Jump to content


Photo
- - - - -

Teorija etra sa eksperimentalnom verifikacijom


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
39 replies to this topic

#1 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 05 January 2013 - 01:00

Zovem se Pavlović Branislav. Diplomirao sam fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.
Izgradio sam fizičku teoriju koja se u potpunosti zasniva na egzistenciji etra. O etru se može govoriti kao o zanemarenom pojmu u fizici, ali ja ga uspešno koristim za opisivanje fizičkih pojava.
Naziv moje knjige (naučnog rada) je Teorija etra sa eksperimentalnom verifikacijom. Taj naučni rad je obiman, sastoji se od 223 strana formata A4. Ja koristim koncept etra za objašnjenje eksperimenata koji uglavnom pripadaju domenu teorije relativnosti, i dobijam izuzetno dobro slaganje sa rezultatima eksperimenata
Ja sam morao da se pozivam na rezultate i zaključke teorije relativnosti, tako da je moja knjiga u odredjenom stepenu i knjiga o teoriji relativnosti.
Knjiga je izdata od strane izdavačke kuće Lulu.com (self-publishing). Za sada postoji samo elektronska forma knjige (pdf. format). Dodatne informacije o knjizi mogu se naći na sajtu

www.lulu.com

U cilju prezentovanja svojih ideja odlučio sam da se u toku odredjenog vremenskog perioda elektronska forma knjige može preuzeti korišćenjem ponudjenih linkova

http://ul.to/fskv36n4

https://hotfile.com/...m_lulu.pdf.html

Na kraju moram dati jednu malu napomenu. Kao što sam već istakao u cilju prezentovanja svojih ideja odlučio sam da se elektronska forma knjige može preuzeti korišćenjem ponudjenih linkova, ali mora se imati na umu da je knjiga (autorsko delo) zaštićenja Zakonom o autorskim i srodnim pravima, i pošto je izdata u Sjedinjenim Američkim Državama podleže pod Standard Copyright Licence.


SREĆNA NOVA GODINA


MSc Branislav Pavlović



Dajem Vam i sadržaj knjige (naučnog rada) Teorija etra sa eksperimentalnom verifikacijom.


SADRŽAJ


1. Uvod
2. Teorije i koncepti etra od antičkih filozofa do savremenih stanovišta
3. Analiza elementarnih rezultata specijalne teorije relativnosti
4. Postulati teorije etra
5. Elementarni rezultati teorije etra
6. Majkelson-Morlijev eksperiment
7. Eksperiment OPERA-neutrinska anomalija
8. Relativnost istovremenosti
9. Fizoov eksperiment
10. Interpretacija Majkelson–Morlijevog eksperimenta za slučaj postojanja dialektrika u granama interferometra
11. Aberacija svetlosti
12. Hoekov eksperiment
13. Doplerov efekat
14. Crveni i plavi pomak (redshift, blueshift). Promena sopstvene frekvence kvantnog sistema 15. Ives-Stilvelov eksperiment
16. Primena Doplerovog efekta u analizi Majkelson-Morlijevog eksperimenta
17. Eksperimentalna provera specijalne teorije relativnosti korišćenjem laserske spektroskopije i brzih jona litijuma. Odredjivanje apsolutne brzine Zemlje
18. Eksperimentalna provera transverzalnog Doplerovog efekta korišćenjem Mezbauerove spektroskopije
19. Temperaturno zavistan Pound-Rebka eksperiment
20. Eksperiment sa atomskim časovnicima na rotirajućoj platformi. Primena teorije etra u
oblasti GPS
21. Anomalija Pionira
22. Anri Poenkare i teorija relativnosti
23. Transformacija mehaničkih veličina sa stanovišta teorije etra
24. Primena jednačina za transformaciju mehaničkih veličina sa stanovišta teorije etra
25. Analiza elektrodinamike
26. Prostor i vreme sa stanovišta Njutnove mehanike
27. Analiza opšte teorije relativnosti. Objašnjenje pojedinih eksperimenata zasnovano na primeni optike i elektrodinamike
28. Kretanje svetlosti u neinercijalnim sistemima reference. Sagnakov efekat
29. Korišćenje femtosekundnih lasera za eksperimentalnu proveru invarijantnosti brzine svetlosti



#2 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 07 January 2013 - 02:57

Da li ja uobrazavam ili je, zaista, sve vise onih koji dovode u sumnju postojanje "tamne materije" ( nevezano za tvoj rad, naravno )?

