Jump to content


Photo

Korporokratija (Corporatocracy, država kao firma)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 dexter8

dexter8
 • Members
 • 764 posts

Posted 09 January 2013 - 19:16

 

ovo je bila neka zajebancija od pre dve godine, ali je spot on u smislu političkog rezona i razumevanja odnosa moći između velikog biznisa i političkih partija.

 

smatram da je za Srbiju ovo idealno rešenje, praktično jedini način da se demontira partijska država, a to je da se ukinu političke stranke a na izborima glasa za kompanije koje bi se kandidovale sa svojim izbornim programima, zapravo biznis ponudama, gde bi glasački listić važio kao udeo u vlasništvu kompanije (deo se ubacuje u kutiju, deo glasač zadržava za sebe).

 

kompanija koja osvoji najveći broj glasova postaje državna firma a njeni top menadžeri preuzimaju upravljačke poslove, dok bord direktora postaje vlada/ministri, a vlasnik kompanije premijer Srbije. mandat traje koliko fiskalna godina na kraju koje se glasačima/akcionarima isplaćuju dividende, pa ko je zadovoljan profitom glasa za istu firmu, ko nije glasaće za bolju ponudu.

 

ima tu još razrade oko detalja, ali mislim da je ovo najbolji način upravljanja državom, jer se pod a) izbacuju partije kao lobi grupe, budžetski paraziti i posrednici između građana i privrednika, pod b) nestaju sve ideološke izmaglice u korist ekonomske logike, c) glasači dobijaju neposrednu, novčanu korist po osnovu ubačenog listića.

 

ovo je budućnost demokratije, dame i gospodo.


Edited by dexter8, 09 January 2013 - 19:19.


#2 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 10 January 2013 - 08:55

Podrzavam. Odavno (jos pre par milijardi godina, sa nastankom zivota na zemlji) da je korporativna organizacija najefikasniji moguci nacin za resavanje bilo kog problema saglasan sa prirodnim zakonima.

 

Bez obzira na opet ispoljenu nepravdu nepravednim prebacivanjem ove teme na nepravednu deponiju.#3 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,935 posts

Posted 10 January 2013 - 11:06

U izvesnoj meri se ovo vec realizuje, time sto privatne firme preuzimaju javni sektor i ostvaruju lepe profite s jedinim prihodom u vidu budzetskih sredstava. Za sada su to relativno male firme, ali posto kapitalizam po definiciji tezi monopolu i gutanju malih od strane velikih, pitanje je trenutka kad ce se dexterovo prorocanstvo ostvariti.

Samo se vi zezajte i saljite ozbiljne topice na deponiju, ali to vam/nam je svima buducnost :P .#4 Manoly

Manoly
 • Members
 • 13,914 posts

Posted 10 January 2013 - 14:24

Korporatokratiju vidim kao jedan od najvećih negativnih uticaja u savremenom svetu, prevashodno zbog različitog ugla posmatranja u odnosu na Dextera.

 

Iskreno verujem u postojeću snagu kombinacije profiterskih interesa velikih multinacionalnih kompanija i vlada moćnih zemalja sveta, koja imka rušilačku moć i predstavlja sve samo ne demokratsku konotaciju sistema.

 

Navedeni primeri od strane pokretača teme su jednostrano posmatrani aspekti i rekao bih utopistička slika takvog razvoja situacije.

 

 

Savremeni društveno-ekonomski poredak u svetu i sve snažnija razlika između bogatih i siromašnih delova planete upravo ukazuju kako korporatokratija deluje, a u taj paket upakovane su i gotovo sve međunarodne institucije koje na "adekvatan način pomažu" zemljama trećeg sveta dodatno gurkajući ka rubu provalije.

 

 

Takve tendencije pogoduju krupnom kapitalu razvijenog sveta tj upravo korporacijama koje nadalje mogu skladištiti proizvode sumnjivog kvaliteta, tražiti jeftinu radnu snagu, ulaziti sa "grayfield" investicijama i bez problema osvajati tržišta i vladati situacijama širom sveta.#5 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,935 posts

Posted 10 January 2013 - 14:46

Korporatokratiju vidim kao jedan od najvećih negativnih uticaja u savremenom svetu, prevashodno zbog različitog ugla posmatranja u odnosu na Dextera.

 

 

Dexter se zahebava. Schrodinger misli ozbiljno :) .#6 dexter8

dexter8
 • Members
 • 764 posts

Posted 10 January 2013 - 16:22

...

Takve tendencije pogoduju krupnom kapitalu razvijenog sveta tj upravo korporacijama koje nadalje mogu skladištiti proizvode sumnjivog kvaliteta, tražiti jeftinu radnu snagu, ulaziti sa "grayfield" investicijama i bez problema osvajati tržišta i vladati situacijama širom sveta.

 

čak i da je tako kako si ovde opisao, potrebno je pomeriti fokus sa ideološko/partijske na ravan prava radnika i potrošača. ono što sam predložio (glasač-akcionar) jeste idealni model političkog sistema, nazovimo ga demokratski korporatizam, čiji je cilj osnaživanje prava radnika da odlučuju o svojoj sudbini, jer je u postojećem modelu političke demokratije njihov interes potpuno zanemaren od strane političkih partija koje prodaju lažna obećanja i ideološku maglu, dok lobiraju za svoje finansijere. cela ideja se svodi na maksimu cut out the middleman. ako neko ima bolju ideju neka je izloži.

 

Dexter se zahebava. Schrodinger misli ozbiljno :) .

 

Vili, kako možeš da insinuiraš da se ja, Farnsworth Dexter, veliki zavodnik i biznismen, zezam na ovako bitnu temu? a da sam šokiran potezom moderacije tj. deponovanjem ove teme, svakako jesam... u šoku.


Edited by dexter8, 10 January 2013 - 16:30.


#7 Kinik

Kinik
 • Members
 • 42,661 posts

Posted 10 January 2013 - 18:12

...

 

Bolje ti je islo na sehy tredu u postu o skupim muskim prostitutkama.

 

Ovde si nesto tanak.

 

Kinichki govoreci - 'kvalitetan muskarac na deponiji'.

 

...#8 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 10 January 2013 - 20:03

Dexter se zahebava. Schrodinger misli ozbiljno :) .

Narocito u delu o nepravdi.

 

Inace, ako hoces ozbiljno, mogla bi da nesto i procitas, npr. legendu evolucione biologije, slepog od rodjenja Geraata Vermeija, koji je uprkos tome napisao desetine knjiga i ima epohalne radove, kako u evolucionoj biologiji, tako i u geoloskim, pa i u drustvenim naukama. Posebno bi ti poucno bilo ovo:

 

http://www.amazon.co...57844278&sr=8-4

 

mada, ako ti je suvise popularno, imas vise tehnicki osvrt u http://link.springer...0818-009-9062-0

 

(Sad kad bih ulazio u detalje, trebalo bi pomenuti i ljude kao sto su Eric Chaisson, Leigh Van Valen, Howard Bloom, etc. ali da ne budemo suvise ozbiljni ovde, ipak.)