Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

"Region"


 • Please log in to reply
11554 replies to this topic

#11536 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 25 January 2019 - 14:47

...

 
:+1:
 
>> ... Kraj sage: Grci rekli – "da"
Grčki parlament odobrio je sporazum o promeni imena Makedonije, prenosi AFP
Izvor: B92, petak, 25.01.2019.
 
 
Poslanici grčkog parlamenta većinom glasova, ratifikovali su Prespanski sporazum, čime je okončan 27 godina dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Promenu imena Makedonije podržala su 153 poslanika.
 
Ispred zgrade grčkog parlamenta okupilo se nekoliko stotina protivnika sporazuma sa Makedonijom. 
 
Ratifikacijom u grčkom parlamentu biće stavljena tačka na višedecenijski spor između Grčke i Makedonije. ... <<
 
:thumbs:
 
...

 • 1

#11537 FrediB

FrediB
 • Members
 • 57 posts

Posted 25 January 2019 - 15:38

Tako je to kad Ujka Sem zavrne usi neposlusnim balkanskim plemenima. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. 

 

Elem, cestitke Severnoj Makedoniji za ulazak u NATO. Oni idu dalje, a vukoj****ci nek se i dalje dave u svom ekskretu i nek im i dalje prizeljkuju komadanje izmedju Albanije i Bugarske, koje ce se desiti na svetog Zivka. 


Edited by FrediB, 25 January 2019 - 15:39.

 • 0

#11538 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 25 January 2019 - 16:08

 

...

 
:+1:
 
>> ... Kraj sage: Grci rekli – "da"
Grčki parlament odobrio je sporazum o promeni imena Makedonije, prenosi AFP
Izvor: B92, petak, 25.01.2019.
 
 
Poslanici grčkog parlamenta većinom glasova, ratifikovali su Prespanski sporazum, čime je okončan 27 godina dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Promenu imena Makedonije podržala su 153 poslanika.
 
Ispred zgrade grčkog parlamenta okupilo se nekoliko stotina protivnika sporazuma sa Makedonijom. 
 
Ratifikacijom u grčkom parlamentu biće stavljena tačka na višedecenijski spor između Grčke i Makedonije. ... <<
 
:thumbs:
 
...

 

 Ovo Grkovi protestuju ispred zgrade? :wicked:


 • 0

#11539 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 31 January 2019 - 11:00

...
 
>> ... "Svi su iskoristili, Slovenija povećala izvoz 123%"
Ministar trgovine, turizma i usluga Rasim Ljajić izjavio je da je za dva meseca, koliko su na snazi takse od 100 odsto, napravljena velika ekonomska šteta.
Izvor: B92, cetvrtak, 31.01.2019.
 
    "Činjenica je da je tokom dva meseca ovih besmislenih mera prozrokovana velika ekonomska šteta našoj ekonomiji ali i za privrednike na Kosovu, potrošači trpe štetu. Ove ekonomske mere su prouzrokovale i političku krizu na samom Kosovu, više se ne zna ko je vlast ko je opozicija", kaže Ljajić za Prvu TV. 
    Ljajić smatra da Ramuš Haradinaj teško da može da nađe adekvatan izlaz iz ove situacija. "Nisam siguran kako će se ova kriza završiti, da li padom taksi ili padom vlade", kaže on. Prema Ljajićevim rečima, više država je iskoristilo ovu situaciju. 
 
    "Svi su iskoristili. Makedonija je povećala izvoz 40 odsto, Hrvatska 30 odsto, Bugarska 50 odsto, Slovenija 123, a Grčka 114 odsto.
 
    Prosto morala su da se nađu alternativna tržišta i zato će ova šteta biti mnogo veća od ovih 66 miliona evra. Teško je vratiti se na tržište gde ste nekada bili prisutni jer su drugi igrači ušli na njega", navpodi Ljajić. ... <<
 
 
Nista, ministre - sada kad je sVrBija pobedila i sprecila kocoBo u naumu -  trazite od 'Interpola' i 'UNESCO'-a da vam nadoknati stetu / propustenu dobit, ili trazite solidarnu nadoknadu od onih budalasa koji su vas podrzali!
:rotflmao:
 
Btw, a sto bi Haradinaj trazio izlaz iz ove situacije? Da mozda kocobo ne trpi neku stetu?
;)
 
 
Jedan od komentara na vest:
 
>> ... Nerazumem. Da li nas narod ostaje gladan ili ne s ovim taksama tamo, kao sto je nasa vlada najavljivala. nece biti hleba,brasna,lekovaitd. Vidim da nisu gladni a niko nekuka za nestasicu lekova.
 (trener saradnik, 31. januar 2019 09:50) ... <<
:lol:
 
Btw, nije ni lose da kupci na kocoBu malo promene asortiman robe, mora im je dojadila sVrBska jednolicnost.
 
