Jump to content


Photo
- - - - -

Zlocin i kazna


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
101 replies to this topic

#1 korakiznadzemlje

korakiznadzemlje
  • Members
  • 9 posts

Posted 07 January 2013 - 22:13

Do pre dve godine pratila sam, tu i tamo, kako se neke organizacije bore za prava žena. I usput se, bez udubljivanja, zapitala fenomenološki-ko su te žene koje trpe batine. I zašto. Mislila sam, sirotinja smo, nemaju kud, nemaju posla, nemaju podrške...

A onda, jednog ponedeljka, došla je kod nas.

Bila je lepa, obrazovana, pametna, imala je sve i imala je kud. Za početak, kod nas.

Došla je modra. I tu mi, u kuhinji, ispričala prvi put da ju je tukao. Da ju je šutnuo  u stomak kad je bila trudna. Ošamario tu i tamo. A onda, sve češće-udarao glavom o zid u kupatilu, udarao podmuklo, da boli, da ne ostanu tragovi. I da je ćutala, jer on je tukao bez reči- da ne čuju deca. Kad bi rekla da će ga ostaviti, on je pretio da će je zaklati, I nju, i decu.Zanemela sam, šokirana.

Pronašla je stan i odselila se sa decom. On je obećao da će sve biti u redu, da će joj dati razvod, da ih neće dirati.

U petak iste nedelje, ubio ju je.

Trideset šest uboda nožem i trinaest posekotina po licu.

Optužen je za teško ubistvo i osuđen na trideset pet godina zatvora.

A onda je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i vratio na ponovno suđenje.

Kažu sudije Apelacionog suda, ako je ona od tih uboda umrla brzo, ili ako je brzo izgubila svest  od frakture lobanje koju je takođe zadobila, onda to nije teško ubistvo, nego obično, takoreći. NIje se puno mučila!!!

Pet do petnaest godina za monstruma  i na slobodu.

I tako su je ubili ponovo. I njene roditelje, koji su jedva preživeli suđenje, i bljuvotine koje je odbrana sipala šakom i kapom.I  sina, koji je svedočio o nasilju koje su trpeli. Jer deca su i čula i videla... I sve nas koji smo je voleli, a koji treba da mislimo hoćemo li ga sresti sutra na ulici.

Trpe žrtve, trpe i ćute, a zlikovci biju i ubijaju...Jer im se može...Jer im zatvor posle ubistva dođe kao malo duži odmor...

 

http://www.kurir-inf...i-clanak-591143



#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 January 2013 - 22:26

Ko ce jos da se bavi ovakvim sitnicama, kad se borimo protiv korupcije i hapsimo Miskovica... (nadam se da je sarkazam ocigledan) A ne damo ni Kosovo, ni gej paradu!

 

Kao sto vec napisah na par drugih topika, u Srbiji bi ludnice valjalo da rade kao dragstori - virus koji se od 8. sednice i gazimestanskog orgijanja zapatio u masama ima za posledicu jedno 400% vecu ucestanost mentalnih obolenja od evropskog proseka, a to sto se ludacima dozvoljava ne samo da glasaju, vec i da se zene i dobijaju decu rezultira ovakvim tragedijama.



#3 kiti

kiti
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 07 January 2013 - 22:51

uzas, kakva tuga.

 

nazalost porodicno nasilje i dalje nije prepoznato kao "pravo" nasilje, ima dosta ljudi koji smatraju da mlacenje zena i dece treba da ostane "u okviru porodice".

a kazne za pojedina krivicna dela su smesne (ukljucujuci silovanje).



#4 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 07 January 2013 - 23:07

Stvarno uzas. Ovim postupkom kao da podrzavaju to sto je uradio.  Koga sad osuditi za pustanje ubice, na slobodu, posle godinu dana? Izgleda,  treba da ubije jos par njih, pa da dobije kaznu koju zasluzuje. Strasno!  



