Jump to content


Photo
- - - - -

Lažni geniji i pronalazači == heroji srpskih medija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#1 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 10 December 2012 - 13:03

Nisam siguran da li je ova tema više za "Društvo", "Obrazovanje"  ili za "Nauku i tehnologiju",  ali je svejedno postavljam ovde. Ako moderatori misle da je više za neki drugi PDF lako će je premestiti.

 

Elem, da pređem na temu.

 

Prebiram ti ja juče po kanalima i tako menjajući kanale naletim na RTS dnevnik 2, a  na dnevniku prilog o "Milošu Stankoviću - srpskom geniju iz Zemuna".  Sve bi to bilo OK, da se ne radi o običnom prevarantu, čiji su "izumi" što bezvredni što nepostojeći.

 

Zar je moguće da u Srbiji novinari uopšte ne proveravaju istinitost onoga što im navodni geniji i pronalazači serviraju (potvrde o učešćima na sajmovima prodaju kao (prve) nagrade itd.)?

 

Da li se radi o običnoj iskompleksiranosti nacije pa se lažnjaci automatski prihvataju kao geniji ili se tu krije nešto dublje?

 

Čitava plejada "genija" je prostrujala u poslednjih 20-ak (i više) godina (Mimi, Žarko Radosavljević, Tasić, prevarant iz afere sa "prvim srpskim veštačkim satelitom"; ...). I pored toga što je iz stručnih krugova (dosta mlako istina) ukazivano da tu baš nije reč o genijalnosti, već uglavnom o prevari svi oni su i dalje za srpske medija junaci i "dokaz našeg superiornog uma". A baš svi su bili (i ostali) obični prevaranti.

 

 

Žalosno je što su mnogi od njih uspeli da izmame raznorazne stipendije od države, bez ikakve provere kredibilnosti njihovih pronalazaka.

 

Ili da se poput Žarka Radosavljeviće debelo okoriste poslovima sa državnim firmama (preskupi sedmodnevni kursevi "na kojima se uče računari/strani jezici" "po metodi  Žarka Radosavljevića").

 

Zašto nema reakcije nikoga sa Univerziteta, matičnih fakulteta, Instituta kada se oglase ovakvi "geniji", poput Miloša Stankovića koji je pre par godina čak tvrdio i da "unapredjuje hladnu fuziju" :krsta: :krsta: :krsta: ?

 #2 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 10 December 2012 - 14:48

Zar je moguće da u Srbiji novinari uopšte ne proveravaju istinitost onoga što im navodni geniji i pronalazači serviraju (potvrde o učešćima na sajmovima prodaju kao (prve) nagrade itd.)?

Da bi mogli da provere, prvo bi morali da znaju nesto. A vecina ne zna. Ne znaju oni, ne znaju im urednici, ne zna im publika. Pa se tapsu po ramenima u krug, jerbo je posao odlicno obavljen. ;)

#3 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 10 December 2012 - 15:06

Ah, Miloš Stanković :lol:

 

Da bi ljudima bilo jasnije ko je i šta je u pitanju, evo teme o dotičnom na jednom regionalnom IT forumu koju vredi pročitati do kraja (ima zanimljivu evoluciju):

 

http://www.elitemadz...-Google-Project#4 mrd

mrd
 • Members
 • 18,143 posts

Posted 10 December 2012 - 16:00

ovo je vise off topic, ali me ponela ova misao o verodostojnosti novinarstva.

Spoiler


#5 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 10 December 2012 - 18:22

Mislim da se ovde poklopio interes vlasti, koja stalno provlači poruku 'mi smo najpametniji i najbolji, pa nas zato svi mrze', kao i neznanje i ulizištvo novinara. Kada se pogledaju gotovo svake novine, vesti na TV ili radiju, ili sajtovi sa vestima, vidi se da mnogi od njih nisu ni pravopis naučili kako valja, a da ne govorimo o opštem obrazovanju ili nekoj užoj specijalizaciji. Čast izuzecima koji su specijalizovani za neku oblast, umeju da se konsultuju sa stručnjacima i poznaju pravopis/dikciju, ali takvi su malobrojni.

