Jump to content


Photo
- - - - -

Mediji u Srbiji


  • Please log in to reply
179 replies to this topic

#1 Broj 1

Broj 1
  • Members
  • 69 posts

Posted 13 May 2012 - 10:03

Predizborna kampanja je u jeku, mediji se prosto utrkuju ko ce se bolje dodvoriti vlastima, pa me sve ovo podseca na neka prosla vremena kada smo bili izlozeni nepodnosljivom bombardovanju o uspesima vlasti u ratu i u miru, svakojakim lazima o svima koji ne misle kako se "odozgo" nalaze, kojekakvim prorocima, turbo folkerima i slicnim glupostima.
Tada je ipak postojalao nekoliko medija, sto stampanih, sto elektronskih, koji su stvari predstavljali onakvima kakve zaista jesu.
Bilo ih je malo, ali ih je ipak bilo.
Da li ih i koliko ima danas.
Licno mislim manje nego onda, a i ograniceni su na odredjeni broj ljudi, odnosno nisu za masovno informisanje.
Na ovo me je ponukao clanak iz e-novina.
  • 0

#2 marem

marem
  • Members
  • 35 posts

Posted 13 May 2012 - 10:15

Kao u najboljim danima, samo ufur kosta 400 din


http://vukajlija.com.../posteri/488799
  • 0

#3 Само1234

Само1234
  • Members
  • 1 posts

Posted 13 May 2012 - 10:18

Posted Image

Наша је несрећа што су му највећи политички противници:

Posted Image
  • 0

#4 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 14 December 2012 - 10:15

Hteo sam da postavim topik u formi pitanja. Ne cini li vam se da u Srbiji postoji strahovita kontrola medija, koja je cak i gora nego u doba MIlosevica. Na kioscima gomila tabloida koji piju krv Miskovicu, izivljavaju se, pisu kako on jede kifle u zatvoru i spava u celiji. Kome jepotrebno i cemu sluzi to izivljavanje? Zasr su sve novine u Srbiji pod kontrolom Sluzbe? Pa to nije bilo ni devedesetih.

 

Politicari iznose optuzbe bez dokaza i bez presude. Iznose se konstatacije da "ne mozemo bez EU", "da smo dobili ruski kredit". O ciframa se nista ne zna i niko nista ne pita. Novinari ne postavljaju provokativna pitanja i istrazivacko novinasrstvo ne postoji, osim kad se naruci od strane vlasti.

 

 

Fasinantna je i tajnovitost vlasti. U doba Milosevica postojala je mogucnost da se neke tajne u medijima otkriju.

Verujem da je danasnja vlast u Srbiji totalitarnija sto se tic ekontrole medija nego sto je Milosevic ikada bio, osim ako izuzmemo period bombardovanja i posle, kad je vec u krilu JUL/SPS vladalo tesko ludilo.

 

Ali cekajte.... pa i dans su na vlasti ljudi iz tadasnjeg SRS-a i SPS-a? Naravno obogaceni su demokratskim iskustvom i kadrovima, ali to je to.

Zar moze biti drugacije?


Edited by Sapunar, 14 December 2012 - 10:25.

  • 2

#5 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 14 December 2012 - 10:47

Pazi, nije to tako jednostrano kako ti se cini na osnovu letimicnog pogleda na kliosk. Ima ovih i onih tabloida. Posto od tog smeca, na zalost, nema odbrane, idealna situacije da svaka interesna grupa ima svoj tabloid, pa da iz svih njih skupljas informacije. Svaki ce napadati trenutnog protivnika svog vlasnika, ali ce na kraju u moru govana plivati i po koje zrnce istine o svima. Jedina nezgodacija je u tome sto moras kopati po govnima. Zajebano u svakom slucaju.
  • 2

#6 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 14 December 2012 - 11:09

Izveštaj o korupciji i medijima
 
Pescanik
Krajem septembra 2011. godine skoro istovremeno usvojena su dva važna medijska dokumenta u Srbiji – Strategija razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine i Izveštaj o pritiscima i kontroli medija. Kratka istorija ova dva dokumenta veoma je poučna: prvi je pripreman dve godine, angažovani su veliki resursi (Ministarstvo kulture, medijska udruženja, međunarodne organizacije, stručna javnost i NVO), u njega je uloženo mnogo novca (200.000 evra evropskih donacija za izradu studije međunarodnih eksperata, 40.000 dolara za izradu ekspertskog sažetka konsultantskoj kući PwC – PricewaterhouseCoopers, serija okruglih stolova sa domaćim i stranim učesnicima u organizaciji OEBS-a i Ambasade Velike Britanije, radna grupa Ministarstva kulture za pisanje predloga); drugi je, samostalno, na osnovu višemesečnog istraživanja pripremio Savet za borbu protiv korupcije. Iako je reč o izveštaju jedne institucije, u njemu je prepoznatljiv stručni i ljudski rukopis Verice Barać, predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, neumorne u raspetljavanju teških korupcionaških afera.
 