#5 korakiznadzemlje

korakiznadzemlje
  • Members
  • 9 posts

Posted 08 January 2013 - 10:35

Više je ovde poražavajućih faktora. Ona nikome nije pričala kako stvarno živi, progovorila je tek kad je odlučila da ode. I sada, na sudu, odbrana kaže da ne može da se dokaže to zlostavljanje, jer, osim sina koji je ponešto rekao, nema svedoka. A mi, kojima se poverila, naravno, možda lažemo. Ovu temu nisam pokrenula da bih govorila samo o ovom slučaju, nego da poručim svim ženama koje trpe-borite se, recite, prijavite, idite kod lekara da konstatuje povrede,  mora da postoji neki mehanizam zaštite i vas i onih koji vas vole.

Kad se roditeljima poverila dan pre nego što je otišla, oni su otišli u policiju. Dežurni nije sačinio ni službenu belešku. Rekao je da ona mora sama da prijavi da bi oni mogli nešto da urade. A ona nije htela. I to je to što mi je najteže da prihvatim, ta neka zavisnost žrtve od nasilnika o kojoj sam posle čitala i slušala od psihologa i psihijatara sa kojima sam pričala. Red meda, red čemera i žrtva je u začaranom krugu nade da će se nasilnik promeniti, čak opravdava njegovo ponašanje. Opet, ne govorim samo o ovom slučaju. Kako je ovo mali grad, nakon ovog ubistva kakvo se ovde ne pamti, nepoznate i jedva poznate žene nalazile su put do mene da mi ispričaju svoje traume. Jedna mi je rekla, najgore je kad se bojiš da ti ne priđe s leđa, jer ne znaš da li će te poljubiti ili udariti.Druga mi je pričala da je muž izudara pa izađe u dvorište i vrati se posle pet minuta kao da ništa nije bilo, obraća joj se normalnim tonom, sedne da popije kafu-i ona sedne s njim, čak mu tu kafu i skuva. Treća je naša stara prijateljica, žena koja je bila na rukovodećem mestu kao i muž, koja je tvrdila da je sve ok jer on je nasilan samo kad popije a inače-divan čovek. I taj joj je divan čovek stavljao nož pod grlo, ali mu se ona vratila...Eto. Ne završavaju se sve tužne priče ovako tragično, ali, verujte, sama ideja da bi ovakava monstrum mogao da izađe je toliko užasna, pa on je pretio da će da pokolje i decu. To je kao da poručujete svim nasilnicima ubijajte, zlostavljajte, radite šta god, jer nema nema nema kazne.

I volela bih, ako samo jedna žena koja trpi nešto slično ovo pročita, da zamisli sliku groblja, i spomenik sa slikom mlade lepe žene, žene koja je završila fakultet, položila pravosudni ispit, koja je uvek bila uzorna u svemu.  Da zamisle njenu siročad koju je ostavila sa ocem zlikovcem koji će možda za koju godinu biti pušten da završi šta je započeo. DA zamisli svoje roditelje, braću, sestre i njihov život i život njihove dece nakon ovakvog događaja. I da uradi šta god može da ode. Da spase i sebe i sve svoje. Da ne žive kao mi.



#6 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 08 January 2013 - 10:49

Kako god da je, meni nije jasno kako neko moze uopste da zivi sa nekim ko ga maltretira na bilo koji nacin.  Ponekad mi se cini da je to zacaran krug i koji mogu da udju samo te osobe koje sve to prezivljavaju.   Prvi put kada bih bila modra otisla bih bez povratka.  Nema te ljubavi koja bi me vratila nazad.  Kako moze neko da te voli i da te bije?  Mozda i moze, ali onda toj osobi nesto fali, samim tim i to je razlog da razmislimo s kim smo, sem ako i mi ne uzivamo u tome, sto opet nije normalno.

