Jump to content

Photo

Turbo folk

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
221 replies to this topic

#1 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 23 January 2013 - 10:20

Turbo folk mi je kao muzika potpuno nejasan. U poslednje vreme se osecam krivim sto ga ne slusam, jer to je jedina muzika u regionu koja nije deo pop kulture, koja nije sa zapada.

Zanima me da mi neki strucnjak objasni zasto mi turbo folk zvudi lose. D ali je to zato sto nisam navikao na isti.

Bilo bi lepo da neki ljubitelj turbo folka kaze nesto o tome da li ipak postoji kvalitetni turbo folk.

#2 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 23 January 2013 - 12:14

:rotflmao:

#3 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2013 - 12:17

Turbo folk mi je kao muzika potpuno nejasan. U poslednje vreme se osecam krivim sto ga ne slusam, jer to je jedina muzika u regionu koja nije deo pop kulture, koja nije sa zapada.

Kako nije sa Zapada kada koriste matrice pesama izvođača sa Zapada?

#4 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 23 January 2013 - 12:37

ja tu vidim pre svega melos Srednje Azije.

Ali da li je to postao nas regionalni zvuk?

Jer to se slusa u Srbijim Bosni, Makedoniji, CG, delimicno i Hrvatskoj.

Medjutim, meni je i hrvatska obrada italijanske muzike, neka vrsta kvazi dalamtiske muzike isto nekakav turbo folk.

Imamo li mi regionalnu muziku, ili je turbo folk nasa regionalna muzika?

Meni licno ti tonaliteti smetaju, ali smeta mi i tehno.

Muzicki sam neobrazovan. Zanima me zasto oseam neku falinku u tom zvuku.

#5 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2013 - 12:43

Znaš li uopšte razliku između klasičnog narodnjaka i turbo folka?

#6 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Banned
  • 5,781 posts

Posted 23 January 2013 - 12:46

Znaci ne veruem !  :kece:

#7 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 January 2013 - 15:52

Dakle, sapunjavi, imas odlican serijal u produkciji B92 (dakle, dok je jos necem bio, pre ovih Grka, manekenki za sladoled i ostala lizanja, itd.) "Sav taj folk", imas ga i online, pa prouci malo gradivo, pa se onda javi... steta je da bas svaki topik pokreces bez dovoljno informacija.

#8 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 24 January 2013 - 16:01

Jak topić®, svakako ne zaslužuje da bude na Deponiji, nego negde pri vrhu Društva, Obrazovanja a bogami možda i Nauke i tehnologije.

Off topic:

Nekako me je zainteresovalo, kako to, da Sapunar, koji jasno deklariše da prezire sapun i ostale slične a savim nepotrebne produkte, ima baš takav nick?

Možda tihi protest, gandijevski?

#9 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 24 January 2013 - 16:24

Jak topić®, svakako ne zaslužuje da bude na Deponiji, nego negde pri vrhu Društva, Obrazovanja a bogami možda i Nauke i tehnologije.

Off topic:

Nekako me je zainteresovalo, kako to, da Sapunar, koji jasno deklariše da prezire sapun i ostale slične a savim nepotrebne produkte, ima baš takav nick?

Možda tihi protest, gandijevski?

mozda je to nesvesno.

u svakom slucaju pitam se da li je Saban Bajramovic bio rurbo folk. Danas ga slusaju mnogi intelektualci, pronalaze mu nekakve spanske ritmove koje su kod nas doneli Jevreji izbegli od inkvizivije, koji su su se doselili u Bosnu. A ipak, tesko za slusanje.

#10 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 January 2013 - 19:38

Zaboravio si da pomenes Ekonomiju, te Ljubav i Sex, mislim da je tu cak relevantniji...

