, а Азебејџан 2О година . „Он је  казао истину.Истину сурову, истину крваву, истину која је непоходна анатолијским и закавкским Турцима“, истиче се на порталу „Новости Армении“ поводом романа „Камени снови“  прослављеног азербејџанског писца Акрама Ајљисљија који је ових дана изазвао велику буру у Бакуу.

Бранко Ракочевић

 

Izvor: Rusija.rs#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 March 2013 - 18:38

Nista cudno - postkomunisticke tiranije funkcionisu dosledno, posebno kad se prenose sa oca na sina...