Jump to content


Photo
- - - - -

Srbija poslednja u Evropi po kvalitetu zdravstva


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
317 replies to this topic

#301 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,150 posts

Posted 27 February 2014 - 09:35

Citajuci vrlo neuko ali "zalobito" napisanu kratku reportazu o maloj Anastaziji, stekao sam utisak da se radi o prosirenom agresivnom tumoru u oblasti lobanje i lica, gde ne postoji efikasna, nego samo palijativna terapija.

Medjutim, laicima je vrlo tesko da shvate da i medicina ima svoja ogranicenja.

Uzgred, ja ne znam kakvo je to "protonsko zracenje" - verovatno se misli ili na ciklotron ili na gama noz.

Vladane, i kijavica kod deteta zna da deluje "zalobito". Javnost ne reaguje na vest da se deca razboljevaju vec na cinjenicu da se gubi uzasno mnogo vremena u procesu dijagnostike i kontakata za RFZO, bez mnogo nade da ce institucije zastititi pacijenta na najbolji nacin. Dakle, kritika je upucena institucijama i sistemu, ne pojedinacnim sudbinama. Toj deci se uskracuje pravo na zivot a roditeljima pravo na nadu. Cudi me vasha reakcija i komentar o bespomocnosti medicine, u ovim slucajevima, bespomocni su jedino pacijenti i porodica. Ako vec nema leka (sigurni ste 100%?) pacijent ima pravo na dostojanstven i maksimalno bezbolan kraj.

Upravo slusham da za retke bolesti  kod dece u ovoj godine nedostaje 120 miliona ali za besmislene izbore, u ovoj godini, ima 1 milijarda i 146 miliona, podatak RIK a. Za bolesne sujete i ambicije pojedinaca i grupa ima para, za bespomocne bolesnike - nema?


Edited by highlanderka, 27 February 2014 - 12:08.


#302 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 28 February 2014 - 11:34

Sklona sam da verujem da se u vecini slucajeva koji se ovde opisuju radi samo i iskljucivo o poverenju u zdravstveni sistem, posebno u lekare same. Ljudi, pa i deca, i u bogatijim zemljama umiru svakodnevno od bolesti za koje je mozda postojalo 1-2% sanse za izlecenje, ali lecenje ipak nije preduzeto. Nekad su razlog administrativne zavrzlame, ali verujem da je cesce svesna odluka, u slucajevima kad su sanse toliko male, da eventualni pokusaj lecenja znaci izlaganje pacijenta patnji koja nije vredna toga, jer i ne donosi trajno izlecenje, vec samo produzenje necega sto i nije zivot, vec mucenje.

Uverena sam da se u dobrom broju slucajeva kad se u Srbiji skupljaju pare za lecenja u inostranstvu, radi o bolestima koje se i na zapadu u okviru redovnog zdravstva tretiraju kao neizlecive, ali uvek ima privatnih klinika koje nude laznu nadu u trajno izlecenje. S druge strane postoji uverenje da srpski lekari pojma nemaju, da rade pomocu stapa i kanapa, te da na zapadu postoje cudotvorci koji ljude vade iz mrtvih.

Moja mama je u Srbiji prosla to o cemu se ovde prica - recidiv karcinoma dojke je operisan pre nego sto se uradila biopsija, sto je pridonelo brzem i mucnijem kraju, nego sto je moralo. Ali pobogu, ona nije umrla od lekarske greske, vec od raka!

Jedino sto mogu da zemerim zdravstvenom sistemu u njenom slucaju, jeste losa i nikakva palijativna nega na samom kraju, kad se morao cekati ponedeljak da bi se dobio morfin. Umrla je u neopisivim bolovima u noci izmedju nedelje i ponedeljka. To zaista ne mora, i ne sme tako. Ne znam da li se u poslednjih 8 godina nesto promenilo na tom planu.


Edited by vilhelmina, 28 February 2014 - 12:59.


#303 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 28 February 2014 - 15:54

U potpunosti se slazem sa sustinom i podrzavam prethodni post.

Devojcica, ciji je primer ovde naveden boluje ili od hordoma (primitivnog, agresivnog embrionalnog tumora) ili od nista benignijeg hondroma (tumor hrskavice); u svakom slucaju, opravdano je jedino palijativno lecenje, a to se moze uraditi i u Srbiji, pa i van Beograda.

Na zalost, moramo da prihvatimo cinjenicu da u medicini nema cuda.#304 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 05 March 2014 - 22:46

Uzgred, ja ne znam kakvo je to "protonsko zracenje" - verovatno se misli ili na ciklotron ili na gama noz.


http://www.specialis...on-beam-therapy

#305 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 06 March 2014 - 06:35

Citirani clanak opisuje, zapravo, gamma-knife i izraz protonsko zracenje nije u nekoj siroj upotrebi, a gama noz jeste.