 

Sećam se da su veselih devedesetih defilovali 'pronalazači' koji su uspeli da pobede Njutnove zakone, izmisle kako običan auto može da ide na drva bolje nego na benzin i kojekakve gluposti, mada bih ovakve pacijente prepustio Schrodingeru, koji je izuzetno kompetentan za ovo i koji takve može da ih isecka na froncle u dve rečenice.

 

Što se tiče Tomasovog pitanja o reakcijama sa fakulteta ili instituta, mislim da je odgovor jednostavan. Drugovi članovi partije koji su na liniji ne žele da kvare posao, dok oni koji nešto znaju nemaju šanse da se približe režimskim medijima.

 

Dodao bih i da takva propaganda podrazumeva i pompezno objavljivanje rezultata sa mnogih međunarodnih takmičenja na kojima naši učesnici jesu osvojili nagrade. Tada se obično prećutkuje da su takva deca uspela da ostvare rezultate zahvaljujući sopstvenom radu, pomoći roditelja ili zahvaljujući nekom profesoru entuzijasti, ali da posle medalje sledi šipak, počevši od fakulteta, pa do zaposlenja. Obično se prećutkuje da takvi često završe u inostranstvu i da nemaju nameru da se vrate ovde, osim da posete rodbinu tokom godišnjeg odmora. Isto tako, retko će se na TV videti naši stručnjaci koji zauzimaju visoke pozicije, jer će im prva rečenica biti da nemaju nameru ni da čuju za srpske institucije, dok im se na pomen investiranja u Srbiju diže kosa na glavi.

 

Da ne zaboravimo i PISA testove, koji su pokazali da nam je obrazovanje na samom dnu. Sećam se da je neka budala vrištala na medijima o 'preteškom pitanju' koje se svodilo na to da se neka suma u južnoafričkim randima preračuna u jene (ili obrnuto). :puke:

 

Ali ništa zato, važno je da 'genija' ima na svakom ćošku i da je nebeski narod najpametniji. :s_d:#6 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 10 December 2012 - 19:16

Ja sam pokusao na RTS sajtu da postavim komentar u kome sam ukazao da doticni i nije bas takav genije kakvim se predstavlja (stavio sa i par linkova ka forumima i blogovim na kojima su ga temeljno raskrinkali). Naravno taj komentar nije objavljen. Objavljeni su iskljucivo hvalospevi "mladom srpskom geniju", "novom tesli i pupinu".#7 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 10 December 2012 - 21:32

Sta ocekivati drugo... pa ovde se i dalje veruje da se Tesla izjasnjavao kao pravoslavni Srbin (inace, covek koji je sve bio, samo ne hriscanski teista).

 

A inace, nas dragi Mihajlo Pupin je bio najveci AMERICKI nacionalista (jingoist se to tad zvalo) i insistirao je da se otpustaju ljudi nemackog porekla cak i nakon okoncanja 1. svetskog rata, zato sto se - ima crno-na-belo u njegovim pismima - bave ANTI-AMERICKIM aktivnostima (!!!). To je tek zabavno citati... sta li bi ovdasnji idolopoklonici bez tri grama mozga rekli na to, pitam se, pitam.


Edited by Schrodinger, 10 December 2012 - 21:34.


#8 BasCelik

BasCelik
 • Members
 • 1,975 posts

Posted 07 January 2013 - 18:18

Problem je u tome što novinari uopšte ne proveravaju priče koje idu uz dlaku mainstream stavovima. Samo oni koji se protive moraju biti u potpunosti provereni. To nije tako samo kod nas, već i napolju.

 

Naš problem je samo uvećan zbog kriminalno niskih standarda u novinrastvu.


Edited by BasCelik, 07 January 2013 - 18:18.


#9 bojant

bojant
 • Members
 • 4,523 posts

Posted 07 January 2013 - 22:38

Sta ocekivati drugo... pa ovde se i dalje veruje da se Tesla izjasnjavao kao pravoslavni Srbin (inace, covek koji je sve bio, samo ne hriscanski teista).