#3 billadni

billadni
  • Banned
  • 266 posts

Posted 07 January 2013 - 12:23

e pa bane srecna ti nova godina. da je zapocnemo.

 

kolko je star taj tvoj etar?



#4 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 June 2013 - 17:56

Po teoriji Velikog praska starost svemira se procenjuje na 13, 7 milijardi godina. Po toj teoriji pre te eksplozije nije bilo ni vremena pa ni prostora, pa u skladu sa tim možemo reći da je starost prostora, vremena oko 13,7 milijardi godina.  Pojedine stvari idu u prilog toj teoriji kao postojanje kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja, zastupljenost vodonika u svemiru, ali ja lično nisam nešto impresioniran tom teorijom. Smatram da je veoma slaba tačka teorije velika vrednost crvenog pomaka, pa u skladu sa time i velike brzine kretanja galaksija.

Ja sam napisao teoriju etra ali ne mogu da odgovorim koliko je star etar, jer ja u svojoj teoriji nisam se bavio u tolikoj meri kosmologojom i kosmogonijom da  mogu da kažem koliko je stara vasiona i koliko je star prostor. Razmatrao sam pojedine stvari u vezi cefeida ali je kasnije moj rad krenuo drugim tokom. Cefeide su bitne za odredjivanje rastojanja u svemiru i hjihova analiza je bitna za odredjivanje Hablove konstante, a samim tim i starosti svemira. U sledećem postu reći ću nešto više o teoriji etra i tamnomj



#5 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 25 June 2013 - 19:39

Jedno "glupo pitanje" Bane. Zasto ti tu svoju teoriju izlazes ovde na forumu? Ovde barem 90% forumasa, cast retkim izuzecima, nisu strucni u oblasti fizike i nisu publika za takvu teoriju. Zasto osnovne postulate svoje teorije, zajedno sa matematickim osnovama, dokazima i opisom kako se moze eksperimentalno verifikovati ne uoblicis u formi rada i ne izlozis na relevantnom (medjunarodnom) strucnom skupu ili ne posaljes nekom casopisu na "peer review". Npr. u "Foundations of Physics", "European Physical Journal", "American Journal of Physics", "American Journal of Physics" itd.

Sta imas od toga sto ces ovde da ubedjujes nekog "Miku" ili "Lazu"? Nista.

#6 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 June 2013 - 19:46

U prvom postu spomenuta je tamna materija, pa sam iz tog razloga napisao neka moja razmišljanja o toj temi

 

Savremena nauka smatra da oko 5 procenata mase u svemiru je barionska (luminiscentna) materija, a da 25 procenata je tzv. tamna materija. Medjutim mogu slobodno reći da  struktura, gradja tamne materuije nije eksperimentalno dokazana. Intenzivno se traga za česticama tamne materije, ali sigurnih eksperimentalnih rezultata nema. Postoje pojedini eksperimenti kod kojih su pojedine čestice detektovane, ali ti eksperimenti su dovedeni u pitanje. Tamna materija je izuzetno bitna za savremenu kosmologiju jer svojim postojanjem odredjuje evoluciju svemira. Navešću jedan  projekat detekcije čestica tamne materije. Na čelu tog projekta je dobitnik nobelove nagrade za fiziku. Finansijska sredstva predvidjena za taj projekat su oko 2 milijarde dolara. Takodje u CERN-u se pokušavaju otkriti čestice tamne materije.