#11 dexter8

dexter8
  • Members
  • 764 posts

Posted 25 January 2013 - 00:29

šteta, ovaj b92 medij je nekada bio perjanica slobodne misli, a sada važne teme bivaju skrajnute u mutljag Deponije.

turbo-folk je kulturološki fenomen sa mnoštvom slojeva značenja i mogućih tumačenja, ni iz daleka iscrpljen jednim TV serijalom ili sociološkom studijom,

evo samo jednog primera u prilog ovoga što govorim, ono što u našem ideološko/estetskom okviru deluje kao jasna crno-bela priča, samo malo istočnije poprima problematiku globalizma i fenomena "post-periferije", obratite pažnju molim:

http://www.blic.rs/Z...-donacija-od-EU

Bugarska produkcijska kuća “Pajner”, sa sedištem u Dimitrovgradu, koja je poznata kao najveći tamošnji producent pop-folk muzike, dobila je velika sredstva iz Operativnog programa za konkuretnost Evropske unije.

Prema pisanju bugarskog dnevnog lista "Presa", "Pajneru" su odobrena ukupna sredstva od 3,197 miliona bugarskih leva, od čega gotovo 2 miliona leva  (1,025 miliona evra) čine sredstva Evropske unije.

“Pajner” kontroverznim čini priroda onoga što u Bugarskoj zovu čalga muzika, a što kod nas odgovara turbofolku. Čalga spaja orijentalne muzičke ritmove sa tekstovima koji se vrte oko seksualnih aluzija i novca.

Uprkos oštrim kritikama intelektualaca, nije iznenađenje da je bugarski pop-folk veoma popularan, dok ga stranci doživljavaju kao "egzotičnu muziku". Zbog svega toga, odluku da se sredstva EU dodele upravo produkcijskoj kući “Pajner” štampa u Bugarskoj je okarakterisala kao skandaloznu.

Pogled spolja i iznutra ume da otvori oči, nemojte da se građanska javnost Srbije počne da zgražava kada pre nego kasnije "Operativni program za konkuretnost Evropske unije" isplati koju milku Fahreti na ruke, što zbog krize što zbog očuvanja kulturnog identiteta. Read 'em and weep :)

#12 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 25 January 2013 - 09:15

u svakom slucaju pitam se da li je Saban Bajramovic bio rurbo folk.

Naravnpo da nije. Jazz, blues, soul... Saban, jbg. Poslusaj ovo, na primer. Ceo taj koncert je sve samo ne turbo-folk.

#13 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 25 January 2013 - 10:05

Naravnpo da nije. Jazz, blues, soul... Saban, jbg. Poslusaj ovo, na primer. Ceo taj koncert je sve samo ne turbo-folk.

pa ovo je fenomenalno, ovo je jace od crnaca, hvala Arture.

Ali gde je granica? Saban je svirao po kafanama, pa nije turbo folk.

medjutim, ja sam postavio ovde tu temu, ne da bi se eksponirao, vec zato sto ogroman procenat stanovnika slusa turbo folk, a mi koji smo rodjeni u krugu dvojke (na zalost i ja), mi to ne razumemo, mislio sam da ce nam neko pojasniti, da cemo razumeti. Naisli smo na ogranicene liberalne mozgove, na gradjanske ekstremiste koji su bacili temu. Jedino je A. Dent shvatio, pokazao je nesto, nesto cime se  muzika sa ovih prostora u stvari spaja sa bluzom. Pa CIgani u stvari sve vreme sviraju neki svoj bluz.

mozda je to i dobro, da je jasno da je mentalitet srpskih liberala u biti seseljevski, da su oni evrosrbovi.

#14 dexter8

dexter8
  • Members
  • 764 posts

Posted 25 January 2013 - 11:08

mozda je to i dobro, da je jasno da je mentalitet srpskih liberala u biti seseljevski, da su oni evrosrbovi.

očekujem melankolica, morisa, ili ko god je dežurni da prozove Sapunara za relativizaciju.

idemo gospodo: 1, 2, 3...

:)

#15 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 25 January 2013 - 11:55

Ali gde je granica? Saban je svirao po kafanama, pa nije turbo folk.

Jebemliga, nije sve iz kafane turbo-folk. Ja ti to bas ne kapiram najbolje, ali mi se cini da je turbo-folk fuzija onoga sto se zvalo novokomponovana narodna muzika i disco pop matrice. Pa bilo u kafani ili Kombank areni. Znam sta mi se ne svidja kad cujem, a kako ce to da zovu, to mi i nije bas najbitnije.