Jump to content

Photo
- - - - -

NAUKA U SRBIJI

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
412 replies to this topic

#16 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 07 February 2013 - 15:56

Nauka bi pre svega trebala da bude od koristi drustvu...ja jos ne videh neke koristi od nase nauke a Vi?

Kakve veze ima da li si TI video nekakvu korist od nauke? Zaista mislis da je tvoje vidjenje koristi od nauke relevantno? Imas li uopste ikakvu predstavu kako se trose sredstva ulozena u nauku, ko ih koristi i kakve su dobiti materijalne i one druge?

Hint: O tome se ne informise u Kuriru, Pravdi i Informeru.

#17 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 February 2013 - 16:11

Nauka bi pre svega trebala da bude od koristi drustvu...ja jos ne videh neke koristi od nase nauke a Vi?

A cime napajas ovaj racunar po kome besomucno lupas? Da nije mozda strujom koju je u Srbiji prvi poceo da uvodi prof. Djordje Stanojevic, inace astrofizicar. Studirao u Parizu Sunceve pege, kasnije bio direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, podigao prvu elektricnu mrezu u Srbiji. Ma ne, to nije nikakva korist...

Inace, ono sto malo ljudi zna jeste da su recimo maline, koje ma kako kontroverzne, jedan od retkih izvoznih proizvoda Srbije, vecinom zapravo hibridne sorte, tj. proizvodi genetskog inzenjerstva koje su se prosirile i ucvrstile u ekosistemima i van zasada/plantaza.

#18 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 08 February 2013 - 09:55

A to kaze veliki strucnjak Sapunar koji se razume u nauku, koliko Marica u ....

na zalost sardjivao sma sa srpskim naucnicima i njihov nivo mi je poznat

#19 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 08 February 2013 - 12:53

na zalost sardjivao sma sa srpskim naucnicima i njihov nivo mi je poznat

Je li to isto kao sto si saradjivao sa sapunom, pre nego sto ste se razisli?

#20 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 08 February 2013 - 13:53

Je li to isto kao sto si saradjivao sa sapunom, pre nego sto ste se razisli?

davao sam tehnicku podrsku tim banditima

#21 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 08 February 2013 - 19:02

davao sam tehnicku podrsku tim banditima

Zivo me zanima kakvu si "tehnicku podrsku"  ti davao "tim banditima".

#22 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 09 February 2013 - 01:57

Pa tehnicku podrsku u kupanju, jasno! :lol+:

#23 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 09 February 2013 - 10:49

Dizao je sapun kada ga neko ispusti u tus kabini? To onda objasnjava i mrznju i prema sapunu i prema naucnicima ;)

Edited by tomas.hokenberi, 09 February 2013 - 10:50.

#24 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 09 February 2013 - 12:02

odrzavanje racunarske mreze, dok sam se time bavio. ulazio sam u njihove kabinete. cak sam ucestvovao i u "pisanju radova" praveci programe za analizu, FFT, matlab itd.

upoznao sam ih dobro, taj olos koji je krao institutski inventar,

#25 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 09 February 2013 - 15:52

odrzavanje racunarske mreze, dok sam se time bavio. ulazio sam u njihove kabinete. cak sam ucestvovao i u "pisanju radova" praveci programe za analizu, FFT, matlab itd.

upoznao sam ih dobro, taj olos koji je krao institutski inventar,

Bio je kod mene u Institutu jedan koji je radio kao tehničar, zvali su ga "ludi Jova", koji je radio sve osim svog posla i stalno pričao kako bi on sve to umeo bolje od istraživača.

#26 FUALL

FUALL
  • Members
  • 1 posts

Posted 09 February 2013 - 17:48

Zaista ne znam koji procenat naucne zajednice u Srbiji zaista percipira da je deo sveta i funkcionise po njegovim standardima a koji deo samo izbacuje skart i skuplja novac od ministarstva, ali svestan sam postojanja oba sveta

Prvo i osnovno sto treba uraditi u Srbiji je uvesti totalni reizbor na svim univerzitetima sa relevantnim strucnjacima iz inostranstva u komisiji i ukinuti nakaradnu praksu da se u izboru novih profesora fakulteta (95+)% pitaju clanovih istog...