Nesto ne pratim - kako li je prosla ona prituzba u Atlanti, Georgia, sto su se kosovari usudili da ne uvoze sVrBsku 'кока-колу'?
:D  
 
...

 • 0

#11540 Milenko Puzigaca

Milenko Puzigaca
 • Members
 • 1,427 posts

Posted 01 February 2019 - 18:28

Pa i vreme je bilo da kao i njihovi degenerisani dedovi onomad, i ovi novi patrijote jedni drugima cestitaju sankcije, tj ekonomski gubitak od ne zna se ni koliko zbog besmislenog ludjenja i inacenja. Znaci jos jedno 4, 5 godina do novog cepanja, jel tako ce biti. Eto i tu se nisu istakli. Sadam je cepan dva puta za 13 godina, a ovima ce trebati oko 25. Luzeri, uta ta, ha ha ha ha...
 • 0

#11541 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 06 February 2019 - 20:59

...
 
>> ... "Danas je istorijski dan"
Brisel -- Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.
Izvor: Beta, sreda, 6.02.2019.
 
    Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
    Na ceremoniji u sedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.
    Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu. 
    Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. 
    Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija. 
    Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali prema najavama iz sedišta Alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu. 
    Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je povodom potpisivanja pristupnog protokola sa Makedonijom da je "danas istorijski dan". 
    "Svi NATO saveznici potpisali su Pristupni protokol sa Makedonijom koji će doneti više sigurnosti i prosperiteta čitavom regionu", napisao je Stoltenberg na Tviteru po okončanju ceremonije u Briselu. "Radujem se danu kada će se 30 zastava vijoriti ispred sedišta NATO", naveo je. ... <<
 
...

 • 6

#11542 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 07 February 2019 - 00:50

Cestitam Makedoniji. Veliki uspeh za malu zemlju.


 • 0

#11543 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 12 February 2019 - 18:59

...
 
>> ... SAD uputile oštro pismo Tačiju, Haradinaju i Veseljiju
SAD su uputile oštro pismo trojici visokih kosovskih zvaničnika, predsedniku sa zahtevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji.
Izvor: Tanjug, utorak, 12.02.2019.
 
    Pismo je stiglo na adrese Hašima Tacija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, a potpisala su ga trojica visokih visokih američkih zbvaničnika Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, prenela je RTS.
    U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja americke države i americkih vojnika za Kosovo. 
    Lideri u Prištini su upozoreni da ce, ako ne ukinu taksu, uslediti šire "sankcije". 
    Mediji navode da imaju potvrdu americke ambasade u Prištini o slanju pisma. 
    Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je danas da nece povuci odluku o taksi na srpske proizvode, sve dok ne budu regulisani odnosi Beograda i Prištine, bez obzira na medunarodne pritiske. ... <<
 
 
Ne znam koliko se moze verovati 'tanjugu' no, ovo je poveca glupost.
 
Kosovo ne treba da ukine takse! 
 
Vidim ameri prete i otkazivanjem vojne saradnje, sto je tek budalastina.
Dok tamo neki general iz nacionalne garde prima 'digitalnu premijerku' koja se onako lepo izrazila o srebrenickom genocidu, neki drugi lik odbija da dodje na Kosovo. Mislim, hvala bogu, ima dovoljno vojnih firmi cije se usluge mogu platiti i iznajmiti.
 
Ovako ispada da prete sankcijama Kosovo, kao da je je njegova vojska mahnitala i cinila nepodopstine po teritoriji sVrBije. Kakva budalastina!
Kosovu sankcije a sVrBija da ubira korist od svoje nakazne, zlocinacke politike, da presinguje Kosovo gde god moze?
 
Sto ti je sujeta velikih, no brzo su zaboravili svoju istoriju
 
>> ... The Boston Tea Party was a political and mercantile protest by the Sons of Liberty in BostonMassachusetts, on December 16, 1773.[1] The target was the Tea Act of May 10, 1773, which allowed the British East India company to sell tea from China in American colonies without paying taxes apart from those imposed by the Townshend Acts. American Patriots strongly opposed the taxes in the Townshend Act as a violation of their rights. Demonstrators, some disguised as Native Americans, destroyed an entire shipment of tea sent by the East India Company. ... <<
 
...

