Jump to content


Photo
- - - - -

Srbija poslednja u Evropi po kvalitetu zdravstva


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
317 replies to this topic

#316 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 June 2014 - 08:46

Kao što si i sama spomenula (a izostavila da sagledaš širu sliku stanja zdravstva u Srbiji), to zadnje mesto u Evropi bi moglo da se plastično opiše na sledeći način: prosečan građanin Srbije ne ide kod lekara dok ga ne strefi infarkt ili mu ne pozli usled simptoma nekog karcinoma o kojem nije ni razmišljao dok je tukao 2, 3 kutije cigarete dnevno. Kad dođe u nevolju, mora da se načeka jer penzosi (koje jednako muče u čekaonicama kao urgentne slučajeve) moraju da dobiju recepte za produženje terapije. Kada i stigne na red nakon što se osoblje dogovori ko je odgovoran za tog pacijenta, on dolazi pred lekara opšte prakse koji je skretničar koji će mu pružiti samo neophodnu pomoć u smislu da preživi do specijaliste do kog će doći posle nekoliko sati čekanja a onda sledi višemesečno čekanje na dijagnostikovanje. Kada se i dođe do dijagnoze sledi potraga za lekovima ili u gorem slučaju višemesečno (pa do godinu dana) čekanje na operativni zahvat. Kada već "dođe pod nož" neka se pomoli bogu da mu je zapao odgovoran hirurg ili ako baš želi da miran utone u anesteziju, neka se potrudi da potkupi nekoga za koga se priča da je dobar hirurg.

 

Nisam mislila da pisem referat na temu zdravstva u Srbiji, vec da napisem kratak komentar na ovu vest. No to je tako kod tebe i tvoje ekipice. Ako ne mozes da nadjes falinku onom sto pise, onda se okomis na to sto neko nesto nije napisao. Boze, dokle formsko ludilo moze da ide :blink: .

 

Radi se pre svega o losoj organizaciji srpskog zdravstva, gde ne postoje kriterijumi za dugo cekanje. Dobar ti je ovaj primer s hronicnim bolesnicima, koji cekaju satima da bi dobili isti onaj lek koji godinama koriste i koristice do kraja zivota. Medjutim, ne bih se slozila s onom prvom konstatacijom da srBovi ne idu kod lekara dok ne bude kasno. Tog macho fazona ima svuda, ali ono sto Srbiji zaista fali je bolja organizacija na planu ranog otkrivanja onih vrsta raka gde je to moguce. No taj deo zahteva posebne sluzbe, planiranje, evidenciju stanovnistva i jos kojesta.

 

Ovako ja vidim problem srpskog zdravstva, ako mi vec zameras sto sam nesto ranije izostavila. Pacijenti ne moraju sami da prepoznaju razliku izmedju "ziganja u levom ramenu na promenu vremena" i potmulog bola koji ukazuje na infarkt. Negde u sistemu mora da postoji neko ko ce vec u prvom kontaktu da uoci da li ga treba staviti na visecasovno (visednevno, visemesecno...) cekanje ili hitno poslati specijalisti. Za to sluze tipska pitanja koja se mogu postaviti i telefonom, i ne mora se obavezno sresti lekar. To je ovde uloga visokoobrazovanih sestara, za koje ti smatras da nisu nista bolje od srpskih s gimnazijskim obrazovanjem. Ja znam da i u Srbiji ima dobrih sestara, ali to su one s visegodisnjim iskustvom i specijalizacijama u odredjenim oblastima. Prosecna sestra ipak glumi recepcionerku na salteru i pita samo za ime i da li je knjizica overena. Mislim da je tu glavni organizacioni problem srpskog zdravstva, koji rezultira time da svi jednako dugo cekaju, bez obzira da li su urgentni ili ih probada u ledjima kad probaju da podignu 200 kila, a pri tome imaju 70 godina.

