Jump to content


Photo
- - - - -

Zlocin i kazna


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
101 replies to this topic

#91 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 12 January 2013 - 11:27

Kao ilustraciju mentaliteta i odnosa društva tj. ljudi, građana ove zemlje prema problemu nasilja u porodici, često navodim jednu situaciju kada je moja supruga, pre par godina kao student radila istraživanje na temu zlostavljaju žena, pa pokucala na vrata Urgentnog centra u Bg da od njih prikupi podatke o slučajevima žena koje su završile u toj ustanovi zbog "čvrste ruke" muža. Glavna sestra UC joj je na taj njen upit odgovorila, ovim rečima: "Bože dete, šta je s tobom, da prijavim muža kad udari ženu?! Svašta, ne pada mi na pamet! Mi to zavedemo kao pad niz stepenice." Žena, glavna sestra najvećeg UC u zemlji... možda je samo u pitanju jedna budala sa iščašenim pogledom na problem, ali mislim da nije...

#92 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 12 January 2013 - 12:28

... možda je samo u pitanju jedna budala sa iščašenim pogledom na problem, ali mislim da nije...

 

Sigurno da nije, ali ja isto tako verujem da je Porodicni zakon iz 2005 doneo pocetak promena. Najmanje je bitno kakve su mu tacno odredbe i koliko su sprovodljive, ali je jako bitno da ga ima. To je bila i misao vodilja citavog niza zenskih NGO koje su za njegovo donosenje godinama borile. Takav jedan zakon pomaze onima koji imaju zdrav odnos prema problemu i osecaj za potrebe drustva, da se ne osecaju kao poslednje budale, izvan drustvenih tokova. Sada oni mogu da rade ono sto misle da treba, a ostali ce gledati, i vremenom uciti. Ne moze to preko noci.

Cujem da se sprema i dopuna ovog zakona odredbom o zabrani fizickog kaznjavanja dece, kakvu imaju vec mnoge zemlje. To ne znaci da ce momentalno svaki udarac po guzi biti kriminalizovan, ali ce takodjer oznaciti veliku prekretnicu u promeni stava. Ono o tome da put od hiljadu milja pocinje jednim korakom.#93 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 14 January 2013 - 03:07

Danasnji NY Times u jednom clanku pise:

The rate at which American women are assaulted by their domestic partners has fallen by more than half in the last two decades. That reflects revolution in attitudes.

Jos jedan primer poboljsanja, pored kanade, ukoliko je navedeno tacno.

Clanak je "Is Delhi so different from Steubenville?" u sekciji Sunday review.

#94 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 14 January 2013 - 05:27

...

 

Postoji takodje statistika od pre par godina koja kaze da je po prvi put u istoriji USA broj neudatih zena veci od broja udatih.

 

...#95 visnja

visnja
 • Members
 • 2,145 posts

Posted 14 January 2013 - 08:53

Kao ilustraciju mentaliteta i odnosa društva tj. ljudi, građana ove zemlje prema problemu nasilja u porodici, često navodim jednu situaciju kada je moja supruga, pre par godina kao student radila istraživanje na temu zlostavljaju žena, pa pokucala na vrata Urgentnog centra u Bg da od njih prikupi podatke o slučajevima žena koje su završile u toj ustanovi zbog "čvrste ruke" muža. Glavna sestra UC joj je na taj njen upit odgovorila, ovim rečima: "Bože dete, šta je s tobom, da prijavim muža kad udari ženu?! Svašta, ne pada mi na pamet! Mi to zavedemo kao pad niz stepenice." Žena, glavna sestra najvećeg UC u zemlji... možda je samo u pitanju jedna budala sa iščašenim pogledom na problem, ali mislim da nije...

 

Dokle god bude takvih osoba bice batina i ubijanja.  Cuj pala niz stepenice, pa valjda lekari razlikuju pad od udarca i ko im daje to pravo da upisu "pala sa stepenica", a ne pravu istinu, ako je vec recena.  Trebalo bi da postoji timski rad izmedju bolnice i policije, lekara i policije, pa kad dodje neko sa povredama od batine odmah prijaviti policiji, koja ce da odrati svoje.  Ako se takve stvari zataskavaju nikada nasilju nece biti kraja.


Edited by visnja, 14 January 2013 - 08:59.


