Jump to content


Photo
- - - - -

Bliski susret


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
43 replies to this topic

#1 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 20 May 2012 - 08:11

Posted Image

Prolazim kroz parkić, vidim uznemiren par svraka, skakuću po travi, nečim važnim zaokupljen, krešte veoma glasno, onda kad su me spazile, odjednom odlete obe.
Učinilo i se da ima još nečeg u travi, ili su nešto lovile ili im je mladunče ispalo iz gnezda, pošlo na prvi let. Priđem i vidim ovog poletarca, malo uplašen, pripijen uz zemlju, sakruven u niskoj i retkoj travi.
Iznenadila me je crvena boja na glavi, prvo sam pomislio da je napadnut mladunac neke druge ptice, ali se ne vidi nikakva povreda, to je prirodna boja perja, bar sam tako video.
Uslikao sam ga par pute, ne baš uspešno, više naslepo, bez naočara, ipak je nešto ispalo.
Evo dve slike.
Posle pola sata sam opet polazio istim putem, mališe nije bilo, nadam se da je odleteo.

Edited by Div, 20 May 2012 - 08:22.


#2 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 20 May 2012 - 08:14

Posted Image

#3 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 20 May 2012 - 09:50

I ja se nadam da se prica srecno zavrsila. Malisa izgleda prilicno spreman za let :) .

Svojevremeno sam s prozora mesta gde sam radila imala priliku da tri godine zaredom posmatram kako par galebova podize svoje mladunce. Radilo se o krovovima razlicite visine, sa svim sto se na njima moze naci, nuznim izlazima, kucicama za ventilaciju itd. Idealno, mirno mesto za pticju porodicu, gde je jedina opasnost pretila iz vazduha, od drugih galebova, svraka, cavki i slicnih nemani.
Predstava je pocinjala u maju, udvaranjem i pripremom gnezda (uvek u istom cosku). Sledecih par nedelja se mogla videti samo jedna ptica kako cesto dolece i odlece. Ne znam da li je u pitanju bio samo muzjak, ili se galebovi menjaju kad leze na jajima, te paze i hrane mladunce u prvim danima.
Zatim bi mladunci, pravi ruzni pacici tamnosive boje, poceli da izlaze u setnju po delu krova oko gnezda. To bi privuklo gorepomenute pticje dusmane, tako da je u toj fazi bilo najvise krestanja, pa i pravih vazdusnih bitaka i obracuna. Tu kolicinu nasilja jednostavno nisam mogla da gledam, pa bih tek kad se utisa provirila da vidim jesu li mladunci na broju (svake godine po tri komada). I uvek su bili, mama i tata su krajnje odgovorno radili svoj posao.
Ipak, scena koja mi je najteze padala i koju sam samo zahvaljujuci ludoj znatizelji uspela da upratim (a radije bih zatvorila oci ili okrenula glavu) je ona sredinom jula, kad roditelji zakljuce da je dosta bilo trckaranja po krovu i da je vreme da se leti. Uglavnom su birali nize nivoe krova i terali malecke u tom pravcu. Pretpostavljam da su u trenutku kad bi ih doterali do ivice procenjivali da li su spremni ili ne, pa su ih nekad pustali da se vrate u gnezdo, a nekad ne. Ovi bi u pocetku samo malo lepetali krilima u vazduhu i gledali da se sto pre vrate, a kasnije bi pravili sve vece krugove. Samo jedamput sam videla da je jedan poletarac aterirao na nos na nizi nivo krova (otprilike metar i po - dva visine). Prvo je ocajno trcao u krug dok su ga ovi odozdo dozivali, a onda je jedan od matorih sleteo dole kod malog i pokusavao da ga natera da poleti. Posle par mucnih minuta i nekoliko neuspesnih pokusaja da se dokopa gornjeg krova na kom je gnezdo, ipak su uspeli. Mojoj sreci nije bilo kraja, ali posle se vise nisam usudjivala da gledam te casove letenja i ne znam da li je bas svaki imao srecan kraj.
Pocetkom augusta, koji se u Skandinaviji racuna kao jesenji mesec, galeblje porodice vise nije bilo. Licno sam ostala totalno impresionirana tom odlucnoscu i resenoscu da se potomci po svaku cenu izvedu na put, koliko god roditelji nekad morali da stisnu srce i budu krajnje nemilosrdni prema onima za koje bi inace bez trenutka razmisljanja zrtvovali svoj zivot.