 

Ako hoces da ti to skroz plasticno opisem, nedavno sam vodila svoju macku veterinaru, jer sam primetila da su joj zubi losi. Na licu mesta su posumnjali da je to posledica loseg rada bubrega ili stitne zlezde i izvadili joj gomilu krvi za analizu. Vec uvece sam znala da su ipak samo zubi u pitanju. Kako za hajvane, tako u Svedskoj i za insane - na licu mesta potrebne blic analize i svi znaju sta im je dalje ciniti. U Srbiji ce covek u ovakvoj situaciji dobiti uput za specijalistu za jedno sest meseci, da bi dao obicnu krv na analizu, jer u primarnoj zdravstvenoj zastiti nece dobiti nista osim kratkog razgovora i papira/uputnice za specijalistu, sve to nakon visecasovnog cekanja.

Dakle, fali onaj deo organizacije koji u startu reaguje i odvaja one koji su za cekanje od onih koji su vise ili manje hitni. I onda oni prvi mogu do mile volje da gundjaju, ko ih sisa.



#317 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 June 2014 - 09:02

Ajme, vili, ovde pričamo o ljudima i problemima koje oni imaju sa srpskim zdravstvom a ne o lečenju tvoje mačke u Swe. Postoje podaci o visokoj stopi morbiditeta i mortaliteta od nezaraznih bolesti u Srbiji. Objasni mi zbog čega je to tako?

#318 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 June 2014 - 09:28

Ajme, vili, ovde pričamo o ljudima i problemima koje oni imaju sa srpskim zdravstvom a ne o lečenju tvoje mačke u Swe. Postoje podaci o visokoj stopi morbiditeta i mortaliteta od nezaraznih bolesti u Srbiji. Objasni mi zbog čega je to tako?

 

Pa zar ti nisam objasnila? Zato sto se svi bacaju na cekanje, a ne pravi se selekcija vec u prvom kontaktu s medicinskom sestrom, kao sto bi trebalo. Zato to rezultira prosecno jednako dugim cekanjem i u Srbiji i u Svedskoj, ali u Svedskoj prosek podizu oni koje ziga pod pleckom onako pred kisu i promenu vremena, dok oni koje sestra oceni kao hitne, odmah idu dalje, gde vec treba. U Srbiji proseku jednako pridonose takvi, i oni kojima zivot visi o koncu. Odatle isto vreme cekanja, a nebo-zemlja razlika u outcomes.

Bas me zanima koju ces falinku naci ovoj mojoj konstataciji.

 

 

 

Macku sam pomenula da ti objasnim da se radi o organizacionim principima, koji se mogu uvesti svuda, ne samo u medicinu. U ovom slucaju je bila veterina, ali mogla sam ti navesti i bilo koji drugi primer. Evo ti jedan iz domena odrzavanja zgrada: Vec cetiri godine cekam da mi stanodavac oslobodi podrum koji placam, a nemam pristup istom jer ga je neko zauzeo, i ne zna se ko. Medjutim, kad mi je crkao frizider/zamrzivac, pola sata nakon mog poziva telefonom su mi doneli mali privremeni frizider da u njega prebacim hranu, da bi tek nakon dva meseca dosli s novim friziderom i odneli i stari, i onaj privremeni. Dakle, radi se o organizaciji, gde se stvari ne kotrljaju po inerciji, nego se u svemu pravi procena prioriteta. U ovom slucaju, frizider - hitno, a podrum moze da ceka; kako sam do sada bez njega, tako mogu i ubuduce, a bez frizidera se ne zivi.

 

To sto u zdravstvu losa organizacija rezultira prerano umrlim ljudima, a u slucaju frizidera samo ukvarenom hranom, ne menja sam princip. U krajnjoj liniji, taj princip rezultira i ovim index-om, koji Srbiju svrstava na poslednje mesto. Iz istog tog razloga, ne bi bolje prosla ni u drugim oblastima. Dakle samo organizacija, gde se hitne stvari prioritetno resavaju na racun onog sto moze da ceka.

Ako ima jos nejasnoca, slobodno pitaj.