Jump to content

Photo
- - - - -

Borilacke Vjestine na OI 2012

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
310 replies to this topic

#1 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 27 July 2012 - 13:17

DŽudo (Judo) je borilačka vještina nastala u Japanu krajem 19. vijeka. Tvorac džuda je Džigoro Kano, majstor tradicionalne japanske borilačke vjestine džu džicu (Jujutsu). Nastao je kao težnja Kana da napravi vještinu zasnovanu na principu "seiryoku zen'yō" ->minimalni napor, maksimalna dobit. Iz džu džice je izbacio tehnike koje nisu odgovarale tom principu i dodao nove koje nisu bile dio tradicionalne vještine. Udarci su zabranjeni. Razlikuju se dvije vrste tehnika stojeća tehnika koja obuhvata bacanja i parter tehnika koja obuhvata zahvate, gušenja i poluge.

Iako je džudo dio igara od 1964 a ženski turnir je uveden 1988. malo je poznato da je džudo imao premijeru na igrama 1932 u Los Andjelesu kada je Kano prezentovao sport pred Američkom publikom. Ipak on nije bio pobornik džuda kao olimpijskog sporta ali nije bio ni protivnik. Ovo je njegovo razmišljanje na tu temu

I have been asked by people of various sections as to the wisdom and possibility of Judo being introduced with other games and sports at the Olympic Games. My view on the matter, at present, is rather passive. If it be the desire of other member countries, I have no objection. But I do not feel inclined to take any initiative. For one thing, Judo in reality is not a mere sport or game. I regard it as a principle of life, art and science. In fact, it is a means for personal cultural attainment. Only one of the forms of Judo training, so-called randori or free practice can be classed as a form of sport. Certainly, to some extent, the same may be said of boxing and fencing, but today they are practiced and conducted as sports. Then the Olympic Games are so strongly flavored with nationalism that it is possible to be influenced by it and to develop "Contest Judo", a retrograde form as ju-jitsu was before the Kodokan was founded. Judo should be free as art and science from any external influences, political, national, racial, and financial or any other organized interest. And all things connected with it should be directed to its ultimate object, the "Benefit of Humanity". Human sacrifice is a matter of ancient history.

Boldovani dio je srž Džuda.

A sada o nasem takmicaru.

Na ljetnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012 Srbiju ce predstavljati naturalizovani Rus Dmitrij Gerasimenko koji je olimpijske igre izborio zauzevsi 28 mjesto na IJF listi a pošto svaka zemlja moze da pošalje po jednog takmičara u svakoj kategoriji tada je njegovo 28 mjesto imalo težinu 21. mjesta (22 takmičara idu na osnovu liste i jos 8 po pozivu.). Medjutim Olimpijske kvalifikacije traju dvije godine a Gerasimenko je "normu" napravio u drugoj godini ciklusa pa to 28. mjesto nije uopšte za podcjenjivanje. No ždrijeb ga nije pogledao pa ga poslije (nadam se lake) uvodne borbe sa Kone-om iz Obale Slonovače čeka četvrtorangirani predstavnik Kube Asley Gonzales koji u prvom kolu ima lak posao. Ono sto je bitno naglasiti je da bi pobjedom nad Kubancem imao zagarantovan repasaz ("razigravanje" za dvije bronze). U eventualnom trećem kolu ga,ako ne bude iznenadjenja ceka predstavnik Gruzije Liparteliani, drugi na IJF listi. Tezak ždrijeb zaokružuje eventualni protivnik u polufinalu, naturalizovani Gruzijac pod zastavon Grčke Ilijas Ilijadis prvorangirani na IJF listi. Jedini koji nedostaje na toj strani kostura je trećerangirani, gle čuda Japanac, Nishiyama.

Šta očekivati? Ne mnogo. Onda bi i eventualno iznenadjenje bilo veće. Njemu se turnir svodi na borbu u drugom kolu. Ako tu pobjedi medalja nije daleko, ali i ako prodje to mnogo ne znaci jer mu trebaju još dvije pobjede za medalju. Pošto se ni on ni njegovi treneri nisu oglašavali po novinama i trazili bolje uslove pretpostavljam da je maksimalno ispoštovan sa te strane i da je dobro pripremljen. Uz Božju pomoć i malo srece da ga zaobidju povrede mislim da bi medalja bila dostižna.

edit:
Za ostale sportove neka sastavi neko kompetentan pa ću ja da ubacim u početni post

Edited by lary ptica, 27 July 2012 - 13:19.