 

nikada me nije previse zanimalo ali sad kad si spomenuo, kakvi su njegovi pogledi na svet po tom pitanju bili?#10 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 07 January 2013 - 22:46

nikada me nije previse zanimalo ali sad kad si spomenuo, kakvi su njegovi pogledi na svet po tom pitanju bili?

Onoliko koliko se (a vrlo malo, kako i dolikuje pristojnom coveku i istinskom dzentlemenu) izjasnjavao o tome u autobiografskim beleskama i ponekim pismima recimo Hjugu Gernsbeku, najblizi mu je bio panteizam; iz njega je, na primer, izvlacio zakljucak da druge planete, cak i u Suncevom sistemu, moraju biti nastanjene ne samo zivim, vec i inteligentnim bicima (inace u to vreme veoma cest stav), posto su zivot i inteligencija neminovni ishod evolucije materije. Zna se da je citao Vede, cak i ostavljao komentare na marginama, tako da mnogi smatraju da mu je upravo vedski panteizam bio inspiracija. Nazalost, jedan deo njegove arhive i biblioteke koji se odnosi upravo na filozofske i religiozne teme nalazi se spakovan u kutijama u arhivu Muzeja NT i ceka da neko da sredstva (a i da se pojave zainteresovani strucnjaci) da se to u potpunosti katalogizuje, sredi i stavi na uvid istoricarima...#11 tomas man

tomas man
 • Members
 • 9 posts

Posted 16 January 2013 - 11:07

I Tesla je Amere vukao za nos, služio se prevarama, tvrdio da komunicira sa vanzemalcima...

A izjašnjavao se i kao Srbin i kao Hrvat i kao Amer...Kako kad.

Koliko mi je poznato, u crkvu nikad nije išao, na sahrani (kremaciji), bili i pravoslavni i katolički sveštenik...

Kad je umro, imao je 16 dolara. Račune (hranu i spavanje), mu je plaćala izbeglička vlada iz Londona...

Od nekoliko desetina njegovih patenata ni jedan nije bio u pratičnoj primeni, otuda i beda u kojoj je živeo..#12 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 16 January 2013 - 15:20

I Tesla je Amere vukao za nos, služio se prevarama, tvrdio da komunicira sa vanzemalcima...

A izjašnjavao se i kao Srbin i kao Hrvat i kao Amer...Kako kad.

Koliko mi je poznato, u crkvu nikad nije išao, na sahrani (kremaciji), bili i pravoslavni i katolički sveštenik...

Kad je umro, imao je 16 dolara. Račune (hranu i spavanje), mu je plaćala izbeglička vlada iz Londona...

Od nekoliko desetina njegovih patenata ni jedan nije bio u pratičnoj primeni, otuda i beda u kojoj je živeo..

 

Поређење Тесле и Милоша Станковића је апсолутно непримерено. Тесла је се заиста понашао као ексцентрик али то нема везе са његовим стручним и научним доприносом (посебно не видим што би био проблем то што није ишао у цркву). Тесла је заиста имао многобројне проналаске који нису били од практичне користи или чак нису били ни оствариви, међутим Тесла је иза себе оставио читав низ проналазака који су уграђени у темеље модерне електротехнике и електроенергетике (полифазне машине итд.) од изузетног практичног значаја. Тесла свакако није био добар "менаџер" и није био вешт у стицању новца, али није био ни "ванземаљац" каквим су га представили разни "биографи".

 

Милош Станковић није ексцентрик већ млади преварант, чији "проналасци" нису непрактични већ непостојећи. Цела прича око Милоша Станковића је само вешто исконструисана превара.

 

Питање је само ко га у тој превари подржава и зашто.

 

О каквом се профилу човека ради врло лако се види и када се виде "организације" са којима је повезан (СКАИН, СКАНУ), награде на "светским конгресима генија" које организује познати шарлатан Јоширо Накаматсу, продавање малтене потврда о учешћу на сајмовима и скуповима као награда и плакета.

