Jump to content

Photo

Planinarenje

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
124 replies to this topic

#16 Lavinia Amaldi

Lavinia Amaldi
  • Members
  • 2,362 posts

Posted 02 August 2003 - 12:49

Planinarenje - Slovenija

jao pa jeste, thanks 4 reminding me...
Leto, avgust '95-e, Jesenice, malo pentranje i po tim vrshkim cukama,pa malo kupanje u Bled & Bohinj lakes... Stvarno divota...
A o Slovencima, all the best, ljudi profesionalci... :lol:

#17 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 02 August 2003 - 18:10

Nisi Slovenac ako nisi bio na:

Posted Image

Posted Image

Bez zezanja, zadnji puta kada sam isao, vidio sam tipa kako fura bebu od par mjeseci sa sobom, furao ju je u nosiljci za klince(na grudima), .... malo cudno(ja se ipak ne bi usudio), al' istinito ... Triglav je nacionalni ponos Slovenije.

:lol:

#18 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 03 August 2003 - 10:28

Pa uspon na Triglav sa juzne strane je skroz OK. To sa bebama je normalna stvar. Mene su prvi put vodili kada sam imao 12 godina i mislim da sam narednih godinu dana samo o tome pricao. Ipak najlepsi put do gore (iako ne najkraci) ide kroz dolinu Voje. Pre Bohnjskog jezera skrene se levo, pa preko hudicevog (djavoljeg) mosta... Ako se ikada tamo nadjete ne propustite da svratite u planinarski dom na pitu od jabuka... Ima puno godina kako sam tamo bio poslednji put, ali verujem da se tako genijalne i mocne stvari nekako odrzavaju. A kad smo vec kod planinarskih domova, tamo je bila glavna klopa nesto sto se, cini mi se, zvalo JOTA. To je gusta corba od raznog povrca i kobasica (nisam oduvek vegetarijanac :lol: ), podseca na borsc... Zna li neko mozda kako se to pravi? Mozemo da isprobamo veg verziju...

#19 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 11:03

Isao sam i iz Trente(preko Dolica) i iz doline Vrata(preko Praga ... ni nic nevarnoga :lol: ) ... najljepse je kada se spustas dolinom sedam Triglavskih jezera ... za Jotu ... ne znam ... njupao sam je bas u tim triglavskim domovima ... grah sa kupusom ... ne vidim da je to tesko za napraviti ... zanimljivo je kada vec pricamo o pl. domovima ... cijena vode(obicne, u boci) se povecava proporcionalno povecavanju nadmorske visine(hi,hi,hi) ... tako da je u pl. domovima podno samog Triglava ... najveca. :lol:
Snjeznicu bas i ne valja piti, jelte.
Ima dosta Runolista bas kada se ide preko Triglavskih jezera(Bohinj-Triglav) ... uz put ... milina ... ima i onih malih svizaca(ima neki gel/balsam protiv bolova u misicima i za upalu misica ... razbijanje mlijecne kiseline-musculfiber, jelte ... kaze ... balsam od alpskih svizaca ... kako se pravi taj balsam? ... mislim ... jel' se ti svisci melju i kuvaju ili kako? :lol: :lol: ) ... nego ... jel' se netko kupao tamo,a? Ja jesam(hi,hi,hi) ... mislim da se jezero zove: Dvojno jezero(Koca pri Triglavskih jezerih) ... superiska na 2 min. :lol:

Proklete Hribarice,a? :lol: :lol:

p.s. Ne bi valjala vegetarijanska verzija. Ne bi s njom daleko dogurao ... mislim ... snijeg,hladnoca,kalorije i to. :lol:

Edited by Vjekoslav, 03 August 2003 - 11:31.

#20 Lavinia Amaldi

Lavinia Amaldi
  • Members
  • 2,362 posts

Posted 03 August 2003 - 11:20

p.s. Ne bi valjala vegetarijanska verzija. Ne bi s njom daleko dogurao ... mislim ... snijeg,hladnoca,kalorije i to. :lol:

Gresis, sinak, ovaj, mislim, gresis.. :lol:

#21 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 11:42

Tesko da grijesim,tesko. :lol:
Gazio i prtio snijeg sa ruksakom(tezina nije zanemariva) na -20C i vise(jelte), sa stomakom popunjenim slaninom(izmedju ostalog) i isto tako sa stomakom popunjenim samo biljcicama ... zanimljivo ... sto mislis ... koliko duraju biljcice, a koliko slanina?

Bice da su gorstaci pali s Marsa kada krkaju masno i kaloricno. Mogli bi napraviti pokus ... dalmatinska kuhinja u Alpama ... da vidimo ... prezivjeli Dalmatinci imaju bonus na Jotu. :lol: :lol:

Bez zafrkavanja ... ne valja se igrati sa prehranom u uvjetima za planinarenje(pogotovo zimi) kakvi su npr. u Alpama ili na Velebitu. Moze biti jako opasno.

U editu sam naveo i pricicu o sviscima ... jel' zna netko nesto o tome?
I da ... jel' zna ili ne zna netko od vas za one mrtvacke glave na grobovima ljudi koji su izvrsili suicid (naveo u prici o Katarini i Jankovcu) ... zanima me, a neda mi se traziti. :lol:

p.s. Za onu plocu sto nam je Milovan opisao ... sigurno se radi o "onoj" majci ... mislim ... svih nas ... s drugih topica. :lol: :lol:

Edited by Vjekoslav, 03 August 2003 - 13:45.

