ja sam onda promasila temu, izvini, jer kad si je otvorila, priznajem da nisam prvo procitala tvoj post, vec sam se zaletela i onako srecno zahvalila sto je neko to ucinio. ovo je bilo nakon zatvaranja topika o katarini kis.
Nisi je promasila. Evo ovde govoris upravo o tome o cemu sam ja zelela da pricamo:
....i onda mi padne na pamet koliko ilegalnih meksikanaca rade, posteno rade ovde, na farmama, pod strasnim uslovima, na temperaturama od 40 plus. zive u nekim malim stanovima, njih po 20 i tako, da bi mogli da prezive, pomognu svoje familije, vecito u strahu od onog serifa, ali se bore, rade, trude...
Katarinu Kis pre mozes porediti s nekim od ilegalnih meksikanaca, ciji si zivot opisala, nego s prosjacima. Ona je trenutno u velikom problemu, ali ne prosi i radice kad deca stasaju za vrtic i bude mogla tamo da ih ostavi, a sama bude mogla da dobije nekakav posao. Ali ce i dalje biti siromasna i njena deca uskracena za mnogo toga, ne samo za besne mobilne telefone i markiranu odecu. O takvima sam zelela da pricamo. Bez obzira da li se izdrzavaju od socijale (ona nije uvek licni izbor i dokaz o necijoj lenjosti) ili rade za ekstremno niske zarade. To nisu ljudi za koje treba da sakupljamo humanitarnu pomoc, osim ako im se uz sve nevolje zalomilo da jos i zive u zemlji kao sto je Srbija. Ali jesu siromasni ljudi. Na tu vrstu siromastva iz najblizeg okruzenja svakog od nas sam mislila, na njegove uzroke i posledice, i nacine na koji sredine u kojima zivimo to resavaju ili ne resavaju. Naravno, ukoliko je to nekom uopste interesantno.
Prosjaci mi nisu bili na pameti kad sam otvarala temu. Oni su prica za sebe ili, jos tacnije, vise razlicitih prica. Nije isto mali Rom koji je izvesno zrtva trgovine ljudima i/ili organizovanog kriminala, ili onaj majmun iz mog metroa koji ima oko 30 godina, moze volu rep da iscupa, a prosi tako sto udje u voz, pobaca po slobodnim sedistima neke kartice na kojima pise da je siroce kojem je Causesku ubio roditelje

i jeste, meni je uvek pred ocima dete iz afrike ili azije i kada pogledam koliko mi stave na tanjir u restoranu ili kada iz bilo kog razloga moram da bacim hranu.
I meni, pretpostavljam i ogromnoj vecini drugih. Zato sam i osetila potrebu da se u pocetnom postu izvinim sto ovo nece biti topic o njima. Ali ako ti ili neko drugi otvoris takav, rado cu ucestvovati.
uzecu si slobodu da postavim svima pitanje: koliko zaista siromasnih, gladnih, beskucnika vidite u svom okruzenju?
evo, ja cu prva da odgovorim: ja se vrlo retko susrecem, osim gore navedenog primera koji nije svakodnevan. posto je mesto gde ima puno zaposlenih ljudi, tu se okupljaju "transients" (ljudi koji nemaju mesto boravka, vec putuju od mesta do mesta, a usput prose). ima ih vecinom zimi, jer su leta isuvise topla za njih da bi sedeli van i prosili.
Moze se biti siromasan, a ne biti gladan ni beskucnik. Statistika za tvoju zemlju kaze da je to nesto preko 11% svih porodica. Za moju nema takve brojke, ali Save the Children kaze da cetvrt miliona dece (od ukupno 9,5 miliona stanovnika) zivi u siromastvu, sto je oko 13% od ukupnog broja dece. Medju decom samohranih roditelja je svako cetvrto dete siromasno, dakle 25%... Naravno da 11% porodica u USA, niti 13% dece u Svedskoj ne gladuje, ne spava na ulici i ne prosi. Ali su i dalje siromasni. Tako ih klasifikuju vladine i nevladine organizacije, a ne ja.