Podsetiću vas kako je uveden koncept tamne materije u fiziku. Astrofizičari su proučavali galaktička jata, pojedine galaksije. Brzina kretanja zvezde u galaksiji se odredjuje korišćenjem jednačina za Doplerov efekat iz specijalne teorije relativnosti, odnosno merenjem crvenog pomaka. Šta je primećeno na osnovu takvih merenja. Primećeno je da su brzine zvezda velike i javlja se problem, jer  gravitaciona sila galaksije ( gravitaciono dejstvo ostalih zvezda u galaksiji) je nedovoljna da zadrži zvezdu u galaksiji. Zbog velikih brzina zvezda i nedovoljne jake gravitacije došlo bi do toga da zvezde napuste galaksiju, odnosno raspala bi se galaksija. Naravno to se u praksi ne dešava. Ako bi mesec počeo da rotira većom ugaonom brzinu oko zemlje gravitaciona sila ne bi bila dovoljno jaka i mesec bi napustio gravitaciono polje zemlje. Da se galaksija ne bi raspala uveden je tamna materija. Znači u našoj galaksiji pored obične-barionske materije trebala bi da postoji tamna materija. Tamna materija ima masu odnosno povećava se gravitaciono dejstvo odnosno gravitaciona sila na zvezdu, i ona ne može da napusti galaksiju. 

Lično sam veoma skeptičan u vezi postojanja tamne materije. Ja na osnovu svoje teorije etra dobijam relacije za Doplerov efekat. Kada primenim te relacije na problem kretanja zvezde u galaksiji dobijam da su brzine zvezda manje nego brzine koje se dobijaju primenom relacija specijalne teorije relativnosti. Pošto po mojoj teoriji dobijam manje brzine to bi možda značilo da nije potrebna tamna materija, jer veća brzina zvezde iziskuje veću masu galaksije, manja brzina zvezde traži manju masu galaksije.



#7 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 June 2013 - 19:54

Kolega tomas.hokenberi u pravu si. Pokušao sam da objavim na arxiv.org ali sam odbijen. Možda su oni bili u pravu ali možda i nisu. U nauci postoji cenzura i kada spomeneš etar, u startu si sasečen. Ja sam kritički nastrojen prema pojedinim stavovima teorije relativnosti i to odmah po automatizmu izaziva otpor. Kontaktirao sam pojedine naše eminentne naučnike u Americi i dali su pozitivno mišljenje o radu. Inače nemam nameru da nikog ubećujem ovo je jedna diskusija i to je to, a sa druge strane imam ovih dana dosta slobodnog vremena pa rekoh ajde da vidimo šta se ovde dešava.



#8 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 25 June 2013 - 20:08

Kolega tomas.hokenberi u pravu si. Pokušao sam da objavim na arxiv.org ali sam odbijen. Možda su oni bili u pravu ali možda i nisu. U nauci postoji cenzura i kada spomeneš etar, u startu si sasečen. Ja sam kritički nastrojen prema pojedinim stavovima teorije relativnosti i to odmah po automatizmu izaziva otpor. Kontaktirao sam pojedine naše eminentne naučnike u Americi i dali su pozitivno mišljenje o radu. Inače nemam nameru da nikog ubećujem ovo je jedna diskusija i to je to, a sa druge strane imam ovih dana dosta slobodnog vremena pa rekoh ajde da vidimo šta se ovde dešava.


Znaci "ljudi u crnom", dobro je time si sve rekao. U nauci, a posebno prirodnim i tehnickim naukama u principu nema cenzure. Ako je teorija dobro obrazlozena, ako su teorijski dokazi ispravni i ako postoji metoda eksperimentalne verifikacije teorija ce biti razmotrena, bez obzira na to koliko bila "neortodoksna".

Sa druge strane kada neko prica o "cenzuri u nauci", svoje teorije izlaze po forumima opsteg tipa itd, to je dobar signal da se posumnja da nije problem u "cenzuri", vec u samoj teoriji i jos vise u "teoreticaru".

Kazes da su ti "nasi eminentni naucnici u Americi" (Koji?) dali pozitivno misljenje. Zasto ti isti eminentni naucnici nisu pomogli da objavis svoju teoriju tamo gde je to relevantno?

