Jump to content


Photo

Otadžbina ili istina?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#46 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 30 July 2003 - 18:34

Branka, ovaj tvoj bold font od 986pt nije vise ni vikanje, nego urlanje. Retko imam prilike da vidim ovakvo nametanje misljenja na forumu cak i od radikalnih Srba. Bez zelje da ulazim u polemiku sa tobom, mala napomena. Problemi na Balkanu nisu nastali zbog viska patriotizma, nego zbog manjka demokratije. Demokratske drzave nemaju nikakvog problema sa patriotizmom. Nedemokratske imaju.

#47 branka n.

branka n.
  • Members
  • 1,117 posts

Posted 30 July 2003 - 19:04

Nisam ni sumnjala da ce se hromi - patriota osetiti prozvanim i pronaci se u tekstu koji sam citirala.
Ne kaze se za dzabe - svako se cese tamo gde ga svrbi.

No ipak moram razocarati hromog i podsetiti ga da ja nemam nameru sa njim da diskutujem jednostavno zato sto je to vec vise puta dokazano sasvim uzaludna rabota, zato bih ga i zamolila da stedi trud i ne obraca se ni on meni vise.

#48 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 30 July 2003 - 20:40

tanjajedaska:
"Dilema dete ili istina jeste veštačka"
Slazem se sa tobom. Navodeci taj primer, zaelo sam da pokazem da mislim da je i dilema "otadzbina ili istina" takodje vestacka, ali da postoji duboko emocionalan razlog zbog koga do takvih vestackih dilema i dolazi.

S obzirom da slazem bar jednom dnevno iz raznih razloga :lol: verovatno bih bio spreman da slazem i za otadzbinu, onoliko koliko mi to kucno vaspitanje i osecaj mere dozvoljavaju. Nikad ne bih bio protiv brata, a kamoli mu ucinio nesto nazao zbog razlicitog misljenja, bez obzira sta je tema.

Interesantno mi je da oba primera koja si navela ipak ne slikaju dilemu "otadzbina ili istina", nego "ideologija (ideja?) ili istina". Prema tome, nije problem u otadzbini i patriotizmu, nego u uzdizanju istih u rang ideologije gde oni sami sebi postanu i cilj i svrha. Zato i tvrdim da kad ideolosku rupu koja postoji kod svakog coveka popunis necim, patriotizam gubi mogucnost da samom sebi bude cilj. Medjutim, on takodje i ne nestaje, ali postaje jedna benigna, pa cak i korisna pojava.

"ne treba da dozvolimo da nam Danojlići dele lekcije o patriotizmu tako što će da nam nabrajaju francuske zločine kroz istoriju"

To je upravo ono sto sam gurao ovde. Niko nema pravo na monopol u vezi patriotizma i nikom ne smemo dozvoliti da se pretstavi kako mesija patriotizma, jer je to nesto sto svi mi delimo - manje ili vise, izuzev Kinika :lol:

Edited by Hromi Daba, 30 July 2003 - 20:45.


#49 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 30 July 2003 - 20:42

branka, nisam se osetio prozvanim, a jasno sam ti stavio do znanja da me polemika ne interesuje. Jednostavno sam ti ukazao da si u svom postu krajnje nepristojna i to ne zbog sadrzaja nego zbog forme koju si koristila. Ti sa tom informacijom radi sta god hoces.

Edited by Hromi Daba, 30 July 2003 - 20:44.


#50 Junior Bonner

Junior Bonner
  • Members
  • 1,146 posts

Posted 31 July 2003 - 08:09

Ja opet mislim da je problem u nasem shvatanju i interpretaciji pojma patriotizma. A takvo shvatanje i interpretacija je manje-vise nametnuto. Sta je za mene patriotizam naveo sam na prvoj strani ove teme.

Mi smo valjda jedina zemlja u svetu (ako ima jos neka slobodno mi javite) koja ima podelu na patriotske i demokratske stranke. A ove posle cine patriotske i demokratske blokove i koalicije. I sto je najgore, ova podela i ovi pridevi su vrlo siroko prihvaceni. Danas se vrlo cesto moze cuti izraz ove demokrate. Malo redje ove patriote, sa njima se prost narod nekako lakse identifikuje. Ovo distanciranje od svih oblika demokratije i solidarnost sa kvazi-patriotizmom pokazuje da ne samo sto u Srbiji nema prave demokratije i patriotizma vec i ni svesti o tome sta oni predstavljaju i koji je njihov znacaj.

#51 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 31 July 2003 - 17:28

Junior:
"Mi smo valjda jedina zemlja u svetu... koja ima podelu na patriotske i demokratske stranke"

E ovo mi je stvorilo smesnu sliku u glavi. Zamislio sam demokrate u Americi kako "optuzuju" republikance da su patriote :lol: Demokrate bi verovatno trenutno nestali sa politicke scene. Donekle pratim politicka prepucavanja u Americi a posebno izmedju razlicitih republikanskih frakcija. Nikada se nije desilo da jedna strana dozvolila drugoj da preuzme monopol na patriotizam bez borbe.

"Ja opet mislim da je problem u nasem shvatanju i interpretaciji pojma patriotizma. A takvo shvatanje i interpretacija je manje-vise nametnuto"

I ko je taj koji namece odredjeno vidjenje patriotizma? Da li je to skola, porodica, crkva, intelektualni krugovi, novinari? Ili svi po malo? Neko ipak mora da ima presudan uticaj, ja mislim da su to skola i novinari - smrtonosna kombinacija. Celo to pitanje patriotizma je toliko degenerisano da je potreban izuzetno veliki i predan rad da bi se izmenilo. Niko na tome ne radi, evo, bas sam nedavno citao nebuloze koje pisu u zadnjem udzbeniku istorije (zaboravio sam koji razred). A kao sto si ti primetio, ta politicka podela na patriotski i demokratski blok je totalna budalastina.

#52 yenta

yenta
  • Members
  • 322 posts

Posted 01 August 2003 - 13:02

a amerika bash primer - nemoj mi reci da je to nivo i oblik patriotizma kome se tezi?

demokratija - dve partije (tzv. zakonski minimum)
i patriotizam kroz patriot act.

odatle se izlazi vrishteci i sa rukama iznad glave...

#53 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 01 August 2003 - 13:34

Samo da potsetim da je danas 712 rodjendan Svajcarske.
Mole se svi pravi Svajcarci da kao i svake godine osisani na celavo, sa cizmama vojnickim i belim krstom na crvenoj majici, izadju na Rüti i izraze solidarnost sa svojom domovinom i svim napacenim i izrabljenim pravim Svajcarcima kojima horde stranaca (sada vec 20% stanovnistva ne racunajuci domisticirane) polako ali sigurno ugrozavaju egzistenciju.

Za Svajcarsku spremni!
W. Tell