Edited by Kinik, 12 February 2019 - 19:03.

 • 1

#11544 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 18 February 2019 - 17:23

...

 
>> ... Kao lav
Posted By Vladimir Gligorov
18/02/2019
 
    Išingeru je, ako je suditi po izlaganjima u Minhenu, mnogo više stalo do sporazuma Srbije i Kosova nego predsednicima tih dveju država, gospodi Vučiću i Tačiju. A i više nego evropskom komesaru Hanu. Uložio je, Išinger, decenije u posredovanje i na ostale diplomatske aktivnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji – bezuspešno. Svejedno je pokušao da još jednom ponudi svoje usluge razgovoru dvojice predsednika, i to odmah posle gospode Ciprasa i Zaeva, i čak sugerisao da bi, kao i ta dvojica, i Vučić i Tači, ako bi postigli sporazum, mogli da budu dobitnici prestižne Klajstove nagrade – sledeće godine.
    Sve je bilo uzalud. Gospoda Vučić i Tači su se borili kao lavovi za aplauze kod kuće. Jer i jedan i drugi ne stoje baš najbolje kada je reč o unutrašnjoj, domaćoj legitimnosti. Tako da su pokazali veoma mali interes da obezbede ili sačuvaju međunarodnu legitimnost. A ova druga je razlog da se na ovakve međunarodne skupove ide i razgovara i dogovara. Svađe nemaju mnogo smisla. Jer za međunarodne uši one znače da je reč o osobama sa kojima nije moguće obezbediti nikakav dogovor ili sprovesti bilo koji zajednički mirovni poduhvat. Komesar Han je, slušajući ko zna koju verziju međusobnih optužbi, naprosto ponovio da vreme ističe, jer ako dogovora ne bude do predstojećih evropskih izbora, posle njih je sve neizvesno, bar što se tiče interesa Evropske unije da posreduje i podstiče.
    Boriti se kao lav na međunarodnom forumu je uglavnom gubljenje vremena. Jer to nije publika za to. Međunarodna publika uvek očekuje da sukobljene strane pokažu ne tek spremnost, već i sposobnost da dođu do rešenja, uz međunarodnu podršku ako je potrebno, kao što uvek jeste. Podrazumeva se da će se svako zalagati za sopstvene interese. Podrška, ukoliko se njoj teži, dolazi ukoliko se vidi da postoji rešenje i da postoji put do njega. Onda je, kao u makedonskom slučaju, međunarodna legitimnost pregovarača, recimo dvojice predsednika, od velikog značaja i onda se može očekivati velika međunarodna podrška. Sve dok se dve strane u sporu bore kao lavovi, gotovo kao da su gladijatori, to može da im obezbedi aplauze kod kuće, ali će stranci otići sa ocenom da sukobljene strane nisu spremne za sporazum i da dodatno međunarodno angažovanje nema smisla.
    Išinger je hteo da zna kakvo rešenje ili kakva rešenja spora gospoda Vučić i Tači imaju na umu. Kompromisno, kaže Vučić; takvo da Srbija ne stoji na putu međunarodnoj integraciji Kosova, kaže Tači. Rešenje spora podrazumeva uzajamno priznanje, poručio je predsednik Tramp. Šta bi to sve zajedno moglo da znači?
    Od Vučića to nikako da saznamo otkad su on i Tači najavili, pre pola godine, da imaju u vidu nekakav dogovor. Išinger je pitao kako stoje stvari sa tom idejom o razgraničenju, ali nijedan od dvojice predsednika nije imao ništa da kaže o tome. Uostalom, kosovska strategija za pregovore je isključuje, dok srpske stavove u poslednje vreme uglavnom iznosi gospodin Dačić. Po njemu, Dačiću, srpski predlog je, u meri u kojoj se on uopšte može razumeti, da se sever Kosova pripoji ili vrati Srbiji, a da se na preostali deo Kosova primeni nešto kao osnažena verzija Ahtisarijevog plana sa pozitivnom diskriminacijom za srpsku manjinu uz eksteritorijalnost srpske crkve i njene imovine. Što su, sugeriše Dačić, sada realni zahtevi, jer je Trampova administracija promenila američku politiku na Kosovu.
    Koliko je to, to o Trampovoj kosovskoj politici, tačno? Ako je suditi po onome što je javno poznato, to nije tačno. Uostalom, i sam Tramp i američki ambasadori u Prištini i u Beogradu su uložili ne mali trud da razjasne američku politiku – koja se svodi na podršku uzajamnom priznanju Kosova i Srbije. Pritom, uopšte nema naznaka o povećanom angažmanu Amerike, diplomatskom ili bilo kakvom drugom. Ovo je u skladu sa spoljnom politikom Trampove administracije da se smanji angažovanje Amerike svugde gde bi, pre svega njeni saveznici, mogli da preuzmu veću odgovornost. A ako bi trebalo da se, recimo, sprovede razmena teritorija i sve što uz to ide, uključujući i sve ono što su srpski zahtevi, tako kako ih gospodin Dačić predstavlja, to bi zahtevalo upravo suprotno – SAD bi trebalo da preuzme značajne dodatne odgovornosti na Balkanu, što je upravo suprotno od politike Trampove administracije. Ona, ta administracija, zapravo očekuje povećanu angažovanost Evropske unije, koja, opet, kao što se moglo zaključiti iz onoga što je komesar Han imao da kaže u Minhenu, nema nikakve nove ideje i nema neka nova sredstva uticaja na strane u sporu.
    Boriti se kao lav u tom međunarodnom kontekstu sa ciljem da se na Kosovo izvrši dodatni pritisak ima za posledicu, kao što se vidi po carinama koje je kosovska vlada uvela, nove mere secesije Kosova od Srbije. Kao nadomestak na nemogućnost da se postigne povećana spoljašnja suverenost, jačaće mere unutrašnje suverenosti na Kosovu. I dok nema srpske kosovske politike koja bi imala međunarodnu legitimnost, značajnijeg pritiska na kosovske vlasti da se sa Srbijom sporazumeju neće biti. Potreban je cilj, rešenje kojem su strane u sporu posvećene, da bi se pridobila potrebna međunarodna podrška. Borbe lavova nisu neka zamena za to, a i konkurencija je velika jer ne nedostaju značajniji i dalekosežniji sukobi u svetu.
 