Izlaganje teorije po javnim forumima (posebno opsteg tipa) je jednako vredno kao da si je lepio po oglasnim tablama ispred poste, vrtica i doma zdravlja.

Ako tvoja teorija ima bilo kakvu naucnu vrednost onda je izlazi na naucnim skupovima i u naucnim casopisima. Uoblici je i salji na review.

#9 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 June 2013 - 20:44

OK kolega tomas.hokenberi nemam šta da krijem, niti želim nekog da obmanjujem. Kontaktirao sam  Dejan Stojkovića univerzitetskog profesora u Njujorku i dao je korektno  mišljenje o radu, čak je istakao da je moguće da se nešto kao etar prihvati.  Prof. dr Dejan Stojković je dobitnik prestižne nagrade „Marko Jarić“ za 2011. godinu. Ova nagrada se dodeljuje našem najboljem fizičaru u zemlji i  inostranstvu. O značaju nagrade govori i činjenica da je među našim naučnicima ona poznata kao „srpska Nobelova nagrada“. Nagrada će prof. Stojkoviću biti dodeljena na svečanoj akademiji u Beogradu, 16. marta ove godine. Mislim da je saradnik i na NASA panelu ya gravitaciju

 

http://www.astronomi...arko-jariq.html

 

Ako imaš vremena pogledaj njegovo predavanje na you tube

 

Mini crne rupe u LHC

 

 

Kolega nemoj da se iznenadiš ako većinu predavanja ne razumeš, ni ja kao diplomirani fizičar većinu stvari ne shvatam jer se nisam bavio teorijom struna

 

#10 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 25 June 2013 - 21:09

Nema potrebe da me ubedjujes u relevantnost profesora Stojkovica. Medjutim meni je jedna stvar tu i dalje nejasna. Zasto ti nije pomogao da sastavis svoj rad u "objavljivoj formi" i posaljes relevantnim casopisima?

Sto se tice nagrade "Marko Jaric", to "srpski Nobel" lepo zvuci u medijima, ali je prilicno smesno da neko ko pretenduje da se ozbiljno bavi naukom uopste ima potrebu za argumentacijom tog tipa. Siguran sam da profesor Stojkovic ima puno relevantnije reference od "srpskih Nobela".

#11 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 25 June 2013 - 21:24

U prvom postu spomenuta je tamna materija, pa sam iz tog razloga napisao neka moja razmišljanja o toj temi

 

Savremena nauka smatra da oko 5 procenata mase u svemiru je barionska (luminiscentna) materija, a da 25 procenata je tzv. tamna materija. Medjutim mogu slobodno reći da  struktura, gradja tamne materuije nije eksperimentalno dokazana. Intenzivno se traga za česticama tamne materije, ali sigurnih eksperimentalnih rezultata nema. Postoje pojedini eksperimenti kod kojih su pojedine čestice detektovane, ali ti eksperimenti su dovedeni u pitanje. Tamna materija je izuzetno bitna za savremenu kosmologiju jer svojim postojanjem odredjuje evoluciju svemira. Navešću jedan  projekat detekcije čestica tamne materije. Na čelu tog projekta je dobitnik nobelove nagrade za fiziku. Finansijska sredstva predvidjena za taj projekat su oko 2 milijarde dolara. Takodje u CERN-u se pokušavaju otkriti čestice tamne materije.

Podsetiću vas kako je uveden koncept tamne materije u fiziku. Astrofizičari su proučavali galaktička jata, pojedine galaksije. Brzina kretanja zvezde u galaksiji se odredjuje korišćenjem jednačina za Doplerov efekat iz specijalne teorije relativnosti, odnosno merenjem crvenog pomaka. Šta je primećeno na osnovu takvih merenja. Primećeno je da su brzine zvezda velike i javlja se problem, jer  gravitaciona sila galaksije ( gravitaciono dejstvo ostalih zvezda u galaksiji) je nedovoljna da zadrži zvezdu u galaksiji. Zbog velikih brzina zvezda i nedovoljne jake gravitacije došlo bi do toga da zvezde napuste galaksiju, odnosno raspala bi se galaksija. Naravno to se u praksi ne dešava. Ako bi mesec počeo da rotira većom ugaonom brzinu oko zemlje gravitaciona sila ne bi bila dovoljno jaka i mesec bi napustio gravitaciono polje zemlje. Da se galaksija ne bi raspala uveden je tamna materija. Znači u našoj galaksiji pored obične-barionske materije trebala bi da postoji tamna materija. Tamna materija ima masu odnosno povećava se gravitaciono dejstvo odnosno gravitaciona sila na zvezdu, i ona ne može da napusti galaksiju. 

