Jump to content

Photo
- - - - -

Ko zna albanski?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 05 September 2012 - 12:52

Vec duze vrijeme se furam na jednog repera s Kosova, zivi u Americi, zove se Unikkatil - repa na engelskom i albanskom. Uglavnom ne slusam rap muziku osim kad me zaintrigira tekstom ili cisto jezikom. E sad, albanski meni zvuci, barem u rap muzici, zesce mocno...svidja mi se, kako melodija, tako i ta neka nabijenost testestoronom. A tacno se cuje, iako ne razumijem maltene nista (gledo sam ovdje u vezi nekog kursa, nesto, ali nema, i jedini Albanac kojeg znam je u zatvoru - ustvari je moja bivsa djevojka prijateljica njegove pa smo se upoznali kad je bio kratko vani), da ima dosta turskih rijeci, italijanskih, pa i francuskih - pogotovo dosta "pozajmljeno" iz latinskog.

Kako god, bio bih zahvalan kad bi mi neko, ko razumije albanski (spekuliram s tim da ovdje ima Srba s Kosova, ili mozda cak i Albanaca koji govore i razumiju BHS), objasnio kakve su - uopsteno - poruke ovog repera. Da li je to neki fasista, nacionalista, ili tip koji nije se ne dotice politike..Hvala unaprijed.

Ovo je remix albanske shote

http://www.youtube.com/watch?v=nDOQ_zMJq88&feature=related

#2 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 05 September 2012 - 17:57

Jao kako si ti naivan...

Kako god, bio bih zahvalan kad bi mi neko, ko razumije albanski (spekuliram s tim da ovdje ima Srba s Kosova, ili mozda cak i Albanaca koji govore i razumiju BHS), objasnio kakve su - uopsteno - poruke ovog repera. Da li je to neki fasista, nacionalista, ili tip koji nije se ne dotice politike..Hvala unaprijed.

Ovo je remix albanske shote
http://www.youtube.c...h?v=B6CEpkPxJxk

http://www.youtube.c...h?v=qUjuwVitM14

http://www.youtube.c...feature=related

A šta li je ovaj poslednji link??? Remix čega li je to....
Gde su sad razni dhx-ovi i slični dušebrižnici da se pobune protiv ovog "nacionalističkog, šovinističkog pasjeg sranja" koje samo doprinosi tenzijama blablabla....

Edited by Pitbull, 05 September 2012 - 18:06.

#3 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 05 September 2012 - 22:18

Blage veze jarane. Zato pitam jer zaista ne znam kakva je - uglavnom - poruka ovog repera.

Komentar jednog Albanca ispod videa, ovaj prvi, Shota, kaze:

croatien,bosnien,macedonien,al
­bania,kosovo,montonegro,serbie­n.. und der rest Wir hatten zwar krieg mit serbien aber das heisst nicht das alle so sind ich hab serbische kollegen :b die sind einfach richtige brüder.

Hrvatska, Bosna, Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, Srbija...i ostatak. Imali smo rat sa Srbijom ali to ne znaci da su svi takvi, imam srpske prijatelje, oni su jednostavno prava braca.

Eto, i onda ima kretena koji misle da se ljudi odredjenih nacija jednostavno moraju mrziti.

#4 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 06 September 2012 - 12:47

Preveo sam nesto uz pomoc google prevodioca ali slaba fajda. S albanskog na njemacki. Spominje se, samo ne znam u kojem kontekstu, "Drenica-krv koja tece u zilama..dvoglavi orao..svaki Presheva Albanac" itd..

Zar stvarno niko ovdje ne govori albanski jezik?

#5 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 06 September 2012 - 12:49

evo na engleskom, dobar je, fakat.

#6 Rooney

Rooney
  • Members
  • 1,420 posts

Posted 10 September 2012 - 12:33

Mnogo se slusa od mladih ovde na Kosovu. Ja tu vrstu muzike cim cujem bezim na kilometre. Istina je da ima mnogo nacionalistickih tekstova, itd. Mada vise mislim da je klasican dijasporac koji gleda Kosovo i Albance en general kao nesto nebesko. Isto ko sa dijasporom Srbije, pogotovo onom u Chicago-u i Kanadi!

Mnogo se slusa od mladih ovde na Kosovu. Ja tu vrstu muzike cim cujem bezim na kilometre. Istina je da ima mnogo nacionalistickih tekstova, itd. Mada vise mislim da je klasican dijasporac koji gleda Kosovo i Albance en general kao nesto nebesko. Isto ko sa dijasporom Srbije, pogotovo onom u Chicago-u i Kanadi!

#7 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 10 September 2012 - 17:39

Hvala ti na informaciji. Steta jer zaista dobro repa a i jezik je mocan. Sumnjao sam u tako nesto i zbog toga otvorio temu, al` reko` mozda ga samo zabludjena omladina shvata pogresno kada na njegove pjesme putem youtube-a stavljaju kao pozadinu nacionalisticke simbole.

#8 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 10 September 2012 - 17:40

Jos nesto, posto vidim da znas albanski, sta znaci Qa tha?

#9 moonlight7

moonlight7
  • Members
  • 1 posts

Posted 09 October 2012 - 20:24

Jos nesto, posto vidim da znas albanski, sta znaci Qa tha?

Qa tha ili pravilno Çka tha znaci Sta je rekao. Inace, njihove pesme nisu nacionalisticke vec vise borba recima sa drugim reperima. Evo dole link za novu pesmu koja je protiv politicara i moze se reci jedna od retkih nacionalistickih:

http://www.youtube.c...h?v=1Gz6bIkVPf0

Inace Viktor, pevac, je rodom iz Pristine i katolik je.

Edited by moonlight7, 09 October 2012 - 20:38.