#2 Xpert

Xpert
  • Members
  • 22,572 posts

Posted 28 July 2012 - 23:09

Za par minuta krece Drenovak. Da vidimo kakav je.

#3 add me on xvideos

add me on xvideos
  • Members
  • 26,655 posts

Posted 28 July 2012 - 23:11

pocinje

#4 add me on xvideos

add me on xvideos
  • Members
  • 26,655 posts

Posted 28 July 2012 - 23:16

4-3 za ekvadorca delgada posle prve runde

4-2 za aleksandra posle druge

7-6 pred poslednju rundu

trebalo bi da je drenovak pobedio

Edited by NBK, 28 July 2012 - 23:24.

#5 Xpert

Xpert
  • Members
  • 22,572 posts

Posted 28 July 2012 - 23:24

E sad da vidimo sta kazu sudije.

Pobedio Drenovak 13:12. :)

Edited by Xpert, 28 July 2012 - 23:25.

#6 add me on xvideos

add me on xvideos
  • Members
  • 26,655 posts

Posted 28 July 2012 - 23:25

uhh 13-12 za drenovka. bas gusto.

u sledecoj rundi protiv turcina kilicija

Edited by NBK, 28 July 2012 - 23:26.

#7 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 28 July 2012 - 23:26

Puko delgiša :D

#8 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 28 July 2012 - 23:47

Овде се бодују сад само чисти ударци, нема оног слободног утиска али мислим да је наш боксер сасвим заслужено прошао даље. Бржи је, агресивнији, спаја серије удараца... Еквадорац углавном чекао на контру.

#9 threepwood

threepwood
  • Members
  • 12,792 posts

Posted 29 July 2012 - 01:06

Nije lose. Mislim da je druga runda mogla i ubedljivije da se sudi u Aleksandrovu korist, ali vidim da se sudije jako retko usudjuju da daju vise od dva poena prednosti po rundi. Da se sudi po slobodnom utisku Drenovak bi ubedljivije pobedio jer je jasno da je daleko skolovaniji, a i iskusniji bokser od Ekvadorca.
E sad ono sto ne valja je da je Turcin na mene ostavio sjajan utisak iako mi je pre takmicenja bio nepoznat. Ima duze ruke, boksovao je jako pametno. i uz Gausha i Hartela ostavio najjaci utisak u ovoj konkurenciji. Moguce da je imao slabijeg rivala, ali cini mi se da je favorit u drugom kolu.
Sta god da uradi, kapa dole Aleksandru sto se uopste nasao na Olimpijskim igrama, tuzno bi bilo da nismo imali svog predstavnika u Londonu

#10 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 30 July 2012 - 00:11

Ne znam da li pratite Džudo turnir, ali je zaista bilo zanimljivo ova dva dana.

U današnjem finalu kod žena dobila takmićarka iz Severne Koreje, i kada je sudija objavio pobedu, plaču i Korejka i Kubanka koju je pobedila. Vrlo, vrlo zanimljiv turnir, a kako odmiče, sve mi se čini da i naš takmičar ima neke šanse za medalju. U prvom kolu se bori protiv Konea iz Obale Slonovače, koji je realno slabiji i tu neće biti verovatno problema.
Medjutim, onda idu problemi jer ako prodje, a hoće, ide na pobednika borbe Gonzales Kuba - Kampes Argentina, a tu je Gonzales favorit i jedan od favorita za medalju.

Medjutim, eto danas Gruzijac osvojio zlato, a bio je po rangu tu negde kao što je Gerasimenko u svojoj kategoriji.Dakle da se nadamo još jednom čudu za tri dana :).

#11 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 30 July 2012 - 00:12

Nije lose. Mislim da je druga runda mogla i ubedljivije da se sudi u Aleksandrovu korist, ali vidim da se sudije jako retko usudjuju da daju vise od dva poena prednosti po rundi. Da se sudi po slobodnom utisku Drenovak bi ubedljivije pobedio jer je jasno da je daleko skolovaniji, a i iskusniji bokser od Ekvadorca.
E sad ono sto ne valja je da je Turcin na mene ostavio sjajan utisak iako mi je pre takmicenja bio nepoznat. Ima duze ruke, boksovao je jako pametno. i uz Gausha i Hartela ostavio najjaci utisak u ovoj

Mislim da je Turčin bivši evropski prvak, tako da će biti jako teško da se prodje dalje. Ali, kao što ti kažeš i za plasman kapa dole.