Uz veliku medijsku pažnju, Strategijom je objavljeno da će se država povući iz vlasništva u medijima „najkasnije u roku od 24 meseca po utvrđivanju zakonskog osnova“. To znači da je glavni domet dugoočekivanog dokumenta obaveza da se u prilično dalekoj budućnosti uradi ono što je Zakonom o javnom informisanju bilo propisano već 2003. ali nikada nije ostvareno. Približavanje EU uslovilo je propisivanje još nekih obaveza, pre svega projektno finansiranje i kontrola državne pomoći, ali u jednako nepreciznoj formi. Iako je Strategiju usvojila Vlada Republike Srbije, teško je reći ko će se stvarno zalagati za njeno sprovođenje. Reč je o prilično nekonzistentnom tekstu u kome ima međusobno nepomirljivih principa, pa se za sada uglavnom svi hvale učešćem u njegovoj pripremi  („član radne grupe“), a niko odgovornošću za njegov sadržaj, a posebno ne posledice („mi se nismo složili sa tim predlogom, ali je Vlada to ipak usvojila“). Tako je bilo i sa svim do sada usvojenim medijskim zakonima od početka bolne, dugotrajne i neefikasne tranzicije. O njima se po kuloarima prepričavaju bitke za svaki zarez i formulaciju i proizvodi uobičajena mitologija po kojoj su se „ekspertski timovi“ i „radne grupe“ zalagale za najviše standarde, ali vlast to nije prihvatala. Kao posledica su uvek nastajali ’nesprovodivi zakoni’, oni koji služe da se prema Evropi pokaže dobra volja, ali koji ništa značajnije ne menjaju.
 
U Strategiji još piše da se ne zna koliko je državno vlasništvo u medijima, sa koliko novca država učestvuje u finansiranju medija, koliko novca dobija javni servis od pretplate a koliko iz komercijalnih izvora, ali da će država sve to urediti po evropskim strandardima. Iako nema kontrole do sada postojećeg sistema finansiranja medija iz javnih izvora, niti efikasne zaštite od nedozvoljene koncentracije, to će, kaže se, ubuduće i pod mnogo komplikovanijim okolnostima, sigurno biti obezbeđeno. Skoro je uvredljivo da, sa svim tim naporima uloženim u Strategiju, u njoj ima tako malo podataka o medijima u Srbiji, a još je uvredljivije potpuno odsustvo bilo kakve razvojne vizije u jednoj oblasti koja se tako ubrzano menja.
 
Skriveni vlasnici medija

Kako to da je u vreme tolikih studija, okruglih stolova i rada na Strategiji, najprecizniju analizu pritisaka i kontrole medija uradio jedan savetodavni organ Vlade koji i nije nadležan za medije? Savet je pošao od jednostavne pretpostavke da su mediji važni u borbi protiv korupcije, a da tu bitku ne mogu da vode ako su i sami korumpirani. Zbog toga je istraživao saradnju sa medijima u 50-ak državnih institucija, a na osnovu prikupljenih podataka zaključio da su tri najveća problema medija u Srbiji:

(1) netransparentnost medijskog vlasništva, 
(2) ekonomski uticaj države na rad medija kroz razne vidove budžetskih davanja, i 
(3) problem RTS koji umesto javnog servisa ima ulogu servisa političkih stranaka i vladajućih elita (str 3).

Prema analizi Saveta, mediji su zatvoreni za probleme sa kojima se zemlja suočava, jer se nad njima vrši politički pritisak i jer je „nad njima uspostavljena potpuna kontrola. Više ne postoji medij iz kojeg građani mogu da dobiju potpune i objektivne informacije, jer pod snažnim pritiskom koji stiže iz političkih krugova, mediji prećutkuju događaje ili o njima izveštavaju selektivno“ (str. 1).

Od 30 najznačajnijih analiziranih medija (12 dnevnih, 7 nedeljnih novina, 6 TV i 5 radio stanica), 18 je sa netransparentnim valsništvom. Razlog što njihovi pravi vlasnici nisu poznati javnosti najčešće je prisustvo offshore kompanija i vidljiva namera da se stvarni vlasnici sakriju od javnosti. Istraživački napori Saveta da utvrde neke vlasničke strukture stvarno izgledaju kao krimi priča: nacionalni emiteri kao TV Prva, RTV B92, Radio Indeks i Radio Roadstar, ali i pisani mediji poput Večernjih novosti i Presa, za direktne vlasnike imaju preduzeća registrovana na Kipru, dok TV Avala i nedeljnik Standard imaju nepoznate vlasnike u Austriji. Problem sa offshore kompanijama u strukturi vlasništva je što “te kompanije najčešće služe kao školjke i nemaju klasičnu infrastrukturu u zemlji iz koje dolaze. Vlasnik je nekad fizičko lice u Srbiji, a ponekad se vlasnik firme sa Kipra krije u mreži drugih preduzeća osnovanih širom sveta“ (str. 6).

