Jump to content


Photo
- - - - -

Reforma u obrazovanju, smanjenje broja yaposlenih


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 typical

typical
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 June 2012 - 22:01


BEOGRAD - Na početku nove školske godine strah od otkaza visi nad glavama 12.000 prosvetara, koliko prema procenama trenutno ima prekobrojnih u srpskom obrazovanju.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je upozorila da se zbog migracije stanovništva ka velikim centrima i lošeg nataliteta praktično raspao sistem mreže škola, pa u čak 500 škola ide svega 1.500 đaka.

"Broj učenika se smanjuje, a višak zaposlenih u školama usko je povezan sa nestankom đaka. Samo prema podacima iz 11 školskih uprava koji su nam pristigli imamo 3.845 prekobrojnih prosvetara. Međutim, strahujemo da će, kada stignu svi podaci, taj broj biti mnogo veći. Naše procene govore da je čak 12.000 zaposlenih u prosveti višak i da je to realno stanje na terenu", rekao je predsednik USPRS-a Dragan Matijević.

Antić: Jedinica za ministra

Potpredsednik USPRS Miodrag Antić kaže da je ministar Žarko Obradović glavni krivac za haos koji vlada u srpskom obrazovanju. "Ako ministar prosvete ne zna broj zaposlenih, broj učenika koji idu na popravni ispit, ne zna predmete koji ti đaci imaju, broj izostanaka koje oni prave, onda nije zaslužio ništa osim čistu jedinicu i zato treba da ode", ističe Antić.

On je naveo da sumorna demografska slika govori da je Srbija u školskoj 1995/96. godini imala 1.114.000 đaka, a da je taj broj sada spao na svega 900.000 školaraca.

"To znači da smo za prethodnih 15 godina iz sistema obrazovanja izgubili oko 220.000 učenika! To je ceo jedan grad veličine Niša. Taj proces se nastavlja i ove godine. U Čačku je, recimo, upisano 230 prvačića manje nego prošle godine. Na nivou cele Srbije to je blizu 5.000 đaka", rekao je Matijević.

Potpredsednik USPRS Miodrag Protić upozorava da je u našim školama na delu klasično političko mešetarenje, pa se dešava da u pojedinim okruzima bude povećan broj nastavnika iako je smanjen broj odeljenja i đaka.

"Škole su postale politički poligoni, podobni nastavnici se zapošljavaju preko veze iako za to nema nikakve potrebe. Samo prošle godine na taj način ušlo je oko 2.000 radnika", kaže Protić.

Prema njegovim rečima, kada se govori o racionalizaciji kadrova, zakon predviđa da su do 15. avgusta morale biti urađene liste tehnoloških viškova kako bi načelnici sa direktorima i predsednicima sindikata uradili sporazumno preuzimanje zaposlenih.

On kaže da su sindikati pokušali da spreče zloupotrebe insistirajući da liste tehnoloških viškova pre predaje moraju da potpišu i direktor škole i predsednik sindikata. "Ali u 50 odsto škola direktori izbegavaju predstavnike sindikata kako bi sakrili stvarno stanje", upozorava Protić.

Sindikalci su upozorili i da u našem sistemu obrazovanja ima nekoliko stotina nastavnika koji su u potpunosti izgubili časove, a koji i dalje dolaze u školu, presede svoje radno vreme i zato primaju platu od 42.000 do 50.000 dinara.

Ministar prosvete Žarko Obradović, međutim, navodi da će tek tokom sledeće nedelje biti saopšteni tačni podaci o višku zaposlenih. "Prave se liste i proveravaju sa sindikatima. Dobili smo određene podatke i neće biti toliki broj, koji se može naslutiti, jer deo nastavnika nema pun fond časova. Ta tema će tek biti u fokusu u toku iduće nedelje", rekao je Obradović.


#2 typical

typical
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 June 2012 - 22:05

Plata nastavnika po broju đaka




Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka.