#96 RaleRale

RaleRale
 • Members
 • 1,304 posts

Posted 14 January 2013 - 17:16

Dokle god bude takvih osoba bice batina i ubijanja.  Cuj pala niz stepenice, pa valjda lekari razlikuju pad od udarca i ko im daje to pravo da upisu "pala sa stepenica", a ne pravu istinu, ako je vec recena.  Trebalo bi da postoji timski rad izmedju bolnice i policije, lekara i policije, pa kad dodje neko sna povredama od batine odmah prijaviti policiji, koja ce da odrati svoje.  Ako se takve stvari zataskavaju nikada nasilju nece biti kraja.

bold 1 :Vecina tih ljudi nee razlikuje,zasto bi bilo stalo doktorima?

           Ona se nece odseliti,podneti tuzbu ili zahtev za razvod...

 

bold 2 :Retko,skoro pa nikad.A i sta je to "prava istina" ?

bold 3 :Takvo nesto ne postoji.Jedni krpe,drugi privode.Morali bi krenuti od sebe,zar ne ?

bold 4 :A to skoro nikada ne resava "pravo i istinito" stanje na terenu.

bold 5 : ....


Edited by Streetcrawler, 14 January 2013 - 17:20.


#97 Sunshine State

Sunshine State
 • Members
 • 1,505 posts

Posted 14 January 2013 - 17:28

Srbija danas:

 

slucaj #1

 

slucaj #2

 

 

Sta (pametno) reci?#98 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 25 January 2013 - 12:16

Stvarno me zanima o cemu je ovde bila rec, obzirom da nisi prilozio nikakav link, a prica je malo smusena. Da li se radi o izlasku na lice mesta odmah nakon prijave? U tom slucaju nasilnika nemaju gde da isele, osim u zatvor. Ona stavka u zakonu koja se odnosi na iseljavanje iz zajednickog stana se odnosi na razvod, i tu odluku donosi sud.
Ako je ovde bila neka akutna situacija, zenu je trebalo odvesti na hitnu pomoc, da se utvrde povrede, i kasnije s decom prebaciti u sigurnu kucu. Kasniji postupak bi trebalo da zavisi od nje.
Mislim, nemojmo izmisljati situacije i pricati napamet, samo da bi izgradili sliku kakva nam odgovara. Ja mogu da zamislim da se policajac u toj situaciji kretenski ponasao, da je pokusao sve da bagatelizira i ode na pivo, te da je bilo osnova da se protiv njega pokrene nekakav postupak. Ali ovako pausalna prica mi ne uliva bas poverenje. Vise mi lici na zloupotrebu necije teske situacije da bi se iz sume isterao sasvim drugi zec. Ako nije tako, daj malo vise podataka.

Lepo je sto tebi lici na nesto, sto ti je prica smusena i pausalna, i sto ti treba link da razjasnis. To sto pojma nemas kakvi su postupci, ko sta radi po zakonu i kakva je procedura, sta su cija prava i obaveze, i takve sitnice, nimalo ti ne smeta da tvrdis da je "situacija izmisljena" i da se "prica napamet". I posle ocekujes da neko sa tobom ozbiljno razgovara? Vazi.

edit:slovce

Edited by Artur Dent, 25 January 2013 - 12:17.


#99 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 25 January 2013 - 16:47

O iseljavanju nasilnika i ostavljanju zrtve u stanu se moze govoriti prilikom razvoda. Kad se izlazi na lice mesta po prijavi, policija mora da ima osnov da uhapsi nasilnika. Drugacije ne moze da ga "iseli". Moze samo da ga odvede u zatvor i tamo drzi do sudjenja, ako za to ima osnova. Ako nema, onda jedino zrtvi moze da ponudi da je odvede gde ona u tom trenutku zeli. To moze biti hitna pomoc, sigurna kuca, rodbina ili prijatelji....

Ne znam kako ti zamisljas da se te stvari rade u uredjenim zemljama, ali znam da nerealna ocekivanja vode tome da sira javnost zakljuci da je problem neresiv, te da za njega izgubi interesovanje. Jos gore ako samu sebe ubedi da to svugde drugde funkcionise bolje, samo "kod nas" nece i ne moze nikako. Nakon toga sledi klasika - da se zenama savetuje da paze za koga se udaju.

 

Izgleda da je lakse pustati sopstvenoj masti na volju, nego pogledati kako to funkcionise u drugim zemljama i jednostavno to primeniti. Ti si taj kojeg ne interesuje sta je u slucaju koji si opisao uopste bilo, sta je moglo da se uradi drugacije, sta je propusteno, sta je uradjeno pogresno... Koje resenje je predlagao socijalni radnik, a policija odbila da saradjuje? To je bitno, a ne ono sto si u tom postu naveo i sto ima za jedini cilj da pokaze da tamo nista ne valja.#100 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 29 January 2013 - 13:13

Dobro, hajde da uprkos zdravom razumu i dosadasnjem iskustvu, pokusam jos jednom.