Srbija ne poseduje taj aparat, ali u okruzenju, on postoji u Zagrebu.


Edited by vladan, 06 March 2014 - 06:35.


#306 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 08 March 2014 - 12:03

Ako ja dobro razumem što čitam, gamma knife i proton therapy nisu isto. No, nisam radiolog, pa bi mogao kolega steins da pripomogne.

#307 Peregrino

Peregrino
 • Members
 • 43 posts

Posted 10 March 2014 - 02:15

Razlika između protona i gama zračenja se uči u četvrtom razredu gimnazije, predmet fizika, tematska jedinica struktura atoma. 

 

Gama nož (Gamma knife) koristi više stotina radioaktivnih izvora 60Co postavljenih u kružnom nizu oko pacijenta. Kobalt kroz beta raspad emituje dva gama zraka. Korišćenjem kolimatora i specijalno dizajniranog šlema se vrši pozicioniranje gama zraka iz raspoređenih izvora ka ćelijama tumora u mozgu pacijenta.

 

Protonska terapija (Proton therapy) pripada čestičnim radioterapijama koje koriste radioaktivni snop čestica poput protona, neutrona ili teških jona kako bi se uništile ćelije tumora. Neophodan je izvor radioaktivnog snopa (ciklotron ili sinhrotron) što znatno poskupljuje ovu metodu, dok je sa druge strane olakšano pozicioniranje snopa kao i ciljanje tumora na većim dubinama.

 

Iako se obe terepije koriste u tretmanima tumora glave, protonska koja je duplo skuplja se koristi isključivo kada gama nož ne bi dao željene rezultate.#308 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 10 March 2014 - 06:16

Ja nisam radiolog - blagodarim na objasnjenju.#309 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 10 March 2014 - 16:26

Hvala i od mene.

#310 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 11 March 2014 - 06:25

Upozorio bih da je najnovije (I najefikasnije) sredstvo za terapiju malignoma danas cyber noz, koji se moze koristiti I van glave.#311 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 22 June 2014 - 22:53

http://www.b92.net/i...2&nav_id=609606.

 

 

Srpsko zdravstvo odbranilo titulu:

 

http://www.rtv.rs/sr...opi_497121.html

 

 

Српско здравство најлошије у Европи
НОВИ САД - 

Према истраживању обављеном за потребе Европског парламента, српско здравство је на последњем 35. месту. На основу доступности, квалитета и брзине здравствених услуга оцењује се здравствени систем.

Европски здравствени потрошачки индекс доделио је здравству у Србији 451 бод, од могућих хиљаду. Примера ради, Холандија је добила 870 бодова. Иначе, најлошије смо оцењени два пута за редом – 2012. и 2013. године.

 

"Очигледно да то нисмо озбиљно схватили, да нисмо адекватно радили на побољшању здравствене ситуације у Србији", рекао је Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

По мишљењу др Драшка Карађиновића, разлог за последње место у Европи нису финансије, јер како је рекао – Србија улаже више новца у здравство од Албаније, Румуније и Бугарске које су боље оцењене.

“Суштина борбе против корупције је борба против системске корупције, јер “мала” корупција је само последица ове системске", додао је Карађиновић.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих изјавила је да грађани нису пријављивали корупцију, али су се жалили на кол центре и листе чекања.

"Једна од шест категорија које се бодују је превенција, морамо порадити на превенцији, као и на квалитету и доступности здравствених услуга. Лошија је и ситуација са листама чекања", нагласила је Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинског секретара за здравство.

Према оцени државног секретара у Министарству здравља Берислава Векића, управо су листе чекања, поред допунског рада и запошљавања сегменти корупције.#312 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 22 June 2014 - 23:57

Srpsko zdravstvo odbranilo titulu:

 

http://www.rtv.rs/sr...opi_497121.html

 

Zainteresovalo me, pa sam potrazila izvor. Evo ako jos nekog zanima.

Ako se onda procita ono sto izjavljuju ljudi iz ministarstva, vidi se da (blago receno) ne govore istinu. Kazu ovako:

 

"Једна од шест категорија које се бодују је превенција, морамо порадити на превенцији, као и на квалитету и доступности здравствених услуга. Лошија је и ситуација са листама чекања", нагласила је Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинског секретара за здравство.

 

Naime, najveci problem Srbije nije dostupnost/vreme cekanja zdravstvenih usluga, jer se ni mnogi drugi na tom planu nisu proslavili. Jeste i tu na poslednjem mestu, ali je bar u dobrom drustvu. Naime, deli poslednje mesto s Letonijom i - Svedskom :) .