#27 filos

filos
  • Banned
  • 105 posts

Posted 10 February 2013 - 12:35

Kakve veze ima da li si TI video nekakvu korist od nauke? Zaista mislis da je tvoje vidjenje koristi od nauke relevantno? Imas li uopste ikakvu predstavu kako se trose sredstva ulozena u nauku, ko ih koristi i kakve su dobiti materijalne i one druge?

Hint: O tome se ne informise u Kuriru, Pravdi i Informeru.

Na prvom postu sam objavio odgovor ministarstva nauke na moje pitanje gde je ulozeno 200 m. evra kredita za nauku........ a ako si ti video neke rezultate nauke, podeli ih sa nama...napadaj  cinjenicama a ne praznim recima

#28 filos

filos
  • Banned
  • 105 posts

Posted 10 February 2013 - 12:59

Izvinjavam se, ali kakve tacno veze imaju citostatici i inkubatori sa naukom???

Informacije radi: ministarstvo zdravstva postoji kao resor i vrlo je mocno. Ministarstvo nauke je ukinuto jednom idiotskom i licemernom odlukom bivseg diktatora Borisa Tadica i njegove kamarile. Budzet za nauku je jedno 70 puta manji od budzeta zdravstva. I sta - treba jos da prelivamo od te sice od nauke za zdravstvo??? Pa to je krajnja besmislica...

Edit: ono o "naucnoj zvezdi u usponu" je CISTA LAZ I PROPAGANDNA BESMISLICA.

kakve veze ima to sa citostaticima???   ima, bas u to vreme kada je bivsi ministar za nauku, Djelic, na konferenciji za stampu tako veselo i sa takvim ushicenjem pricao o napretku nase zemlje na svim poljima a posebno u nauci, pa je tako i dobio kredit od 200 miliona evra .....a moja zena ( i svi u Srbiji oboleli od raka) je cekala citostatike..cekala jer ih nije bilo kada je trebala da primi svoju terapiju koja ne sme da kasni (prima se u periodu od 14 dana)...mogli su da se nabave samo na crno i to na VMA!! Nakon mog dopisa ministarstvu zdravlja, odobren je interventan uvoz citostatika. Pitao sam se tada gde je koordiniranost  tadasnje vlade, prioriteti...da se prvo imaju lekovi za najgoru bolest danasnjice u Srbiji....gde su instituti, fabrike lekova, nekada tako mocne firme...da smo mi morali tada da uvozimo "obicne" citostatike...pisem obicne jer oni nisu skupi i nije neka filozofija napraviti ih...Da ne spominjem ponovo i ponovo da tada ( isto vreme kada se uzimao kredit za nauku) nema inkubatora za bebe, kako su samo opremljene bolnice, gde su vrtici, skole....? Zar se ne polazi od osnovnog za ljudski napredak...radi, zaradi, opremi sve gore navedeno i onda kreni sa ulaganjem u nauku. Nauka jeste buducnost svakog drustva ali molim Vas - prvo osnovno.

#29 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 10 February 2013 - 13:50

Na prvom postu sam objavio odgovor ministarstva nauke na moje pitanje gde je ulozeno 200 m. evra kredita za nauku........ a ako si ti video neke rezultate nauke, podeli ih sa nama...napadaj  cinjenicama a ne praznim recima

Jedini koji napada praznim recima si ti. Tvoje neznanje i nerazumevanje znacaja nauke nije argument. 
U svojoj gluposti ne shvatas da krediti dobijeni za nauku i istrazivanje nisu prenosivi za druge namene.  To su namenski krediti koji mogu biti utroseni ili za ono zasta su namenjeni ili ostati nerealizovani.

Sto se tice nauke i koristi bojim se da ti nikada neces shvatiti da je ulaganje u nauku, obrazovanje, kulturu,... ulaganje u buducnost. Sto se tice koristi mogu da navedem samo mali primer instituta u kome radim u kome su u sklopu projekata tehnoloskog razvoja razvijena razlicita softverska i hardverska resenja koja su primenjena npr. u nasoj elektroprivredi i ustedela milione (mnogo vise nego sto je ulozeno od strane ministarstva). A to sve uopste nije toliko bitno posto se ulaganje u nauku ne meri samo u "novcanim jedinicama".