Lično sam veoma skeptičan u vezi postojanja tamne materije. Ja na osnovu svoje teorije etra dobijam relacije za Doplerov efekat. Kada primenim te relacije na problem kretanja zvezde u galaksiji dobijam da su brzine zvezda manje nego brzine koje se dobijaju primenom relacija specijalne teorije relativnosti. Pošto po mojoj teoriji dobijam manje brzine to bi možda značilo da nije potrebna tamna materija, jer veća brzina zvezde iziskuje veću masu galaksije, manja brzina zvezde traži manju masu galaksije.

Istorija astronomije ti nije bas jaka strana. Tamnu materiju su uveli Irben Leverije i Dzon Kouc Adams negde 1840-tih godina da bi objasnili anomalno kretanje poznate planete Uran. Kao posledica toga, otkriven je Neptun, a Leverije je napravio sjajnu poentu time sto je odbio da pogleda kroz teleskop i vidi novu planetu, rekavsi: "To mi nije potrebno - ja znam da je ona tamo." ;) Sva ova docnija tamna materija u astrofizickom i kosmoloskom kontekstu je samo elaboracija na istu tu temu - nevidljivi objekti gravitaciono perturbuju vidljive. Nista preterano problematicno.

 

Problem sa etrom je daleko, daleko veci od bilo cega vezanog za tamnu materiju. Etar narusava Lorencovu invarijantnost koja je testirana u laboratorijama nebrojeno mnogo puta sa jako visokom preciznoscu. Ja sam danas popodne koristi GPS da pronadjem neku ulicu - ergo, svaki put kad to uradim, ja indirektno testiram Lorencovu invarijantnost, pa prema tome svaki puta imam sve manje razloga da prihvatam etar.

 

I jos nesto: u vezi sa poglavljem 21 - Pionirova anomalija je prosle godine uspesno resena. Nije u pitanju nista vezano za gravitaciju ili prostorvreme, samo efekat Jarkovskog primenjen na man-made objekat.


Edited by Schrodinger, 25 June 2013 - 21:27.


#12 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 June 2013 - 21:51

Kolega Schrodinger vidim da si dobro upućen u teorijsku fiziku. To se odmah da primetiti. Čitao sam neke stvari o narušavanju Lorenc invarijantnosti, ali u radovima koje sam ja preledao ne spominje se etar nego pojedine stvari o preferiranom sistemu reference. Postoje i kritike u vezi objašnjenja anomalije pionira, greška je 18 do 20 procenata. Slava Turišev je razradjivao model termalne anizotropije koji se javljao kod letelice. Koliko sam upoznat postoje anomalije i kod drugih tipova letelica, a meni što je naročito interesantno je da se anomalije javljaju i pri radio praćenju asteroida. Pokušaću da obezbedim taj rad pa možemo da ga malo proanaliziramo.

Čini mi se da su ovi članovi foruma prilično oštri. Nema potrebe za tako nečim ko pogreši ispravimo ga, diskutujemo, u svakom slučaju bolje ovde da vodimo razgovor nego da gledamo farmu i velikog brata, u svakom slučaju naučićemo neke nove stvari.

Veoma bitni radovi za uvodjenje koncepta tamne materije su radovi astrofizičara Cviikija i radovi Vere Rubin.



#13 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 26 June 2013 - 03:30

Nemam ja nista protiv opustene rasprave, ali je prilicno jasno da etar ne moze da se odrzi kao materijalni supstrat - naravno, mozemo da kazemo da je kvantni vakuum zapravo "nesto" sto cemo nazvati etrom, ali kao supstanca koja ima jednacinu stanja i referentni sistem u kojem lokalno miruje bi MORAO da narusava Lorencovu invarijantnost, a to nece ici, posto je potonja medju najbolje proverenim rezultatima u fizici uopste.