Posted Image

Tada će početi plaćanje "po glavi učenika", biće smanjen broj odeljenja, škola, a samim tim i predavača. Prema broju đaka određivaće se sredstva koja neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca.
Za pilot projekat odabrano je 16 opština i gradova i oni su krajem 2011. godine već počeli da se pripremaju i da traže najbolju formulu plaćanja nastavnika. "Imamo problem sa krajevima u kojima su odeljenja sa malim brojem učenika, iz demografskih razloga ili je reč o đacima koji uče na jezicima nacionalnih manjina. Ne želimo da ona budu ugašena, pa se sada traži najbolji model plaćanja", kaže pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Kostić.
"Do sada je ovim procesom ugašeno 1.585 odeljenja. Ali i dalje imamo 4.000 razreda sa desetak ili manje učenika. Uspeli smo da broj delimičnih tehnoloških viškova sa 4.500 u septembru gotovo prepolovimo", objašnjava Kostić.
A kada počne plaćanje po glavi učenika broj tehnoloških viškova biće znatno veći. Za njih će, najavljuje Kostić, Vlada obezbediti sredstva za socijalne programe.


#3 typical

typical
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 June 2012 - 22:09

Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće značajno manji, a oni koji zadrže dnevnike biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha njihovih đaka. Tada će početi plaćanje ”po glavi učenika”, biće smanjen broj odeljenja, škola, a samim tim i predavača. Prema broju đaka određivaće se sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca.

Vesti online subota, 3. mart 2012. | Večernje novosti


Posted Image
Vesti online

Za pilot projekat odabrano je 16 opština i gradova i oni su krajem 2011. godine već počeli da se pripremaju i da traže najbolju formulu plaćanja nastavnika.
- Pripremaju se da bi započeli pilot projekat ”per kapita” finansiranja (po glavi učenika) - objašnjava Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. - Imamo problem sa krajevima u kojima su odeljenja sa malim brojem učenika, iz demografskih razloga, ili je reč o đacima koji uče na jezicima nacionalnih manjina. Ne želimo da ona budu ugašena, pa se sada traži najbolji model plaćanja.
Razredi prazniji, kasa punija
Iako se svake godine rađa manje dece, pa se smanjuje i broj đaka, a racionalizacijom se umanjuje i broj nastavnika - prosvetni budžet trebalo bi narednih godina da bude puniji. Strategijom obrazovanja do 2020. godine predviđeno je da se umesto sadašnjih 4,5 odsto, za školstvo izdvaja šest odsto BDP.
A do 2014. godine školski sistem mora da bude racionalizovan.
- Do sada je ovim procesom ugašeno 1.585 odeljenja. Ali, i dalje imamo 4.000 razreda sa desetak ili manje učenika - objašnjava Kostić. - Uspeli smo da broj delimičnih tehnoloških viškova sa 4.500 u septembru gotovo prepolovimo.
A kada počne plaćanje po glavi učenika broj tehnoloških viškova biće znatno veći. Za njih će, najavljuje Kostić, Vlada obezbediti sredstva za socijalne programe.
I ministar prosvete i nauke Žarko Obradović najavio je u petak na prosvetnoj konferenciji u Sava centru da će novi model plaćanja doneti nove viškove.
- Stanjem u pogledu efikasnosti, pogotovo sa aspekta broja zaposlenih ne možemo da budemo zadovoljni. Još imamo 2.682 nastavnika bez dela norme i oko 100 neraspoređenih - rekao je Obradović.


#4 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 13 June 2012 - 03:15

Pa da je kvaziministar Obradovic krivac za katastrofu u prosveti jasno je i vrapcima na grani. Medjutim, nije mi jasno da li je ovaj Protic koji ovde figurira isti onaj Protic koji je bio neki savetnik za prosvetu ili tako nesto (pomocnik ministra) za vreme vladavine dorcolskog klerofashiste i nemustog machkara vojislava kostunice? Ako jeste, onda treba da bude srecan sto nije u zatvoru, jer je njegov tadasnji fuhrer jos mnogo krivlji od Obradovica za sav uzas koji u ovdasnjoj prosveti vlada...