Peščanik.net, 18.02.2019. ... <<
 
...

 • 0

#11545 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 27 February 2019 - 23:27

...

 

Ah kako dobro! 

 

'Slovenacki ministar ...'!

:rotflmao:

 

Attached File  slovenacko-slovacki ministar.jpg   135.79KB   6 downloads

 

...


 • 0

#11546 A sad

A sad
 • Members
 • 3,504 posts

Posted 27 February 2019 - 23:33

...

 

Ah kako dobro! 

 

'Slovenacki ministar ...'!

:rotflmao:

 

attachicon.gifslovenacko-slovacki ministar.jpg

 

...

 

 

A zastava Slovacke... 


 • 1

#11547 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 28 February 2019 - 00:33

Vidim da su u međuvremenu promenili sliku zastave i stavili slovenačku. Očigledno je da su novinari sve više oslobođeni, i to od opšteg obrazovanja. Hvala nepostojećem što se neko setio da pogleda (trenutno) jedini komentar (o zastavi) i da promeni fotografiju. Eh, tako je to kad samo prenosiš tuđe vesti, nemaš nikakvog obrazovanja, a trtiš se i guziš da te neko naziva novinarem. Žalosno je što neki zarađuju za život kuckajući po tastaturi dok objektivno zaslužuju da čuvaju ovce, i to samo ako im se obraćaju sa 'gospođo ovco' ili 'gospodine ovne'.


 • 2

#11548 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 05 March 2019 - 13:27

...

 

Ove poslednje dogadjaje u Tirani, iznenadnu erupciju 'narodnog gneva' kao da neko podstice spolja, da bi se zajahalo Rami za vrat zbog stavova o Kosovu.

;)

A sto se tice aresivnosti protestanata - to je ista ona matrica oko Sobranja, pokusaja provale u CG parlament, a sada ovo u Tirani.

 

Nisu tu cista posla.

 

...


Edited by Kinik, 05 March 2019 - 13:27.

 • 1

#11549 perkos

perkos
 • Members
 • 26,798 posts

Posted 05 March 2019 - 15:25

Rusi mute vodu
 • 0

#11550 suptil

suptil
 • Members
 • 2,079 posts

Posted 05 March 2019 - 16:15

Jel postoji kutak za Crnu Goru? 


 • 0