O iseljavanju nasilnika i ostavljanju zrtve u stanu se moze govoriti prilikom razvoda.

Netacno. Moze i u drugim slucajevima. Ne ucitavaj ono sto mislis da znas, kada ne znas dovoljno dobro.
 

Ne znam kako ti zamisljas da se te stvari rade u uredjenim zemljama, ali znam da nerealna ocekivanja vode tome da sira javnost zakljuci da je problem neresiv, te da za njega izgubi interesovanje. Jos gore ako samu sebe ubedi da to svugde drugde funkcionise bolje, samo "kod nas" nece i ne moze nikako. Nakon toga sledi klasika - da se zenama savetuje da paze za koga se udaju.


Preko ovog prljavog podmetanja cu preci, posto sam nepopravljivo naivan, pa cu se praviti da je upuceno nekom drugom. Znam veoma dobro kako je po zakonu u drugim zemljama, a i kako je ovde. A znam i kako je u praksi. Prema tome, prestani da na osnovu pola semestra i jednog tapsanja po glavi zbog uspesno napisanog eseja sebe smatras za strucnjakinju.
 

Izgleda da je lakse pustati sopstvenoj masti na volju, nego pogledati kako to funkcionise u drugim zemljama i jednostavno to primeniti. Ti si taj kojeg ne interesuje sta je u slucaju koji si opisao uopste bilo, sta je moglo da se uradi drugacije, sta je propusteno, sta je uradjeno pogresno... Koje resenje je predlagao socijalni radnik, a policija odbila da saradjuje? To je bitno, a ne ono sto si u tom postu naveo i sto ima za jedini cilj da pokaze da tamo nista ne valja.

Za razliku od tebe, ja znam sta je u slucaju bilo, posto mi ga je ispricala osoba koja je tamo bila prisutna po sluzbenoj duznosti. Takodje, znam jako dobro sta je trebalo da se uradi, sta nije uradjeno i ko je kriv. I sve to sam u originalnom postu napisao. Da ti pojasnim, resenje nije predlagao sluzbenik centra za socijalni rad (tamo ima i drugih profesija osim socijalnih radnika, zapisi to, trebace ti :P), vec je sud doneo privremenu meru do okoncanja postupka. A policija nije htela da je sprovede, kako sam u originalnom postu i opisao. Uz idiotsko objasnjenje, koje sam takodje naveo.To sto ti u svemu vidis podli napad na neduznu drzavu Srbaru u kojoj nije nista gore nego drugde, nego samo fali para, nije moj problem.

Ovim je moja dobra volja iscrpljena, pa ti slobodno nastavi da zivis u ubedjenju da je sve izmisljeno da bi se ocrnila Srbijicamedjslivama i da bi sve ostalo isto.

#101 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 29 January 2013 - 16:11

Netacno. Moze i u drugim slucajevima. Ne ucitavaj ono sto mislis da znas, kada ne znas dovoljno dobro.

 

Tacno, ali neprecizno, te ostavlja prostor za zlurade komentare. No kad bi se iscitala citava nasa mala diskusija, tacnije svi tvoji spinovi, stigli bismo opet na pocetak. Dakle, ovim redom:

 

 

Prijavljeno naislje u porodici, muz tukao zenu. Sluzbenik centra za socijalni rad i policajci prisutni. Policajci odbijaju da isele nasilnika, traze od njega da obeca da nece vise i da ispruzi ruke ispred sebe da ne bi dok obecava drzao sipak iza ledja.

 

 

Stvarno me zanima o cemu je ovde bila rec, obzirom da nisi prilozio nikakav link, a prica je malo smusena. Da li se radi o izlasku na lice mesta odmah nakon prijave?

 

 

Lepo je sto tebi lici na nesto, sto ti je prica smusena i pausalna, i sto ti treba link da razjasnis. To sto pojma nemas kakvi su postupci, ko sta radi po zakonu i kakva je procedura, sta su cija prava i obaveze, i takve sitnice

 

...pa sve do konacnog zakljucka:

 

Znam veoma dobro kako je po zakonu u drugim zemljama, a i kako je ovde. A znam i kako je u praksi. Prema tome, prestani da na osnovu pola semestra i jednog tapsanja po glavi zbog uspesno napisanog eseja sebe smatras za strucnjakinju.
 Za razliku od tebe, ja znam sta je u slucaju bilo, posto mi ga je ispricala osoba koja je tamo bila prisutna po sluzbenoj duznosti. ................(

..............tamo ima i drugih profesija osim socijalnih radnika, zapisi to, trebace ti :P), vec je sud doneo privremenu meru do okoncanja postupka.

