Jump to content


Photo
- - - - -

Teorija etra sa eksperimentalnom verifikacijom


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
39 replies to this topic

#31 bane357

bane357
 • Members
 • 19 posts

Posted 30 June 2013 - 14:02

Mogu li ja da čujem neko konkretno pitanje u vezi teorijske fizike, koje je povezano sa mojim radom, pa da nakon toga pokušam da odgovorim. Ovo u stilu ko je šarlatan i budala, i ko čita treće oko me apsolutno ne interesuje, niti želim da gubim vreme oko toga.#32 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 30 June 2013 - 14:12

Mogu li ja da čujem neko konkretno pitanje u vezi teorijske fizike, koje je povezano sa mojim radom, pa da nakon toga pokušam da odgovorim. Ovo u stilu ko je šarlatan i budala, i ko čita treće oko me apsolutno ne interesuje, niti želim da gubim vreme oko toga.

Nisi li ti sam poceo ovde kao "argumentaciji" da uvodis Teslu, a za njim i Abramovica? Sta ocekujes? Da napises (posredno) "eto i Tesla je verovao u etar" i da to svi prihvatimo kao nekakav argument? A kada ti se ukaze da to nije nikakav argument onda se povuces i kazes dajte konkretna pitanja iz teorijske fizike (za koju je inace Tesla bio duduk)?

 

Mislim da ti je Schredinger vec ukazao na probleme sa etrom (kako su ga pojmili u 19-om veku, i kako ga je pojmio recimo Tesla) i nisam primetio da si pobio te argumente. A ako "tvoj" etar nije isti kao onaj  iz 19-og veka, onda moras definisati sta ti podrazumevas pod istim i u cemu se razlikuje od "originalnog".#33 bane357

bane357
 • Members
 • 19 posts

Posted 30 June 2013 - 14:30

Ja sam samo napisao u postu

 

" Teslina poslednja želja - Tamo daleko

Neka mu je večna slava"

 

i dao sam link.

 

Ja ovde ne iznosim Teslinu teoriju etra, a svako ima pravo da misli da li etar postoji ili ne. O Teslinom shvatanju etra možeš da nadješ pojedine stvari na internetu.#34 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 30 June 2013 - 14:54

Može da se povede tema o Tesli i etru, ali mi nije to prvenstveni cilj. Veoma mi se dopada video materijal, a i ja sam doprineo u njegovoj izradi. 

 

Ova današnja fizika nije toliko impozantna koliko se predstavlja, koliko decenija traže Higsov bozon pa ništa. Da je bilo mudrosti i razumevanja za ono što je Tesla hteo, ko zna gde bi bilo čovečačanstvo, dovoljno je spomenuti samo njegov projekat radijantne energije, ovako princip je krv za naftu.

Samo da te obavestim, Higsov bozon je pronadjen. U januaru ove godine je potvrdjeno da je signal objavljen 2012. dostigao stepen poverenja od 6 sigma, sto je vise nego dovoljno da se utvrdi da je detekcija stvarna.#35 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 30 June 2013 - 14:57

O Teslinom shvatanju etra možeš da nadješ pojedine stvari na internetu.

E da mi ti nisi napisao to bi mi bilo nepoznato. Daj bree....

Teslino shvatanje etra je danas potpuno nebitno.#36 bane357

bane357
 • Members
 • 19 posts

Posted 30 June 2013 - 16:43

Da pojasnimo neke stvari. Eksperiment koji je najviše doprineo da se etar zapostavi je Majkelson Morlijev.

 

http://en.wikipedia....rley_experiment

 

obratite pažnju na veličinu n

 

Po mojoj teoriji kada se izvor ne kreće u odnosu na Majkelsonovu aparaturu n je nula. Ovakvom varijantom eksperimenta se ustvari odredjuje izotropnost brzine svetlosti, i to je izuzetno dobro potvrdjeno. Pogledajte na primer 

 

http://physicsworld....rley-experiment

 

Ja sam se pridružio jednom forumu na engleskom jeziku, i svako od nas iznosi svoje argumente i citira naučne radove.