#12 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 30 July 2012 - 00:57

Gdje gledas Dzudo?

Meni se neki dan, pola sata nakon sto sam otvorio temu, pokvario racunar pa nisam uspio naci streamove za takmicenja u ovim "malim" sportovima.... Tek sam popravio racunar danas oko 3. (bolje da nisam, umalo sam ga bacio kroz prozor za vrijeme rukometa)

Edited by lary ptica, 30 July 2012 - 01:04.

#13 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 30 July 2012 - 07:17

Drenovak: Pobedio sam za moju Banju

Novak mi je rekao ovde da izgledam kao zver, kako on veruje u mene i vidi da sam maksimalno spreman. Nisam smeo da izneverim, kaže bokser posle prve pobede na OI

Posted Image
Aleksandar Drenovak

OD specijalnog izveštača iz Londona
POLJUBIO je ikonu Bogorodicu Trojeručicu, tiho se pomolio i čvrsto stegnuo pesnicu. Ovaj ritual je ponovio i po završetku meča, prilično umoran od žestokog okršaja, znojav, sa nabreklim mišićima na rukama, ali u isto vreme i izuzetno srećan što je trijumfom započeo svoje prvo učešće na Olimpijskim igrama.

Aleksandar Drenovak je srušio Ekvadorca Maria Suareza Delgada i oslobodio se pritiska i tereta očekivanja svih ljubitelja plemenite veštine u našoj zemlji. Ostvario je veliku pobedu, na poene 13:12, u otvorenoj borbi od prvog do poslednjeg gonga.

- Vrnjačka Banja je izlepljena mojim slikama, svi su u proteklom periodu pričali o mom učešću na Igrama i, samim tim, nosio sam pritisak velike odgovornosti prema svom gradu i ljudima koji me podržavaju. Morao sam zbog njih da pobedim. Drago mi je da sam u tome i uspeo - kaže Drenovak.

MILIĆ: POČETAK UVEK NAJTEŽI TRENER Miodrag Milić poručio je da je ovaj trijumf posvećen svima koji su verovali u Aleksandra.
- Kao i svaki početak, prvi meč je uvek najteži. Strašno je jaka konkurencija na Igrama, posebno u kategoriji do 75 kilograma u kojoj se takmiči Aleksandar. Samim tim, zadovoljni smo pobedom, ali već razmišljamo o narednom protivniku. Drenovak će sigurno bolje boksovati protiv njega, a u ringu je uvek sve otvoreno. Imamo četiri dana da se spremimo za taj meč, radićemo dva treninga dnevno, i nadamo se najboljem - kaže Milić.

Aleksandar je rekao da trijumf posvećuje i najboljem srpskom teniseru, Đokoviću.

- Nisam smeo ni da izneverim Novaka, sa kojim sam se sreo pre par dana. Rekao mi je da izgledam kao zver, kako on veruje u mene i vidi da sam maksimalno spreman, i da primećuje da sam izuzetno fokusiran i koncentrisan. Kad sam čuo takve reči od šampiona kao što je Đoković, kome je upravo psiha velika snaga, znao sam da moram da trijumfujem i opravdam te reči - rekao je Aleksandar koji je po dolasku u selo ispred svoje sobe naišao na čestitku cele rukometne reprezentacije.

Tek, navijači u „Eksel areni“ nosili su našeg šampiona sve vreme meča. Pravili su meksičke talase, nadglasavali se oko toga ko navija za Srbiju, ko za Ekvador, u atmosferi koja je pokazala svu snagu i raskoš svetskog amaterskog boksa.

- Nikad nisam boksovao pred bučnijom publikom. Oduševilo me je i to što je dvorana bila krcata. Po mojoj proceni, bilo je oko 5.000 navijača.

Sledi kratka pauza, pa meč sa Turčinom Ademom Kiličijem, drugog avgusta, opet u večernjem terminu.

- Turnirski sam bokser. Boksujem sve bolje kako mečevi odmiču. To znači da ću biti bolji u narednom duelu. Ipak, Turčin je iskusan, dobar bokser, vicešampion je Evrope, bronzani sa SP u Čikagu. U Trabzonu na kvalifikacijama za OI dobio je svih pet rivala. Ali, nije nepobediv - zaključuje Drenovak.

#14 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 30 July 2012 - 07:21

Posted Image

Ulaz u Vrnjačku Banju

Spoiler

#15 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 30 July 2012 - 07:24

Kako je meni simpatično kad ovako mala lokalna sredina stane uz svog sportistu :)