 

Eto! Koliki je problem bio da mi odmah kazes da oni nisu izasli na lice mesta po prijavi, vec po odluci suda?

Nikakav, ali onda bih ja znala o cemu se radi, pa bi diskusiju nastavili o tome. No tada ti ne bi imao priliku da pricas o mojim semestrima, mom neznanju i tvom znanju, onom sto treba da zapisem, jer cu inace do zivota ostati slepa kod ociju....

Sve u svemu, uopste ne bi bila zanimljiva diskusija, a tesko i da bi fasovao plusic.

Kako god, lepo je sto necemo nastavljati. U to ime, evo i od mene jedan + :).#102 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 02 February 2013 - 23:59

...

http://www.e-novine....igre.html?print


01.02.2013 - 15:46
Saveti Milijana Jelića, valjevskog vinskog domaćina
Vaspitni šamar, deo iskonske bračne igre

Pripremile: e-Novine

Nekoliko građana Valjeva, revoltirani tekstom koji se pod poetskim naslovom „Ti u kući budi glava, zanemari ženska prava; ljubav, vino neka teče, miluj ženu svako veče“ pojavio na stranicama regionalnog lista „Napred“, uputili su pismo Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u kojem upozoravaju na ovaj članak kao primer nezapamćene diskriminacije prema ženi i njenom položaju u društvu. Autor teksta je Milijan Jelić, vlasnik vinarije u Valjevu, na čijem se sajtu – pored informacija o vinima, restoranu, berbi i degustacionoj Sali – nalazi i odeljak gde Milijan razmišlja o nacionalnim zadacima, pravoslavlju, ekonomiji i, naravno, o tradicionalnim porodičnim vrednostima koji uključuju „vaspitni šamar“ i „malo drmusanja“. Tekst koji je uzbudio Valjevo, prenosimo u vinskoj celini, sa chardonnay-međunaslovima

KALAUZ ZA MOZAK: Tamo gde nema ljubavi postavlja se pitanje prava i ravnopravnosti. Čovek bez žene je pola čoveka, jedno bez drugog nemaju svrhu postojanja, a zajedno čine bravu i ključ kojim se otvaraju vrata života. I slep lako može primetiti da nismo isti, i da imamo sasvim različite uloge u životu, date od Tvorca.

KAD BUDE RUŽNA, NEPOŽELJNA I ODVRATNA: Ona je svesna da je slabija, pogotovo u vreme drugog stanja i zato ne uzima prvog na kojeg naiđe, već bira snažnijeg, pametnijeg i onog muškarca koji je voli. Takav može hraniti i štititi nju i dete i neće je ostaviti kad bude ružna i nepoželjna. Njoj treba neko da je vodi, neko ko će joj biti oslonac i fizički i psihički. Muž je vođen željom i njegova ljubav se retko dovodi u pitanje. „Čovek voli ženu kao sebe samog, a žena se boji muža“, zapisano je u Bibliji ono što je važilo i bilo u ljudskoj prirodi oduvek.

IN VINO MENTALIS: U narodu ima izraz da je žena „poturila“ čoveku dete. Njena prevara ima daleko veću snagu i neuporedivo teže posledice. Kada bi zatekao ženu „na kamari“, pravi muškarac bi isprebijao samo ženu, ako je voli, i samo se na to misli u Bibliji kada se od nje traži da se „boji muža“. Žena ima hiljadu načina da se izbori za sebe i svoja prava, i njoj je potrebnija POTVRDA DA NIJE POGREŠILA U IZBORU MUŽA. Bori se za prevlast i čeka kada će njen izabranik udariti rukom od sto. Najgore što može da joj se desi je da se u toj borbi popenje čoveku na glavu. Ona prva prestaje da ga poštuje, postaje nezadovoljna i obično potraži drugog, snažnijeg na kojeg se može osloniti.

ŠAMARČINA, ISKONSKA IGRA: Malo drmusanje ili vaspitni šamar se proglašava NASILJEM U PORODICI i tako se sprečava iskonska igra čoveka i žene. Svako nasilje je nasilje i treba ga kažnjavati gde god da se desi. Kakvo posebno nasilje u porodici? Neki bolesnik ugasi pikavac na detetu i onda se zakonom zabrani i vaspitna ćuška. Od svih kazni najblaža je roditeljska.