#4 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 20 May 2012 - 11:53

... Licno sam ostala totalno impresionirana tom odlucnoscu i resenoscu da se potomci po svaku cenu izvedu na put, koliko god roditelji nekad morali da stisnu srce i budu krajnje nemilosrdni prema onima za koje bi inace bez trenutka razmisljanja zrtvovali svoj zivot.


Pre desetak godina, kod mene, u prozorskoj niši, par gugutaka napravio gnezdo u jednoj saksiji spremljenoj da se posadi neko cveće. Kako su prve zauzele prostor, poštovali smo njihov trud i hrabrost, prepustili im saksiju za tu godinu. Vrlo skromno gnezdo, nekoliko ukrštenih grančica i gotovo, nisu neki vešti graditelji, možda najlošiji od svih ptica koje se legu po drveću, krovovima, uopšte na visinama. Snele su dva jajeta i onda je počelo smenjivanje, dve-tri nedelje, uvek je jedna na jajima, druga donosi hranu, najčešće gusenice i neke bube, leptiri. Mali su ružni, tamne kože, skoro crne, sa žutim perjem koje više liči na dlake, tek posle nekoliko dana raste im sivo perje, a za desetak dana se potpuno "obuku" i pčinje da raste dugo perje, da se formiraju krila. Ono po čemu od početka liče na roditelje su kljunovi, skoro pune veličine, kao kod odraslih, deluje da su im u piočetku kljunovi duži od ostatka tela sa glavom zajedno. Svo to ležanje na jajima, izleganje, odrastanje odvijalo se pred mojim očima, na pola metra, samo nas staklo odvajalo. Par puta sam pružao i ruku, dodavao im nešto hrane, čak sam i dodirnuo pticu koja leži na jajima, ženka ili mužjak, ne znam, ne razlikujem ih, a oni se ravnopravno smenjuju na dužnosti.
Jedan se izlegao par dana ranije, neverovatna je razlika, koliko je brže rastao, mlađi nikad, bar dok je bio u gnezdu, a bio je duže od starijeg nije dostigao njegovu veličinu. Stariji je u jednom momentu malog izgurao iz gnezda, saksije, prvi ili drugi dan od izleganja malog, ja sam ga vratio nazad, to je jedina ozbiljna intervencija koju sam učinio. Pred poletanje, stariji je dan dva šetao po ogradi, po niši, istezao krila, čistio kljunom, lepetao, skakutao. Odrasli se nisu mnogo primećivali u tom periodu, donosili su hranu, na stotine crva i gusenica, ali ih nisam video kao instruktore leta. Verovatno su čekali na obližnjem drvetu, neprimetni, jer nisu galamdžije kao svrake. Kad se junoša okuražio, nekoliko puta je zalepršao krilima tu, na ogradi, zatim se otisnuo, odbacio nogama, krila su preuzela dalje, nestao je u šumici, spedesetak metara od prozora. Više ga nisam video, barem ne kao malca kojeg bih prepoznao. Mlađi je ostao znatno duže, i kad je sva hrana stizala samo njemu, nije nešto impresionirao rastom, jedva da je dostigao dve trećine starijeg, na poletanje se mnogo teže odlučio, ritual je bio isti, priprema od nekoliko dana, ali prvi let je bio više dug skok nego let, završio se na grani lipe, par metara od gnezda, uhvatio se za granu, nepomično, preplašen, proveo je sat-dva, onda je "peške" potražio sigurnije mesto u krošnji lipe. Pratio sam ga do uveče, nije pokušavao ponovo da leti, šetao je po granama, odrasli su se motali tu negde, nisam shvatio šta rade, da li mu nekako pomažu, ohrabruju ili samo posmatraju. Sutradan ga više nije bilo, da li odleteo ili pao, ne znam.

#5 danijel99

danijel99
 • Members
 • 11 posts

Posted 21 May 2012 - 19:59

Mislim da je ovo mali detlić. Liči na ove što se motaju oko moje kuće

Edit - Ustvari, kad malo bolje pogledam, možda i nije :)

Edited by danijel99, 21 May 2012 - 20:01.


#6 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 09 September 2012 - 15:39

Rano jutros:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Div, 09 September 2012 - 15:39.


#7 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,150 posts

Posted 12 February 2013 - 09:20

 

 

Lav se raduje zeni koja ga je spasla kad je bio mali.


Edited by highlanderka, 12 February 2013 - 09:21.