Poznato mi je da ponekad zene i ne mogu da odu, jer su im supruznici stalno za petama i prete na razne nacine.  Toliko, svaka zena treba da je pametna i da potrazi pomoc za zastitu.  Nije lako tim zenama, samo one znaju pravu istinu, a zasto je kriju nije mi jasno.  Mozda sto ih je sramota?  Ne treba se stideti, treba ON da se stidi svojih bolesnih postupaka.  Nas zakon bi trebalo da bude malo rigorozniji po tom pitanju tada bi manje i bilo ovakvih i slicnih situacija.  Muskarac kada je bespomocan pribegava fizickoj sili, jer drugu nema.  Ako ima samo tu "snagu" neka pokaze iza resetaka, tamo mu i jeste mesto.



#7 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 08 January 2013 - 11:50

Mogla bih da citiram bilo koju recenicu koju ste do sada ispisali. Neke bih mogla da prosirim i/ili osvetlim i s druge strane, ali s vecinom mogu samo da se slozim, bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Toliko pretuzne statistike sa svih strana sveta svedoci samo o jednom: veliki-mali grad ili selo; razvijena, nerazvijena ili zemlja u razvoju; obrazovana ili neobrazovana zrtva, obrazovan ili neobrazovan nasilnik; mladi ili stari; pripadnici visoke, srednje ili radnicke klase; bogati ili siromasni; roditelji ili oni bez dece, u vreme hladnog rata ili u vreme globalizacije, u kapitalizmu ili socijalizmu... nista od toga ne menja ovu tragicnu sliku.

 

Radi se samo i iskljucivo o odnosu moci u dominantno muskom svetu, a moc s jedne strane podrazumeva zavisnost s druge; to nije pitanje slobodnog izbora. Bez obzira da li je ta zavisnost samo ekonomska, samo emotivna, samo socijalna, ili sve to, uz razne varijacije i kombinacije. Kakvim god znanjima i sposobnostima raspolagale, nismo tamo gde se sustinski odlucuje. Ko hapsi, ko sprovodi istragu, ko podize optuznicu, ko sudi, ko brani ubicu, ko donosi zakone, ko procenjuje kome je potrebna zastita, a koga treba u ludnicu...? Dok god smo u pobrojanom u znacajnoj manjini, medju zrtvama cemo biti u jos znacajnijoj vecini.

 

Ne postoje licni mehanizmi kojima se zrtva moze efikasno i zauvek osloboditi nasilnika, dok god kolektivni mehanizmi moci s jedne, i zavisnosti s druge strane, funkcionisu kako funkcionisu.



#8 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 08 January 2013 - 15:22

A onda, jednog ponedeljka, došla je kod nas. Bila je lepa, obrazovana, pametna, imala je sve i imala je kud. Za početak, kod nas. Došla je modra. I tu mi, u kuhinji, ispričala prvi put da ju je tukao. Da ju je šutnuo u stomak kad je bila trudna. Ošamario tu i tamo. A onda, sve češće-udarao glavom o zid u kupatilu, udarao podmuklo, da boli, da ne ostanu tragovi. I da je ćutala, jer on je tukao bez reči- da ne čuju deca. Kad bi rekla da će ga ostaviti, on je pretio da će je zaklati, I nju, i decu.Zanemela sam, šokirana. Pronašla je stan i odselila se sa decom. On je obećao da će sve biti u redu, da će joj dati razvod, da ih neće dirati. U petak iste nedelje, ubio ju je. Trideset šest uboda nožem i trinaest posekotina po licu...

Bivši sudija i advokat Branislav Kenjić osuđen za svirepo ubistvo svoje supruge Jasmine na 35 godina zatvora...
On je dugo radio kao sudija Opštinskog suda u Zrenjaninu, a poslednjih nekoliko godina bavio se advokaturom, njegova supruga Jasmina radila je kao pravnica u Osnovnom sudu u Zrenjaninu i pomagala mu u advokatskoj kancelariji...
Branislav Kenjić (49) je 4. februara 2011. usmrtio suprugu Jasminu(37). Jasmina je nekoliko dana pre ovoga napustila muža i odselila se s decom. Branislav Kenjić je uspeo da pređe državnu granicu s Bosnom. Pronađen je i uhapšen u jednom hotelu na Palama i isporučen Srbiji. Jasmina i Branislav su se, inače, upoznali dok je ona radila kao pripravnica u sudu......