ŽENA NIJE NOSILAC ŽIVOTA, VEĆ PLODA: Nama se nameću zakoni zemalja gde je roditeljska ljubav i porodica na izdisaju. Da se čovek nije umešao propisima i zakonima, ne bi se poremetili ni prirodni međuljudski odnosi. Čoveku je data snaga, a ženi lukavstvo, i što je najvažnije, slabiji libido, jer ona nije nosilac života, već ploda. I u slučaju da ona ima veću seksualnu želju, ume bolje da je kontroliše. Time je sve regulisano. Svaki čovek je čuvao svoju ženu i u tome su mu pomagali i njena braća i roditelji.

BORCI ZA LJUDSKA PRAVA U DRUŠTVU KROKODILA: Danas je postalo potpuno nevažno ko će s’ kim i ko će decu gajiti. Da ne bi deca bila na teret državi ona smisli alimentaciju (nije srpska reč) i hiljade drugih propisa kojima poremeti sve prirodne odnose. Važno je da svi imaju prava zbog kojih vole državu kojoj plaćaju uredno porez, a to što se umesto dece u kućama odgajaju zmije i krokodili, to je “ ljudska sloboda“. Važno je da žene, deca i borci za prava glasaju danas, a za sledeće vladajuće garniture neka glasaju krokodili.

MUŠKARAC U DRUGOM STANJU: Ravnopravnost bračnih partnera je logična jedino kod hemoseksualaca. Oni su isti samo ih ljubav veže, ali mi nije bilo jasno šta će im brak. Sad kad su muškarci počeli da ostaju u drugom stanju, stvar je jasnija. Čak i dok to „genijalna“ savremena medicina nije omogućavala, jedan od njh je izigravao ženu i delili su poslove na muške i ženske.

EMBRION NEROTKINJE OD TRI RODITELJA: Ne tako davno, pred DEVOJKOM su i starci ustajali, a žene pred muškom glavom od 5 godina. Jedna iskrena žena priznade: “Dok sam decu rađala, nikom nisam davala“. Nerotkinja bi u obostranom interesu ubeđivala muža da dovede još jednu ženu, koja će mu produžiti lozu. Ona je pokretala to pitanje, pošto je on obično taj koji zatelebesi. Danas se himen smatra greškom prirode, a onda treba svi da se polomimo, i država i vojska da se digne, da veštački oplodi ženu koja godinama pije antibejbi pilule. Veštačka hrana, veštački lekovi, veštački materijali i VEŠTAČKI ŽIVOT i oplodnja. Poslednja tvrdnja „naučnika“ je da je embrion najbolji od tri roditelja. Možda će i deca biti bolja sa tri noge. Kao da nas je sve neka veštica omađijala ili više njih?

ČOVEK JE GLAVA ŽENI, BRE: Istorija zna za više vrsta brakova: grupni, sindijazmički-brakovi parova, poliandrija, poligamija i monogamni. Svi ovi nazivi imaju jasno značenje, za razliku od današnjih formi koje su neopisive rečenicom, a kamoli jednim imenom. Da haos bude veći, uvode se i predbračni ugovori, umesto da se prizna da je BRAK UNIŠTEN i da je ostala samo forma koja svima otežava život. Prvobitni HRIŠĆANSKI BRAK u kojem je „čovek glava ženi“ je osnova hrišćanske civilizacije i on je jedini danas ZABRANJEN. Čemu onda uopšte služi venčanje u crkvi kada zakon propisuje sve suprotno. Nezamislivo je i Hrišćanstvo bez hrišćanskog braka. Možda je sad za godišnjicu Milanskog edikta upravo prilika da se proslavi 1700 godina priznavanja Hrišćanstva i da se ono PONOVO ZABRANI. U Francuskoj već ne sme da se koristi naziv Otac i Majka, već se u rodni list upisuje roditelj 1 i 2.

MANJA PLATA, VIŠE STRAHA: Novac je postao važniji i od vere i od časti, pa su cifre zamenile i Oca i Majku. Kako će Sveto Trojstvo bez Oca, i Bogorodica bez Majke? Koji broj je kojem glava? Kako će žena da se boji muža kad zarađuje više od njega? Ženina plata nije dovoljna za obdanište, ali je ravnopravanost u poslu važnija od vaspitavanja dece i majčinske ljubavi. Samo pri razvodu nema ravnopravnosti, a očinska ljubav se zloupotrebljava na sve načine. Ljubavi je na sreću sve manje, pa ćemo uskoro, ako ovako nastavimo, svi moći da uživamo u pravima i ravnopravnosti.

* Ovaj, ali i ostale vinske tekstove Milijana Jelića (no relation to Branislav), možete čitati na njegovom sajtu u rubrici pod naslovom „Novosti i događaji“. ... <<

...