#22 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 03 August 2003 - 13:47

p.s. Za onu plocu sto nam je Milovan opisao ... sigurno se radi o "onoj" majci ... mislim ... svih nas ... s drugih topica.
................................................................................
.........................................................
Majka ili maceha, volio boh da vas sve vidim, vegeterijance, biljojede i mesozdere u moja brda tvrda, tamo su specijalitet, palachinke ispod sacha, peche se jedna preko druge i ne smiju da prijenjaju jedna za drugu, dodaje se na svakoj petoj pomalo sira sa jajima,svaka se pojedinacno przi pod sach, to traje 4-5 chasova. donja i gornja kora su najukusnije i obod tepsije, pod tepsijom se dodaje zar ali umjereno da ne zagori.

#23 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 14:11

Posted Image

Je li Milovane ... jel' ima tamo medvjeda ili su to samo bajke? :lol:

#24 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 15:33

... vezano za Triglav(Gorenjska)

Siva pot
Skoraj raj si, ti Gorenjska
sive gore in zelene reke
Tu zivljenje skriva svoj zaklad
Stara si kot sonce, mlajsa kot pomlad

Siva pot, vodi me
Kamor hoce srce
Na Gorenjsko, ker gore so
vodi me, siva pot

Ko vstaja jutro slisim ptice iz daljave
Radio spominja me na dom tam nekve
In ko se vozim po betonskih magistralah
Mislim nate le, nate le ...
(prepjev Denverove pjesme: "Take me home,country roads)

Ono sto je za Slovence Triglav, za Hrvate je Velebit:

...

Pelin i vrijes, bez icijeg znanja
pod suncem tiho ispunjaju zrak
U vjetru zivi zapisano ime
usnule vile - Vile Velebita.(Zlatko Tomicic, Vila Velebita)

Zva se dake vrh taj po rici te dugo vrime Velebil,
jer vas snigom bilim pokriven veckrat stase,
da pak po tu opcecih ne vec Velebil da Velebic zove se.(Petar Zoranic, Planine).

Edited by Vjekoslav, 03 August 2003 - 15:36.

#25 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 03 August 2003 - 15:37

Citam, citam i pomalo zavidim.

Planinarenje ne probah. A mami me cisti zrak, zelenilo, jezera. Ja sam zaustavila istrazivanja tog tipa kod 143og pohoda po Plitvichkim jezerima. Ti nagibi su moj domet. I opet bih.

Mada, kako je ovo zagrevanje planete nam direkt protiv moga zdravlja, nesto se premisljam: dobra ekopa, strucan vodic / da zna da peva inace ne dolazi u obzir :lol: / kratke rute i eto mene sa vama.

Moj san je vazda ostao na nivou: netom uhicen lubin se przi na sklepanom rostilju, ja u hladovoni, onda plivanjac u carobnome moru ladno - providno, pa klopica / od kuce poneti blitvu i krumpir s ne malo kolicinom maslinovog ulja i cesnjaka/ bevadna, i onda sjesta pod borom.

Izgleda da nisam sportski tip.

#26 zaspanka

zaspanka
  • Members
  • 314 posts

Posted 03 August 2003 - 16:22

Jota - kiseli kupus + pasulj...
Koji je to juzni put na triglav sa Pokljuke mozda?

vjekoslave ajde da i ja tebe popravim ni nic nevarnoga - ni nic nevarnega... :lol:

Edited by zaspanka, 03 August 2003 - 16:22.

#27 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 16:33

Primljeno k znanju. :lol:

#28 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 16:57

Pokljuka je jugo-istocno od Triglava. :lol:

Edited by Vjekoslav, 03 August 2003 - 16:59.

#29 zaspanka

zaspanka
  • Members
  • 314 posts

Posted 03 August 2003 - 17:19

primljeno k znanju :lol: ...nema veze tamo mi je triglav poderao (nove) patike :lol:

#30 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 03 August 2003 - 18:05

Eh, patikice i Triglav :lol: ... eh,eh,eh ... valjda si izvukla pouku. :lol:

Negoooooooooooooooooooooooo ... zna li netko kako se zovu one crveno-bijele tockice sto nam pokazuju put u planini .... a ? :lol:

Evo pomoc:

PRAVILNIK
o diplomi Alojza Knafeljca

1. člen
Diploma Alojza Knafeljca je posebno planinsko priznanje
markacistom za večletno požrtvovalno delo pri nadelavi,
vzdrževanju in obnavljanju poti splošnega planinskega pomena, pri skrbnem obnavljanju potnih označb(markacij,smernih puščic in orientacijskih tabel), pri stalnem
izpopolnjevanju kartoteke planinskih poti in pri vzgoji novih delavcev na področju planinskih markiranj.

Diploma nosi ime zaslužnega planinskega delavca Alojza Knafeljca, ki je uvedel po slovenskih gorah in hribih enotno obliko označevanja varovanih smeri in potov. :lol:

Sada mi pod ruku dosla i jedna knjigica(Vodic kroz Jugoslovenske alpe,Rudolf Badjura,1922.-23.) ...
... a u njemu stoji(izmedju ostalog, vodic je inace odlican i uglavnom su kasniji vodici prepisivani iz njega i nadogradjivani):
Medjusobno razumevanje: Opciti sa Slovencima ne cini Srbima i Hrvatima ni u posljednjem gorskemu selu bas nikakvih poteskoca, te se svi kao sto je poznato vrlo dobro i potpuno razumemo, ako govorimo jasno i ne prebrzo. ...

... godina 1922. u Ljubljani, Vidovdan. :lol: :lol:

Edited by Vjekoslav, 03 August 2003 - 18:06.