#14 bane357

bane357
  • Members
  • 19 posts

Posted 26 June 2013 - 09:04

Nakon rezultata Majkelson Morlijevog eksperimenta etar je sišao sa naučne scene. O tom eksperimentu koji je da tako kažem zadao konačan udar etru svakako ćemo razgovarati. Ipak  mislim da možemo da se složimo da kada se razmatra eventualno narušavanje Lorenc invarijantnosti ipak se u nekim radovima govori o preferiranom sistemu. Preferirani sistem ako se malo liberalnije posmatra je ipak povezan sa etrom i po mom mišljenu evo na koji način. Loenc ima model etra koji apsolutno miruje, i kada nešto apsolutno miruje onda se recimo zemlja, sunce kreću u odnosu na etar, pa u skladu sa osnovnim pojmovima mehanike etar bi mogao da se posmatra kao sistem referencije koji apsolutno miruje, ili ti preferirani sistem. Istakao sam da sa čitao radove o narušavanju Lorenc invarijantnosti. Dosta tih radova je dostupno na arxiv.org. Šta karakteriše te radove, pa karakteriše ih izuzetno visoki nivo bar sa mog stanovišta. Na primer ispituju se moguće narušavanje Lorenc invarijantnosti a ponekad se koristi  proširenje Standardnog modela. Pojedini radovi su već bar sa mog stanovišta prihvatljiviji naročito oni koji koriste pojedine test teorije. Naravno specijalna teorija relativnosti- opšta ima izuzetno dobru eksperimentalnu verifikaciju, i rezultate tih eksperimenata ja koristim u svojim analizama. Spomenuli ste GPS. Kod GPS- se koriste rezultati i specijalne i opšte teorije relativnosti. Ali ja sam razmatrao sa stanovišta moje teorije GPS. Protrčaću u objašnjenju jednog efekta koji postoji u GPS sistemu, a povezan je sa specijalnom teorijom relativnosti, odnosno dilatacijom vremena. U GPS  sistemu imamo atomske časovnike na zemlji i atomske časovnike u orbiti u satelitu. Brzina satelita je oko 4 km/s. Zbog dilatacije vremena manje će vremena proteći u sistemu časovnika u orbiti u odnosu na sistemu časovnika na zemlji. Ta vremenska razlika u toku dana iznosi 7,68x10 -s. Ja na osnovu svoje etarske teorije dobijam da ta vremenska razlika iznosi 7,68003x10 -6 s. Takodje zabeležen je efekat da frekvenca atomskog časovnika u orbiti varira u toku dana, meseca, godine. Ja sam diskutovao zašto bi se to dešavalo sa stanovišta etarske teorije.Postoje u stvari dve frekvence atomskih časovnika. Jedna ima vrednost 1575,42 MHz, i namenjena je civilnim korisnicima, a druga je 1227,50 MHz i namenjena je vojsci.

Dirak se zalagao da ga tako nazovemo kvantnim vakuumom, ali nije baš slavno prošao po tom pitanju. Hteo je da o toj problematici objavi rad u prestižnom časopisu Nature. Nisu mogli da ga odbiju, radovi su objavljeni, ali uredništvo se ipak ogradilo na neki način o njegov rad. U nekom narednom postu mogu da da vam dam citat iz moje knjige o toj da je tako nazovem anegdoti.



#15 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 26 June 2013 - 11:41

Postoje u stvari dve frekvence atomskih časovnika. Jedna ima vrednost 1575,42 MHz, i namenjena je civilnim korisnicima, a druga je 1227,50 MHz i namenjena je vojsci.

To nisu "frekvence atomskih casovnika". To su frekvencije na kojima se emituje GPS signal. Jos od 1999 godine nema podele na "civilne" i "vojne". Koriste se i druge frekvencije, tacnije ukupno 5.