Када се на то све дода тугаљива патриотска реторика "младог научника који ето има десетине епохалних проналазака, али неће да их комерцијализује у иностранству пошто жели да се то "производи у Србији"" добија се комплетна слика.

 

Зашто се нико не запита следеће:

Како то да такав геније студира прво вишу електротехничку, па после менаџмент на трећеразредном факултету (који се узгред плаћа)? Ја бих очекивао да такав ум без икаквих проблема заврши ЕТФ, ПМФ или машинство и да сада увелико пише докторат на неком престижном факултету у свету.  Зар је могуће да није пробао да комерцијализује ни један једини од тих "чудесних изума" и тако финасира своја "истраживања" када већ не успева да пронађе посао?#13 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 16 January 2013 - 15:36

I Tesla je Amere vukao za nos, služio se prevarama, tvrdio da komunicira sa vanzemalcima...

A izjašnjavao se i kao Srbin i kao Hrvat i kao Amer...Kako kad.

Koliko mi je poznato, u crkvu nikad nije išao, na sahrani (kremaciji), bili i pravoslavni i katolički sveštenik...

Kad je umro, imao je 16 dolara. Račune (hranu i spavanje), mu je plaćala izbeglička vlada iz Londona...

Od nekoliko desetina njegovih patenata ni jedan nije bio u pratičnoj primeni, otuda i beda u kojoj je živeo..

aman...

 

Sve sto si napisao moze se - i treba - interpretirati u njegovu korist. Oko komunikacije sa vanzemaljskom inteligencijom, da, on je bio preteca SETI-projekata i svaka mu cast zbog toga. To je velika i ozbiljna tema, sa kojom se nema smisla sprdati. To sto je bio gradjanin sveta, pravi kosmopolita, dakle upravo pokazuje koliko je besmisljeno izjasnjavati se kao ovo ili ono. I na tome mu svaka cast. I ja sam se izjasnio kao Dzedaj na popisu, pa sta?

 

Sto u crkvu nije isao - pa hiljadu puta SVAKA CAST na tome.

 

Itd. ali cini mi se da je tebi ipak pre do trolovanja, nego do razume rasprave.#14 tomas man

tomas man
 • Members
 • 9 posts

Posted 16 January 2013 - 19:18

Bojim se da nisam bio dovoljno jasan.

Sve što sam naveo o Tesli su detalji iz njegovog života i biografije.Mislim da je nešto od toga vezano i za ovu temu, a da li neko te podatke (istinite !), shvata na ovaj ili onaj način, zavisi od mišljenja onog koji ih čita...

Da sam želeo da trolujem ili budem nekorektan izneo bi na primer i ovo : Tesla nikad nije završio studije (u Pragu) jer se odao kocki...

A da se obilato služio obmanama da bi izvukao novac od investitora je opšte poznato. 

Ceo svoj život je posvetio cilju bežičnog prenosa struje, i za to mu je trebalo mnogo novca, i svi njegovi patenti i inovacije su mu bili samo usput na ostvarenju te naučne utopije.#15 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 16 January 2013 - 21:22

Bojim se da nisam bio dovoljno jasan.

Sve što sam naveo o Tesli su detalji iz njegovog života i biografije.Mislim da je nešto od toga vezano i za ovu temu, a da li neko te podatke (istinite !), shvata na ovaj ili onaj način, zavisi od mišljenja onog koji ih čita...

Da sam želeo da trolujem ili budem nekorektan izneo bi na primer i ovo : Tesla nikad nije završio studije (u Pragu) jer se odao kocki...

A da se obilato služio obmanama da bi izvukao novac od investitora je opšte poznato. 

Ceo svoj život je posvetio cilju bežičnog prenosa struje, i za to mu je trebalo mnogo novca, i svi njegovi patenti i inovacije su mu bili samo usput na ostvarenju te naučne utopije.

 

A kakve to sve ima veze sa Milosem Stankovicem?