I jedan takav lik je godinama delio pravdu i presudjivao drugima...

Edited by Filip Vlasak, 08 January 2013 - 15:43.


#9 korakiznadzemlje

korakiznadzemlje
  • Members
  • 9 posts

Posted 08 January 2013 - 17:13

http://www.b92.net/i...2&nav_id=675668



#10 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 08 January 2013 - 18:46

Zna li se sta ce biti s monstrumom u medjuvremenu, dok traje novo sudjenje? Nece valjda na slobodu?



#11 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 08 January 2013 - 20:46

Zna li se sta ce biti s monstrumom u medjuvremenu, dok traje novo sudjenje? Nece valjda na slobodu?

 

 

Koako shvatih on je vec oslobodjen, jer nema dovoljno dokaza. Mozda gresim. :blush:



#12 korakiznadzemlje

korakiznadzemlje
  • Members
  • 9 posts

Posted 08 January 2013 - 21:08

Gresis, gresis! On je jos u pritovru, ne moze da bude pusten jer nema sumnje da je on ubica. On je ubistvo priznao. On ne moze biti pusten iz pritvora izmedju ostalog i zato sto je bezao. Kad je zavrsio masakr, lepo je otisao po svoje parice, seo u audi i otisao u Bosnu. Bio je u hotelu na Palama, tamo je uhvacen. Samo je pitanje na koliko ce biti godina osudjen u ponovljenom sudjenju i sta ce Apelacioni da uradi posle toga.



#13 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 08 January 2013 - 21:10

Koako shvatih on je vec oslobodjen, jer nema dovoljno dokaza. Mozda gresim. :blush:

Nije "oslobodjen jer nema dovoljno dokaza", nego je Apelacioni sud vratio predmet na ponovno sudjenje.

#14 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 08 January 2013 - 21:22

U tom slucaju, najstrozija kazna.  Videcemo.  Delo postoji.  Sigurno to nije uradio u samoodbrani.  Ma za takve tipove ne treba imati milosti.



#15 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 08 January 2013 - 22:14

Sad sam nesto na brzinu guglala jer nisam bila sigurna kakvi su zakoni u Srbiji, ali ocigledno da i ubistvo clana porodice kojeg je ubica prethodno zlostavljao spada u tesko ubistvo. Pri tome je ocigledno i planirano, tako da tesko da ce proci s blazom kaznom. Ali strasno je sto porodica to sigurno dozivljava kao noz u srce, i mora sve ponovo da prolazi.

 

@YU7 73: Gresis, veoma gresis. Nasilje nad zenama je konstanta u svim drustvima i svim drustvenim slojevima. Ovo cudoviste ima 50 godina. Ne verujem da ga je rat nesto mnogo traumatizovao. Traziti razloge ovakvim pojavama u nekom opstem moralnom sunovratu drustva, znaci bagatelizovati ih i delimicno pravdati (sto tebi svakako nije bila namera!).

Danas cujem da je u Svedskoj u 2012 poginuo rekordno mali broj ljudi u saobracaju - ispod 300, sto je najniza cifra od 1940 godine! Uvelo se reda, naterali se ljudi da voze razumno i vezuju pojaseve, problem bezmalo resen. I ukupan broj svih zlocina, ukljucujuci i ubistva se konstantno smanjuje. Jedino broj zena ubijenih od strane partnera nepromenjen vec decenijama, izmedju 15 i 20 svake godine. Ni najmanjeg nagovestaja nekog pomaka na bolje.