#8 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 03 April 2014 - 20:40

Današnji bliski susret, potpuno neočekivan, lepotica je pristala da pozira:
Attached File  mala zmija.jpg   167.9KB   17 downloads

#9 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,150 posts

Posted 04 April 2014 - 05:42

Jesu lepe ali, ja ih se smrtno bojim. Imala sam 2 susreta sa znijama, i zamalo  nisam umrla od straha. A ja nisam plashljiva osoba i neizmerno volim zivotinje.  Mozda je za sve kriv moj najmladji stric koji me je, kad sam imala 10 godina, preplashio belouskom koju je izvadio iz dzepa u nameri da mi pokaze kako je lepa i umiljata.  #10 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 25 June 2014 - 20:21

pti%C4%8Dica.png

 

Danas sam na poslu imao posetu. Ovaj lepotan je uleteo kroz prozor, ali se uplašio, nije umeo da izađe, ja sam ga prvo zamolio za nekoliko fotki, onda sam lagano prilazio, pružio ruku prema njemu, pazio da ga ne prepadnem više nego je već, pokazao je hrabrost, branio se, kljucnu me jednom, ali sam ga, ipak, relativno lako uhvatio u šaku. Malo se vrpoljio, ispuštao je neki jedva čujan glasić, kao neko siktanje, izneo sam ga napolje i pustio. Nadam se da je trauma prošla, da nema fizičkih povreda. Njemu je, verovatno, bio grozan dan, neprijatno iskustvo, meni je baš ulepšao dan, nezaboravno.
Ne znam koja je vrsta.

 

Posle, na putu do kuće, pljusak, stao sam na stanici blizu kuće, da sačekam. Stanicu "čuva" Potporučnik. Slikao sam i njega.

potporu%C4%8Dnik.png

 

Stanica je njegov teren, od skora. Ranije je tu dežurao, sada već stari, 15 godina, isto crn, manji rastom, deca su ga nazvala Poručnik, pa mislim, onda je ovaj novi Potporučnik. Povremeno zajedno jure automobile po nekom samo njima znanom kriterijumu, desetine prođe, ništa, onda jednog poteraju žestoko.#11 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 25 June 2014 - 21:52


Danas sam na poslu imao posetu. Ovaj lepotan je uleteo kroz prozor, ali se uplašio, nije umeo da izađe, ja sam ga prvo zamolio za nekoliko fotki, onda sam lagano prilazio, pružio ruku prema njemu, pazio da ga ne prepadnem više nego je već, pokazao je hrabrost, branio se, kljucnu me jednom, ali sam ga, ipak, relativno lako uhvatio u šaku. Malo se vrpoljio, ispuštao je neki jedva čujan glasić, kao neko siktanje, izneo sam ga napolje i pustio. Nadam se da je trauma prošla, da nema fizičkih povreda. Njemu je, verovatno, bio grozan dan, neprijatno iskustvo, meni je baš ulepšao dan, nezaboravno.
Ne znam koja je vrsta.

 

Izgleda da je neka sjenica, ne znam da li se i na srpskom isto kaze. Ima ih razlicitih i slicne su vrapcima. Kazu da su medju nainteligentnijim pticama. Pa i taj je izgleda ukapirao da mu mozes pomoci, pa resio da rizikuje. Inace bi ga tesko uhvatio u ruku.

Inace, pticice koje ulete u sobu je najlakse uhvatiti tako da se preko njih baci neka lagana tkanina. Nece ih povrediti, a lakse ih je i bezbednije uhvatiti tako nego rukom.#12 barracuda

barracuda
 • Members
 • 8,995 posts

Posted 25 June 2014 - 22:06

u Virpazaru :D

 

2uhsbxu.jpg#13 barracuda

barracuda
 • Members
 • 8,995 posts

Posted 27 June 2014 - 06:14

2vjshh5.jpg

 

ogromna, imala je cca pola metra u prečniku. verovatno je došla iz Egeja#14 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 30 June 2014 - 17:58

Porodica Labudic pre mesec dana (doduse na pogresnom topicu)...

 

Attached File  P1010021 (2).JPG   177.99KB   2 downloads

 

... i danas:

 

Attached File  P1010028.JPG   172.14KB   2 downloads

Attached File  P1010029.JPG   163.43KB   2 downloads

 

Porasli smo vejiiiki, i dalje smo svih petoro na broju, ali jos ne mislimo da se odvajamo od mame i tate.


Edited by vilhelmina, 30 June 2014 - 17:59.


#15 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 05 July 2014 - 08:54

Jutarnja vizita ...

 

 

Attached Files