Ono gde je totalno katastrofalna i daleko najgora je ujedno i najvaznija kategorija - outcomes, dakle smrtnost novorodjencadi, smrtnost od infarkta, malignih bolesti, "bolnicke" infekcije i ostalo, sto je sigurno vaznije od online bookinga, a u komentarima iz ministarstva ni reci o tome. Osim ako ovo "kvalitet" ne oznacava to, ali ovako usput pomenuto uz prevenciju i dostupnost, moglo bi da se shvati i kao kvalitet u smislu ljubaznosti, udobnosti cekaonica ili tako nesto.#313 melankolic

melankolic
 • Members
 • 25,300 posts

Posted 23 June 2014 - 00:07

Znamo, vili, da je Srbija tu negde blizu Švedske. Samo da se smanji smrtnost od nezaraznih bolesti (a to je samo zbog kvaliteta života u Srbiji; čim se u Srbiji dostigne standard jedne Bugarske, Rumunije ili Albanije ima da ih prešiša). Vili, koja si ti carica. Ne propuštaš da spomeneš Swe. Ispade na kraju da ta zemlja pripada nerazvijenim zemljama Evrope.

#314 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 23 June 2014 - 00:18

Znamo, vili, da je Srbija tu negde blizu Švedske. Samo da se smanji smrtnost od nezaraznih bolesti (a to je samo zbog kvaliteta života u Srbiji; čim se u Srbiji dostigne standard jedne Bugarske, Rumunije ili Albanije ima da ih prešiša). Vili, koja si ti carica. Ne propuštaš da spomeneš Swe. Ispade na kraju da ta zemlja pripada nerazvijenim zemljama Evrope.

 

Ti nisi citav, majkemi. Bas sam je zato spomenula da pokazem da ljudi iz ministarstva obmanjuju narod pricajuci o nedostupnosti i vremenu cekanja kao glavnom problemu. Isti taj problem ima i Svedska pa je po outcomes u samom vrhu. Ceka se beskrajno dugo, ali se i prave priroteti, pa su rezultat spaseni zivoti i poneki od dugog cekanja iznervirani hipohondar.

U Srbiji je problem mnogo ozbiljniji, to sam jasno napisla i potkrepila linkom. Sta ti uopste hoces, covece :blink: ?

 

Edit: Klikni na link i vidi o cemu pricam, nemoj da lupas napamet. Mnoge zemlje, tacnije sve osim Srbije i Letonije, imaju krace vreme cekanja od Svedske, pa ipak daleko slabije outcomes.


Edited by vilhelmina, 23 June 2014 - 00:21.


#315 melankolic

melankolic
 • Members
 • 25,300 posts

Posted 23 June 2014 - 00:35
Ti nisi citav, majkemi. Bas sam je zato spomenula da pokazem da ljudi iz ministarstva obmanjuju narod pricajuci o nedostupnosti i vremenu cekanja kao glavnom problemu. Isti taj problem ima i Svedska pa je po outcomes u samom vrhu. Ceka se beskrajno dugo, ali se i prave priroteti, pa su rezultat spaseni zivoti i poneki od dugog cekanja iznervirani hipohondar.
U Srbiji je problem mnogo ozbiljniji, to sam jasno napisla i potkrepila linkom. Sta ti uopste hoces, covece :blink: ?
 
Edit: Klikni na link i vidi o cemu pricam, nemoj da lupas napamet. Mnoge zemlje, tacnije sve osim Srbije i Letonije, imaju krace vreme cekanja od Svedske, pa ipak daleko slabije outcomes.


Kao što si i sama spomenula (a izostavila da sagledaš širu sliku stanja zdravstva u Srbiji), to zadnje mesto u Evropi bi moglo da se plastično opiše na sledeći način: prosečan građanin Srbije ne ide kod lekara dok ga ne strefi infarkt ili mu ne pozli usled simptoma nekog karcinoma o kojem nije ni razmišljao dok je tukao 2, 3 kutije cigarete dnevno. Kad dođe u nevolju, mora da se načeka jer penzosi (koje jednako muče u čekaonicama kao urgentne slučajeve) moraju da dobiju recepte za produženje terapije. Kada i stigne na red nakon što se osoblje dogovori ko je odgovoran za tog pacijenta, on dolazi pred lekara opšte prakse koji je skretničar koji će mu pružiti samo neophodnu pomoć u smislu da preživi do specijaliste do kog će doći posle nekoliko sati čekanja a onda sledi višemesečno čekanje na dijagnostikovanje. Kada se i dođe do dijagnoze sledi potraga za lekovima ili u gorem slučaju višemesečno (pa do godinu dana) čekanje na operativni zahvat. Kada već "dođe pod nož" neka se pomoli bogu da mu je zapao odgovoran hirurg ili ako baš želi da miran utone u anesteziju, neka se potrudi da potkupi nekoga za koga se priča da je dobar hirurg.