Jump to content


Photo
- - - - -

Supa od luka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 25 June 2012 - 21:50

Ja obicno ne jedem supe i corbe uvece. Medjutim, veceras sam napravio izuzetak i pojeo supu od luka.
Legenda kaze da je ta supa nastala na cuvenojj pariskoj pijaci Halle, koja danas vise ne postoji.
Mesari su na toj pijaci kuvali velike komade govedine, koje su onda prodavali. Ostajala im je jaka govedja supa.
Na vrlo malo ulja isprzi ce nekoliko glavica luka, iseckanog na rezance. Tokom przenja naliva se po malo vode, dok luk ne dobije konzistenciju pekmeza. Ovaj luk spoji se sa jakom govedjom supom i sve se ostavi da vri nekoliko minuta.
Potom se na povrsinu supe stavi nekoliko komada starog (bajatog) hleba, obilno se pospe nekakvim zutim sirom (ja koristim zreo engleski cedar) i zapece u rerni- ja koristim mikrotalasnu. Obilno se pospe grubo mlevenim biberom.

#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 25 June 2012 - 22:13

Inace, French onion soup igra znacajnu ulogu u nekoliko nadrealistickih, a bogami i beatnickih umetnickih dela, a meni najdraza je William S. Burroughsova drama "The Last Words of Dutch Schulz".

U Beogradu se moze naci u restoranu "Molijer", odmah kod Francuskog kulturnog centra. Ali tamo bas i nije bogzna sta (mislim da je problem u siru)... Ako je neko negde drugde naisao, nek javi. :)

#3 blogerka

blogerka
  • Members
  • 20 posts

Posted 31 July 2012 - 07:37

...vlasnici "Molijera" su stvarno ineresantni...mislim da je potreban pravi talenat da upropastis lokal na onakvoj lokaciji! :)) oni kuvari tamo nemaju sa cim da rade...nijedan francuski sir nemaju! :))) necu da pricam dalje....
...al Vladan nam je napisao dobar recept, pa mozemo sami da spremamo cuvenu supu od luka :)

#4 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 18 August 2012 - 11:50

U utorak idem na tri nedelje na odmor u Francusku i ostrim se na supu od luka - kao jedino jelo - nista pre i nista posle.

#5 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 18 August 2012 - 12:27

Pravila sam je po istom receptu kao sto je Vladanov, nije proshla kod mojih a ni meni se nije dopala, mislim da nije do vrste sira, vishe je do toga da li neko voli tako jaku aromu luka a mozda jei do vrste luka?

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 18 August 2012 - 16:37

Mozda je razlog sto luk treba bas dugo dinstati, dok ne postane pekmezast i izgubi svoj intenzitet.

#7 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 06 October 2014 - 21:25


Na vrlo malo ulja isprzi ce nekoliko glavica luka, iseckanog na rezance. Tokom przenja naliva se po malo vode, dok luk ne dobije konzistenciju pekmeza. Ovaj luk spoji se sa jakom govedjom supom i sve se ostavi da vri nekoliko minuta.
Potom se na povrsinu supe stavi nekoliko komada starog (bajatog) hleba, obilno se pospe nekakvim zutim sirom (ja koristim zreo engleski cedar) i zapece u rerni- ja koristim mikrotalasnu. Obilno se pospe grubo mlevenim biberom.

 

Ovo prvi put vidim. Probao sam par puta prateci razne internet recepte, uvek je ispadalo bezukusno.

 

Crni ili crveni luk, i koliki odnos koristis (luka i tecnosti)?


Edited by 4MC, 06 October 2014 - 21:40.


#8 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 06 October 2014 - 23:36

...


Nema vise na 4umu dr Vladana.

Evo ti Jamie / english onion soup

 



A evo ti francuske klasike




Bon appétit!

...



#9 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 07 October 2014 - 23:04

Hvala. Probace se i ovo, kad se ima vremena.