 
 

  • 0

#7 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 14 December 2012 - 11:34

Moze li neko da napravi pregled novina i interesnih grupa.


  • 0

#8 Jugosloven2

Jugosloven2
  • Banned
  • 250 posts

Posted 14 December 2012 - 11:49

Za medije o vojvodini koji nisu pod kontrolom (okupacione?) vlade mozete pogledati sledece

 

www.autonomija.info

 

npr tekst za one koji misle da su Novosadjani izabrali ovu "vlast"

 

http://www.autonomij...ih-diktata.html


Edited by Jugosloven2, 14 December 2012 - 11:53.

  • 0

#9 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 14 December 2012 - 12:16

mene cudi da u medijima nema diskusije, o bilo cemu.

postoji tracerska emisija "Utisak", postoje simulacije istrazivackog novinarstva ne B92. Ali nema debata, nema recimo debata o troskovima MOsta na Adi, o troskovima penzija, o strukturi budzeta. Nema nekih profesora da se pojave i kritikuju, nema obrazovanih novinara.

Zasto?

 

Sada je mislim svima jasno da se evropski i nacionalisticki usmerene javne licnosti nista ne razlikuju. Citava elita/ekipa je ista. Cak i osamdesetih postojalo je javno mnjenje, postojala je jevnost.

 

Sada javnosti nema. Srbija je atomizovana, raspadnuta. Mi smo kao u Matrixu. Drustvo ne postoji, samo individue i trziste kako je volela reci baronesa Tacer.

Liberalni raj.


  • 1

#10 Jugosloven2

Jugosloven2
  • Banned
  • 250 posts

Posted 23 December 2012 - 00:56

http://2012-transfor...azne-stvarnosti

 

 

U vremenu gdje mediji glavne struje zlouporabljuju svoju moć, te su se pretvorili u propagandnu mašineriju vladajućih struktura, globalni alternativni mediji polako dobivaju informacijski rat. U sljedećem tekstu skrećemo Vam pažnju na neke od načina manipulacije medija glavne struje.

  • 0

#11 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 December 2012 - 03:22

Mediji u Srbiji: dno dna. Ocigledan skorasnji primer su brojne sapunjave pojave koje su najavljivale smak sveta u petak.


  • 0

#12 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 24 December 2012 - 03:33

Mediji u Srbiji: dno dna. Ocigledan skorasnji primer su brojne sapunjave pojave koje su najavljivale smak sveta u petak.

Ih, ma bio je smak sveta, al' she brzo sve resetovalo.
Prosli put smo imali tipa koji je skupljao prihod za zagrobni zivot po kataklizmi. :P

Edited by mrd, 24 December 2012 - 03:34.

  • 0

#13 edmunddavidson

edmunddavidson
  • Members
  • 2 posts

Posted 24 December 2012 - 11:11

Moze li neko da napravi pregled novina i interesnih grupa.

 

 

 

 

 

__________

It was of crucial importance for me to figure out what she had to live with in Damages Season 5 DVD


  • 0

#14 dexter8

dexter8
  • Members
  • 764 posts

Posted 24 December 2012 - 12:30

za sve je kriv internet. ono što je 90ih bila kritička/građanska javnost koja je kupovala opozicionu štampu, 00ih je masovno prešla na internet tako da su ovi listovi i redakcije ostali na prosjačkom štapu što se tiče prodaje tiraža, koji mizerno malo učestvuje u strukturi prihoda. naravno, bilo je tu donacija od Sorosa, USAida, dijaspore, ali sve to i dalje ne umanjuje činjenicu da smo štampu masovno kupovali na kioscima, čitali i komentarisali.

 

znači, šta su drugo mogli nego da se priklone nekom od ovdašnjih polit-biznismena, da pronađu gazdu uz čije će skute da se šlepuju. kada se medijska kuća održava najvećim delom od oglašavanja, a oglašivači su često i partijski sponzori, kako očekivati bilo kakvu disidenciju i kritičku misao?

 

medij je nezavisan onoliko koliko je nezavisan izvor finansiranja, pa bi u idealnom slučaju trebalo zakonom zabraniti marketing bilo koje vrste (politički, privredni), a prihodi da budu isključivo od kioska i TV pretplate. pa, kome publika plati za ponuđeni sadržaj, taj da preživi, ostali naravno da se ugase.


  • 0

#15 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 01 August 2013 - 07:37

Subotić, jedan od najboljih Lukovićevih prijatelja, sa kojim je tri godine u phone-skype-mail kontaktu (let's not forget, the most important...Western Union),  u redakciji e-novina dočekan je onako kako zaslužuje; kao najdraži gost (kao neko ko vec godinama placa racune...), kao član... familije, kao čovek koji je uvek bio na našoj strani (kao neko ko je odresio kesu...). U zemlji Srbiji, gde se prijateljstva ukidaju preko noći (gde troskovi zivota svakodnevno rastu) – poseta Stanka Subotića našoj redakciji... ima poseban znacaj...


  • 0