Jump to content


Photo
- - - - -

Savet u vezi saobraćajnog prekršaja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 Lepi Jova

Lepi Jova
  • Members
  • 2 posts

Posted 05 July 2012 - 16:04

Pre neki dan, tačnije 30.06.2012g na obilaznici oko Beograda,kod Ostružnice zaustavila me je saobraćajna policija. Saopštili su mi da sam po zakonu dužan da preticanje kamiona,koje sam odpočeo na isprekidanoj liniji na istoj i završim, što po njima nisam učinio. Ja sam bio ubeđen da sam preticanje završio po propisu i to sam i tvrdio. Nije mi bilo jasno kako su toliko precizni mogli da budu, kada su saobraćajci bili ispred mene na oko 500-600m (i to u suprotnoj kolovoznoj traci)i sedeli su u vozilu. Tek kada sam bio pri kraju preticanja jedan od njih je izašao iz vozila, prešao magistralu i zaustavio me je. Pozvao me je da izadjem iz vozila i podjem sa njim do vozila na drugoj strani gde mi je uz pristojan razgovor napisao kaznu koju nisam potpisao. Revoltiran rešio sam da kaznu ne platim.
Potreban mi je pravni savet kako postupiti?

#2 juemil

juemil
  • Members
  • 58 posts

Posted 06 July 2012 - 00:05

Negde mi je u "malom mozgu" informacija da je vozac duzan da zapoceto preticanj ( na isprekidanoj liniji) ako ne zavrsi do njenog zavrsetka mora preticanje zavrsiti u najkracem roku. Sto znaci da ne sme nastaviti preticanje i sledeceg vozila ispred njega. dali je ovo odredba iz nekog starog zakona ili jos uvek vazi , vredi proveriti.

#3 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 06 July 2012 - 08:35

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima:

Član 55.

Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.


Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju.


Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje:

1) kolone vozila,

2) ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje,

3) ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za preticanje ili obilaženje,

4) ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz suprotnog smera,

5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju,

6) zaustavnom trakom,

7) na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim na kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru,

8) u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru,

9) vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi,

10) vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu,

11) na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge,

12) kolone vozila pod pratnjom,

13) saobraćajnom trakom za spora vozila,

14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,

15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.


Obilaženje zaustavljene kolone na putu je zabranjeno ako se vozač nakon obilaženja ne bi mogao bezbedno uključiti na saobraćajnu traku namenjenu kretanju vozila u smeru u kome se on kreće.


Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.


Vozač koji pretiče dužan je da svoje vozilo drži na potrebnom rastojanju i odstojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa niti ugrožava druge u saobraćaju.

Dakle, obilaženje vozila preko pune linije (ili obilaženje tako da se puna linija "zakači") je dozvoljeno, ako time nikoga ne ugrožavate.

U vašem slučaju, ukoliko iz suprotne strane nije dolazio niko - u pitanju je klasični pokušaj reketiranja na putu i dobro je što niste platili kaznu niti bilo šta potpisali. Sačekajte da vam prođe rok za plaćanje kazne i da policija pokrene prekršajni postupak protiv vas, a vi u međuvremenu nađite advokata koji ima iskustva sa prekršajnim sudom (čitaj: koji poznaje prekršajne sudije) i recite mu da vaš predmet otera u zastaru. Rok za zastaru je dve godine, u kom roku je suština da ne date svoj iskaz pred prekršajnim sudijom, jer bez toga ne može da se završi prekršajni postupak. U slučaju da vas ipak "nahvataju", bilo bi lepo da imate svedoka (nekog ko je bio u kolima sa vama) jer je u suprotnom vaša reč protiv pandurske, a to po pravilu znači - bunar. U svakom slučaju nećete proći gore nego što biste prošli da ste podmazali policajca, tako da vredi pokušati.

#4 Lepi Jova

Lepi Jova
  • Members
  • 2 posts

Posted 06 July 2012 - 15:29

Juemil; KANDAhar: Hvala Vam na odgovorima. O ugrožavanju drugih učesnika u saobraćaju nema ni govora. Iz suprotnog pravca nije bilo nikog na vidiku. A obišao sam samo taj kamion. Nikako dva ili više vozila, tj. kolonu.

#5 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 06 July 2012 - 16:16

Molim, i drugi put.