Edited by tomas.hokenberi, 10 February 2013 - 13:50.

#30 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 10 February 2013 - 14:02

kakve veze ima to sa citostaticima???   ima, bas u to vreme kada je bivsi ministar za nauku, Djelic, na konferenciji za stampu tako veselo i sa takvim ushicenjem pricao o napretku nase zemlje na svim poljima a posebno u nauci, pa je tako i dobio kredit od 200 miliona evra .....a moja zena ( i svi u Srbiji oboleli od raka) je cekala citostatike..cekala jer ih nije bilo kada je trebala da primi svoju terapiju koja ne sme da kasni (prima se u periodu od 14 dana)...mogli su da se nabave samo na crno i to na VMA!! Nakon mog dopisa ministarstvu zdravlja, odobren je interventan uvoz citostatika. Pitao sam se tada gde je koordiniranost  tadasnje vlade, prioriteti...da se prvo imaju lekovi za najgoru bolest danasnjice u Srbiji....gde su instituti, fabrike lekova, nekada tako mocne firme...da smo mi morali tada da uvozimo "obicne" citostatike...pisem obicne jer oni nisu skupi i nije neka filozofija napraviti ih...Da ne spominjem ponovo i ponovo da tada ( isto vreme kada se uzimao kredit za nauku) nema inkubatora za bebe, kako su samo opremljene bolnice, gde su vrtici, skole....? Zar se ne polazi od osnovnog za ljudski napredak...radi, zaradi, opremi sve gore navedeno i onda kreni sa ulaganjem u nauku. Nauka jeste buducnost svakog drustva ali molim Vas - prvo osnovno.

Ja razumem tvoj licni problem, ali ti ocigledno ne shvatas da (ne)ulaganja u nauku nikako nisu uticala na to da li ce imati ili nece citostatika. Zar si ti zaista toliko beskrajno naivan da verujes da bi tih citostatika bilo da nisu ulozene pare (i to izuzetno male)  za nauku? Ne pada ti napamet da je "citostatike" pojela korupcija?

Kazes "prvo osnovno". A zasto mislis da su i citostatici osnovno? Evo ima puno gladnih ljudi u Srbiji,  hajde da im prvo obezbedimo hranu, pa onda "ako ostane" da kupimo te citostatike.

Dugorocno ako se ne ulaze u nauku i obrazovanje, upravo ce biti sve manje i manje novca i za zdravstvo. Zasto? Pa zato sto cemo biti, kulturno, obraznovno, naucno i tehnoloski sve zaostalije i zaostalije drustvo, a samim tim sve siromasnije i siromasnije. Necemo imati nauku, ali necemo dobiti citostatike, naprotiv jos manje ce biti dostupni. Nece biti ni drugih bazicnih lekova. Nauka jeste osnovno. Jednako vazno kao i kupovina lekova (kojih bi inace bilo dovoljno da nemamo izuzetno korumpiran i visoko birokratizovan zdravstveni sistem). Ako se ne ulaze u nauku, nece biti napretka, pa nece biti "radi i zaradi". Drustva koja razmisljaju kao ti se odlikuju time da im gradjani uglavnom gladuju, a o citostaticima mogu samo da sanjaju. Ne ulazu razvijene zemlje u nauku zato "sto su radili i zaradili pa sad mogu", vec su zahvaljujuci ulaganjima u nauku imali mogucnosti da "rade i zarade".

Oci ti bode 200 miliona kredita za nauku, koji ce se realizuju vise  godina, a ne bode ti oci ideja da se milioni uloze u "oporavak SD Crvena Zvezda", proslave Milanskog edikta, dizanje megalomanskih krstaca po gradovima u Srbiji, milioni koji oticu na dnvevnoj bazi lezilebovicima i kriminalcima u "institucijama na severu Kosova", ukljucujuci dobro placene funkcije raznih ustanova koje su nominalno u Pristini, a u stvarnosti u centralnoj Srbiji. Nije novac za citostatike otisao za nauku, vec je otisao na Kosovo, na finasiranje crkava na svakom cosku, u privatne dzepove politicara i kriminalaca. Ali eto tebe je bas nauka dojmila. Sve ovo drugo ti je OK.

Edited by tomas.hokenberi, 10 February 2013 - 14:05.