 

Druga varijanta eksperimenta je kada se izvor kreće u odnosu na Majkelsonovu aparaturu.   #37 bane357

bane357
 • Members
 • 19 posts

Posted 30 June 2013 - 17:04

OVO JE NASTAVAK PREDHODNOG POSTA,slučajno sam pretisnuo post

 

Kao što rekoh druga varijanta eksperimenta je kada se izvor svetlosti kreće u odnosu na Majkelsonovu aparaturu. Ja se pozivam na rad nemačkog naučnika  Tomaschek.

Idite opet na link o  Majkelson Morlijevom eksperimentu , idite na Experiments i pod broj 16 nadjite Tomaschek. Tu možete naći njegov rad, ali je na nemačkom.

 

http://en.wikipedia....rley_experiment

 

Ja imam neke njegove radove na engleskom ali bez linkova. Treba mi opcija na ovom forumu da vam pošaljem i takve radove. 

 

Izvori svetlosti u njegovom eksperimentu su zvezda, mesec i drugi astronomski objekti. Po teoriji relativnosti i u ovom slučaju eksperimenta 

veličina n mora biti jednaka nuli. 

Medjutim evo koji su njegovi eksperimentalni rezultati. Veličina n se menja, i to u toku dana, meseca i godine. Po teoriji relativnosti n mora biti nula. Ovo vam je direktno narušavanje Lorenc invarijantnosti.

U skladu sa mojom teorijom n se menja kada je brzina izvora dovoljno velika i kada je promenjiva. Rezultati Tomascheka su u principijalnoj saglasnosti sa mojom teorijom,

 

Na tom forumu diskutovali smo i radove Millera

http://www.orgonelab.org/miller.htm

 

D#38 bane357

bane357
 • Members
 • 19 posts

Posted 30 June 2013 - 17:15

OVO JE NASTAVAK PREDHODNOG POSTA

 

Diskutovali smo i o kritici Milerovih radova.

Predlažem vam da pogledate na you tube jednu varijantu Majkelson Morlijevog eksperimenta. Bilo bi interesantno čuti stav zastupnika teorije relativnosti o ovom eksperimentu.

Trenutno diskutujeno one way speed of light i njegovu eksperimentalnu proveru.

 

http://en.wikipedia...._speed_of_light

 

Pod uslovom da su eksperimentalni rezultati Tomascheka tačni predstavljaju direktno narušavanje Lorenc invarijantnosti. 

Na sajtu 

http://uk.arxiv.org/

možete naći dosta radova o Lorenc invarijantnosti, ali ti radovi zahtevaju visoko poznavanje fizike.#39 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 30 June 2013 - 17:43

Umesto sto postujes link za linkom, kako bi bilo da u desetak teza napises sta uopste tvrdis i ukratko izneses kako se tvoje tvrdnje mogu eksperimentalno i teorijski dokazati i proveriti.

Ako to nisi u stanju, onda ti ne razumes ono sto pokusavas da dokazes.#40 Vujić95

Vujić95
 • Members
 • 176 posts

Posted 11 June 2014 - 16:58

Istorija astronomije ti nije bas jaka strana. Tamnu materiju su uveli Irben Leverije i Dzon Kouc Adams negde 1840-tih godina da bi objasnili anomalno kretanje poznate planete Uran. Kao posledica toga, otkriven je Neptun, a Leverije je napravio sjajnu poentu time sto je odbio da pogleda kroz teleskop i vidi novu planetu, rekavsi: "To mi nije potrebno - ja znam da je ona tamo." ;) Sva ova docnija tamna materija u astrofizickom i kosmoloskom kontekstu je samo elaboracija na istu tu temu - nevidljivi objekti gravitaciono perturbuju vidljive. Nista preterano problematicno.
 
.

I ja stvarno ne znam kako ti ovoliko možeš da lupaš po ovom pitanju! Pa daleko smo mi danas od 1840-te. De ti to mali ažuriraj tvoje poimanje problema pre nego što nastaviš sa prozivanjem!